Connect with us

Szerbia

A szerb ellenzék a megmozdulások radikalizálását tervezi, ennek a formája még rejtély

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

radikalizál, Zadruga
A tüntetők csíkos ruhába öltöztették a szerb elnök és miniszterelnök, valamint a kiszolgáló személyzet, vagyis a Pink Televízió tulajdonosát és az Informer főszerkesztőjét ábrázoló bábot (Forrás: Screenshot)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai ellenzék pénteken (június 9-én) hatodik alkalommal tüntetett a kormány ellen azt állítva, hogy a kabinet viselkedésével tovább gerjeszti az erőszakot. Az egyik felszólaló szerint a legnagyobb erőszak a parlamentből ered, ahol a kormánypártok képviselői nap mint nap gyalázzák az ellenzéket és az ellenzéki médiát. Az egyik felszólaló bejelentette, hogy az ellenzéki vezetők a megmozdulások “radikalizálását” tervezik, azt azonban nem árulták el, hogy ez mit jelent. A kormánypárti Pink Televízió közben arról számolt be, hogy az egyik tüntető levizelte a kormány épületének az egyik bejáratát.

Két anyázás és a fényes jövő

A több tízezres tüntetés résztvevői a szerb főváros központjában, a parlament előtt gyülekeztek, és két külön oszlopban a kormány épülete felé indultak.

A nyugati mainstream média szerint a belgrádi megmozdulásokat a baloldali és liberális ellenzéki pártok, valamint a civil mozgalmak szervezik, megjegyzendő viszont, hogy a szervezők között vannak az Aleksandar Vučićtyal szemben álló jobboldali erők, vagyis a Dveri és a Néppárt vezetői is.

A tévedések közé tartozik az is, hogy egyes nyugati sajtótermékek szerint a tüntetők a legfontosabb biztonsági vezetők lemondását és az erőszakot népszerűsítő csatornák betiltását követelik.

A valóság ezzel szemben az, hogy a tüntetők Bratislav Gašić belügyminiszter, valamint Aleksandar Vulin titkosszolgálati vezető lemondását szeretnék elérni, az utóbbi erős kapcsolatokat tart fenn Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli munkatársával, Nyikolaj Patrusevvel, az orosz biztonsági tanács titkárával.

A tüntetők egyetlen televízió betiltását sem követelik, ez legfeljebb azokra a kormányközeli tabloidokra vonatkozik, amelyeket mi a BALK-on “udvari médiának” nevezünk.

Ami a tévécsatornákat illeti, a tüntetők a szerbiai állami televízió (RTS) vezetőinek, valamint a szerbiai médiahatóság (REM) tagjainak leváltását követelik, az utóbbinak az egyik, ellenzékközeli tagja a napokban le is mondott.

Az ellenzéki megmozdulások résztvevői azt szeretnék, hogy a szerbiai hatóságok vonják meg az országos frekvenciát a Pink és a Happy televíziótól, amelyeknek a műsorai sok esetben a kocsmai szintet sem érik el.

A követelések közé tartozik a Pink televízió által sugárzott Zadruga (Szövetkezet) című reality show betiltása, Vučić ez ügyben tárgyalt is Željko Mitrovićtyal, aki ennek hatására hat héttel előre hozta a Zadruga idei évadának a végét, mint fogalmazott: a “közismert okok miatt.

radikalizál, Zadruga

A Zadruga évadzáró adása a Pink televízióban, háttérben a némileg a Fehér Házra hajazó épülettel

A tulajdonos szerint a Pink ezzel a gesztussal a jelenlegi helyzetben bizonyos értelemben szolidaritásáról tesz tanúbizonyságot a társadalomban kialakult légkörrel.

A megfogalmazás a “helyzethez illően” eléggé nyakatekert, elvégre a Pink tulajdonosának az aranytojást tojó tyúkról kell lemondania, ami bizonyára erősen érinti Vučić elnököt is, aki a két reality közötti műsorok “sztárja” a Pinken.

A Zadruga – miután országos sugárzású volt – állítólag nézők millióit vonzotta be, aminek a hasznát a szerb elnök is bezsebelte, amikor két anyázós-pofozkodós adás közé beiktatva ismertette az ország fényes jövőjével kapcsolatos álmodozásait.

A Zadruga sikerét jól jelzi, hogy a műsor YouTube csatornájának 2,18 millió feliratkozója van, és a tulajdonos állítása szerint egy évad alatt 2,5 milliárd letöltést értek el – aminek a Google örült a legjobban, Mitrović szerint az amerikai szolgáltató ki is tüntette a Pinket, így járulván hozzá a szerb elnök fényezéséhez, a f@szs@gokn@k tehát Amerikában és Szerbiában is van piacuk.

A parlament átvette a Zadruga szerepét

Körülbelül ezeket a feltételeket kellene a szerb kormányzatnak teljesítenie, amire a jelek szerint nincs meg a szándék.

A Zadrugárról talán azért volt könnyebb lemondani, mint mondjuk a belügyminiszterről, mert a reality show szerepét közben átvette a szerbiai parlament, azzal a különbséggel, hogy a képviselők egyelőre még nem alszanak bent.

A péntek esti ellenzéki megmozdulás tizennyolc gongütéssel kezdődött a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában és a Mladenovac környékén elkövetett május elején elkövetett két lövöldözés tizennyolc áldozatának emlékére, majd elhangzott egy zongoramű, amely az egyik megölt “ribnikáros” diák szerzeménye.

A tüntetésen körbehordoztak egy újabb Vučić babát is, amelynek ezúttal nem kötél volt a nyakában. A szerb elnök újabb “babásított” kiadására ezúttal fekete-fehér csíkos rabruhát adtak, bár Vučić nem a Partizan, hanem a piros-fehér Crvena Zvezda szurkolója.

Ráadásul ilyen ruhába öltöztették Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, valamint az előbb emlegetett Željko Mitrovićot és a szerb elnök kedvenc újságíróját, Dragan J. Vučićevićet, az udvari Informer főszerkesztőjét.

A korábbi “köteles Vučić” bábút hurcibáló férfi vádalkut kötött a bírósággal, így fél év börtönnel megúszta az akasztást, két évre felfüggesztve. Kérdés, hogy az újabb bábszínházi kellék tulajdonosa mekkora jutalomban részesül a szerb kormány, illetve rezsim részéről.

A péntek esti tüntetésen már beszédek is elhangzottak, már nem először, de a szervező ellenzéki vezetők nem szólaltak fel, helyettük színészek és más közéleti személyek mondtak beszédet, az egyikük arra szólított fel, hogy a következő megmozdulásra még többen menjenek el, mert az ellenzék a tüntetések radikalizálását tervezi, amiről azonban részletek nem hangoztak el.

A bejelentés azonban valószínűleg sokak számára nem hatott az újdonság erejével, mert erről már a hét közepén beszélt Marinika Tepić, a szerbiai Szabadság és Igazság(osság) Pártjának alelnöke de ő sem mondott el ezzel kapcsolatban részleteket.

Pavle Grbović, a liberális Szabad Polgárok Mozgalmának (Pokret slobodnih građana, PSG) elnöke magával a fogalommal sem volt kibékülve, mert véleménye szerint a szerbiai társadalom már így is az elviselhetetlenségig radikalizálódott, miután a társadalmat éppen a (szabadnapos) radikálisok “rabolták el” az emberektől.

radikalizál, Zadruga

Egy tüntető levizeli a szerb kormány épületének egyik bejárati ajtaját (Forrás: Screenshot, Pink)

Grbović az N1 Televízióban szombaton ezért inkább úgy fogalmazott, hogy “magasabb szintre emelik” a megmozdulásokat, amibe természetesen bevonják a tüntetések résztvevőit is, miközben az ellenéki parlamenti képviselők is nagyobb áldozatokat vállalnak magukra, erről azonban nem akart tovább beszélni, mert – mint fogalmazott – nem szeretnék jó előre a kormány tudtára adni, hogy mit terveznek egy héttel a következő megmozdulás előtt.

Közben persze a baráti, de inkább udvari Pink sem tétlenkedett, és közzétett egy videót arról, amint egy férfi levizeli a szerb kormányépület egyik bejárati ajtaját, akiről a Pink csak annyit árult el, hogy a tüntetések egyik résztvevője. Ennél sokkal többet mi sem tudunk mondani, ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy a korábbi megmozdulásokon voltak provokátorok, amiről mi is írtunk az egyik kapcsolód cikkben.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava