Connect with us

Szerbia

Levelező tanfolyamot indított a francia, a német és az olasz vezető a Balkánon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Levelező tanfolyam
A francia elnök a levélírás után találkozott a legnagyobb francia marhával (Forrás: Twitter, Emmanuel Macron)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Európai Unió három legnagyobb hatalmának vezetője levelező tanfolyamot indított a Balkánon, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök ugyanis levelet intézet a szerb elnökhöz és a koszovói miniszterelnökhöz. A szerb sajtóban már szombaton megjelent a hír, de a levél tartalmát nem tették közzé, annak nyilvánosságra hozatalát vasárnapra ígérték. Az EU “legfontosabb országainak” vezetői azt megelőzően írtak a két balkáni renitensnek, hogy azok hétfőn (február 27-én) uniós közvetítéssel tárgyalóasztalhoz ülnek a francia-német javaslat megvitatására Brüsszelben.

Egyre nagyobb a titkolódzás

Az európai vezető politikusok a szerb elnök és a koszovói miniszterelnök bevonásával bújócskát játszanak a szerbiai és a koszovói közvéleménnyel, először az úgynevezett francia-német javaslat körül folyt a titkolódzás, amely – mint már többször megállapítottuk – inkább hasonlít egy “non paperre”, mint igazi rendezési tervre, bár mostanában egyre gyakrabban emlegetik, hogy többet is tartalmaz, mint amennyi abból a koszovói, az albániai és a szerb sajtó jóvoltából nyilvánosságra került.

Levelező tanfolyam

A német kancellár kalandjai a napfényes Indiában (Forrás: Twitter)

Most pedig itt van ez a levél, amelyet az érintettek úgy titkolnak, mintha az örök élet elixírjének receptjét tartalmazná, és mintha az összes érintett nem választásokon szerzett felhatalmazás alapján kormányozná a rábízott országot, hanem legfeljebb egy városszéli vigadót vezetne.

A szerbiai állami televízió szombaton este volt szíves annyit közölni, hogy a levél tartalmát vasárnap teszik közzé, ám ez ennek a cikknek a keletkezéséig, vagyis vasárnap este hat óráig nem történt meg.

Ráadásul a szerb miniszterelnök vasárnap találkozott újságírókkal, ám nem tartotta “jó dolognak”, hogy kommentálja, esetleg ismertesse a három európai vezető levelének a tartalmát, mert a levelet nem ő kapta, az ugyanis a szerb elnöki hivatalba érkezett. Mintha személyes levelezésről lenne szó, amelynek a tartalma a feladókon és a címzetten kívül senkire sem tartozna.

Mindeközben a levél egyik feladója arról számolt be a Twitteren, hogy egy mezőgazdasági vásáron a vélhetően legnagyobb francia marhával ismerkedett meg, amely Saint Alyre város büszkesége, és erről fotót is közzétett “mindenki megnyugtatása gyanánt”.

Levelező tanfolyam

A másik aláíró, Olaf Scholz közben azt tudatta a “madárkás csatornán”, hogy Narendra Modi indiai miniszterelnök “meleg fogadtatásban részesítette a napfényes Újdelhiben”. Ezt megelőzően a berlini kancellári hivatal előtt felhúzták az ukrán nemzeti zászlót.

Talán mondani sem kell, hogy Scholz az Ukrajna elleni támadás első évfordulójának másnapján kereste fel azt az Indiát, amely a legutóbbi ENSZ semmire sem kötelező, kirakat-szavazásán még a látszat kedvéért sem ítélte el Oroszországot, és tartózkodott attól is, hogy kivonulásra szólítsa fel az oroszokat a szomszédos Ukrajnából.

Meloni olasz miniszterelnök közben nagyobb dolgokra érzi hivatottnak magát, mint a balkáni rendezés, a napokban ugyanis közölte, hogy eddig történelmet írt, most pedig Olaszország jövőjének írásával van elfoglalva, de arról nem közölt információkat, hogy mit tartalmaz a Belgrádba és Pristinába küldött levél.

Ezt teljesen érthető, hiszen a Koszovó körüli nyűglődés történelmi szempontból aligha fontos, Olaszország jövőjét illetően pedig végképp nem.

Mindebből jól látszik, hogy a három európai vezető mennyire elkötelezett a balkáni rendezés mellett, és mennyire szívén viseli a szerb és a koszovói albán nép közötti viszony rendezését, amelyet mellékesen szólva, ezt nem is ők oldják meg, hanem egyszer majd az idő.

A levelező tanfolyamon részt vett Pristina is?

A levelező tanfolyamba bevonták Albin Kurti koszovói miniszterelnököt is, aki a hétvégén nemigen hallatott magáról, és azt sem lehet kizárni, hogy el sem olvasta a francia, német és olasz vezető “titkos levelét”.

Levelező tanfolyam

Kurti pénteken még megemlékezett Ukrajna lerohanásának első évfordulójáról, amit szerbiai tárgyalópartnere, ellensége, a “mini- Putyin”, vagyis Vučić elnök nem tett meg, majd telefonon “nagyszerű beszélgetést” folytatott Derek Chollet amerikai külügyminisztériumi tanácsossal, aki hivatalos és hivatali Twitter-fiókja szerint mindenekelőtt “férj, apa, kutyatulajdonos és nebraskai, mindezek után pedig “büszkén szolgálja” Joe Biden amerikai elnököt és Anthony Blinken külügyminisztert”.

Kurti pontosan tudja, hogy általában, a jelenlegi helyzetben pedig különösen fontosabb egy nagyszerű beszélgetés egy Biden elnököt büszkén szolgáló illinoisi születésű, de Nebraskában nevelkedett kutyatulajdonossal, mint három fontoskodó európai vezető levelének olvasgatása, szorozva százzal.

– Nagyszerű hívás ma @CounselorDOS-szal (Derek Chollet). Megerősítettem, hogy támogatom az EU-javaslatot, amely jó alapot jelent a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálására irányuló további tárgyalásokhoz

– írta a Twitteren a koszovói miniszterelnök, aki ezzel az egy mondatával bizonyította, hogy mennyire lesajnálja a három európai vezetőt, hiszen nem velük tudatta, hogy mit gondol az “általuk készített” rendezési tervről, hanem egy domesztikált nebraskaival.

Jól jegyezzük meg: legalább annyira tartja fontosnak, mint amennyire azokat érdekli a balkáni rendezés, mert hogy ezt a parádét nem ők, hanem a büszke amerikai kutyatulajdonosok vezénylik, bocsánatot kérek minden odaadó gazdira vágyó kutyustól, és minden hűséges férjtől.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava