Connect with us

Szerbia

Levelező tanfolyamot indított a francia, a német és az olasz vezető a Balkánon

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Levelező tanfolyam
A francia elnök a levélírás után találkozott a legnagyobb francia marhával (Forrás: Twitter, Emmanuel Macron)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az Európai Unió három legnagyobb hatalmának vezetője levelező tanfolyamot indított a Balkánon, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök ugyanis levelet intézet a szerb elnökhöz és a koszovói miniszterelnökhöz. A szerb sajtóban már szombaton megjelent a hír, de a levél tartalmát nem tették közzé, annak nyilvánosságra hozatalát vasárnapra ígérték. Az EU „legfontosabb országainak” vezetői azt megelőzően írtak a két balkáni renitensnek, hogy azok hétfőn (február 27-én) uniós közvetítéssel tárgyalóasztalhoz ülnek a francia-német javaslat megvitatására Brüsszelben.

Egyre nagyobb a titkolódzás

Az európai vezető politikusok a szerb elnök és a koszovói miniszterelnök bevonásával bújócskát játszanak a szerbiai és a koszovói közvéleménnyel, először az úgynevezett francia-német javaslat körül folyt a titkolódzás, amely – mint már többször megállapítottuk – inkább hasonlít egy „non paperre”, mint igazi rendezési tervre, bár mostanában egyre gyakrabban emlegetik, hogy többet is tartalmaz, mint amennyi abból a koszovói, az albániai és a szerb sajtó jóvoltából nyilvánosságra került.

Levelező tanfolyam

A német kancellár kalandjai a napfényes Indiában (Forrás: Twitter)

Most pedig itt van ez a levél, amelyet az érintettek úgy titkolnak, mintha az örök élet elixírjének receptjét tartalmazná, és mintha az összes érintett nem választásokon szerzett felhatalmazás alapján kormányozná a rábízott országot, hanem legfeljebb egy városszéli vigadót vezetne.

A szerbiai állami televízió szombaton este volt szíves annyit közölni, hogy a levél tartalmát vasárnap teszik közzé, ám ez ennek a cikknek a keletkezéséig, vagyis vasárnap este hat óráig nem történt meg.

Ráadásul a szerb miniszterelnök vasárnap találkozott újságírókkal, ám nem tartotta „jó dolognak”, hogy kommentálja, esetleg ismertesse a három európai vezető levelének a tartalmát, mert a levelet nem ő kapta, az ugyanis a szerb elnöki hivatalba érkezett. Mintha személyes levelezésről lenne szó, amelynek a tartalma a feladókon és a címzetten kívül senkire sem tartozna.

Mindeközben a levél egyik feladója arról számolt be a Twitteren, hogy egy mezőgazdasági vásáron a vélhetően legnagyobb francia marhával ismerkedett meg, amely Saint Alyre város büszkesége, és erről fotót is közzétett „mindenki megnyugtatása gyanánt”.

Levelező tanfolyam

A másik aláíró, Olaf Scholz közben azt tudatta a „madárkás csatornán”, hogy Narendra Modi indiai miniszterelnök „meleg fogadtatásban részesítette a napfényes Újdelhiben”. Ezt megelőzően a berlini kancellári hivatal előtt felhúzták az nemzeti zászlót.

Talán mondani sem kell, hogy Scholz az Ukrajna elleni támadás első évfordulójának másnapján kereste fel azt az Indiát, amely a legutóbbi ENSZ semmire sem kötelező, kirakat-szavazásán még a látszat kedvéért sem ítélte el Oroszországot, és tartózkodott attól is, hogy kivonulásra szólítsa fel az oroszokat a szomszédos Ukrajnából.

Meloni olasz miniszterelnök közben nagyobb dolgokra érzi hivatottnak magát, mint a balkáni rendezés, a napokban ugyanis közölte, hogy eddig történelmet írt, most pedig Olaszország jövőjének írásával van elfoglalva, de arról nem közölt információkat, hogy mit tartalmaz a Belgrádba és Pristinába küldött levél.

Ezt teljesen érthető, hiszen a Koszovó körüli nyűglődés történelmi szempontból aligha fontos, Olaszország jövőjét illetően pedig végképp nem.

Mindebből jól látszik, hogy a három európai vezető mennyire elkötelezett a balkáni rendezés mellett, és mennyire szívén viseli a szerb és a koszovói albán nép közötti viszony rendezését, amelyet mellékesen szólva, ezt nem is ők oldják meg, hanem egyszer majd az idő.

A levelező tanfolyamon részt vett Pristina is?

A levelező tanfolyamba bevonták Albin Kurti koszovói miniszterelnököt is, aki a hétvégén nemigen hallatott magáról, és azt sem lehet kizárni, hogy el sem olvasta a francia, német és olasz vezető „titkos levelét”.

Levelező tanfolyam

Kurti pénteken még megemlékezett Ukrajna lerohanásának első évfordulójáról, amit szerbiai tárgyalópartnere, ellensége, a „mini- Putyin”, vagyis Vučić elnök nem tett meg, majd telefonon „nagyszerű beszélgetést” folytatott Derek Chollet amerikai külügyminisztériumi tanácsossal, aki hivatalos és hivatali Twitter-fiókja szerint mindenekelőtt „férj, apa, kutyatulajdonos és nebraskai, mindezek után pedig „büszkén szolgálja” Joe Biden amerikai elnököt és Anthony Blinken külügyminisztert”.

Kurti pontosan tudja, hogy általában, a jelenlegi helyzetben pedig különösen fontosabb egy nagyszerű beszélgetés egy Biden elnököt büszkén szolgáló illinoisi születésű, de Nebraskában nevelkedett kutyatulajdonossal, mint három fontoskodó európai vezető levelének olvasgatása, szorozva százzal.

– Nagyszerű hívás ma @CounselorDOS-szal (Derek Chollet). Megerősítettem, hogy támogatom az EU-javaslatot, amely jó alapot jelent a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálására irányuló további tárgyalásokhoz

– írta a Twitteren a koszovói miniszterelnök, aki ezzel az egy mondatával bizonyította, hogy mennyire lesajnálja a három európai vezetőt, hiszen nem velük tudatta, hogy mit gondol az „általuk készített” rendezési tervről, hanem egy domesztikált nebraskaival.

Jól jegyezzük meg: legalább annyira tartja fontosnak, mint amennyire azokat érdekli a balkáni rendezés, mert hogy ezt a parádét nem ők, hanem a büszke amerikai kutyatulajdonosok vezénylik, bocsánatot kérek minden odaadó gazdira vágyó kutyustól, és minden hűséges férjtől.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból az nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti nemzeti sajtótájékoztatón a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotában leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, vagy esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava