Connect with us

Szerbia

Mégis lesz szerb-koszovói találkozó a legmagasabb szinten Brüsszelben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HÁRMAS TALÁLKOZÓ: A francia és a szerb elnök, valamint a német kancellár
HÁRMAS TALÁLKOZÓ: A francia és a szerb elnök, valamint a német kancellár (Forrás: szerb elnöki Instagram)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök és a koszovói miniszterelnök ugyan ezerrel fogadkozott, hogy csak akkor ül le tárgyalni, ha teljesülnek a feltételeik, most mégis úgy néz ki, hogy tíz napon belül ismét találkoznak Brüsszelben. A müncheni biztonsági konferencián egymást követik a kétoldalú találkozók a koszovói helyzettel kapcsolatban is, de azt egyelőre nehéz megítélni, hogy mi lesz a végkifejlet, annyi azonban biztos, hogy nem csökken a főleg Szerbiára nehezedő nemzetközi nyomás.

Borrell bejelentette a találkozót

Aleksandar Vučić egy héttel ezelőtt még azt mondta, hogy csak akkor megy el Brüsszlbe, amikor már megalakult a Szerb Községek Közössége (ZSO), vagyis a koszovói szerb önkormányzatok uniója.

A szerb elnök akkor hozzátette, hogy egyébként legfeljebb csak turistaként hajlandó felkeresni a belga fővárost, ezért most kérdés, hogy valóban tárgyalni megy-e, vagy csak egy-két csipkekiállítást szeretne megnézni az adófizetők pénzén.

Albin Kurit ugyanakkor azt mondta, hogy csak akkor hajlandó tárgyalni a szerb elnökkel, ha a két ország közötti végleges megállapodásról lesz szó, később azonban alább adta, és úgy fogalmazott, hogy akkor is hajlandó tárgyalni, ha a találkozón a francia-német javaslatot vitatják meg.

Elvben mindkét vezető elfogadta a francia-német non paper jellegű tervet, a szerb elnök igencsak fanyalogva, a koszovói (albán) miniszterelnök pedig némi unszolásra, de tegyük azonnal hozzá, hogy megítélésünk szerint lelkük mélyén mindketten elutasították, csak ezt nem merik, vagy nem akarják kimondani az ilyen-olyan következmények miatt.

Ennek tudható be, hogy a müncheni biztonsági konferencia változást hozott a párbeszéd folytatását illetően, Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője ugyanis bejelentette, hogy hétfőhöz egy hétre Brüsszelbe várja a belgrádi és a pristinai vezetőt, vagyis a szerb elnököt és a koszovói miniszterelnököt.

– Találkoztam Szerbia elnökével a müncheni biztonsági konferencián, a magas szintű párbeszéd előtt, amelyen február 27-én jelen leszek

– írta a Twitteren Borrell, aki szerint szükség van a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálására vonatkozó uniós javaslat (értsd: francia-német non paper) elfogadásának előmozdítására és a közös kül- és biztonságpolitikához (CFSP) való igazodásra.

– Mindkettő kulcsfontosságú Szerbia uniós útja szempontjából

– jegyezte meg az uniós külügyér, aki ezzel arra is utalt, hogy Brüsszel nem csak a Koszovóval kapcsolatos kérdéseket szeretné megvitatni a szerb elnökkel, hanem az elleni szankciókat is.

Borell és Vucic találkozója

Az uniós külügyér kezet fog a szerb elnökkel (Forrás: Twitter: Josep Borrell Fontelles)

A Twitteren többen is hozzászóltak Borrell bejelentéséhez, az egyik posztoló arra emlékeztette az uniós külügyért, hogy Slobodan Milošević volt szerb és jugoszláv elnök „propaganda miniszterének” a kezét szorongatja, aki korábban „heves uniós szankciók alatt volt” a Szerbia által Koszovóban elkövetet bűncselekmények miatt.

A szerb elnök kedvenc Instagramján közben arról számolt be, hogy nyílt eszmecserét folytatott Borrellel, amelynek középpontjában a Belgrád és Pristina közötti újabb találkozó előkészítése volt.

– Szerbiát erősen bírálták amiatt, hogy nem vezetett be szankciókat az Orosz Föderációval szemben. A megbeszélések hamarosan folytatódnak

– írta Vučić az Instagramon, ahol szintén voltak hozzászólások. Az egyik bejegyzés szerzője azt javasolta, hogy Borrell előbb adja meg Katalóniának és Baszkföldnek az államiságot, és csak azután leckéztesse a szerbeket.

A többi találkozó

A szerb elnök további két fontos találkozót is tartott, az egyiket Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, a másikat pedig Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német szövetségi kancellárral.

– A Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok megbeszélése mellett megerősítettük, hogy egyre inkább javulnak a Szerbia és az Egyesült Államok közötti kétoldalú kapcsolatok

A szerb elnök és az amerikai külügyminiszter találkozója

– írta az Instagramon a szerb elnök az amerikai külügyminiszterrel folytatott találkozó után.

Ennek a bejegyzésnek aligha örülnek Moszkvában, és valamilyen formában bizonyosan válaszolnak is rá.

Antony Blinken közben a Twitteren tudatta a világgal, hogy találkozott a szerb elnökkel, akivel „termékeny megbeszélést” folytatott.

– Megvitattuk a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálásának fontosságát, és kifejeztem elismerésünket Szerbiának az Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásáért

– jegyezte meg az amerikai külügyminiszter, aki úgy fogalmazott, hogy osztják Szerbia vágyát, miszerint az ország a jövőjét az EU-ban képzeli el.

A bejegyzéshez sokan hozzászóltak, a legtöbben azt nem tudták értelmezni, hogy Blinken mire gondolt, amikor az „Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatást” emlegette.

-(Az Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatás) folytatása? Mióta? Szerbia támogatja Ukrajnát? Igazán? Hogy hogy? Hogyan viszonyul Szerbia Oroszországhoz?

– kérdezte az egyik hozzászóló az amerikai külügyminisztert, egy másik bejegyzés szerzője pedig azt is téves megállapításnak minősítette, hogy Szerbia az EU-val képzeli el a közös jövőt.

A szerb elnök találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német szövetségi kancellárral is (lásd a nyitóképet!), ennek a találkozónak is a koszovói helyzet volt a fő témája.

– Komoly és korrekt találkozó az EU legfelelősebb embereivel a Pristinával folytatott párbeszédről, a francia-német tervről és a kétoldalú kapcsolatainkról

– tájékoztatta a szerb elnök az Instagramon a követőit, akik közül nem mindenkinek tetszett Vučić müncheni tevékenysége, az egyik például megjegyezte, „kedve lenne felhívni Putyint, hogy reagáljon ?”.

Kurti is ott van

Természetesen a koszovói miniszterelnök is ott van a müncheni biztonsági konferencián, a fönti szereplők közül eddig ő csak a német kancellárral folytatott megbeszélést, a francia felet azon a találkozón Catherine Colonna francia Európa-ügyi miniszter képviselte, amiről a közös fotó is tanúskodik.

Albin Kurti találkozója a német kancellárral és a francia Európa-ügyi miniszterrel

Albin Kurti találkozója a német kancellárral és a francia Európa-ügyi miniszterrel (Forrás: Twitter, Albin Kurti)

Albin Kurti a Twitteren úgy fogalmazott, hogy „termékeny megbeszélést folytatott Scholz kancelláral és Colonna miniszter asszonnyal”, a találkozó fő témája pedig Koszovó gazdasági és demokratikus fejlődése, valamint a Szerbiával folytatott párbeszéd volt.

Úgy tűnik, hogy a „termékeny” (productive) kifejezés lesz az új semmitmondó divatszó a diplomáciában!

– Várjuk a további tárgyalásokat a Németország és a Franciaország által kezdeményezett uniós javaslat alapján, amelyet elvben elfogadtunk

– jegyezte meg Twitteren a koszovói miniszterelnök, aki tehát minden bizonnyal ott lesz a február 27-re bejelenti brüsszeli találkozón, és remélhetőleg a szerb elnök is beugrik egy kis fecsegésre az EU-ba két csipkekiállítás megtekintése között.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévé, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból ez nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatón” a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotban leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava