Connect with us

Szerbia

Mégis lesz szerb-koszovói találkozó a legmagasabb szinten Brüsszelben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HÁRMAS TALÁLKOZÓ: A francia és a szerb elnök, valamint a német kancellár
HÁRMAS TALÁLKOZÓ: A francia és a szerb elnök, valamint a német kancellár (Forrás: szerb elnöki Instagram)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb elnök és a koszovói miniszterelnök ugyan ezerrel fogadkozott, hogy csak akkor ül le tárgyalni, ha teljesülnek a feltételeik, most mégis úgy néz ki, hogy tíz napon belül ismét találkoznak Brüsszelben. A müncheni biztonsági konferencián egymást követik a kétoldalú találkozók a koszovói helyzettel kapcsolatban is, de azt egyelőre nehéz megítélni, hogy mi lesz a végkifejlet, annyi azonban biztos, hogy nem csökken a főleg Szerbiára nehezedő nemzetközi nyomás.

Borrell bejelentette a találkozót

Aleksandar Vučić egy héttel ezelőtt még azt mondta, hogy csak akkor megy el Brüsszlbe, amikor már megalakult a Szerb Községek Közössége (ZSO), vagyis a koszovói szerb önkormányzatok uniója.

A szerb elnök akkor hozzátette, hogy egyébként legfeljebb csak turistaként hajlandó felkeresni a belga fővárost, ezért most kérdés, hogy valóban tárgyalni megy-e, vagy csak egy-két csipkekiállítást szeretne megnézni az adófizetők pénzén.

Albin Kurit ugyanakkor azt mondta, hogy csak akkor hajlandó tárgyalni a szerb elnökkel, ha a két ország közötti végleges megállapodásról lesz szó, később azonban alább adta, és úgy fogalmazott, hogy akkor is hajlandó tárgyalni, ha a találkozón a francia-német javaslatot vitatják meg.

Elvben mindkét vezető elfogadta a francia-német non paper jellegű tervet, a szerb elnök igencsak fanyalogva, a koszovói (albán) miniszterelnök pedig némi unszolásra, de tegyük azonnal hozzá, hogy megítélésünk szerint lelkük mélyén mindketten elutasították, csak ezt nem merik, vagy nem akarják kimondani az ilyen-olyan következmények miatt.

Ennek tudható be, hogy a müncheni biztonsági konferencia változást hozott a párbeszéd folytatását illetően, Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője ugyanis bejelentette, hogy hétfőhöz egy hétre Brüsszelbe várja a belgrádi és a pristinai vezetőt, vagyis a szerb elnököt és a koszovói miniszterelnököt.

– Találkoztam Szerbia elnökével a müncheni biztonsági konferencián, a magas szintű párbeszéd előtt, amelyen február 27-én jelen leszek

– írta a Twitteren Borrell, aki szerint szükség van a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálására vonatkozó uniós javaslat (értsd: francia-német non paper) elfogadásának előmozdítására és a közös kül- és biztonságpolitikához (CFSP) való igazodásra.

– Mindkettő kulcsfontosságú Szerbia uniós útja szempontjából

– jegyezte meg az uniós külügyér, aki ezzel arra is utalt, hogy Brüsszel nem csak a Koszovóval kapcsolatos kérdéseket szeretné megvitatni a szerb elnökkel, hanem az Oroszország elleni szankciókat is.

Borell és Vucic találkozója

Az uniós külügyér kezet fog a szerb elnökkel (Forrás: Twitter: Josep Borrell Fontelles)

A Twitteren többen is hozzászóltak Borrell bejelentéséhez, az egyik posztoló arra emlékeztette az uniós külügyért, hogy Slobodan Milošević volt szerb és jugoszláv elnök “propaganda miniszterének” a kezét szorongatja, aki korábban “heves uniós szankciók alatt volt” a Szerbia által Koszovóban elkövetet bűncselekmények miatt.

A szerb elnök kedvenc Instagramján közben arról számolt be, hogy nyílt eszmecserét folytatott Borrellel, amelynek középpontjában a Belgrád és Pristina közötti újabb találkozó előkészítése volt.

– Szerbiát erősen bírálták amiatt, hogy nem vezetett be szankciókat az Orosz Föderációval szemben. A megbeszélések hamarosan folytatódnak

– írta Vučić az Instagramon, ahol szintén voltak hozzászólások. Az egyik bejegyzés szerzője azt javasolta, hogy Borrell előbb adja meg Katalóniának és Baszkföldnek az államiságot, és csak azután leckéztesse a szerbeket.

A többi találkozó

A szerb elnök további két fontos találkozót is tartott, az egyiket Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, a másikat pedig Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német szövetségi kancellárral.

– A Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok megbeszélése mellett megerősítettük, hogy egyre inkább javulnak a Szerbia és az Egyesült Államok közötti kétoldalú kapcsolatok

A szerb elnök és az amerikai külügyminiszter találkozója

– írta az Instagramon a szerb elnök az amerikai külügyminiszterrel folytatott találkozó után.

Ennek a bejegyzésnek aligha örülnek Moszkvában, és valamilyen formában bizonyosan válaszolnak is rá.

Antony Blinken közben a Twitteren tudatta a világgal, hogy találkozott a szerb elnökkel, akivel “termékeny megbeszélést” folytatott.

– Megvitattuk a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálásának fontosságát, és kifejeztem elismerésünket Szerbiának az Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásáért

– jegyezte meg az amerikai külügyminiszter, aki úgy fogalmazott, hogy osztják Szerbia vágyát, miszerint az ország a jövőjét az EU-ban képzeli el.

A bejegyzéshez sokan hozzászóltak, a legtöbben azt nem tudták értelmezni, hogy Blinken mire gondolt, amikor az “Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatást” emlegette.

-(Az Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatás) folytatása? Mióta? Szerbia támogatja Ukrajnát? Igazán? Hogy hogy? Hogyan viszonyul Szerbia Oroszországhoz?

– kérdezte az egyik hozzászóló az amerikai külügyminisztert, egy másik bejegyzés szerzője pedig azt is téves megállapításnak minősítette, hogy Szerbia az EU-val képzeli el a közös jövőt.

A szerb elnök találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német szövetségi kancellárral is (lásd a nyitóképet!), ennek a találkozónak is a koszovói helyzet volt a fő témája.

– Komoly és korrekt találkozó az EU legfelelősebb embereivel a Pristinával folytatott párbeszédről, a francia-német tervről és a kétoldalú kapcsolatainkról

– tájékoztatta a szerb elnök az Instagramon a követőit, akik közül nem mindenkinek tetszett Vučić müncheni tevékenysége, az egyik például megjegyezte, “kedve lenne felhívni Putyint, hogy reagáljon ?”.

Kurti is ott van

Természetesen a koszovói miniszterelnök is ott van a müncheni biztonsági konferencián, a fönti szereplők közül eddig ő csak a német kancellárral folytatott megbeszélést, a francia felet azon a találkozón Catherine Colonna francia Európa-ügyi miniszter képviselte, amiről a közös fotó is tanúskodik.

Albin Kurti találkozója a német kancellárral és a francia Európa-ügyi miniszterrel

Albin Kurti találkozója a német kancellárral és a francia Európa-ügyi miniszterrel (Forrás: Twitter, Albin Kurti)

Albin Kurti a Twitteren úgy fogalmazott, hogy “termékeny megbeszélést folytatott Scholz kancelláral és Colonna miniszter asszonnyal”, a találkozó fő témája pedig Koszovó gazdasági és demokratikus fejlődése, valamint a Szerbiával folytatott párbeszéd volt.

Úgy tűnik, hogy a “termékeny” (productive) kifejezés lesz az új semmitmondó divatszó a diplomáciában!

– Várjuk a további tárgyalásokat a Németország és a Franciaország által kezdeményezett uniós javaslat alapján, amelyet elvben elfogadtunk

– jegyezte meg Twitteren a koszovói miniszterelnök, aki tehát minden bizonnyal ott lesz a február 27-re bejelenti brüsszeli találkozón, és remélhetőleg a szerb elnök is beugrik egy kis fecsegésre az EU-ba két csipkekiállítás megtekintése között.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava