Connect with us

Szerbia

A szerb ellenzéki média nyilvánosságra hozta az európai vezetők Kurtinak írt levelét

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az európai vezetők levele
Az európai vezetők levele Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek. A levél körülbelül ugyanazt tartalmazza, mint amit Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó szóban is elmondott neki (Forrás: Nova.rs)
A cikk meghallgatása

A szerbiai ellenzéki média koszovói forrásokra hivatkozva vasárnap este nyilvánosságra hozta az európai vezetők: Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közös levelét, amelyet Albin Kurti koszovói miniszterelnökhöz intéztek. A Kurtinak címzett levelet a belgrádi Nova.rs szerezte meg, a szerb elnöknek küldött levél vasárnap nem került nyilvánosságra. Közben arra is fény derült, hogy Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó telefonon beszélt a szerb elnökkel is, miután ezt korábban a koszovói miniszterelnökkel már megtette. Chollet beszélgetéseinek tartalma körülbelül ugyanaz, mint amit az európai vezetők a koszovói miniszterelnöknek, és vélhetően a szerb elnöknek is írtak.

Az európai vezetők levele Kurtinak

A levél szerint a francia elnök, a német kancellár és az olasz miniszterelnök üdvözli Kurti legutóbbi kijelentéseit, miszerint kész elfogadni az “európai javaslatot”.

– Figyelembe véve a brüsszeli párbeszéd keretében február 27-én sorra kerülő következő találkozót, azért fordulunk Önhöz, hogy együtt tekintsük át annak a megállapodásnak a helyzetét, amely új alapokra helyezi Koszovó és Szerbia kapcsolatait

– indokolta meg a levél írását a három európai vezető, és itt üdvözölték a koszovói miniszterelnök nemrég nyilvánosan elhangzott kijelentéseit, amelyek szerint Kurti készen áll az “alapmegállapodással” kapcsolatos európai javaslat elfogadására.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Giorgia Meloni aláhúzta, hogy szerintük most nagyon fontos kijelölni az utat a megállapodás megkötése felé, és annak végrehajtása érdekében.

– Az Európai Tanács február 9-i következtetéseiben támogatásáról biztosította ezt a fontos megállapodást, és egyúttal felszólította Szerbiát és Koszovót, hogy hajtsa végre minden kötelezettségét, amelyet a párbeszéd során vállalt, beleértve a Szerb Községek Közösségének megalapításával kapcsolatban is

– olvasható a levélben, amelyben arra figyelmeztettek, hogy ezeket a lépéseket (a kötelezettségek végrehajtását) halogatás nélkül végre kell hajtani, és hozzátették, hogy örülnek a magas szinten sorra kerülő február 27-i párbeszédnek.

A Kurtinak küldött levél szerint az aláírók arra számítanak, hogy a koszovói miniszterelnök a megállapodás konstruktív és gyors megkötésére törekszik.

– Meggyőződésünk, hogy ez kulcsfontosságú a hazájában élők általános jóléte, a régió békéje és prosperáló fejlődése, valamint országuk európai perspektívájának javítása szempontjából

– zárult a három európai vezető a levelet, amelyet a koszovói miniszterelnökhöz intéztek.

Vélhetően hasonló tartalmú levelet küldtek a szerb elnöknek, bár ezt nem állíthatjuk határozottan, mert az a levél nem került nyilvánosságra, és a tartalmáról a szerb vezetés nem nyilatkozott.

Miről beszélt Chollet és Vučić?

Az viszont a vasárnap esti órákban kiderült, hogy Derek Chollet amerikai külügyi tanácsos Albin Kurtit követően telefonon beszélt a szerb elnökkel is, aki Instagram-oldalán közölte, hogy Chollet tolmácsolta neki a “hivatalos Washington” álláspontját a hétfői brüsszeli találkozó előtt.

– Az amerikai diplomata rámutatott, hogy az USA teljes mértékben támogatja a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálására vonatkozó uniós javaslatot, és a hétfői brüsszeli találkozótól konstruktív, érezhető előrelépést vár a megállapodás felé

– írta szerb elnök az Instagramon, amely szerint Chollet azt is elmondta, hogy végre kell hajtani a párbeszéd során korábban aláírt megállapodásokat, amelyek magukban foglalják a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozását is.

Az európai vezetők mellett Chollet is elmondta a véleményét

Az amerikai álláspont kísértetiesen hasonlít arra, amit az európai vezetők a koszovói miniszterelnöknek küldött levelükben felvázoltak, és vélhetően hasonló ahhoz is, amiről tájékoztatták a szerb elnököt.

Az Instagramon közzétett bejegyzés szerint Vučić elnök és az amerikai külügyi tanácsadó a telefonbeszélgetés során megvitatta Szerbia európai jövőjét, amelyet az USA is támogat, és szót ejtettek a szerb-amerikai együttműködés “jelentősnek” nevezett fejlesztésének lehetőségeiről, különböző területeken, különösen gazdasági téren.

A szerb elnök az Instán sokadszor elismételte/megint “elmantrázta”, hogy nagyon nehéz találkozóra számít Brüsszelben, de “Szerbia elkötelezett a térség békéje és stabilitása mellett”, és ezzel összefüggésben kész a javasolt terv koncepcióján és megvalósításán dolgozni, világosan meghatározott korlátokkal. Ezen leginkább azt kell érteni, hogy követeli a Szerb Községek Közösségének létrehozását, és (egyelőre) nem egyezik bele Koszovó ENSZ-tagságába.

Az európai vezetők leveléhez hasonlókat mondott

Az európai vezetők leveléhez hasonlókat mondott Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó (Forrás: Twitter)

A szerb elnökkel folytatott vasárnapi beszélgetésről Derek Chollet a Twitteren azt írta, hogy kifejezte az Egyesült Államok határozott támogatását a február 27-i brüsszeli találkozóval kapcsolatban, amely az uniós bizottság főképviselőjének/alelnökének, Josep Borrellnek a közvetítésével zajlik.

Egyúttal üdvözölte Szerbia folyamatos elkötelezettségét és konstruktív hozzáállását az EU javaslatával kapcsolatban, amely a béke és stabilitás biztosítását szolgálja a régióban.

Chollet szombaton számolt be a Twitteren arról, hogy beszélt Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel is az EU közvetítésével zajló párbeszéd újabb fordulója előtt, amely a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálását célozza.

Az amerikai külügyi tanácsadó a Kurtival azt írt a Twitteren, hogy az Egyesült Államok támogatja a konstruktív találkozót, amely megerősíti mindkét fél elkötelezettségét az EU-javaslat mellett.

A “madárkás bejegyzés” szerint Chollet megosztotta Kurtival azt az álláspontját, miszerint itt az ideje annak, hogy megvitassák a szerb többségű önkormányzatok szövetségének kérdését.

– Koszovónak és Szerbiának is végre kell hajtania a párbeszéd során általuk már aláírt megállapodásokat, beleértve a Szerb Községek közösségének létrehozása felé tett előrelépést is

– írta az amerikai külügyi tanácsadó a koszovói miniszterelnökkel folytatott telefonos beszélgetést követően, ami megint csak azt jelzi, hogy a nyugati közvetítők koordinált álláspontot képviselnek a koszovói kérdésben.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava