Connect with us

Szerbia

A szerb ellenzéki média nyilvánosságra hozta az európai vezetők Kurtinak írt levelét

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az európai vezetők levele
Az európai vezetők levele Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek. A levél körülbelül ugyanazt tartalmazza, mint amit Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó szóban is elmondott neki (Forrás: Nova.rs)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerbiai ellenzéki média koszovói forrásokra hivatkozva vasárnap este nyilvánosságra hozta az európai vezetők: Emmanuel Macron francia , Olaf Scholz német kancellár és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közös levelét, amelyet Albin Kurti koszovói miniszterelnökhöz intéztek. A Kurtinak címzett levelet a belgrádi Nova.rs szerezte meg, a szerb elnöknek küldött levél vasárnap nem került nyilvánosságra. Közben arra is fény derült, hogy Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó telefonon beszélt a szerb elnökkel is, miután ezt korábban a koszovói miniszterelnökkel már megtette. Chollet beszélgetéseinek tartalma körülbelül ugyanaz, mint amit az európai vezetők a koszovói miniszterelnöknek, és vélhetően a szerb elnöknek is írtak.

Az európai vezetők levele Kurtinak

A levél szerint a francia elnök, a német kancellár és az olasz miniszterelnök üdvözli Kurti legutóbbi kijelentéseit, miszerint kész elfogadni az „európai javaslatot”.

– Figyelembe véve a brüsszeli párbeszéd keretében február 27-én sorra kerülő következő találkozót, azért fordulunk Önhöz, hogy együtt tekintsük át annak a megállapodásnak a helyzetét, amely új alapokra helyezi Koszovó és Szerbia kapcsolatait

– indokolta meg a levél írását a három európai vezető, és itt üdvözölték a koszovói miniszterelnök nemrég nyilvánosan elhangzott kijelentéseit, amelyek szerint Kurti készen áll az „alapmegállapodással” kapcsolatos európai javaslat elfogadására.

Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Giorgia Meloni aláhúzta, hogy szerintük most nagyon fontos kijelölni az utat a megállapodás megkötése felé, és annak végrehajtása érdekében.

– Az Európai Tanács február 9-i következtetéseiben támogatásáról biztosította ezt a fontos megállapodást, és egyúttal felszólította Szerbiát és Koszovót, hogy hajtsa végre minden kötelezettségét, amelyet a párbeszéd során vállalt, beleértve a Szerb Községek Közösségének megalapításával kapcsolatban is

– olvasható a levélben, amelyben arra figyelmeztettek, hogy ezeket a lépéseket (a kötelezettségek végrehajtását) halogatás nélkül végre kell hajtani, és hozzátették, hogy örülnek a magas szinten sorra kerülő február 27-i párbeszédnek.

A Kurtinak küldött levél szerint az aláírók arra számítanak, hogy a koszovói miniszterelnök a megállapodás konstruktív és gyors megkötésére törekszik.

– Meggyőződésünk, hogy ez kulcsfontosságú a hazájában élők általános jóléte, a régió békéje és prosperáló fejlődése, valamint országuk európai perspektívájának javítása szempontjából

– zárult a három európai vezető a levelet, amelyet a koszovói miniszterelnökhöz intéztek.

Vélhetően hasonló tartalmú levelet küldtek a szerb elnöknek, bár ezt nem állíthatjuk határozottan, mert az a levél nem került nyilvánosságra, és a tartalmáról a szerb vezetés nem nyilatkozott.

Miről beszélt Chollet és Vučić?

Az viszont a vasárnap esti órákban kiderült, hogy Derek Chollet amerikai külügyi tanácsos Albin Kurtit követően telefonon beszélt a szerb elnökkel is, aki Instagram-oldalán közölte, hogy Chollet tolmácsolta neki a „hivatalos Washington” álláspontját a hétfői brüsszeli találkozó előtt.

– Az amerikai diplomata rámutatott, hogy az USA teljes mértékben támogatja a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálására vonatkozó uniós javaslatot, és a hétfői brüsszeli találkozótól konstruktív, érezhető előrelépést vár a megállapodás felé

– írta szerb elnök az Instagramon, amely szerint Chollet azt is elmondta, hogy végre kell hajtani a párbeszéd során korábban aláírt megállapodásokat, amelyek magukban foglalják a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozását is.

Az európai vezetők mellett Chollet is elmondta a véleményét

Az amerikai álláspont kísértetiesen hasonlít arra, amit az európai vezetők a koszovói miniszterelnöknek küldött levelükben felvázoltak, és vélhetően hasonló ahhoz is, amiről tájékoztatták a szerb elnököt.

Az Instagramon közzétett bejegyzés szerint Vučić elnök és az amerikai külügyi tanácsadó a telefonbeszélgetés során megvitatta Szerbia európai jövőjét, amelyet az USA is támogat, és szót ejtettek a szerb-amerikai együttműködés „jelentősnek” nevezett fejlesztésének lehetőségeiről, különböző területeken, különösen gazdasági téren.

A szerb elnök az Instán sokadszor elismételte/megint „elmantrázta”, hogy nagyon nehéz találkozóra számít Brüsszelben, de „Szerbia elkötelezett a térség békéje és stabilitása mellett”, és ezzel összefüggésben kész a javasolt terv koncepcióján és megvalósításán dolgozni, világosan meghatározott korlátokkal. Ezen leginkább azt kell érteni, hogy követeli a Szerb Községek Közösségének létrehozását, és (egyelőre) nem egyezik bele Koszovó ENSZ-tagságába.

Az európai vezetők leveléhez hasonlókat mondott

Az európai vezetők leveléhez hasonlókat mondott Derek Chollet amerikai külügyi tanácsadó (Forrás: Twitter)

A szerb elnökkel folytatott vasárnapi beszélgetésről Derek Chollet a Twitteren azt írta, hogy kifejezte az Egyesült Államok határozott támogatását a február 27-i brüsszeli találkozóval kapcsolatban, amely az uniós bizottság főképviselőjének/alelnökének, Josep Borrellnek a közvetítésével zajlik.

Egyúttal üdvözölte Szerbia folyamatos elkötelezettségét és konstruktív hozzáállását az EU javaslatával kapcsolatban, amely a béke és stabilitás biztosítását szolgálja a régióban.

Chollet szombaton számolt be a Twitteren arról, hogy beszélt Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel is az EU közvetítésével zajló párbeszéd újabb fordulója előtt, amely a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálását célozza.

Az amerikai külügyi tanácsadó a Kurtival azt írt a Twitteren, hogy az Egyesült Államok támogatja a konstruktív találkozót, amely megerősíti mindkét fél elkötelezettségét az EU-javaslat mellett.

A „madárkás bejegyzés” szerint Chollet megosztotta Kurtival azt az álláspontját, miszerint itt az ideje annak, hogy megvitassák a szerb többségű önkormányzatok szövetségének kérdését.

– Koszovónak és Szerbiának is végre kell hajtania a párbeszéd során általuk már aláírt megállapodásokat, beleértve a Szerb Községek közösségének létrehozása felé tett előrelépést is

– írta az amerikai külügyi tanácsadó a koszovói miniszterelnökkel folytatott telefonos beszélgetést követően, ami megint csak azt jelzi, hogy a nyugati közvetítők koordinált álláspontot képviselnek a koszovói kérdésben.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból ez nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatón” a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotban leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatása



Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava