Connect with us

Bosznia

KORMÁNYVÁLSÁG? Oroszország miatt eshet szét az új bosznia-hercegovinai kormány

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kormányválságot idézhet elő
Kormányválságot idézhet elő Bosznia-Hercegovinában, ha az ország ENSZ-nagykövete megszavazza az ukrán határozati javaslatot (Forrás: Twitter)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Máris kormányválság alakulthat ki Bosznia- Hercegovinában, pedig egy hónapja sincs, hogy megalakult a Borjana Krišto által vezetett új kabinet. Brüsszelből Várhelyi Olivér bővítési biztos & egyéb illetékesek elismerően veregették meg a balkáni Csodaország vállát a gyors kormányalakítás, és a kormány ugyancsak gyors parlamenti beiktatása okán. Ám előfordulhat, hogy az új kormány ugyanolyan gyorsan szétesik, mint amilyen gyorsan megalakult, miután Milorad Dodik eltökélt szándéka, hogy megvédi Oroszországot akár egy boszniai kormányválság árán is.

Mile védi Moszkvát

A boszniai szerbek Miléje, azaz Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke felfortyant, mert Bosznia- Hercegovina ENSZ-nagykövete állítólag azt az utasítást kapta Szarajevóból, hogy szavazza meg az ukrajnai határozati javaslatot, amely a háború beszüntetését sürgeti.

Az ENSZ Közgyűlés várhatóan ezekben az órákban szavaz az Ukrajna által beterjesztett határozati javaslatról, amelyet Kijev a szövetségesekkel egyeztetve fogalmazott meg.

A közgyűlés tavaly két határozati javaslatban ítélte el Oroszországot, a jelenleg szavazati joggal bíró 191 tagállam közül azokat 141, illetve 143 ország támogatta.

Dodik kormányválságról beszélt Banja Lukában

Dodik kormányválságról beszélt Banja Lukában (Forrás: N1)

Dodik Banja Lukában újságíróknak arról beszélt: nem igazán örül annak, hogy Bosznia- Hercegovina csatlakozik az ENSZ Közgyűlésében az ukránok által “némi szövetségesi támogatással” megfogalmazott dokumentumhoz.

A boszniai szerbek vezetője ezzel kapcsolatban belengette, hogy széteshet a bosznia-hercegovinai kormánykoalíció az ukrajnai háborúhoz való hozzáállással kapcsolatos nézeteltérések miatt. Egyúttal arra emlékeztetett, hogy a boszniai elnökség, a miniszterek tanácsa és a parlamentben formálisan és lényegében nem fogadott el semmiféle határozat az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban.

Dodik úgy fogalmazott, hogy a bosznia-hercegovinai elnökség felelős az ország külpolitikájáért, és ezt Bosznia- Hercegovina alkotmányát olvasgatva nem nehéz megállapítani.

Érik a kormányválság

Dodik utalt arra, hogy az ukrajnai javaslatról szóló közgyűlési szavazás szóba került a három tagú államelnökség ülésén, amelyen annak megszavazását Željka Cvijanović, a testület szerb tagja ellenezte.

A szerb nép Miléje ehhez hozzátette, hogy a külügyminisztériumból azonban valaki olyan utasítást adott az ország ENSZ-nagykövetének, amely nem volt összhangban a bosznia-hercegovinai elnökség döntésével.

– Nyilvánvaló, hogy a külügyminisztériumban folytatódik az a régi gyakorlat, amit (a bosnyák) Bisera Turković volt külügyminiszter folytatott, és ami az elnökség megkerülésére vonatkozott

– mondta Dodik, aki ezt a megállapítását tovább “súlyosbította”, megjegyezte ugyanis, hogy ez a régi gyakorlat a jelenlegi kormányzati rendszernek az összeomlásához vezet, ha ez így folytatódik, mert senki sem fogja elviselni e fajta viselkedést.

A boszniai szerb vezető itt minden bizonnyal elsősorban magára gondolt, ez aligha kétséges, miután Dodik Oroszország legfőbb barátjának számít a Balkánon, Bosznia- Hercegovinában pedig mindenképpen.

Dodik feljelentgeti a nagyköveteket

A boszniai szerb vezető arról is beszélt, hogy feljelentést tett néhány bosznia-hercegovinai nagykövet ellen, akik annak ellenére felelőtlenül támogattak egyes határozatokat bizonyos testületekben, hogy nem volt rá felhatalmazásuk.

Kormányválságot idézhet elő Sven Alkalaj

Kormányválságot idézhet elő a zsidó származású Sven Alkalaj, ha Bosznia- Hercegovina nevében elfogadja az ukrajnai határozati javaslatot (Forrás: Twitter)

Itt elmondta, hogy Sven Alkalaj, bosznia-hercegovinai ENSZ-nagykövet ellen is feljelentést tett már, és a boszniai Szerb Köztársaság ezt továbbra is megteszi azokkal szemben, akik nem a törvények szellemében járnak el.

Dodik arról is beszélt, hogy a bosnyák származású Elmedina Konaković külügyminisztert az európai nagykövetek legutóbb leginkább arról faggatták, hogy Bosznia- Hercegovina miért nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben.

– Azért nem vezet be, mert nincs döntés róla, és nem lesznek szankciók Oroszország ellen. Hülyén néz ki, hogy az új kormányzattól ugyanazt kérdezik, mint a régitől

– nyilatkozta Dodik, aki egyúttal hozzátette, hogy azoknak, akik tiszteletben tartják Bosznia- Hercegovina alkotmányát, el kell fogadniuk, hogy az ország nem csatlakozik az ENSZ Ukrajnáról szóló határozataihoz.

A boszniai szerb vezető azt is megemlítette, hogy az orosz dumában viharos taps fogadta a boszniai Szerb Köztársaság parlamenti küldöttségét.

– Ha tudnám, hogy az amerikai kongresszusban is így tapsolnak nekünk, akkor magam is elmennék oda, de ezt a szankciók miatt nem tehetem meg

– “viccelődött” a boszniai szerbek Miléje, aki szerint a balkáni Csodaországra egyesek azt a sztereotip politikát próbálják ráhúzni, amelyet az Európai Uniós és más tényezők folytatnak.

A boszniai szerbek vezetője itt melldöngetésbe kezdett, arra emlékeztetett ugyanis, hogy Oroszország a Szerb Köztársaság “konstruktív politikája” miatt nem nyilvánította Bosznia- Hercegovinát ellenséges országnak.

– Nem szakítjuk meg a kapcsolatokat Oroszországgal, és nem érdekel bennünket Michael Murphy amerikai nagykövet álláspontja. Büszkék vagyunk az Oroszországgal folytatott együttműködésre, miközben jó kapcsolatokra törekszünk az Egyesült Államokkal is, de az általuk diktált feltételek közepette erre nincs lehetőség

– fogalmazott a boszniai szerb vezető, aki a fentiek szellemében csak az orosz nagykövettel tart fenn erőteljes kapcsolatokat, akivel kerülőre-fordulóra találkozik. Az itt elmondottakból pedig az következik, hogy Oroszország miatt bármikor bukhat a bosznia-hercegovinai kormány, az első ilyen “bukópróba” az ENSZ-szavazás lesz.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava