Connect with us

Szerbia

Szerbia rohamosan fegyverkezik, most öngyilkos drónokat vásárol

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szerbia öngyilkos drónokat vásárol / Serbia purchases suicide drones
Szerbia öngyilkos drónokat vásárol az Egyesült Arab Emírségektől, a szerb elnök az abu dzabi vásáron fogadta a legfőbb emírt (Forrás: szerb elnöki Instagram)
play icon A cikk meghallgatása

Az Abu Dzabiban zajló IDEX 2023 nemzetközi hadfelszerelési vásáron résztvevő szerb elnök bejelentette, hogy Szerbia öngyilkos drónokat vásárol az Egyesült Arab Emírségektől, és az erre vonatkozó szerződést 48 órán belül alá is írják az ottani illetékesekkel. A szerb kormánypárti Informer ezt kitűnő hírnek nevezte az ottani vásárról szóló beszámolójának már a címében. Mindeközben a szerbek a saját fegyvereik eladásáról is tárgyaltak az Egyesült Arab Emírségekben, az egyik potenciális vevő Ciprus, de nyilván hosszú az érdeklődők sora, miután az arab világ hagyományosan a szerb hadiipar felvevő piacának számít.

Jönnek az arab öngyilkos drónok

Aleksandar Vučić erről azt követően beszélt, hogy a szerbiai hadfelszerelési standot felkereste Mohammed Bin Zayed Al Nahyan emír, az Egyesült Arab Emírségek elnöke, amitől a szerb elnök igencsak elérzékenyült.

– Ismét hatalmas megtiszteltetés ért bennünket! A 65 ország több mint 1300 kiállítója, valamint a világ minden tájáról érkezett 350 magas szintű delegáció közül az Emírségek elnöke, az IDEX védnöke és barátunk, Mohammed Bin Zayed is ellátogatott a szerb pavilonba!

– írta Vučić a szerb elnöki Instagramon, miközben attól is oda-vissza volt, hogy az emír fél órát töltött a szerb standon.

A látogatás nyilván összefüggésbe hozható Vučićnak azzal a bejelentésével, hogy 48 órán belül aláírásra kerül az a szerződés, amely alapján Szerbia “öngyilkos drónokat” vásárol az Egyesült Arab Emírségektől.

Számokról egyelőre nem esett szó, sem az egységár, sem a beszerzésre kerülő “kamikaze drónok” mennyiségének tekintetében, most még csak annyit tudni, hogy ezek a fegyverek hamarosan megérkeznek Szerbiába.

– Ezek öngyilkos drónok, és Szerbia területén lesznek. Azt is reméljük, hogy a következő öt-hat hónapban már a szerb hadsereg megkapja az első szerb öngyilkos drónokat is

– jelentette ki a szerb államfő.

Ezzel kapcsolatban egyelőre nem világos, hogy a szerb öngyilkos drónok legyártásában milyen szerep jut az emírségeknek, és netalán Kínának, amely korábban az első szerb drón előállításába segített be.

Erről nyilván több is kiderül azt követően, hogy a szerb küldöttség estére tárgyal az emírségek külügyminiszterével.

Fegyverkezni muszáj, élni nem muszáj

A szerb elnök szerint hazájának erősíteni kell a hadseregét, mert az országot körülvevő államok egyre erősebbek, és mert az orosz elnök nyilatkozatai semmi jót nem sejtetnek.

– Annak alapján, amit Putyin kijelentéseiből levontam, egyértelmű, hogy az orosz elnök nagyon hevesen folytatja a harcot Ukrajnában, ami, mint a konfliktus minden eszkalációja, tovább bonyolítja Szerbia helyzetét politikai, katonai és minden egyéb értelemben

– nyilatkozta Vučić, aki szerint a “várakozásoknak megfelelően” már egy-két napon belül láthatóvá válik, hogy nagy változások lesznek a harctéren, de jelentős változások várhatók a Szerbiával kapcsolatos politikai fellépésben is a nyugati oldalról, valamint egyéb nemzetközi tényezők esetében is, bár itt nem nevezte néven az oroszokat.

A szerb államfő arról is beszélt, hogy az emírségek elégedettek a szerb fejlesztési projektekkel, hozzátette azonban, hogy a szerb hadiipar által előállított fegyverek 30 százalékát otthon kell tartani, ami 10 százalékos növekedést jelent a szerb hadsereg felfegyverzését illetően.

– Muszáj megvédenünk magunkat, a saját hadseregünknek elsőbbséget kell élveznie

Öngyilkos drónok és arab díszőrség

Díszőrséggel fogadták az Egyesült Arab Emírségekbe látogató szerb elnököt (Forrás: szerb elnöki Instagram)

– mondta Szerbia elnöke, aki azt is megemlítette, hogy óriási a fegyverek iránti kereslet, és a szerb hadiipar szó szerint bármit el tud adni most és a jövőben is, főleg ami a lövedékeket, az aknákat illeti, vagyis mindent, aminek robbanó töltette van.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szerb hadiiparban ezért a bérek növekedése várható, “mert mindenki háborúzni akar, és mindenki háborúra készül”, így mindent elkel, amit megtermelnek.

A szerbek most éppen Ciprussal tárgyalnak arról, hogy fegyvereket szállítanak a szigetországnak, de nyilván hosszú a sor, mint azt már a bevezetőben megjegyeztük.

Az oroszok az egekbe emelték a termelést

A szerb elnök már második napja tartózkodik az abu dzabi hadfelszerelési vásáron, ahol – nyilván a miliő hatása alatt – már hétfőn is tett “erős kijelentéseket”

Elmondása szerint Szerbia 300 millió eurót fordít fegyvervásárlásra, amit további 90 millió euróval told meg az idei pénzügyi terv szerint.

– Három százalékra kell emelnünk (a GDP-arányos) részesedést, mert nyilvánvaló, hogy akinek nincs erős hadserege, azt megtámadják

– indokolta a szerb elnök, aki szerint ez jelentős ugrás lesz a jelenlegi 2,3 százalékos részesedést illetően.

Az szerb államfő egyúttal sürgette, hogy minél több fiú és lány jelentkezzen a szerb hadseregbe (a most kiírt pályázat alapján), mert az alapfizetés 220.000 (1875 euró) dinár lesz, így a havi bér a különböző pótlékokkal együtt 2000 euró fölé emelkedhet, ami kétszerese-háromszorosa az oktatásban vagy az egészségügyben dolgozók bérének, de hát ilyen idők járnak.

Vučić megjegyezte, hogy miután általános fegyverkezési verseny indult be a világban Szerbia sem tehát mást, mint hogy sokat költ a hadseregére, mert szerinte a szerb hadseregnek ma erősebbnek kell lennie, összehasonlíthatatlanul erősebbnek, mint korábban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava