Connect with us

Horvátország

A horvát pénzverde eddig 405 millió euróérmét állított elő

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát pénzverdében még folyamatban van a horvát euróérmék előállítása
A horvát pénzverdében még folyamatban van a horvát euróérmék előállítása (Forrás: HRT, Screenshot)
Listen to this article

Az euró bevezetésével összefüggésben a horvát pénzverde összesen 650 millió érme előállítására kapott megbízást. A gyártás a tavalyi év második felében kezdődött, és több mint öt hónapja tart, a gépekből eddig 405 millió euróérme jött ki.

A pénzverde megállás nélkül ment

A fent említett pénzmennyiség elkészítésével alig több mint öt hónap alatt végeztek, a munka három műszakban folyt, a nap 24 órájában mentek a gépek.

Ömlik a pénz, munkában a pénzverde

Ömlik a pénz, munkában a pénzverde (Forrás: Screenshot, HRT)

A Horvát Nemzeti Bank (HNB) tulajdonában lévő modern üzemben a gépekből egy perc alatt mintegy négyezer horvát euróérme kerül ki, a cél az, hogy elérjék a kuna euróra történő átváltásához szükséges végső mennyiséget.

A horvát állami televízió (HRT) jelentése szerint az euró bevezetésével összefüggésben a tervek szerint összesen 650 millió érmét kell előállítania, ennek mintegy kétharmada tavaly már elkészült, idén tehát még körülbelül 200 millió érmét kell verni.

Csak becsülni lehet a szükségletet

A pénzverde igazgatója szerint egyelőre azonban nehéz megbecsülni, hogy a következő években mekkora lesz a rendszeres érmeszükséglet.

– Kis országként lépünk be egy nagy piacra. Minden országnak más tapasztalatai vannak. Reméljük, lesz valamiféle igény, amely lehetővé teszi a horvát pénzverde fenntartásának finanszírozását

– jelentette ki Damir Bolta, az igazgató, aki elmondta, hogy az “érmegyárban” a mindennapi forgalomban használatos pénzen kívül numizmatikai érméket, ezüst- és aranyérméket is előállítanak a korszerű gépeken.

A horvát állami televízió beszámolója szerint a horvát pénzverde csatlakozott ahhoz a szűk – 17 tagú – európai körhöz, amelyet euróérme-gyártására akkreditáltak, így lehetőség nyílik arra, hogy a jövőben az Európai Unió más tagállamai által meghirdetett érmekibocsátásokra is pályázzanak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava