Connect with us

Szerbia

Amerikai politikust tüntetett ki a szerb elnök az államiság napján

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Grenell és a szerb államiság napja
Richard Grenell és a szerb államiság napja: rossznyelvek szerint az amerikai politikus semmit sem tesz ingyen, vagyis "nem térítésmentesen" lobbizik Szerbiának. A most kitüntetett Grenell állítólag korábban megígérte a szerb elnöknek, hogy amerikai segédlettel építik újra a szerb védelmi minisztérium és a szerb vezérkar 1999-ben szétbombázott épületkettősét Belgrádban. (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

A szerb államiság napja nem csak arra volt jó, hogy a szélsőjobb tobzódjon, és néhány szabadnapos őrült megpróbálja végrehajtani a maga “öt töltényes forradalmát”, hanem arra is kitűnő alkalmat szolgáltatott, hogy a szerb államfő megmutassa milyen Amerika-politikát folytat. Aleksandar Vučić valószínűleg az egyetlen európai vezető, akinek a szerb nemzeti ünnep alkalmából egyszerre gratulált az orosz és az amerikai államfő és a kínai államfő.

Oroszok és kínaiak

Egyik előző cikkünkben megemlítettük, hogy Vlagyimir Putyin kétszínű politikát folytat Szerbia irányában, mert miközben ráküldi az országra a Wagner Csoportot, a diplomácia szintjén “bájolog a szerb elnökkel.

Vlagyimir Putyin üzenetében – amelyet Alekszandr Bocan- Harcsenko, az Orosz Föderáció belgrádi nagykövete személyesen adott át a szerb elnöknek a szerb államiság napja alkalmából – az olvasható, hogy “Moszkva nagyra értékeli Belgrád kiegyensúlyozott külpolitikai irányvonalát”.

– Szerbia Oroszország fontos és megbízható partnere. Nagyra értékeljük azt a kiegyensúlyozott külpolitikai irányvonalat, amelyet Belgrád a jelenlegi bonyolult nemzetközi körülmények között folytat

– üzente Putyin a gratulációban, és egyúttal arra is rámutatott, hogy Oroszország támogatja Szerbiának azokat az erőfeszítéseit, amelyek “az ország területi épségének védelmét és a koszovói kérdés megoldását célozzák”.

A levélben az orosz elnök kifejezte meggyőződését, hogy az orosz-szerb stratégiai partnerség fejlesztése teljes mértékben megfelel a két “testvéri nemzet” érdekeinek.

Az orosz és a kínai nagykövet átadta az elnöki üzenetet (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Az orosz és a kínai nagykövet átadta az elnöki üzenetet (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Hszi Csin-ping kínai elnök is gratulált szerb kollégájának, hangsúlyozva, hogy a két ország “jó barát és jó partner”, ezért a kölcsönös tisztelet és bizalom alapján folyamatosan fejleszti az együttműködését, és ennek köszönhetően még inkább megerősíti a barátságát.

A pekingi üzenet megállapítja, hogy Vučić vezetésével Szerbia bátran halad a “nemzeti újjászületés” (így is lehet fogalmazni!), és a gazdasági fejlődés útján, ami által folyamatosan javul az állampolgárok életszínvonala.

Ha pikírtkedni akarnánk, akkor azt mondanánk, hogy ez főleg a szerb hadsereg tagjaira vonatkozik, de maradjunk a “megbonthatatlan” kínai szerb barátságnál.

– Kína és Szerbia barátsága túlmutat a hegyeken és az óceánokon

– olvasható a pekingi köszöntőben, amelyet szintén a nagykövet, Csen Po adott át a szerb elnöknek.

Az államiság napja és Biden

Ezeket a diplomáciai “kötelező kűröket” talán szóba sem hoztuk volna (ismét), ha az oroszoktól eltekintve, a szokásos felhajtáson túl, nem történik még valami más is, amire érdemes odafigyelni.

Az élemedett korú amerikai elnök is köszöntötte a szerb államfőt a szerb állami hírügynökség, a Tanjug beszámolója szerint, a köszöntés azonban nem gratuláció volt, hanem politikai üzenet “á la Amerika”.

Joe Biden az “Egyesült Államok népének nevében őszintén gratulált Vučić elnöknek és Szerbia népének a nemzeti ünnep alkalmából”, amelyet február 15-én és 16-án tartottak Szerbiában.

A köszöntő üzenetben az áll a Tanjug szerint, hogy “az elmúlt néhány évben Szerbia és az Egyesült Államok együtt dolgozott az energiaforrások diverzifikálásán és az gazdasági együttműködés megerősítésén, hogy ezáltal jobb jövőt teremtsen az emberek számára”.

Biden ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, mert az “energiaforrások izzadtság és vérszagú diverzifikálására” történő utalást követően előjött az ukrán és a koszovói mantra is.

Az amerikai elnök a szerb államfőnek azt üzente, hogy “továbbra is közösen kell támogatniuk Ukrajna népét, és felelősségre kell vonnunk Oroszországot az Ukrajna elleni igazságtalan és indokolatlan (szó szerinti fordításban: semmi által elő nem idézett) háborúért.

– Az előttünk álló évben az Egyesült Államok továbbra is támogatja Szerbia európai uniós csatlakozásának útját, valamint a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálására vonatkozó párbeszédet az EU égisze alatt

– írta az amerikai elnök, aki ezek szerint aligha érzékeli, hogy Szerbia európai útja és a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálása nem a realitások, hanem egyre inkább a fikció irányába halad.

Joe Biden itt még fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az Egyesült Államok támogatja az Európai Unió javaslatát a koszovói helyzet rendezésére (értsd francia-német non paper), amely hozzájárul a térség “békésebb és virágzóbb jövőjének” megteremtéséhez.

– Örömmel tölt el az országaink közötti partnerség és a népeink közötti barátság további erősödése

– állapította meg az amerikai elnök, aki ezzel is bizonyítékát adta annak, hogy némileg elveszítette a realitásérzékét a Balkánt illetően.

Azzal kapcsolatban viszont sem a szerb állami hírügynökség, sem a szerb elnöki Instagram nem szolgált semmilyen támponttal, hogy Biden elnök üzenetét Christopher Hill amerikai nagykövet adta-e át a szerb elnöknek, amit ugyan nem zárunk ki, de nem tartunk valószínűnek.

Biden Koszovónak is üzent

Február 17-e Koszovóban az önhatalmúlag kikiáltott függetlenség napja, amelyet ezúttal 15. alkalommal ünnepelnek meg, az amerikai elnök erről sem feledkezett meg, de a Vjosa Osmani koszovói elnöknek küldött üzenetében ő természetesen nem használta az “önhatalmú jelzőt”.

A Szabad Európa Rádió beszámolója szerint az amerikai elnök köszöntőjében rámutatott, hogy az elmúlt években Koszovó és az USA megerősítette a demokratikus intézményeket annak érdekében, hogy mindkét országban tisztességes és hatékony módon biztosítsák a jó kormányzást, és a jogállamiságot, valamint hogy lehetőségeket teremtsenek az állampolgárok számára. (Hurrá, Koszovó már majdnem olyan, mint Amerika.)

– Együtt álltunk ki közös értékeink mellett, beleértve Ukrajna népének támogatását Oroszország igazságtalan és indokolatlan agressziójával szemben

– írta az amerikai elnök, akinek az Ukrajnával kapcsolatos megjegyzése Pristinában nyilván nagyobb megértésre talált, mint Belgrádban.

Biden hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Koszovó integrációját az euro-atlanti intézményekbe – tehát nem csak az Európai Unióba, mint Szerbia esetében.

A Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálásáról szólva az amerikai elnök már a “copy-paste” módszert alkalmazta, megjegyezte ugyanis, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet az EU közvetítésével.

– Üdvözöljük, hogy elfogadta az EU rendezési javaslatát (értsd: francia-német non paper), amelynek végső célja a kölcsönös elismerés, ami békésebb és virágzóbb jövőt biztosítana Koszovó és Szerbia népe számára

– írta Vjosa Osmani koszovói elnöknek Biden, aki annak a reményének adott hangot, hogy “az elkövetkező évben – miközben Koszovó többnemzetiségű, szuverén és független országként tovább fejlődik és halad előre – Koszovó és az Egyesült Államok megerősíti partnerségét, és még jobban elmélyíti a barátságát”.

A cikk címével összhangban

Természetesen nem felejtettük el, hogy mi van a cikk címében, csak szerettük volna felvázolni azt a miliőt, amely közepette egy amerikai politikus belgrádi kitüntetése történik, a szerb elnök ugyanis a nemzeti ünnep alkalmából plecsniosztást is tartott.

A szerb elnök az államiság napja alkalmából plecsniosztást is tartott, összesen 71 kitüntetés talált gazdára (Forrás: Screenshot)

A szerb elnök az államiság napja alkalmából plecsniosztást is tartott, összesen 71 kitüntetés talált gazdára (Forrás: Screenshot)

A kitüntetések közül egy jutott az előző amerikai adminisztráció balkáni különképviselőjének, Richard Grenellnek is, aki Jack Sparrow, illetve Johnny Depp után – gyors egymásutánban – a második amerikai állampolgár, aki szerb kitüntetéssel büszkélkedhet.

Az ország népével együtt ünneplő szerb elnök február 15-én Kragujevacon egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Grenell kitüntetése a szerb államiság napja alkalmából az ő személyes döntése volt.

– Grenell azon kevesek egyike, akik igyekeztek kiegyensúlyozott megközelítést alkalmazni, igyekeztek meghallgatni a szerb véleményt is, és arra törekedtek, hogy Szerbia hangja is hallható legyen

– indokolta meg Vučić hangsúlyozottan személyes döntését, és egyúttal válaszolt arra a kérdésre is, hogy a szerb kormány fizet-e Grenellnek a lobbizásért.

– Nem hiszem, hogy fizet, de nem vagyok a kormányban

– mondta a szerb elnök, amivel kapcsolatban némi gonoszkodással megjegyezhetnénk, hogy ha valakinek, akkor neki biztosan tudnia kell, hogy mennyit fizetnek Grenellnek.

Vučić azzal viszont igazat mondott, hogy nincs a kormányban, mert hogy ő maga a kormány.

Ezek után viszont némileg érhetővé válik, hogy miért nem Hill nagykövet adta át az amerikai elnök köszöntő üzenetét, vagy ha netalán mégiscsak ő adta át, akkor azt miért nem verték nagydobra Belgrádban.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava