Connect with us

Szerbia

Amerikai politikust tüntetett ki a szerb elnök az államiság napján

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Grenell és a szerb államiság napja
Richard Grenell és a szerb államiság napja: rossznyelvek szerint az amerikai politikus semmit sem tesz ingyen, vagyis "nem térítésmentesen" lobbizik Szerbiának. A most kitüntetett Grenell állítólag korábban megígérte a szerb elnöknek, hogy amerikai segédlettel építik újra a szerb védelmi minisztérium és a szerb vezérkar 1999-ben szétbombázott épületkettősét Belgrádban. (Forrás: Screenshot)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

A szerb államiság napja nem csak arra volt jó, hogy a szélsőjobb tobzódjon, és néhány szabadnapos őrült megpróbálja végrehajtani a maga „öt töltényes forradalmát”, hanem arra is kitűnő alkalmat szolgáltatott, hogy a szerb államfő megmutassa milyen Amerika-politikát folytat. Aleksandar Vučić valószínűleg az egyetlen európai vezető, akinek a szerb nemzeti ünnep alkalmából egyszerre gratulált az orosz és az amerikai államfő és a kínai államfő.

Oroszok és kínaiak

Egyik előző cikkünkben megemlítettük, hogy Vlagyimir Putyin kétszínű politikát folytat Szerbia irányában, mert miközben ráküldi az országra a Wagner Csoportot, a diplomácia szintjén „bájolog a szerb elnökkel.

Vlagyimir Putyin üzenetében – amelyet Alekszandr Bocan- Harcsenko, az Orosz Föderáció belgrádi nagykövete személyesen adott át a szerb elnöknek a szerb államiság napja alkalmából – az olvasható, hogy „Moszkva nagyra értékeli Belgrád kiegyensúlyozott külpolitikai irányvonalát”.

– Szerbia Oroszország fontos és megbízható partnere. Nagyra értékeljük azt a kiegyensúlyozott külpolitikai irányvonalat, amelyet Belgrád a jelenlegi bonyolult nemzetközi körülmények között folytat

– üzente Putyin a gratulációban, és egyúttal arra is rámutatott, hogy Oroszország támogatja Szerbiának azokat az erőfeszítéseit, amelyek „az ország területi épségének védelmét és a koszovói kérdés megoldását célozzák”.

A levélben az orosz elnök kifejezte meggyőződését, hogy az orosz-szerb stratégiai partnerség fejlesztése teljes mértékben megfelel a két „testvéri nemzet” érdekeinek.

Az orosz és a kínai nagykövet átadta az elnöki üzenetet (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Az orosz és a kínai nagykövet átadta az elnöki üzenetet (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Hszi Csin-ping kínai elnök is gratulált szerb kollégájának, hangsúlyozva, hogy a két ország „jó barát és jó partner”, ezért a kölcsönös tisztelet és bizalom alapján folyamatosan fejleszti az együttműködését, és ennek köszönhetően még inkább megerősíti a barátságát.

A pekingi üzenet megállapítja, hogy Vučić vezetésével Szerbia bátran halad a „nemzeti újjá” (így is lehet fogalmazni!), és a gazdasági fejlődés útján, ami által folyamatosan javul az állampolgárok életszínvonala.

Ha pikírtkedni akarnánk, akkor azt mondanánk, hogy ez főleg a szerb hadsereg tagjaira vonatkozik, de maradjunk a „megbonthatatlan” kínai szerb barátságnál.

– Kína és Szerbia barátsága túlmutat a hegyeken és az óceánokon

– olvasható a pekingi köszöntőben, amelyet szintén a nagykövet, Csen Po adott át a szerb elnöknek.

Az államiság napja és Biden

Ezeket a diplomáciai „kötelező kűröket” talán szóba sem hoztuk volna (ismét), ha az oroszoktól eltekintve, a szokásos felhajtáson túl, nem történik még valami más is, amire érdemes odafigyelni.

Az élemedett korú amerikai elnök is köszöntötte a szerb államfőt a szerb állami hírügynökség, a Tanjug beszámolója szerint, a köszöntés azonban nem gratuláció volt, hanem politikai üzenet „á la Amerika”.

Joe Biden az „Egyesült Államok népének nevében őszintén gratulált Vučić elnöknek és Szerbia népének a nemzeti ünnep alkalmából”, amelyet február 15-én és 16-án tartottak Szerbiában.

A köszöntő üzenetben az áll a Tanjug szerint, hogy „az elmúlt néhány évben Szerbia és az Egyesült Államok együtt dolgozott az energiaforrások diverzifikálásán és az gazdasági együttműködés megerősítésén, hogy ezáltal jobb jövőt teremtsen az emberek számára”.

Biden ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, mert az „energiaforrások izzadtság és vérszagú diverzifikálására” történő utalást követően előjött az ukrán és a koszovói mantra is.

Az amerikai elnök a szerb államfőnek azt üzente, hogy „továbbra is közösen kell támogatniuk Ukrajna népét, és felelősségre kell vonnunk Oroszországot az Ukrajna elleni igazságtalan és indokolatlan (szó szerinti fordításban: semmi által elő nem idézett) háborúért.

– Az előttünk álló évben az Egyesült Államok továbbra is támogatja Szerbia európai uniós csatlakozásának útját, valamint a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálására vonatkozó párbeszédet az EU égisze alatt

– írta az amerikai elnök, aki ezek szerint aligha érzékeli, hogy Szerbia európai útja és a Koszovóval fenntartott kapcsolatok normalizálása nem a realitások, hanem egyre inkább a fikció irányába halad.

Joe Biden itt még fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az Egyesült Államok támogatja az Európai Unió javaslatát a koszovói helyzet rendezésére (értsd francia-német non paper), amely hozzájárul a térség „békésebb és virágzóbb jövőjének” megteremtéséhez.

– Örömmel tölt el az országaink közötti partnerség és a népeink közötti barátság további erősödése

– állapította meg az amerikai elnök, aki ezzel is bizonyítékát adta annak, hogy némileg elveszítette a realitásérzékét a Balkánt illetően.

Azzal kapcsolatban viszont sem a szerb állami hírügynökség, sem a szerb elnöki Instagram nem szolgált semmilyen támponttal, hogy Biden elnök üzenetét Christopher Hill amerikai nagykövet adta-e át a szerb elnöknek, amit ugyan nem zárunk ki, de nem tartunk valószínűnek.

Biden Koszovónak is üzent

Február 17-e Koszovóban az önhatalmúlag kikiáltott függetlenség napja, amelyet ezúttal 15. alkalommal ünnepelnek meg, az amerikai elnök erről sem feledkezett meg, de a Vjosa Osmani koszovói elnöknek küldött üzenetében ő természetesen nem használta az „önhatalmú jelzőt”.

A Szabad Európa Rádió beszámolója szerint az amerikai elnök köszöntőjében rámutatott, hogy az elmúlt években Koszovó és az USA megerősítette a demokratikus intézményeket annak érdekében, hogy mindkét országban tisztességes és hatékony módon biztosítsák a jó kormányzást, és a jogállamiságot, valamint hogy lehetőségeket teremtsenek az állampolgárok számára. (Hurrá, Koszovó már majdnem olyan, mint Amerika.)

– Együtt álltunk ki közös értékeink mellett, beleértve Ukrajna népének támogatását Oroszország igazságtalan és indokolatlan agressziójával szemben

– írta az amerikai elnök, akinek az Ukrajnával kapcsolatos megjegyzése Pristinában nyilván nagyobb megértésre talált, mint Belgrádban.

Biden hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Koszovó integrációját az euro-atlanti intézményekbe – tehát nem csak az Európai Unióba, mint Szerbia esetében.

A Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatok normalizálásáról szólva az amerikai elnök már a „copy-paste” módszert alkalmazta, megjegyezte ugyanis, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet az EU közvetítésével.

– Üdvözöljük, hogy elfogadta az EU rendezési javaslatát (értsd: francia-német non paper), amelynek végső célja a kölcsönös elismerés, ami békésebb és virágzóbb jövőt biztosítana Koszovó és Szerbia népe számára

– írta Vjosa Osmani koszovói elnöknek Biden, aki annak a reményének adott hangot, hogy „az elkövetkező évben – miközben Koszovó többnemzetiségű, szuverén és független országként tovább fejlődik és halad előre – Koszovó és az Egyesült Államok megerősíti partnerségét, és még jobban elmélyíti a barátságát”.

A cikk címével összhangban

Természetesen nem felejtettük el, hogy mi van a cikk címében, csak szerettük volna felvázolni azt a miliőt, amely közepette egy amerikai politikus belgrádi kitüntetése történik, a szerb elnök ugyanis a nemzeti ünnep alkalmából plecsniosztást is tartott.

A szerb elnök az államiság napja alkalmából plecsniosztást is tartott, összesen 71 kitüntetés talált gazdára (Forrás: Screenshot)

A szerb elnök az államiság napja alkalmából plecsniosztást is tartott, összesen 71 kitüntetés talált gazdára (Forrás: Screenshot)

A kitüntetések közül egy jutott az előző amerikai adminisztráció balkáni különképviselőjének, Richard Grenellnek is, aki Jack Sparrow, illetve Johnny Depp után – gyors egymásutánban – a második amerikai állampolgár, aki szerb kitüntetéssel büszkélkedhet.

Az ország népével együtt ünneplő szerb elnök február 15-én Kragujevacon egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Grenell kitüntetése a szerb államiság napja alkalmából az ő személyes döntése volt.

– Grenell azon kevesek egyike, akik igyekeztek kiegyensúlyozott megközelítést alkalmazni, igyekeztek meghallgatni a szerb véleményt is, és arra törekedtek, hogy Szerbia hangja is hallható legyen

– indokolta meg Vučić hangsúlyozottan személyes döntését, és egyúttal válaszolt arra a kérdésre is, hogy a szerb kormány fizet-e Grenellnek a lobbizásért.

– Nem hiszem, hogy fizet, de nem vagyok a kormányban

– mondta a szerb elnök, amivel kapcsolatban némi gonoszkodással megjegyezhetnénk, hogy ha valakinek, akkor neki biztosan tudnia kell, hogy mennyit fizetnek Grenellnek.

Vučić azzal viszont igazat mondott, hogy nincs a kormányban, mert hogy ő maga a kormány.

Ezek után viszont némileg érhetővé válik, hogy miért nem Hill nagykövet adta át az amerikai elnök köszöntő üzenetét, vagy ha netalán mégiscsak ő adta át, akkor azt miért nem verték nagydobra Belgrádban.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból ez nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti „nemzeti sajtótájékoztatón” a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotban leledzik, nincs parlament, a ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava