Connect with us

Szerbia

BAYRAKTAR HELYETT: A kínaiak besegítettek a szerbeknek, hogy saját drónjuk legyen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kínai segítséggel "előállított" szerb drón
A kínaiak besegítettek a szerbeknek, hogy saját drónjuk legyen (Forrás: Novosti)
A cikk meghallgatása

Szerb szempontból “jól kezdődik” az év, miután a szerb hadsereg saját drónokat állíthat hadrendbe, amelyek sorozatgyártása akár már néhány hónapon belül megkezdődhet. A belgrádi Novosti hírportál beszámolója szerint a szerbiai Haditechnikai Intézetben a szakemberek az utolsó simításokat végzik a Pegazus (Pegaz, magyar átírásban Pégaszosz) nevet viselő fegyveren, mielőtt kihelyeznék az első rendszereket a katonai egységekhez.

Az egyik legfontosabb projekt

A szerbek körülbelül egy évtizeddel ezelőtt kezdték el fejleszteni a saját drónt, és most tartanak a sorozatgyártás előtti szakaszban, amivel a Novosti szerint célba ér a szerbiai fegyvergyártás “egyik legfontosabb projektje”.

A hazafias hírportál szerint Szerbia ezzel bekerül azoknak az európai országoknak a szűk körébe, amelyek maguk fejlesztettek ki, és gyártanak (majd) ilyen “kifinomult katonai felszereléseket”.

Az általában csak rövidhíreket közlő Novosti bő lére eresztett, fotókkal megspékelt tudósításban számolt be arról, hogy a Haditechnikai Intézet žarkovói telephelyén folyamatban van az új fegyverrel kapcsolatos dokumentáció összeállítása, valamint az alkatrészek és a felszerelések csomagolása.

Saša Lakić alezredes a szerb drónnal pózol

Saša Lakić alezredes, a szerb drónnal pózol (Forrás: Novosti)

A “Pegasus” prototípusa a három pilóta nélküli repülőgépen kívül egy relét és egy földi állomást is tartalmaz, az utóbbiban a kommunikációs berendezések kaptak helyet.

A Pegazus teste, azaz a törzse alatt találhatók a “gépmadár szemei ​​és fülei”, vagyis az optoelektronikus golyó, amelyben a nappali és a hőképalkotó (termovizuális) kamera, valamint a lézeres távolságmérő és a céljelölő készülék kapott helyett.

Saša Lakić alezredes, a fejlesztésért felelős osztály vezetője elmondta, hogy a pilóta nélküli repülőgép prototípusa a közelmúltban vizsgázott a műszaki tesztközpontban, ami a fegyverek és a katonai felszerelések átvételi protokolljának szerves részét képezi. Ennek során elvégeztek minden tesztet, amelyeket a szerb hadsereg előír.

A szerb drón december elején kapta meg az engedélyt ahhoz, hogy bevezessék a szerb fegyveres erők arzenáljába.

Kínai segítséggel készült el a szerb drón

A Novosti beszámolója szerint a Pegazus “megalkotása” nem volt könnyű feladat, így aztán ki is derül, hogy szerb ez a drónt, de a kínaiaknak benne van a kezük.

A szerb hadiipar egy évtizeddel ezelőtt megkapta az utasítást egy közepes hatósugarú drón előállítására, amely felderítésre, megfigyelésre és adattovábbításra alkalmas, és a szakemberek neki is láttak a munkának, csakhogy nem volt elég spiritusz, vagyis tudás.

Az akadályt a szerbiai hadiipar – hivatalosan fogalmazva – “objektív technika korlátai” jelentették, amit magyarra digitális fejletlenségként lehetne fordítani. A drón így nem készült el, ezért Szerbia 2019-ben kínai partnereket vont be, a Pegazus tehát nemzetközi projekt lett, és első alkalommal fordult elő, hogy a szerbek külföldi partnerrel közösen fejlesztettek ki egy fegyvert.

– Eddig a technológiát külföldi licenceken keresztül szereztük be, külföldön vásároltuk meg, vagy önállóan gyártottuk le. Ezúttal azonban a Haditechnikai Intézet mérnökei, az alvállalkozók és a kínai szakértők összeültek, hogy befejezzék a projektet

Vezérlőpult a szerb pilóta nélküli gépekhez (Forrás: Novosti)

Vezérlőpult a szerb pilóta nélküli gépekhez (Forrás: Novosti)

– mondta Lakić alezredes, aki felbecsülhetetlennek nevezte a közös munka során szerzett tapasztalatokat.

Az osztályvezető katonatiszt szerint a szerb mérnökök “hiba nélkül” megtervezték a repülőgép szerkezetét, futóművét, fékrendszerét, aerodinamikáját, viszont a “tapasztaltabbak” segítségét kérték, elsősorban a repüléstechnikához, illetve a robotpilóta előállításához, ami az ilyen projektek esetében a legnagyobb kihívás.

A kezdeti követelményekhez képest számos fejlesztés történt, így jelentősen megnövelték a száz kilométeres hatótávolságot, arról azonban nem esett szó, hogy mennyivel.

Változás történt a felhasználás terén is, az eredeti kérés ugyanis az volt, hogy a Pegazus csak felderítő repülőgép legyen, a közelmúltbeli tapasztalatok alapján azonban a drón fegyvert is kapott, így a szárnyak alá lézeres vezérlésű rakéták kerültek, amelyek földi célpontok ellen vethetők be.

Készen állnak a sorozatgyártásra

A Novosti beszámolója szerint a kínai segítséggel kifejlesztett drón sorozatgyártásásól szóló szerződést már megkötötték a pancsovai (Pančevo) Utva repülőgépgyárral, ahol már folyamatban van a berendezések, alkatrészek és a szerszámok beszerzése. A tervek szerint a sorozatgyártás még ebben az évben megkezdődik.

Lézervezérlésű rakéta a kínai-szerb drónon

Lézervezérlésű rakéta a kínai segítséggel kifejlesztett szerb repülőn (Forrás: Novosti)

A Pegazusra kerülő FT-8D lézerirányítású rakétákat egyelőre Kínában gyártják, a szerbiai Haditechnikai Intézet azonban megkapta a technológiát, ami lehetővé teszi, hogy a későbbiekben Žarkovóban kifejlesztésre kerülő, hazai rakétákat szereljenek a szerb pilóta nélküli gépekre.

A két rakéta katonák, azaz emberek és nem páncélozott járművek megsemmisítésére alkalmas.

A hatótávolság számos tényezőtől függ, például a magasságtól, kilövési sebességtől, de jó esetben akár hét kilométert is elérhet. A “szerb Pegazus” összesen 25 kilogramm fegyvert tud magával vinni.

A Szíriában, a Hegyi Karabahban és az Ukrajnában vívott vagy még mindig folyó háborúk megmutatták, hogy mire képesek a pilóta nélküli repülőgépek, és milyen szerepet játszhatnak a modern hadviselésben.

A Novosti a Pegazust az amerikai RQ-7 Shadowhoz hasonlította, viszont beismerte, hogy meg sem közelíti a török ​​Bayraktarokat, amely az elmúlt hónapokban a tudósításokban szerepeltek. Azok magasabb kategóriájú drónok – nagyobb méretűek, erősebb hajtóművel rendelkeznek és nagyobb mennyiségű robbanóanyagót képesek célba juttatni. A kínai drónok közül a szerb Pegazus teljesítménye leginkább a CH-92-es robotrepülőgéphez hasonlít, amely már hadrendben van a szerb fegyveres erőknél.

A BALK-on több alkalommal írtunk arról, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök erőteljesen koncentrál a Bayraktarokra, és ezért unos-untalan körbeudvarolja Recep Tayyip Erdoğan török államfőt. Ez azonban eddig nemigen járt eredménnyel, ráadásul úgy néz ki, hogy a törökök szívesebben adnának Bayraktarokat a koszovói albánoknak, mint a szerbeknek, ami eléggé szíven ütötte Vučić elnököt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava