Connect with us

Szerbia

BAYRAKTAR HELYETT: A kínaiak besegítettek a szerbeknek, hogy saját drónjuk legyen

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Kínai segítséggel "előállított" szerb drón
A kínaiak besegítettek a szerbeknek, hogy saját drónjuk legyen (Forrás: Novosti)
Olvasási idő: 4 perc

szempontból „jól kezdődik” az év, miután a szerb hadsereg saját drónokat állíthat hadrendbe, amelyek sorozatgyártása akár már néhány hónapon belül megkezdődhet. A belgrádi Novosti hírportál beszámolója szerint a szerbiai Haditechnikai Intézetben a szakemberek az utolsó simításokat végzik a Pegazus (Pegaz, magyar átírásban Pégaszosz) nevet viselő fegyveren, mielőtt kihelyeznék az első rendszereket a katonai egységekhez.

Az egyik legfontosabb projekt

A szerbek körülbelül egy évtizeddel ezelőtt kezdték el fejleszteni a saját drónt, és most tartanak a sorozatgyártás előtti szakaszban, amivel a Novosti szerint célba ér a szerbiai fegyvergyártás „egyik legfontosabb projektje”.

A hazafias hírportál szerint Szerbia ezzel bekerül azoknak az európai országoknak a szűk körébe, amelyek maguk fejlesztettek ki, és gyártanak (majd) ilyen „kifinomult katonai felszereléseket”.

Az általában csak rövidhíreket közlő Novosti bő lére eresztett, fotókkal megspékelt tudósításban számolt be arról, hogy a Haditechnikai Intézet žarkovói telephelyén folyamatban van az új fegyverrel kapcsolatos dokumentáció összeállítása, valamint az alkatrészek és a felszerelések csomagolása.

Saša Lakić alezredes a szerb drónnal pózol

Saša Lakić alezredes, a szerb drónnal pózol (Forrás: Novosti)

A „Pegasus” prototípusa a három pilóta nélküli repülőgépen kívül egy relét és egy földi állomást is tartalmaz, az utóbbiban a kommunikációs berendezések kaptak helyet.

A Pegazus teste, azaz a törzse alatt találhatók a „gépmadár szemei ​​és fülei”, vagyis az optoelektronikus golyó, amelyben a nappali és a hőképalkotó (termovizuális) kamera, valamint a lézeres távolságmérő és a céljelölő készülék kapott helyett.

Saša Lakić alezredes, a fejlesztésért felelős osztály vezetője elmondta, hogy a pilóta nélküli repülőgép prototípusa a közelmúltban vizsgázott a műszaki tesztközpontban, ami a fegyverek és a katonai felszerelések átvételi protokolljának szerves részét képezi. Ennek során elvégeztek minden tesztet, amelyeket a szerb hadsereg előír.

A szerb drón december elején kapta meg az engedélyt ahhoz, hogy bevezessék a szerb fegyveres erők arzenáljába.

Kínai segítséggel készült el a szerb drón

A Novosti beszámolója szerint a Pegazus „megalkotása” nem volt könnyű feladat, így aztán ki is derül, hogy szerb ez a drónt, de a kínaiaknak benne van a kezük.

A szerb hadiipar egy évtizeddel ezelőtt megkapta az utasítást egy közepes hatósugarú drón előállítására, amely felderítésre, megfigyelésre és adattovábbításra alkalmas, és a szakemberek neki is láttak a munkának, csakhogy nem volt elég spiritusz, vagyis tudás.

Az akadályt a szerbiai hadiipar – hivatalosan fogalmazva – „objektív technika korlátai” jelentették, amit magyarra digitális fejletlenségként lehetne fordítani. A drón így nem készült el, ezért Szerbia 2019-ben kínai partnereket vont be, a Pegazus tehát nemzetközi projekt lett, és első alkalommal fordult elő, hogy a szerbek külföldi partnerrel közösen fejlesztettek ki egy fegyvert.

Eddig a technológiát külföldi licenceken keresztül szereztük be, külföldön vásároltuk meg, vagy önállóan gyártottuk le. Ezúttal azonban a Haditechnikai Intézet mérnökei, az alvállalkozók és a kínai szakértők összeültek, hogy befejezzék a projektet

Vezérlőpult a szerb pilóta nélküli gépekhez (Forrás: Novosti)

Vezérlőpult a szerb pilóta nélküli gépekhez (Forrás: Novosti)

– mondta Lakić alezredes, aki felbecsülhetetlennek nevezte a közös munka során szerzett tapasztalatokat.

Az osztályvezető katonatiszt szerint a szerb mérnökök „hiba nélkül” megtervezték a repülőgép szerkezetét, futóművét, fékrendszerét, aerodinamikáját, viszont a „tapasztaltabbak” segítségét kérték, elsősorban a repüléstechnikához, illetve a robotpilóta előállításához, ami az ilyen projektek esetében a legnagyobb kihívás.

A kezdeti követelményekhez képest számos fejlesztés történt, így jelentősen megnövelték a száz kilométeres hatótávolságot, arról azonban nem esett szó, hogy mennyivel.

Változás történt a felhasználás terén is, az eredeti kérés ugyanis az volt, hogy a Pegazus csak felderítő repülőgép legyen, a közelmúltbeli tapasztalatok alapján azonban a drón fegyvert is kapott, így a szárnyak alá lézeres vezérlésű rakéták kerültek, amelyek földi célpontok ellen vethetők be.

Készen állnak a sorozatgyártásra

A Novosti beszámolója szerint a kínai segítséggel kifejlesztett drón sorozatgyártásásól szóló szerződést már megkötötték a pancsovai (Pančevo) Utva repülőgépgyárral, ahol már folyamatban van a berendezések, alkatrészek és a szerszámok beszerzése. A tervek szerint a sorozatgyártás még ebben az évben megkezdődik.

Lézervezérlésű rakéta a kínai-szerb drónon

Lézervezérlésű rakéta a kínai segítséggel kifejlesztett szerb repülőn (Forrás: Novosti)

A Pegazusra kerülő FT-8D lézerirányítású rakétákat egyelőre Kínában gyártják, a szerbiai Haditechnikai Intézet azonban megkapta a technológiát, ami lehetővé teszi, hogy a későbbiekben Žarkovóban kifejlesztésre kerülő, hazai rakétákat szereljenek a szerb pilóta nélküli gépekre.

A két rakéta katonák, azaz emberek és nem páncélozott járművek megsemmisítésére alkalmas.

A hatótávolság számos tényezőtől függ, például a magasságtól, kilövési sebességtől, de jó esetben akár hét kilométert is elérhet. A „szerb Pegazus” összesen 25 kilogramm fegyvert tud magával vinni.

A Szíriában, a Hegyi Karabahban és az Ukrajnában vívott vagy még mindig folyó háborúk megmutatták, hogy mire képesek a pilóta nélküli repülőgépek, és milyen szerepet játszhatnak a modern hadviselésben.

A Novosti a Pegazust az amerikai RQ-7 Shadowhoz hasonlította, viszont beismerte, hogy meg sem közelíti a török ​​Bayraktarokat, amely az elmúlt hónapokban a tudósításokban szerepeltek. Azok magasabb kategóriájú drónok – nagyobb méretűek, erősebb hajtóművel rendelkeznek és nagyobb mennyiségű robbanóanyagót képesek célba juttatni. A kínai drónok közül a szerb Pegazus teljesítménye leginkább a CH-92-es robotrepülőgéphez hasonlít, amely már hadrendben van a szerb fegyveres erőknél.

A BALK-on több alkalommal írtunk arról, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök erőteljesen koncentrál a Bayraktarokra, és ezért unos-untalan körbeudvarolja Recep Tayyip Erdoğan török államfőt. Ez azonban eddig nemigen járt eredménnyel, ráadásul úgy néz ki, hogy a törökök szívesebben adnának Bayraktarokat a koszovói albánoknak, mint a szerbeknek, ami eléggé szíven ütötte Vučić elnököt.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: