Connect with us

Törökország

Sok áldozat, hatalmas nemzetközi összefogás Törökországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Sok az áldozat, nagy az összefogás
Sok az áldozat, nagy az összefogás (Forrás: Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A február 6-án bekövetkező földrengések (ebből a két legnagyobb 7,7 és 7,6-es erősségű volt Kahramanmaraş megyében, az ország délkeleti részén) óta eltelt hetedik napon már 29 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, a sebesülteké pedig átlépte a 80 ezer főt. A túlélők utáni kutatások a hideg időjárás ellenére gőzerővel folynak, noha egyre kevesebb az esély arra, hogy a romok között élőket találnak. Ennek ellenére vannak csodák.

Az egész török társadalom megmozdult

Az ebben az évben fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Török Köztársaság történelmének második legpusztítóbb földrengését élte meg – az áldozatok száma már az 1999-es izmiti (Isztambul környéki) katasztrófa számait is meghaladta -, s közelít az 1939-es erzincani földrengés közel 33 ezres veszteséglistájához.

A pusztítás hatalmas, tíz délkeleti-megyét érintő katasztrófa Magyarországnál is nagyobb területet jelent, mintegy 14-15 millió lakossal, számos, budapestnyi méretű nagyvárossal. Sok városrész dőlt össze szó szerint, az infrastruktúra jelentős károkat szenvedett, miközben kisebb-nagyobb lökéshullámok, utórengések vannak.

Igaz, ezek jellemzően az alig érzékelhető Richter-skála szerinti 4-es erősség alatt maradtak, amelyek a törésvonalak mentén lévő régióban nem számítanak újdonságnak – a 7-es erősség fölötti földrengés mindenképp történelmi.

A kezdeti sokk után felocsúdó török hatóságok és maga a török társadalom is hatalmas erőfeszítéseket tett és tesz azért, hogy minél több embert mentsenek meg és segítsenek a túlélőknek. A tv-csatornák állandó közvetítése mellett a szolidaritás felemelő, megható példáit látni.

A török állam vasárnapra már több mint 218 ezer embert küldött a helyszínre (katasztrófavédelmisek, csendőrség, katonaság stb.), és közel 12 500 jármű vesz a mentésben.

Az egész török táradalom megmozdult: megindult az adománygyűjtés – a Magyarországról adományozni kívánóknak érdemes a budapesti török nagykövetség honlapjáról, facebook-posztjaiból tájékozódni –, az otthonukat elhagyni kényszerülők befogadása.

Egyelőre viszont nehezen győzik – a szolidaritás megható példája azok a képek, ahol a katonák a sátraikat a túlélők rendelkezésére bocsátva hálózsákban töltik az éjszakát.

Nem elegendő a hazai összefogás

A kiterjedt pusztítás miatt azonban nem elegendő a hazai összefogás. A török külügyminisztérium már az első nap jelezte, hogy az ország fogadja a nemzetközi felajánlásokat.

A világ pedig megmozdult: eddig 68 ország küldött mentőcsapatokat. A hétvégén már több mint 7000 külföldi igyekszik segíteni a bajbajutottakon – de további segítségre van szükség.

A legnagyobb kontingenst a testvérnépként kezelt azeriek küldték, ők több hullámban már több mint 747 embert indítottak az érintett megyékbe, maga az azeri külügyminiszter is a területre látogatott.

Vélhetően az olajban és földgázban gazdag dél-kaukázusi ország, amely rengeteget köszönhet a török katonai támogatásnak a 2020-as 2. karabahi háborúban, ráadásul 2021 óta formális szövetségese Törökországnak, majd az újjáépítésben is részt fog venni.

A korábbi évek konfliktusos viszonya ellenére a szomszédok részéről is jelentős segítség érkezik. Ennek szép példája Izrael, amely az egyik legnagyobb csapatot küldte az országba, mintegy 450 főt.

Az utóbbi bő egy év diplomáciai kardcsörtéje tükrében a mentőosztag is nagy figyelmet kapott a török közösségi médiában.

Török részről ugyan korábban elhangzott, hogy „az éj leple alatt meglepik majd őket” – célozván erre egy esetleges török támadásra a külpolitikai hergelés részeként – most sokan arról szóltak, hogy az éj leple alatt a görögök jöttek, de nem harcolni, hanem éppen segíteni.

Mindez visszaidézi az 1999-es földrengést, amikor hasonlóképp segítette egymást a két szomszéd.

A szomszédos, 3 milliós Örményország szintén segítőkezet nyújtott, onnan több mint két tucatnyian érkeztek.

A Magyarország által küldött 167 fős csapat 29 kutyával is a nagyobbak közé számít a külföldi kontingensek között. Az Európai Unió tagállamaiból eddig több ezer fő érkezett az országba – kereső csapatok érkeztek még a törökök által korábban gyakran bírált Finnországból és Svédországból is.

Ahogy telnek a napok, a fő hangsúly a romok eltakarítására, a statikailag problémás állapotú, de éppen megmaradt épületek lerombolására, a károk felmérésére és végül az újjáépítésére fog helyeződni.

Miközben a török államnak azt is meg kell oldania, hogy a sok százezer fedél nélkül maradtnak otthont biztosítson (egyelőre már több mint 1 millió fő számára alakítottak ki ideiglenes szálláshelyet).

A nem sokkal a katasztrófa után régióba látogató Recep Tayyip Erdoğan államfő már jelezte: a városokat újjá fogják építeni. A földrengés akár az ő politikai jövőjét is romba döntheti, de minden azon múlik, hogy miként tudja kezelni a jelenlegi helyzetet.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: , Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava