Connect with us

Szerbia

Az RT az albánok és a KFOR ellen hergeli a szerbeket a karácsonyi támadásokat követően

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A KFOR az RT állítása szerint az etnikai tisztogatást támogatja, goraždevaci temetés
A KFOR az RT állítása szerint az etnikai tisztogatást támogatja, goraždevaci temetés, a képről a cikkben szó lesz (Forrás: Screenshot, RT)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 8 perc

A Russia Today belgrádi lerakata arra használta fel a két koszovói szerb fiú elleni karácsonyi merényletet, valamint egy harmadik szerb fiatal bántalmazását, hogy a koszovói albánok és a KFOR ellen hergelje a szerbeket. A Russia Today szerb nyelvű hírportálja képmutatásnak nevezte, hogy a koszovói (albán) elnök karácsonyi üzenetében toleranciára szólított fel. Az orosz csatorna Belgrádban szerkesztett kiadványa két órával később hosszú cikket közölt azzal a címmel, hogy a szerbek meggyilkolása bűncselekmény-e, vagy éppen “kívánatos gyakorlat” az etnikai tisztogatás érdekében.

A szerbek nem bocsátják meg soha

Goran- Rakic

Goran Rakic, a koszovói Szerb Lista vezetője egy korábbi felvételen a rudarei keresztnél (Forrás: Tanjug)

A koszovói szerbek tiltakozó akciókat jelentettek be azt követően, hogy a koszovói biztonsági erők egyik tagja megsebesített egy 11 éves gyereket és egy 21 éves fiatalembert a macedón határ közelében lévő Shtërpcë (szerbül Štrpce) közelében. A 33 éves albán rendőrt/katonát már letartóztatták, és őrizetbe helyezték.

A Russia Today az esettel kapcsolatban arról számolt be, hogy Goran Rakić, a belgrádi kormányzathoz közeli szerbeket tömörítő Szerb Lista vezetője felszólította az illetékes hatóságokat, mindenekelőtt pedig a nemzetközi közösséget és a KFOR-t, hogy erősítse meg jelenlétét, és “ne elítélő nyilatkozatokkal segítsen, hanem a helyszínen mutassa meg, hogy valóban törődik a szerbek és a többségi nemzettől eltérő hovatartozású lakosság védelmével”.

Rakić felkereste a sebesült gyereket és a szintén sebesült fiatalembert, és azt hangoztatta, hogy az albánok mindent megtesznek azért, hogy elűzzék a szerbeket Koszovóból.

– A gyerekeket soha nem felejtjük el, és soha nem bocsátjuk meg nektek azt, amit tegnap tettetek

– idézte Rakić szavait a Russia Today, amely szerint a Szerb Lista vezetője a legörömtelibb keresztény ünnep alkalmából már csak annyit mondott, hogy “Isten békéje, Krisztus megszületett” (“Mir Božiji, Hristos se rodi).

Néhány órával később az orosz finanszírozású csatorna képmutatásnak nevezte, hogy a “szerbek elleni támadást követően” Vjosa Osmani koszovói elnök köszöntő üzenetet küldött, amelyben toleranciára szólítottfel. Osmanit természetesen nem Koszovó, hanem szerb szóhasználat szerint az “ideiglenes intézményrendszer” elnökének nevezte az RT.

– Az olyan ünnepek, mint a karácsony, az emberek közötti szeretetről és szolidaritásról szólnak. A tolerancia társadalmunk hagyományos értéke, ezért nem csak ezen a napon kell támogatnunk egymást

– továbbította Osmani szavait a Russia Today, amely ezzel kapcsolatban azonnal meg is jegyezte, hogy “az úgynevezett toleranciát, szeretetet, békét és egységet, amiről Osmani beszélt, a legjobban a koszovói és metóhiai szerb nép elleni két támadás szemlélteti, karácsony előestéjén és karácsony napján”.

Elővették a KFOR-t is

Ezt követően az erősen orosz és szélsőségesen szerb propaganda célokat szolgáló csatorna hosszú cikket tett közzé, amelynek a tartalmát és üzenetét már a címben összefoglalta, hogy azok is értsék, akik valamilyen okból kifolyólag nem olvasnák el az egész irományt.

– A koszovói szerbek meggyilkolása bűncselekmény vagy kívánatos gyakorlat az etnikai tisztogatás céljából?

– tette fel a kérdést az RT már a cikk címében, amire aztán sorjázta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint ez Koszovóban “kívánatos gyakorlat”, amit a KFOR, az Egyesült Államok és a CIA is támogat, vagyis az orosz csatorna nem maradt meg a szerbek és az albánok között már hosszú évtizedek óta “gondosan ápolt” és mindkét oldalról tevékenyen művelt gyűlölködés szítása mellett, hanem “nemzetközi kontextust” is adott a jelenségnek a KFOR és egyéb külföldi tényezők bevonásával.

– A koszmeti albánoknak (Koszmet = a szerbek által használt Koszovó és Metóhia megjelölés rövidítése) a nemzetközi közösség szívélyes segítségével sikerült a szerb agresszió áldozataivá tenni magukat, függetlenül attól, hogy a számok egyértelműen azt mutatják, hogy Koszovó és Metóhia területéről a szerb népet üldözték el, illetve kínozták és gyilkolták meg a legszörnyűbb módon, nem pedig az albánokat

Az RT a KFOR ellen is uszít

Az RT a KFOR ellen is uszít

– jegyezte meg a cikk alcímében a Russia Today, bízva abban, hogy eddig még sokan eljutnak az olvasásban, és így átmegy az üzenet, amit egy meggyilkolt szerb gyermek temetésén készült fotóval is illusztráltak, hogy “a vak szerb is láthassa, miről is van szó”.

A Russia Today legalább hat olyan esetet sorol fel, amelynek szerbek estek áldozatul, de mielőtt még ezek kitárgyalására rátért volna, megállapította, hogy “a két szerb gyerek meggyilkolására tett mostani kísérlet Štrpce közelében, majd egy fiatalember megverése Klokotban az egyik legnagyobb keresztény ünnep, a karácsony előestéjén azokra a szerbekre emlékeztet, akiket az elmúlt évtizedekben a dél-szerbiai tartományként aposztrofált Koszovóban az albánok százával raboltak el, kínoztak meg és öltek le.

Az RT szerint a szerbek joggal aggódnak amiatt, hogy mi vár rájuk ezután, és egyáltalán jogerősen elítélnek-e valakit az ügyben, mert “a szerbek elleni bűncselekmények a hírhedt gyakorlat szerint büntetlenül maradnak”.

A Russia Today szerint a nemzetközi közösség először is nem látja, aztán pedig nagyon gyorsan elfelejti, ami történik, de a szerbek ezt a lukszuszt nem engedhetik meg maguknak, mert emlékezniük kell azokra a nemzettársaikra, akik “Koszovó és Metóhia számos településén váltak gyilkosság áldozatává, miközben attól kell tartaniuk, hogy ezekért a bűncselekményekért soha, senki sem felel”.

A bosszú évei

Az RT arra emlékeztetett, hogy a “koszovói és metóhiai ellenségeskedést” követően, ami az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatának elfogadásával ért véget, a jugoszláv hadsereg és a szerb rendőrség kivonult “Koszovó és Metohiából”, és átadta helyét a KFOR nemzetközi békefenntartó erőinek, valamint az ENSZ UNMIK missziójának.

A Russia Today által említett “ellenségeskedésen” a Koszovói Felszabadítási Hadsereg támadásai miatt indított miloševići bosszú- és irtóhadjáratot kell érteni, ami a Kis- Jugoszlávia elleni NATO-bombázásokat, majd a nemzetközi erőknek, így a KFOR-ak a Koszovóba küldését is kiváltotta.

A helyzet azonban nem olyan egyszerű, mint azt az RT felvázolta, merthogy az orosz csatorna csak a szerbek elleni bűncselekményeket hajlandó észrevenni, hiszen ezek felemlegetésével tudja az albánok, valamint a KFOR és a Nyugat ellen hergelni a szerbeket, illetve a szerb társadalom szélsőséges rétegeit, valamint a szerb kormánypárti média által már korábban is megvezetett embereket.

Az 1999-es esztendőben a jugoszláv hadsereggel és a szerb rendőrséggel mintegy 200 000 szerb menekült Közép- Szerbiába az albán erőszaktól tartva. Az RT megemlékezik arról, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (albánul UÇK, szerbül OVK) rögtön a béke létrejött és a KFOR megjelenését követően, 1999. július 23-án a 300 lakosú Staro Gracko (albánul Grackë e Vjetër) falu földeken dolgozó 14 lakóját ölte meg.

– Ez a koszovói és metóhiai szerbek elleni legnagyobb bűncselekmény, amely a háború és a nemzetközi békefenntartó erők megérkezése után történt

– írja a Russia Today, amely itt megemlíti, hogy Slobodan Milošević jugoszláv elnök a nemzetközi békefenntartó erőket tette felelőssé a mészárlásért, mivel azok nem reagáltak a szerbek felhívására, hogy az aratás során szavatolják számukra a termény biztonságos betakarítását, pedig a mészárlás előtt ez volt a megölt szerbek kérése.

Az orosz csatorna hozzáteszi, hogy a meggyilkolt szerbek családtagjai több mint két évtizede hiába keresik a választ arra a kérdésre, hogy miért nem indult büntetőeljárás a fent említett bűncselekmény miatt. Az RT úgy tudja, hogy a nyomozást az EULEX rendelete alapján bizonyítékok hiányára hivatkozva zárták le.

Incidensek a KFOR jelenléte ellenére is történtek

Incidensek a KFOR jelenléte ellenére is történtek, a felrobbantott autóbusz (Screenshot, YouTube)

A Russia Today megemlíti, hogy 2003. augusztus 13-án a Goraždevac (nem keverendő össze a boszniai Goraždeval) közelében “állítólag ismeretlen tettesek” megöltek két szerb gyermeket, négyet pedig megsebesítettek, akik a Bistrica folyóban fürdöttek. Az orosz csatorna szerint az EULEX ezúttal is bizonyítékok hiányában zárta le a nyomozást, habár az elkövetők kilétét a szerbek és az albánok is ismerik. Ezek szerint csak a KFOR nem.

Az RT által felsorolt esetek közül mindenképpen meg kell említeni azt a robbantásos merényletet, amely a Niš ekspres autóbusza ellen történt 2001. február 16-án Livadice település közelében, ebben 12 szerb vesztette életét, 43 pedig megsebesült. Az RT szerint a robbantással kapcsolatos bizonyítékok, vagyis a keletkezett kráter betemetésére a KFOR adott parancsot, az (egyik) elkövetőt pedig azért nem tartóztatták le, mert a CIÁ-nak dolgozott.

Az erőszak spirálja

Az etnikai tisztogatás fogalma a délszláv térségben a kilencvenes években Bosznia- Hercegovina kapcsán merült fel először, ahol a szerbek szisztematikusan irtották a bosnyák lakosságot, ezt követően tevődött át ez a tevékenység és a fogalom felmerülése is Koszovóra, ezért került a képbe a KFOR is, amelyet szerb részről megszálló illetve ellenséges erőnek tekintenek.

De igazságtalanok lennénk, ha etnikai tisztogatást, mint magatartást kizárólag csak a szerbeknek tulajdonítanánk, hiszen az újkori és nem csak újkori háborúkban mások is követtek el ilyen jellegű cselekményeket kisebb-nagyobb mértékben, például a srebrenicai vérengzést az idézte elő, hogy Naser Orić fegyveresei szerbeket mészároltak le a környező falvakban szerb karácsony tájékán, amit aztán követett a bosszú.

Persze, egyáltalán nem biztos, hogy a Hága által felmentett Orić akciói enélkül nem következett volna be a srebrenicai tragédia, itt inkább csak arra igyekszem utalni, hogy a népírtás-jellegű cselekmények a délszláv térségben minden nép esetében előfordultak, és nem számítanak nemzeti jellemvonásnak egyik vagy másik népcsoport részéről sem.

A kilencvenes évek közepén, amikor a KFOR-nak még híre-hamva sem volt, az információáramlás pedig közel sem volt ilyen erőteljes, mint mostanában, Koszovóban jártam, ahol felkerestem egy albán családot, mert a szerbek kézigránátot dobtak a játszadozó albán gyerekek közé, aminek következtében több gyerek meghalt, és jónéhányan megsebesültek.

Koszovó akkor még szerb közigazgatás alatt állt, így nem volt könnyű megtalálni a szülőket, ráadásul a szerb hírforrások megtévesztő módon más helyszínt adtak meg azt állítván, hogy az albán gyerekek saját magukat robbantották fel, amikor jobb híján kézigránáttal játszottak.

A túlélő gyerekek elvezettek a robbanás helyszínére, ahol megtaláltam a kézigránát szilánkjait, aminek az albánok igencsak megtörültek, mert bizonyítékként szolgált nekik, bár abban nem reménykedtek, hogy a szerbiai, illetve az akkor még jugoszláv hatóságok valaha is felelősségre vonják a gyerekek gyilkosait.

Egyáltalán nincs jól, hogy azóta az üldözőből üldözött lett, és hogy a korábbi üldözöttek üldözőkké váltak, ahogy az sincs jól, hogy a Russia Today a most kialakult helyzetet a szerbek hergelésére használja fel a koszovói albánokkal és a Nyugattal szemben. Viszont egyáltalán nem lepődtem meg.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Koszovó

Belgrádban agyondicsérik a szerb elnököt az ENSZ-ben mondott beszéde okán

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ENSZ
Nem a ruha teszi az elnököt: balról Aleksandar Vučić 2023-ban, jobbról 2017-ből
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 7 perc

Szerbia lakosságának túlnyomó többsége büszke Aleksandar Vučićra, az ő beszéde volt ugyanis a legjobb az ENSZ-ben, és mivel az ENSZ a nagybetűs VILÁGSZERVEZET, így természetesen az egész világon. Ezt nem a BALK állítja, hanem Ana Brnabić szerb miniszterelnök, aki külügyminiszteréhez, Ivica Dačićhoz hasonlóan agyondicsérte az államfői beszédet, amelynek fókuszában természetesen Koszovó állt, és ennek folytán a beszéd csakis történelmi lehetett. A tekintélyes belgrádi Politika legalább tíz cikket szentel az idei szerb elnöki felszólalásnak. Ha viszont összehasonlítjuk a hat évvel ezelőtti beszéddel a vučići produkciót, akkor a szerb elnök színeváltozásának lehetünk szemtanúi, pedig úgy tűnik, mintha Vučić ugyanabban az öltönyben lett volna, mint hat évvel ezelőtt, mintha ugyanazt a nyakkendőt viselte volna – csak a hat évvel ezelőtti világoskék ing helyett most egy fehér volt rajta.

A bátor és őszinte Vučić

A szerb miniszterelnök újságíróknak azt mondta, hogy szerinte a a szerb elnök őszinte, bátor és precíz beszédet mondott, amely a lehető legjobban bemutatta Szerbia álláspontját, és felvázolta, hogy milyen következményekkel járhat az ENSZ Alapokmányának, valamint a nemzetközi alapelveknek és a nemzetközi jognak a megsértése.

Brnabić szerint bátorság és őszinteség szempontjából Vučić elnök beszéde volt a legjobb az ENSZ-ben, hiszen a szerb nép szívéből és lelkéből szólt.

– Vučić elnök soha nem hátrált meg, és nem mulasztott el elmondani bármit is csak azért, nehogy holnap valamelyik nagyhatalom felrója neki, amit mondott

– áradozott Brnabić, aki egyúttal rúgott egyet az ellenzékbe is, állítása szerint különösen fontos ugyanis, hogy Vučić nem ismételt meg egyetlen hibát sem, amelyet az országot 2000 és 2012 között kormányzó ellenzék elkövetett.

A nagyszerű szerb elnöki beszéd ellenére a szerb miniszterelnök nem vár semmiféle változást, mert az túlzottan idealista hozzáállás lenne.

– Túl nagy idealizmus lenne azt várni a nagyhatalmaktól, hogy változtassanak a viselkedésükön, de jó, ha tudják, hogy mi így védjük az álláspontunkat, és ha azzal is tisztában vannak, hogy nem csinálhatnak bolondot belőlünk

– hangsúlyozta Brnabić, de nem ő volt az egyedüli az ömlengésben, hasonlóan nyilatkozott Ivica Dačić szerb külügyminiszter is, aki ezt már a kilencvenes években is igazán jól csinálta, csak akkor a főnököt még Slobodan Miloševićnek hívták.

Dačić szerint Koszovónak soha nem lesz ENSZ-tagsága

A szintén New Yorkban tartózkodó szerb külügyminiszter rámutatott, hogy Aleksandar Vučić, beszéde a legerőteljesebb szerb elnöki beszéd volt az ENSZ-közgyűlésében, amelyet valaha is szerb elnök mondott New Yorkban.

Dačić úgy értékelte, hogy ez nagyon jelentős nap Szerbia számára, mert a szerb elnök hangsúlyozta az ENSZ Alapokmányának alapelveihez való ragaszkodást, és egyértelműen ismertette álláspontját az ország területi integritásának és szuverenitásának legfontosabb kérdéseiben.

– Tíz év miniszterelnöki és külügyminiszteri tapasztalat távlatából, az előtte elhangzott beszédeket is ismerve, bátran kijelenthetem, hogy ez volt a legjobb és legerősebb beszéd, amelyet szerb elnök mondott itt, az Egyesült Nemzetek székházában

– állapította meg Dačić, aki a helyszínen élvezhette ki a szerb elnök “világraszóló beszédét”, és egyúttal ő is beletörölte a lábát az ellenzékbe, amellyel kapcsolatban megállapította, hogy az a 2000-es fordulat alkalmával azt ígérte, hogy Slobodan Milošević távozása után a helyzet megoldódik, ami végül azonban Koszovó függetlenségéhez vezetett.

A szerb külügyminiszter szerint azonban Koszovó soha sem lesz az ENSZ tagja, mert ezt nemcsak Oroszország és Kína, hanem a világ 193 országának többsége ellenzi, és csak 84 támogatja.

Más kérdés, hogy Koszovó ennek éppen a fordítottját állítja, a koszovói vezetés szerint 117 ország ismerte el a volt szerbiai tartomány függetlenségét, de ez már a számháború része, amibe most nem akarnánk belemenni.

Szinte ugyanaz az outfit

Ami azonnal szembetűnő volt, hogy a szerb elnök mostani outfitje ugyanaz, vagy nagyon hasonló volt, mint hat évvel ezelőtt, bár ami azt illeti az amerikai-európai dress codeban túl nagyot nem lehet alkotni.

Hat évvel ezelőtt a szerb elnök napra pontosan ugyanakkor szólalt fel, mint idén, vagyis szeptember 21-én.

A 2017-ben mondott beszéde elején azt hangsúlyozta, hogy néhány állami vezetőhöz képest nem érzi szükségét annak, hogy a saját népének udvaroljon, vagy hogy választási kampányt folytasson az ENSZ-közgyűlésének szószékéről, mert már minden belső csatát megnyert (abban az évben lett elnök).

Az akkori Vučić szerint a balkáni régió prosperálása szempontjából a béke és a stabilitás megőrzése a legfontosabb, ezért Szerbia nagyon sok erőt fektet a régió stabilitásának megőrzésébe.

A szerb elnök akkor is azt hangoztatta, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ebben nincs semmi új, mert csorbát szenved Szerbia szuverenitása és területi integritása, de ennek ellenére hazája nemzeti prioritásnak tekinti a koszovói kérdés békés megoldását.

Hat évvel ezelőtt Vučić úgy fogalmazott, hogy a pontosan meg nem nevezett nagyhatalmak nem voltak konstruktívak 1999-ben és 2008-ban, vagyis a Kis-Jugoszlávia bombázása és Koszovó függetlenségének kikiáltása alkalmával.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a térségbe érkező idegenek általában azt kérdezik, hogy Szerbia egy jobb jövő vagy egy konfliktus felé halad-e? Ehhez hozzátette, hogy Szerbia új és minőségi viszonyok kiépítésére törekszik a régióban a kölcsönös tisztelet és az uniós előrelépés érdekében.

Vučić akkor azt is kijelentette, hogy nehéz kompromisszumokat hoztak meg hogy elfogadható megoldásokat találjanak a súlyos kérdésekre, viszont fizikai konfliktusok nem történtek abban az értelemben, hogy bárki is etnikai összetűzésben vesztette volna életét.

A szerb elnök akkor azt mondta, hogy a szerbek és az albánok nagy lépést tettek előre, és ezért mindenki arra törekszik, hogy folytassa a politikai erőfeszítéseket.

Ha figyelmesen végig olvassuk ez a visszaemlékezést, akkor az az érzésünk támad, hogy 2017-ben egy békülékeny, kiegyensúlyozott, és higgadt Vučić állt a pulpituson, aki nem volt konfrontatív, és – ami fontos – nem volt fenyegető, bár az alaptézisek akkor is ugyanazok voltak, mint ma.

ENSZ

A szerb elnök szerb újságírólnak azt mondta, hogy fejből

A képükbe vágta az igazságot!

A szerbiai kormányközeli és nacionalista sajtó úgy számolt be a szerb elnök idei beszédéről, mint valami hősies kiállásról, amely során mindazt a nagyok és hatalmasok képébe vágta, amit hallani sem akarnak.

A Republika szerint Aleksandar Vučić szerb államfő az ENSZ közgyűlésének 78. New York-i ülésén bátor beszédet mondott, amelyben leleplezte a nagyhatalmak képmutatását, ezzel egyúttal figyelmeztetett a nemzetközi normák megszegésének messzemenő következményeire, és ezzel megerősítette, hogy nagy államférfi.

A szerb elnök az ENSZ-ben mondott beszédében kiemelt helyen taglalta, hogy Szerbia úton van az EU felé, de nem áll készen arra, hogy hátat fordítson régi barátságainak, barátjainak.

Aligha kétséges, hogy ma már szó sincs arról, hogy Szerbia uniós irányba szeretne elmozdulni, merthogy közben fontosak lettek azok a régi barátságok, amelyekről hat évvel ezelőtt szó sem esett, amihez adalékként érdemes hozzátenni, hogy Vučić New Yorkban találkozott a kínai alelnökkel is.

A szerb elnök megemlítette, hogy a közösségi média lájkvadász törekvéseinek köszönhetően mostanában nagyobb figyelem irányul egy lájkra, mint a gyermekekre, így nem is csoda, hogy nem ismerjük fel a veszélyeket, amelyekkel szembe kerülünk.

Vučić úgy fogalmazott, hogy Szerbia feldarabolása, amely 2008-ban kezdődött Koszovó függetlenségének kikiáltásával, még mindig nem fejeződött be, az ENSZ Alapokmányának megszegése pedig Szerbia esetében az egyik előidézője azoknak a problémáknak, amelyekkel szembesülünk, és ugyanez vonatkozik a világra is.

A szerb elnök azt hangsúlyozta, hogy szinte minden nyugati ország brutálisan megszegte az ENSZ alapokmányát és a Biztonsági Tanács 1244-es (Koszovóról szóló) határozatát, vagyis sárba tiporták azokat az értékeket, amelyeket most védelmeznek (Ukrajna esetében), amiben van némi igazság, ezt nem tagadhatjuk, és nem is kívánjuk tagadni.

Vučić rosszallta, hogy az amerikai elnök a közgyűlés szünetében fogadta a koszovói elnököt, miközben egy német miniszter úgy fogalmazott, hogy Németország tiszteletben tartja a Világszervezet alapdokumentumát, amihez Vučić annyit tett hozzá, hogy ez mind szép lenne, ha igaz lenne.

A szerb elnök ezúttal is megemlítette a Kis-Jugoszlávia bombázását, de nem elégedett meg azzal, hogy 1999-ben a nagyhatalmak nem voltak konstruktívak, hanem az eseménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy példanélküli eset történt, amikor a világtörténelemben először 19 szövetséges erő úgy határozott, hogy a Biztonsági Tanács bevonása nélkül brutálisan (ez “ünnepi” jelző mostanában) megtámadjon és megbüntessen egy szuverén európai országot egy állítólagos humanitárius katasztrófa megakadályozása érdekében.

A szerb elnök értelmezhetetlennek nevezte azokat az állításokat, hogy a szerbek (a kilencvenes években és korábban) rendőrterrort hajtottak végre Koszovóban, ahol állítólag humanitárius katasztrófa alakult ki, miközben az albán lakosság elűzése folyt: mindez a propaganda Vučić szerint egyedül azt szolgálta, hogy támadást hajtsanak végre egy szuverén ország, értsd Szerbia ellen.

A szerb elnök itt azt találta mondani, hogy az említett országok nem nevettek, amikor az orosz elnök ugyanazzal indokolta az Ukrajna elleni támadás megindítását, amit korábban tőlük lehetett hallani Koszovó vonatkozásában.

Miután már bőven túl léptünk a BALK szokás terjedelmét – szinte megdupláztuk azt – itt jegyeznénk meg, hogy a szerb elnök messziről jött embereknek, mondjuk az afrikaiaknak vagy az ázsiaiaknak, azt mond amit akar, újságíróként azonban emlékszem rá, hogy Aleksandar Vučić 1999-ben hatalmas pénzbírságokkal sújtotta vagy más módszerekkel büntette azokat a szerkesztőségeket – például a Beta hírügynökséget is, amelynek akkortájt dolgoztam – ha nem a kormány hazugságait terjesztették.

Mivel most nem megyünk végig a szerb elnök nagyszerű beszédének összes világraszóló állításán, annyit jegyeznénk meg, hogy nem a ruha teszi az embert, mert most ugyanabban, vagy egy nagyon hasonló öltönyben egy provokatív Aleksandar Vučićot láttunk a 2017-es békülékeny és konstruktív elnöki figurához képest.

Arra már nem emlékszem, hogy 1999-ben milyen gatya volt rajta, de az biztos, hogy akkor szintén egy egészen más ember állt előttünk, aki fenyegetésekkel igyekezett eltitkolni a gaztetteket, amelyek jóval nagyobbak voltak azoknál, amelyeket a koszovói albánok elkövettek, mert hogy arra is volt példa.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava