Connect with us

Szerbia

Az RT az albánok és a KFOR ellen hergeli a szerbeket a karácsonyi támadásokat követően

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A KFOR az RT állítása szerint az etnikai tisztogatást támogatja, goraždevaci temetés
A KFOR az RT állítása szerint az etnikai tisztogatást támogatja, goraždevaci temetés, a képről a cikkben szó lesz (Forrás: Screenshot, RT)
A cikk meghallgatása

A Russia Today belgrádi lerakata arra használta fel a két koszovói szerb fiú elleni karácsonyi merényletet, valamint egy harmadik szerb fiatal bántalmazását, hogy a koszovói albánok és a KFOR ellen hergelje a szerbeket. A Russia Today szerb nyelvű hírportálja képmutatásnak nevezte, hogy a koszovói (albán) elnök karácsonyi üzenetében toleranciára szólított fel. Az orosz csatorna Belgrádban szerkesztett kiadványa két órával később hosszú cikket közölt azzal a címmel, hogy a szerbek meggyilkolása bűncselekmény-e, vagy éppen “kívánatos gyakorlat” az etnikai tisztogatás érdekében.

A szerbek nem bocsátják meg soha

Goran- Rakic

Goran Rakic, a koszovói Szerb Lista vezetője egy korábbi felvételen a rudarei keresztnél (Forrás: Tanjug)

A koszovói szerbek tiltakozó akciókat jelentettek be azt követően, hogy a koszovói biztonsági erők egyik tagja megsebesített egy 11 éves gyereket és egy 21 éves fiatalembert a macedón határ közelében lévő Shtërpcë (szerbül Štrpce) közelében. A 33 éves albán rendőrt/katonát már letartóztatták, és őrizetbe helyezték.

A Russia Today az esettel kapcsolatban arról számolt be, hogy Goran Rakić, a belgrádi kormányzathoz közeli szerbeket tömörítő Szerb Lista vezetője felszólította az illetékes hatóságokat, mindenekelőtt pedig a nemzetközi közösséget és a KFOR-t, hogy erősítse meg jelenlétét, és “ne elítélő nyilatkozatokkal segítsen, hanem a helyszínen mutassa meg, hogy valóban törődik a szerbek és a többségi nemzettől eltérő hovatartozású lakosság védelmével”.

Rakić felkereste a sebesült gyereket és a szintén sebesült fiatalembert, és azt hangoztatta, hogy az albánok mindent megtesznek azért, hogy elűzzék a szerbeket Koszovóból.

– A gyerekeket soha nem felejtjük el, és soha nem bocsátjuk meg nektek azt, amit tegnap tettetek

– idézte Rakić szavait a Russia Today, amely szerint a Szerb Lista vezetője a legörömtelibb keresztény ünnep alkalmából már csak annyit mondott, hogy “Isten békéje, Krisztus megszületett” (“Mir Božiji, Hristos se rodi).

Néhány órával később az orosz finanszírozású csatorna képmutatásnak nevezte, hogy a “szerbek elleni támadást követően” Vjosa Osmani koszovói elnök köszöntő üzenetet küldött, amelyben toleranciára szólítottfel. Osmanit természetesen nem Koszovó, hanem szerb szóhasználat szerint az “ideiglenes intézményrendszer” elnökének nevezte az RT.

– Az olyan ünnepek, mint a karácsony, az emberek közötti szeretetről és szolidaritásról szólnak. A tolerancia társadalmunk hagyományos értéke, ezért nem csak ezen a napon kell támogatnunk egymást

– továbbította Osmani szavait a Russia Today, amely ezzel kapcsolatban azonnal meg is jegyezte, hogy “az úgynevezett toleranciát, szeretetet, békét és egységet, amiről Osmani beszélt, a legjobban a koszovói és metóhiai szerb nép elleni két támadás szemlélteti, karácsony előestéjén és karácsony napján”.

Elővették a KFOR-t is

Ezt követően az erősen orosz és szélsőségesen szerb propaganda célokat szolgáló csatorna hosszú cikket tett közzé, amelynek a tartalmát és üzenetét már a címben összefoglalta, hogy azok is értsék, akik valamilyen okból kifolyólag nem olvasnák el az egész irományt.

– A koszovói szerbek meggyilkolása bűncselekmény vagy kívánatos gyakorlat az etnikai tisztogatás céljából?

– tette fel a kérdést az RT már a cikk címében, amire aztán sorjázta azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint ez Koszovóban “kívánatos gyakorlat”, amit a KFOR, az Egyesült Államok és a CIA is támogat, vagyis az orosz csatorna nem maradt meg a szerbek és az albánok között már hosszú évtizedek óta “gondosan ápolt” és mindkét oldalról tevékenyen művelt gyűlölködés szítása mellett, hanem “nemzetközi kontextust” is adott a jelenségnek a KFOR és egyéb külföldi tényezők bevonásával.

– A koszmeti albánoknak (Koszmet = a szerbek által használt Koszovó és Metóhia megjelölés rövidítése) a nemzetközi közösség szívélyes segítségével sikerült a szerb agresszió áldozataivá tenni magukat, függetlenül attól, hogy a számok egyértelműen azt mutatják, hogy Koszovó és Metóhia területéről a szerb népet üldözték el, illetve kínozták és gyilkolták meg a legszörnyűbb módon, nem pedig az albánokat

Az RT a KFOR ellen is uszít

Az RT a KFOR ellen is uszít

– jegyezte meg a cikk alcímében a Russia Today, bízva abban, hogy eddig még sokan eljutnak az olvasásban, és így átmegy az üzenet, amit egy meggyilkolt szerb gyermek temetésén készült fotóval is illusztráltak, hogy “a vak szerb is láthassa, miről is van szó”.

A Russia Today legalább hat olyan esetet sorol fel, amelynek szerbek estek áldozatul, de mielőtt még ezek kitárgyalására rátért volna, megállapította, hogy “a két szerb gyerek meggyilkolására tett mostani kísérlet Štrpce közelében, majd egy fiatalember megverése Klokotban az egyik legnagyobb keresztény ünnep, a karácsony előestéjén azokra a szerbekre emlékeztet, akiket az elmúlt évtizedekben a dél-szerbiai tartományként aposztrofált Koszovóban az albánok százával raboltak el, kínoztak meg és öltek le.

Az RT szerint a szerbek joggal aggódnak amiatt, hogy mi vár rájuk ezután, és egyáltalán jogerősen elítélnek-e valakit az ügyben, mert “a szerbek elleni bűncselekmények a hírhedt gyakorlat szerint büntetlenül maradnak”.

A Russia Today szerint a nemzetközi közösség először is nem látja, aztán pedig nagyon gyorsan elfelejti, ami történik, de a szerbek ezt a lukszuszt nem engedhetik meg maguknak, mert emlékezniük kell azokra a nemzettársaikra, akik “Koszovó és Metóhia számos településén váltak gyilkosság áldozatává, miközben attól kell tartaniuk, hogy ezekért a bűncselekményekért soha, senki sem felel”.

A bosszú évei

Az RT arra emlékeztetett, hogy a “koszovói és metóhiai ellenségeskedést” követően, ami az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatának elfogadásával ért véget, a jugoszláv hadsereg és a szerb rendőrség kivonult “Koszovó és Metohiából”, és átadta helyét a KFOR nemzetközi békefenntartó erőinek, valamint az ENSZ UNMIK missziójának.

A Russia Today által említett “ellenségeskedésen” a Koszovói Felszabadítási Hadsereg támadásai miatt indított miloševići bosszú- és irtóhadjáratot kell érteni, ami a Kis- Jugoszlávia elleni NATO-bombázásokat, majd a nemzetközi erőknek, így a KFOR-ak a Koszovóba küldését is kiváltotta.

A helyzet azonban nem olyan egyszerű, mint azt az RT felvázolta, merthogy az orosz csatorna csak a szerbek elleni bűncselekményeket hajlandó észrevenni, hiszen ezek felemlegetésével tudja az albánok, valamint a KFOR és a Nyugat ellen hergelni a szerbeket, illetve a szerb társadalom szélsőséges rétegeit, valamint a szerb kormánypárti média által már korábban is megvezetett embereket.

Az 1999-es esztendőben a jugoszláv hadsereggel és a szerb rendőrséggel mintegy 200 000 szerb menekült Közép- Szerbiába az albán erőszaktól tartva. Az RT megemlékezik arról, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (albánul UÇK, szerbül OVK) rögtön a béke létrejött és a KFOR megjelenését követően, 1999. július 23-án a 300 lakosú Staro Gracko (albánul Grackë e Vjetër) falu földeken dolgozó 14 lakóját ölte meg.

– Ez a koszovói és metóhiai szerbek elleni legnagyobb bűncselekmény, amely a háború és a nemzetközi békefenntartó erők megérkezése után történt

– írja a Russia Today, amely itt megemlíti, hogy Slobodan Milošević jugoszláv elnök a nemzetközi békefenntartó erőket tette felelőssé a mészárlásért, mivel azok nem reagáltak a szerbek felhívására, hogy az aratás során szavatolják számukra a termény biztonságos betakarítását, pedig a mészárlás előtt ez volt a megölt szerbek kérése.

Az orosz csatorna hozzáteszi, hogy a meggyilkolt szerbek családtagjai több mint két évtizede hiába keresik a választ arra a kérdésre, hogy miért nem indult büntetőeljárás a fent említett bűncselekmény miatt. Az RT úgy tudja, hogy a nyomozást az EULEX rendelete alapján bizonyítékok hiányára hivatkozva zárták le.

Incidensek a KFOR jelenléte ellenére is történtek

Incidensek a KFOR jelenléte ellenére is történtek, a felrobbantott autóbusz (Screenshot, YouTube)

A Russia Today megemlíti, hogy 2003. augusztus 13-án a Goraždevac (nem keverendő össze a boszniai Goraždeval) közelében “állítólag ismeretlen tettesek” megöltek két szerb gyermeket, négyet pedig megsebesítettek, akik a Bistrica folyóban fürdöttek. Az orosz csatorna szerint az EULEX ezúttal is bizonyítékok hiányában zárta le a nyomozást, habár az elkövetők kilétét a szerbek és az albánok is ismerik. Ezek szerint csak a KFOR nem.

Az RT által felsorolt esetek közül mindenképpen meg kell említeni azt a robbantásos merényletet, amely a Niš ekspres autóbusza ellen történt 2001. február 16-án Livadice település közelében, ebben 12 szerb vesztette életét, 43 pedig megsebesült. Az RT szerint a robbantással kapcsolatos bizonyítékok, vagyis a keletkezett kráter betemetésére a KFOR adott parancsot, az (egyik) elkövetőt pedig azért nem tartóztatták le, mert a CIÁ-nak dolgozott.

Az erőszak spirálja

Az etnikai tisztogatás fogalma a délszláv térségben a kilencvenes években Bosznia- Hercegovina kapcsán merült fel először, ahol a szerbek szisztematikusan irtották a bosnyák lakosságot, ezt követően tevődött át ez a tevékenység és a fogalom felmerülése is Koszovóra, ezért került a képbe a KFOR is, amelyet szerb részről megszálló illetve ellenséges erőnek tekintenek.

De igazságtalanok lennénk, ha etnikai tisztogatást, mint magatartást kizárólag csak a szerbeknek tulajdonítanánk, hiszen az újkori és nem csak újkori háborúkban mások is követtek el ilyen jellegű cselekményeket kisebb-nagyobb mértékben, például a srebrenicai vérengzést az idézte elő, hogy Naser Orić fegyveresei szerbeket mészároltak le a környező falvakban szerb karácsony tájékán, amit aztán követett a bosszú.

Persze, egyáltalán nem biztos, hogy a Hága által felmentett Orić akciói enélkül nem következett volna be a srebrenicai tragédia, itt inkább csak arra igyekszem utalni, hogy a népírtás-jellegű cselekmények a délszláv térségben minden nép esetében előfordultak, és nem számítanak nemzeti jellemvonásnak egyik vagy másik népcsoport részéről sem.

A kilencvenes évek közepén, amikor a KFOR-nak még híre-hamva sem volt, az információáramlás pedig közel sem volt ilyen erőteljes, mint mostanában, Koszovóban jártam, ahol felkerestem egy albán családot, mert a szerbek kézigránátot dobtak a játszadozó albán gyerekek közé, aminek következtében több gyerek meghalt, és jónéhányan megsebesültek.

Koszovó akkor még szerb közigazgatás alatt állt, így nem volt könnyű megtalálni a szülőket, ráadásul a szerb hírforrások megtévesztő módon más helyszínt adtak meg azt állítván, hogy az albán gyerekek saját magukat robbantották fel, amikor jobb híján kézigránáttal játszottak.

A túlélő gyerekek elvezettek a robbanás helyszínére, ahol megtaláltam a kézigránát szilánkjait, aminek az albánok igencsak megtörültek, mert bizonyítékként szolgált nekik, bár abban nem reménykedtek, hogy a szerbiai, illetve az akkor még jugoszláv hatóságok valaha is felelősségre vonják a gyerekek gyilkosait.

Egyáltalán nincs jól, hogy azóta az üldözőből üldözött lett, és hogy a korábbi üldözöttek üldözőkké váltak, ahogy az sincs jól, hogy a Russia Today a most kialakult helyzetet a szerbek hergelésére használja fel a koszovói albánokkal és a Nyugattal szemben. Viszont egyáltalán nem lepődtem meg.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava