Connect with us

Törökország

VÁLASZTÁSI TRÜKK: A török elnök eltörölné a nyugdíjkorhatárt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A török elnök "nyugdíjazza az országot"
A SZAVAZÓK MEGVÁSÁRLÁSA: Némi túlzással a török elnök nyugdíjba küldene mindenkit, aki rá szavaz, de mi lesz a választások után? (Forrás: NEXTA)

Hallgasd meg ezt a cikket!

A török államfő, a BALK-on gyakran “török szultán”, a közelgő törökországi választások előtt milliók korengedményes nyugdíjazását jelentette be. A Recep Tayyip Erdoğan a kritikus török gazdasági helyzet kezelése helyett újabb populista intézkedéseket léptet életbe, hogy a 2023 júniusában esedékes választásokra biztosítsa a támogatottságát a nyugdíjasok, valamint az ipari és mezőgazdasági munkásság körében.

Választásokat akar nyerni

A majd 80%-os inflációs ráta, a török líra meredek esése és a rendkívül gyors ütemben romló életszínvonal miatt a török politikai vezetés lépéskényszerbe került.

A korábbi években is rendre sajátos makrogazdasági megoldásokkal operáló Erdoğan-rezsim, most is atipikus lépésekkel próbál úrrá lenni a lassan össztársadalmi méreteket öltő gazdasági káoszon. Elsőként a török törvényhozás a múlt héten szavazott a minimálbér jelentős összegű emeléséről.

A következő nagy bejelentés a nyugdíjasoknak szólt, hogy az államfő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megőrizze körükben a támogatottságát.

Erdoğan maga jelentette be, hogy a nyugdíj korhatárt újra gondolják, és a változtatásoknak köszönhetően újabb 2,2 millió török állampolgár mehet nyugdíjba egyik napról a másikra, csatlakozva az eddigi 13,9 millió nyugdíjashoz.

Az intézkedés azokra vonatkozik, akik 1999 szeptembere előtt kezdtek dolgozni, és 20-25 évet társadalombiztosítási nyilvántartásba vett munkával töltöttek, vagyis ennyi ideig végeztek legális munkát.

A török államfő tájékoztatása arra nem tért ki, hogy a nyugdíjasok számának majd 16%-os növekedése mekkora terhet jelent a török államháztartás nyugdíj alrendszerére.

A török elnök nyugdíjazza az országot

Ettől függetlenül a hagyományos ipari és mezőgazdasági munkásság körében minden bizonnyal népszerű lesz az intézkedés, amelynek érdekvédelmi szervezetei már a nyár folyamán követelték a nyugdíjba vonulás felső korhatárának munkában töltött évekkel való kiváltását.

Várhatóan az új török nyugdíjrendszer így a munkában töltött éveket fogja nagyobb nyomatékkal figyelembe venni, azonban ennek részletei még nem ismertek. A most hatályos szabályok sem voltak európai mércével mérve túl szigorúak, mert a nők 58, míg a férfiak 60 éves korban mehettek nyugdíjba.

A munkásosztály támogatásának Erdogan kulcsfontosságú bázisát különösen súlyosan érintette a törökországi gazdasági válság, amely a megtakarítások 85 százalékos inflációjával csökkent.

A török ellenzéki pártok az említett gazdasági intézkedéseket az Erdogan rezsimtől megszokott populista intézkedések közé sorolják, és arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi inflációs helyzetben a pénz gazdaságba való öntése kontraproduktív lehet, és a pénzromlás további erősödését eredményezheti.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava