Connect with us

Horvátország

KADIROV HARCOSAI? Jönnek a csecsenek! Azaz menekülnének, ha lehetne

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A MIGRÁCIÓ ÚJ FORMÁJA: Százával érkeznek a csecsenek Bosznia-Hercegovinába, hogy aztán menedékjogot kérjenek Horvátországban (Forrás: Twitter)
A MIGRÁCIÓ ÚJ FORMÁJA: Százával érkeznek a csecsenek Bosznia-Hercegovinába, hogy aztán menedékjogot kérjenek Horvátországban (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Miután a napokban a bosznia-hercegovinai hírközlő szervek felröppentették a sztorit, ma (december 28-án) Davor Božinović horvát belügyminiszter is nyilatkozott a Bosznia- Hercegovinába turistavízummal érkező csecsenföldi és dagesztáni polgárokról. Ezek a szarajevói híradások szerint, szinte egyenesen a repülőtérről a horvát határ irányába veszik útjukat, azzal a szándékkal, hogy Horvátországban kérjenek menedéket, majd folytassák útjukat tovább az Európai Unióba.

Milyen a jó rendőrség?

Božinović annak a vélemények adott hangot, hogy a rendelkezésre álló információk szerint ezek olyan emberek, akik turistaként lépnek be Bosznia- Hercegovinába fizetett szállásigazolással, majd ” gyors személyváltozáson mennek keresztül”, és olyan emberekké válnak, akik az Európai Unió területére akarnak jutni, hogy nemzetközi védelmet kérjenek.

– Pusztán formálisan tekintve, természetesen a nemzetközi védelemmel, a menedékjoggal stb. kapcsolatos eljárásokkal való visszaélésről van szó

– mondta a horvát belügyminiszter. Davor Božinović rámutatott, hogy egy ilyen helyzet elkerülhető lenne, ha bosznia-hercegovinai vízumpolitikáját összehangolnák az EU-val.

Božinović megismételte, hogy idén megszaporodott az illegális határátlépési kísérletek száma, ami elkerülhető lenne, ha az Európai Unión kívüli szomszédos országok módosítanák jelenlegi, túl liberális vízumrendszerüket.

– Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen jellegű módosítás esetében az idén nem lett volna növekedés, sőt talán kevesebb illegális kísérletünk is lenne a horvát területre való belépésre, mint tavaly

– mondta Božinović, aki megjegyezte, hogy ezek után csakis az lehet az üzenet, hogy az Európai Unió vízumpolitikájához való igazodás az egyetlen módja annak, hogy jogszerűen kezeljék a kihívást.

A horvát belügyminiszter nem dőlt be a paranoiának és egyszerűen figyelmen kívül hagyta azt tényt, miszerint kedden (december 27-én) Svevlad Hoffman, a bosznia-hercegovinai határrendészet igazgatója arra figyelmeztetett, hogy „ munkatársának”, Ramzan Kadirovnak a harcosai is lehetnek az érkezők között.

Nem azért, mert ez a horvát belügyéreknek nem jutott eszébe, hanem azért mert Božinović, aki a kormány alelnöke is egyben, sokkal bölcsebb annál, mintsem rémhírekkel nyugtalanítsa a „karácsonyi nirvánában ringatódzó” polgárokat.

A baráti, szövetséges szolgálatokkal úgy át fogják világítani a határon tízesével átengedett csecsen atyafiakat, hogy még a fogtömésüket is jegyzékbe veszik. De miért kellene ezzel terhelni a lakosságot? A jó rendőrség nemcsak hatékony, de diszkrét is, nem hozza rá a frászt a polgárokra azzal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az akváriumban az aranyhalak közé néha egy-egy cápa is keveredik.

A Nike nem úriember

Mint hírül adtuk, az ünnepek előtt a Nike összecserélte a horvát valutát az euróval, és rövid ideig mélyen nyomott árakon lehetett a webáruházukban különböző cuccokat vásárolni. Viszont, mint kiderült, a szemfüles horvátok öröme korai volt, mert a Nike nem mutatkozott úriembernek, és visszadobta a rendeléseket.

Ez lehet, hogy nem volt a legjobb ötlet, mert az érvényes – az EU törvényhozásával összehangolt – horvát fogyasztóvédelmi törvény értelmében a kereskedő köteles az árut a meghirdetett áron leszállítani.

Ezen felül, ez azért sem volt a legbölcsebb döntés, mert a horvátok egyszerűen imádnak pereskedni, pláne ha ingyen van. A felháborodott fogyasztók máris megszerveztek egy kisebbfajta akciócsoportot, és azt tervezik, hogy bemószerolják a Nike-t az Európai Fogyasztóvédelmi Központnál.

Még nem is kell messzire menni, mert a Központnak Horvátországban is van irodája. Angolul írom, hogy a Nike is megértse: You messed with the wrong people, pal.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és ügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava