Connect with us

Horvátország

KADIROV HARCOSAI? Jönnek a csecsenek! Azaz menekülnének, ha lehetne

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A MIGRÁCIÓ ÚJ FORMÁJA: Százával érkeznek a csecsenek Bosznia-Hercegovinába, hogy aztán menedékjogot kérjenek Horvátországban (Forrás: Twitter)
A MIGRÁCIÓ ÚJ FORMÁJA: Százával érkeznek a csecsenek Bosznia-Hercegovinába, hogy aztán menedékjogot kérjenek Horvátországban (Forrás: Twitter)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Miután a napokban a bosznia-hercegovinai hírközlő szervek felröppentették a sztorit, ma (december 28-án) Davor Božinović horvát belügyminiszter is nyilatkozott a Bosznia- Hercegovinába turistavízummal érkező csecsenföldi és dagesztáni polgárokról. Ezek a szarajevói híradások szerint, szinte egyenesen a repülőtérről a horvát határ irányába veszik útjukat, azzal a szándékkal, hogy Horvátországban kérjenek menedéket, majd folytassák útjukat tovább az Európai Unióba.

Milyen a jó rendőrség?

Božinović annak a vélemények adott hangot, hogy a rendelkezésre álló információk szerint ezek olyan emberek, akik turistaként lépnek be Bosznia- Hercegovinába fizetett szállásigazolással, majd ” gyors személyváltozáson mennek keresztül”, és olyan emberekké válnak, akik az Európai Unió területére akarnak jutni, hogy nemzetközi védelmet kérjenek.

– Pusztán formálisan tekintve, természetesen a nemzetközi védelemmel, a menedékjoggal stb. kapcsolatos eljárásokkal való visszaélésről van szó

– mondta a horvát belügyminiszter. Davor Božinović rámutatott, hogy egy ilyen helyzet elkerülhető lenne, ha bosznia-hercegovinai vízumpolitikáját összehangolnák az EU-val.

Božinović megismételte, hogy idén megszaporodott az illegális határátlépési kísérletek száma, ami elkerülhető lenne, ha az Európai Unión kívüli szomszédos országok módosítanák jelenlegi, túl liberális vízumrendszerüket.

– Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen jellegű módosítás esetében az idén nem lett volna növekedés, sőt talán kevesebb illegális kísérletünk is lenne a horvát területre való belépésre, mint tavaly

– mondta Božinović, aki megjegyezte, hogy ezek után csakis az lehet az üzenet, hogy az Európai Unió vízumpolitikájához való igazodás az egyetlen módja annak, hogy jogszerűen kezeljék a kihívást.

A horvát belügyminiszter nem dőlt be a paranoiának és egyszerűen figyelmen kívül hagyta azt tényt, miszerint kedden (december 27-én) Svevlad Hoffman, a bosznia-hercegovinai határrendészet igazgatója arra figyelmeztetett, hogy “Putyin munkatársának”, Ramzan Kadirovnak a harcosai is lehetnek az érkezők között.

Nem azért, mert ez a horvát belügyéreknek nem jutott eszébe, hanem azért mert Božinović, aki a kormány alelnöke is egyben, sokkal bölcsebb annál, mintsem rémhírekkel nyugtalanítsa a “karácsonyi nirvánában ringatódzó” polgárokat.

A baráti, szövetséges szolgálatokkal úgy át fogják világítani a határon tízesével átengedett csecsen atyafiakat, hogy még a fogtömésüket is jegyzékbe veszik. De miért kellene ezzel terhelni a lakosságot? A jó rendőrség nemcsak hatékony, de diszkrét is, nem hozza rá a frászt a polgárokra azzal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az akváriumban az aranyhalak közé néha egy-egy cápa is keveredik.

A Nike nem úriember

Mint hírül adtuk, az ünnepek előtt a Nike összecserélte a horvát valutát az euróval, és rövid ideig mélyen nyomott árakon lehetett a webáruházukban különböző cuccokat vásárolni. Viszont, mint kiderült, a szemfüles horvátok öröme korai volt, mert a Nike nem mutatkozott úriembernek, és visszadobta a rendeléseket.

Ez lehet, hogy nem volt a legjobb ötlet, mert az érvényes – az EU törvényhozásával összehangolt – horvát fogyasztóvédelmi törvény értelmében a kereskedő köteles az árut a meghirdetett áron leszállítani.

Ezen felül, ez azért sem volt a legbölcsebb döntés, mert a horvátok egyszerűen imádnak pereskedni, pláne ha ingyen van. A felháborodott fogyasztók máris megszerveztek egy kisebbfajta akciócsoportot, és azt tervezik, hogy bemószerolják a Nike-t az Európai Fogyasztóvédelmi Központnál.

Még nem is kell messzire menni, mert a Központnak Horvátországban is van irodája. Angolul írom, hogy a Nike is megértse: You messed with the wrong people, pal.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava