Connect with us

Szerbia

KÉSZÜLTSÉG: A pátriárka nem mehetett be Koszovóba, viszont készenlétben a tarackok
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Készültség közben éjfél körül találkozott a szerb pátriárka és a szerb államfő
ÉJSZAKAI LÉGYOTT: Éjfél körül találkozott a szerb pátriárka és a szerb államfő (Forrás: internet, Tanjug)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A koszovói szerbek kedden (december 27-én) újabb barikádot emeltek, miután az albán hatóságok hétfőn visszafordították Porfirije szerb pátriárkát a koszovói határról. Az egyházi vezető ezt követően találkozott a szerbek elnökkel, aki áldását kérte tőle a “koszovói és metóhiai” szerb nép védelméhez. A szerb hadsereg közben tarackokat vezényelt a koszovói határhoz, miután Aleksandar Vučić a szerb fegyveres erők főparancsnoka a legmagasabb szintű harckészültséget rendelete el a szerb hadseregnél és a szerb belügyminisztérium minden egységénél. Szerbiai jelentések szerint ezzel párhuzamosan a koszovói (albán) kormány is teljes készültségbe helyezte a koszovói fegyveres erőket.

Pátriárka helyett tarackok

A balfelső sarokban lévő Rudnica a szerb, Jarinje a koszovói oldalon (Forrás: Google)

A balfelső sarokban lévő Rudnica a szerb, Jarinje a koszovói oldalon (Forrás: Google)

A CNN közeli N1 televízió szerbiai csatornája arról számolt be, hogy tudósítói csoportja a koszovói (albán) rendőrök által lezárt jarinjei átkelő felé haladva szerb katonai egységeket észlelt a határ közelében a szerbiai oldalon. A helyszínről jelentkező újságíró szerint a szerb hadsereg tarackokat és nagy hatótávolságú ágyúkat vonultat fel a térképen a balfelső sarokban látható Rudnica közelében. A helyszíni bejelentkezés közben képeket is bemutattak egy katonai konvojról, amely minden bizonnyal a koszovói határ felé haladt.

Az N1 televízió műsorában az is elhangzott, hogy mindez azt követően történt, hogy a koszovói szerb területeken lévő Zubin Potok térségében vasárnap este lövöldözés történt, amivel kapcsolatban számtalan egymásnak ellentmondó hír jelent meg, így semmi biztosan nem lehet tudni arról, hogy kik nyitottak tüzet és kikre, illetve hogy a tűzpárbajnak vannak-e áldozatai, és ha vannak, akkor melyik oldalon.

A lövöldözést követően a szerbiai állami vezetés sebtében összeült a szerb tábornokokkal, a tanácskozás után pedig a szerb vezérkari főnök katonáktól eléggé szokatlan módon, telefonon jelentkezett be a Pink televízió műsorába, és arról tájékoztatta a nézőket, hogy a jelenlegi “összetett helyzetben” úton van a dél-szerbiai Raška felé, amihez hozzátette, hogy “szerb hadseregnek adott feladatok világosak és pontosak, és azokat végre fogják hajtani”. Arról viszont nem beszélt, hogy a szerb államvezetéstől, és a szerb elnöktől kapott parancsoknak mi a céljuk.

A koszovói-szerb (szerb szóhasználat szerinti közigazgatási) határon hétfőn nagy volt a forgalom, miután a még járható merdarei átkelőnél megjelent a szerb pátriárka is, aki a pristinai tiltás ellenére megpróbált bejutni Koszovóba, ahol a peći patriarchátust és az ottani kolostort akarta felkeresni, amelynek az apátja, ám a határon kiderült, hogy számára mégsem volt járható az átkelő, mert a koszovói határőrök 40 perces várakoztatás után visszafordították.

– Pátriárkaként egyházam első és legfontosabb székhelyére mentem. Papként elindultam, hogy a legörömtelibb ünnep előestéjén a népemmel legyek. Polgárként a házamba, az otthonomba indultam.

– jegyezte meg Porfirije pátriárka, aki egyelőre csak az Instagramon tud együtt lenni a koszovói népével, merthogy személyesen nem keresheti fel egyébként ritkán látott otthonát.

– Attól a pillanattól kezdve, hogy elindultam ezen az úton, ismétlem: bárhol is voltam Koszovón és Metohián kívül, idegen országban voltam. Csak Koszovóban és Metohiában vagyok otthon (a saját házamban)

– dobott rá némi “érzelmi töltést” még Porfirije, aki mellékesen szólva a vajdasági Óbecsén született, majd Zágrábban és Ljubljanában teljesített szolgálatot, tehát jóformán sohasem volt “otthon, vagyis a saját házában”.

A szerb elnök elsőként halna meg

Nagy szavak Aleksandar Vučić szerb elnök részéről is elhangzottak, tőle ez egyébként sem idegen. Vučić ismét meg akar halni, “most azonban nem arra vágyakozik, hogy egy alvilági merénylő végezzen vele, hanem hogy jószerivel az albán szakadárok öljék meg”.

A szerb kormánypárti Informer szerint a szerb elnök azzal a kijelentésével járatta csúcsra a hazafiasságot, hogy “inkább hal meg elsőként, de a szerb népet nem adja”. Azt viszont nem elaborálta, hogy kinek és miért.

– Mindent megteszek azért, hogy megőrizzük a békét és a stabilitást, sajnos minket nem akartak meghallgatni, de lehet, hogy nem is érdekelte őket, amit mondani akarunk

– mondta ezt már az Instagramon a szerb államfő kedvenc ellenségéről, a “bújtatott alanyról” szólva, amelyet a nyáron kezdett erőteljesen emlegetni, akkor még Horvátországgal kapcsolatban.

A szerb elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelem során még soha nem fordult elő, hogy Porfirije pátriárka nem léphetett Koszovó földjére.

Ezt követően elismételte, hogy a barikádok emelésével a szerbek csak az elégedetlenségüket fejezik ki, a barikádok pedig a szerb nép harcát jelentik annak érdekében, hogy a “maguk urai legyenek a maguk birtokán”, merthogy semmi mást nem akarnak.

A szerb elnök ezzel a nyilatkozatával végképp politikai szintre emelte, és ezzel legalizálta a barikádok létesítését, egy jó adag rosszindulattal akár azt is mondhatnánk, hogy az útonállást.

– Tájékoztatni kívánom Önöket (Szerbia állampolgárait), hogy miután felfegyverezték az albánokat, és miután harckészültséget rendeltek el, minden rendelkezésre álló intézkedést megteszek, hogy megvédjük a saját népünket és Szerbiát

– jelentette be a szerb elnök alig egy perces drámai és harcias videójában.

Vučić ezt követően, éjfél körül, annak ellenére találkozott Porfirije pátriárkával, hogy a megbeszélést mára (december 27-re) tervezték, de előre hozták, mert a legújabb fejlemények miatt úgy látták jónak, hogy sürgős eszmecserére van szükség.

A belgrádi média nem hivatalosan beszámolói szerint Vučić áldását kérte a pátriárkától további lépések megtételére, valamint a koszovói és metóhiai szerb nép védelmére.

Mindebből pedig az világlik ki, hogy Szerbia minden látszat ellenére továbbra is “vallási alapra épülő szekuláris állam”, de ez mindegy is, miután az országban és a szerbség egy részében egyre inkább az a hangulat alakul ki, hogy “Koszovót nem megvédeni, hanem elfoglalni kell”.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava