Connect with us

Horvátország

HORVÁT FOCI: Szomorkodtak egy kicsit, majd beindult a buli

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ELNÖKI NÉZŐ: Moszkvában is ott volt, Katarba is elment (Forrás: Twitter, Kolinda Grabar-Kitarović)
A cikk meghallgatása

Ismét csak kiderült, hogy Horvátország különös szeglete a planétának. Miután a válogatott veszített Argentína ellen, a Zágráb főterén összegyűlő tömeg az első sokk után akkorát bulizott, mintha a csapat bajnokságot nyert volna, még Tomašević polgármester is énekelt… A kommentárok szerint most a jobbik csapat veszített, az Orsato által megítélt büntető felett pedig még harminc év múlva is hajba kapnak a felek a csapszékben. Szombaton a nemzeti tizenegy a bronzéremért játszik, és ez a helyzet, punktum. Persze, még ha veszítenek is, negyediknek lenni sem kis dolog a világbajnokságon, különösen, ha tudjuk, hogy a FIFA-nak több tagországa van, mint az Egyesült Nemzeteknek, szám szerint 211.

Az élet meg megy tovább

Az Advanced Quantum Technologies tudományos folyóirat ma (december 14-én) publikált egy tanulmányt az Európa-közi kvantumkommunikációs hálózat első nyilvános demonstrációjáról, egy olyan kísérletről, amely a jövőbeli EuroQCI európai kvantumkommunikációs hálózat sarokköve – jelentette be a zágrábi Ruđer Bošković Intézet (RBI).

A G20-ak tavaly augusztus 5-én Triesztben tartott miniszteri találkozóján a hálózatot egy tudósokból álló csoport hozta létre, akik titkosított kommunikációt valósítottak meg Olaszország, Szlovénia és Horvátország között, stabilan összekötve Triesztet Rijekával egy dedikált 100 kilométeres optikai kapcsolaton keresztül, valamint Ljubljanával a postojnai csomóponton keresztül.

Olaszországban ez a trieszti egyetem és az Olasz Nemzeti Optikai Intézet (CNR- INO), Szlovéniában a Dán Műszaki Egyetem és a Ljubljanai Egyetem Matematikai és Fizikai Karának csapatának köszönhetően valósult meg, míg Horvátországban Mario Stipčević és Martin Lončarić az RBI-től, Dragan Peraković és Ivan Cvitić a Zágrábi Egyetem Közlekedés- és Közlekedéstudományi Karáról, valamint az Leadók és Kommunikáció (OIV) cég csapata vezette a projektet.

– Ennek a vállalkozásnak a sikeres megvalósításával lefektettük a kvantuminfrastruktúra megvalósításának alapjait Horvátországban, míg uniós szinten ez a kísérlet megalapozta a szélesebb körű európai kvantumkommunikációs hálózat, az EuroQCI alapkövét, a fő uniós digitális Európa programok és a Connect Europe Facility program keretében

– mondta Mario Stipčević, az RBI fotonika és kvantumoptikai laboratóriumának vezetője.

Mire jó ez az izé, illetve ez miért hír?

Az RBI közleményében hangsúlyozta, hogy a biztonságos kommunikációt garantáló kvantumhálózat megvalósítása a világ országainak egyik legfontosabb stratégiai céljává vált, tekintettel az informatikai infrastruktúra elleni kibertámadások intenzitására.

Az internetes forgalom mennyisége évről évre gyorsan növekszik, de a támadások intenzitása sajnos még gyorsabban növekszik, figyelmeztetett az RBI, és elmagyarázta, hogy a fotoncserén keresztül működő kvantumtitkosításnak köszönhetően, amely lehetővé teszi a hackerek behatolási kísérleteinek azonnali észlelését, a kvantumkommunikáció abszolút biztonságot ér el.

– Tegyük fel, hogy valaki megpróbálja lehallgatni ezt a fajta kommunikációt. Ebben az esetben azonnal felfedezik, még mielőtt megszerezte volna azokat az adatokat, amelyeket el akart lopni, és ez garantálja az adatok és a kommunikáció maximális védelmét

– magyarázta Martin Lončarić társszerző. Saját biztonságának és technológiai függetlenségének védelme érdekében az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az EuroQCI európai kvantuminfrastruktúra-program keretében kiépíti az ultrabiztonságos kvantuminternet hálózatát, amelyhez Horvátország az elsők között csatlakozott.

Az EuroQCI, amely az Európai Unió következő évtizedekre szóló új kiberbiztonsági stratégiájának egyik fő pillére, mert várhatóan javítja Európa digitális szuverenitását és ipari versenyképességét.

Szerbia (is) csatlakozhat Oroszországhoz, ha úgy akarja

Alekszej Csepa, az Állami Duma Nemzetközi Ügyek Bizottságának elnökhelyettese a Govority Moszkva rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a szerb nép akaratától függ, hogy Szerbiához csatlakoznak-e Oroszországhoz.

– Nem tudom, hogy ez mennyire reális, mert a döntés itt nem Vučićon múlik, hanem az embereken. Erről az embereknek kell dönteniük egy népszavazáson. Az emberek akaratát tiszteletben kell tartani, hogy később ne mondja senki, hogy ez megszállás, vagy puccs. Ennek az elképzelésnek nagyszámú ellenzője lesz, így ebben az esetben mindennek tisztának kell lennie

– mondta az orosz politikus.

– Mindenképpen támogatni fogjuk Szerbiát. Nagyon barátságos velünk. Nagyon reméljük, hogy képesek lesznek kezelni azokat a provokációkat, amelyeknek ki vannak téve. Várjuk Vučić felszólalását

– mondta Csepa. Viccnek nem rossz. Csakhogy nem viccelődött.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava