Connect with us

Horvátország

HORVÁT FOCI: Szomorkodtak egy kicsit, majd beindult a buli

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kolinada katar gigapixel art scale
ELNÖKI NÉZŐ: Moszkvában is ott volt, Katarba is elment (Forrás: Twitter, Kolinda Grabar-Kitarović)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Ismét csak kiderült, hogy Horvátország különös szeglete a planétának. Miután a válogatott veszített Argentína ellen, a Zágráb főterén összegyűlő tömeg az első sokk után akkorát bulizott, mintha a csapat bajnokságot nyert volna, még Tomašević polgármester is énekelt… A kommentárok szerint most a jobbik csapat veszített, az Orsato által megítélt büntető felett pedig még harminc év múlva is hajba kapnak a felek a csapszékben. Szombaton a nemzeti tizenegy a bronzéremért játszik, és ez a helyzet, punktum. Persze, még ha veszítenek is, negyediknek lenni sem kis dolog a világbajnokságon, különösen, ha tudjuk, hogy a FIFA-nak több tagországa van, mint az Egyesült Nemzeteknek, szám szerint 211.

Az élet meg megy tovább

Az Advanced Quantum Technologies tudományos folyóirat ma (december 14-én) publikált egy tanulmányt az Európa-közi kvantumkommunikációs hálózat első nyilvános demonstrációjáról, egy olyan kísérletről, amely a jövőbeli EuroQCI európai kvantumkommunikációs hálózat sarokköve – jelentette be a zágrábi Ruđer Bošković Intézet (RBI).

A G20-ak tavaly augusztus 5-én Triesztben tartott miniszteri találkozóján a hálózatot egy tudósokból álló csoport hozta létre, akik titkosított kommunikációt valósítottak meg Olaszország, Szlovénia és Horvátország között, stabilan összekötve Triesztet Rijekával egy dedikált 100 kilométeres optikai kapcsolaton keresztül, valamint Ljubljanával a postojnai csomóponton keresztül.

Olaszországban ez a trieszti egyetem és az Olasz Nemzeti Optikai Intézet (CNR- INO), Szlovéniában a Dán Műszaki Egyetem és a Ljubljanai Egyetem Matematikai és Fizikai Karának csapatának köszönhetően valósult meg, míg Horvátországban Mario Stipčević és Martin Lončarić az RBI-től, Dragan Peraković és Ivan Cvitić a Zágrábi Egyetem Közlekedés- és Közlekedéstudományi Karáról, valamint az Leadók és Kommunikáció (OIV) cég csapata vezette a projektet.

– Ennek a vállalkozásnak a sikeres megvalósításával lefektettük a kvantuminfrastruktúra megvalósításának alapjait Horvátországban, míg uniós szinten ez a kísérlet megalapozta a szélesebb körű európai kvantumkommunikációs hálózat, az EuroQCI alapkövét, a fő uniós digitális Európa programok és a Connect Europe Facility program keretében

– mondta Mario Stipčević, az RBI fotonika és kvantumoptikai laboratóriumának vezetője.

Mire jó ez az izé, illetve ez miért hír?

Az RBI közleményében hangsúlyozta, hogy a biztonságos kommunikációt garantáló kvantumhálózat megvalósítása a világ országainak egyik legfontosabb stratégiai céljává vált, tekintettel az informatikai infrastruktúra elleni kibertámadások intenzitására.

Az internetes forgalom mennyisége évről évre gyorsan növekszik, de a támadások intenzitása sajnos még gyorsabban növekszik, figyelmeztetett az RBI, és elmagyarázta, hogy a fotoncserén keresztül működő kvantumtitkosításnak köszönhetően, amely lehetővé teszi a hackerek behatolási kísérleteinek azonnali észlelését, a kvantumkommunikáció abszolút biztonságot ér el.

– Tegyük fel, hogy valaki megpróbálja lehallgatni ezt a fajta kommunikációt. Ebben az esetben azonnal felfedezik, még mielőtt megszerezte volna azokat az adatokat, amelyeket el akart lopni, és ez garantálja az adatok és a kommunikáció maximális védelmét

– magyarázta Martin Lončarić társszerző. Saját biztonságának és technológiai függetlenségének védelme érdekében az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az EuroQCI európai kvantuminfrastruktúra-program keretében kiépíti az ultrabiztonságos kvantuminternet hálózatát, amelyhez Horvátország az elsők között csatlakozott.

Az EuroQCI, amely az Európai Unió következő évtizedekre szóló új kiberbiztonsági stratégiájának egyik fő pillére, mert várhatóan javítja Európa digitális szuverenitását és ipari versenyképességét.

Szerbia (is) csatlakozhat Oroszországhoz, ha úgy akarja

Alekszej Csepa, az Állami Duma Nemzetközi Ügyek Bizottságának elnökhelyettese a Govority Moszkva rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a szerb nép akaratától függ, hogy Szerbiához csatlakoznak-e Oroszországhoz.

– Nem tudom, hogy ez mennyire reális, mert a döntés itt nem Vučićon múlik, hanem az embereken. Erről az embereknek kell dönteniük egy népszavazáson. Az emberek akaratát tiszteletben kell tartani, hogy később ne mondja senki, hogy ez megszállás, vagy puccs. Ennek az elképzelésnek nagyszámú ellenzője lesz, így ebben az esetben mindennek tisztának kell lennie

– mondta az orosz politikus.

– Mindenképpen támogatni fogjuk Szerbiát. Nagyon barátságos velünk. Nagyon reméljük, hogy képesek lesznek kezelni azokat a provokációkat, amelyeknek ki vannak téve. Várjuk Vučić felszólalását

– mondta Csepa. Viccnek nem rossz. Csakhogy nem viccelődött.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava