Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

ÖREGECSKE MERÉNYLŐ: Merényletet hiúsítottak meg Edin Fortóval, Szarajevó Kanton miniszterelnökével szemben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

micovic merenylet gigapixel standard
A cikk meghallgatása

Az október 2-a óta húzódó választási adok-kapok miatt nem jut nyugvópontra a boszniai közvélemény. A folyamatos koalíciós egyeztetések mellett elsikkadt a helyi médiában az Edin Forto, Szarajevó Kanton miniszterelnöke ellen tervezett merénylet híre. Az ügy kapcsán Szarajevó Kanton ügyészsége nyilvánosságra hozott eddig nem ismert részleteket. Annyi bizonyos, hogy Forto megnyugodhat, mert a gyanúsítottat elfogták, és megtalálták a házában a merénylethez alkalmazni tervezett automata gépfegyvert.

A tettes ismert, az indíték nem

Az október 2-i boszniai választásokat követően jelentek meg a helyi sajtóban arra vonatkozó hírek, hogy Edin Forto fenyegető üzeneteket kapott. A hírrel akkor nem foglalkozott részletesen a média, mert az októberi urnazárást követően meglehetősen turbulens időszak kezdődött a helyi politikai életben.

Az ügy egyik figyelemre méltó momentuma, hogy a föderációs rendőrségtől a korábbi évek gyakorlatával szemben nem szivárogtak ki a magas beosztású politikust érintő ügy részletei. Ennek megfelelően a boszniai médiában nem is kapott az eset nagyobb nyilvánosságot.

A fenyegetés kapcsán Szarajevó Kanton ügyészsége mostanra nyilvánosságra hozta, hogy Forto levél formájában kapta meg a veszélyes üzenetet a munkahelyi címére, vagyis Szarajevó Kanton miniszterelnökének címezve november 30-án. A fenyegetésben nem csak Forto, hanem családtagjai is érintettek voltak, tehát nem szimplán politikai merénylet volt készülőben.

Az ügyészség a Forto által viselt hivatal miatt nem puszta fenyegetésként, hanem az államrend elleni szervezkedés miatt kezdett nyomozást az ügyben.

December 1-jén elfogták a sajtóban csak E.Đ. monogrammal említett gyanúsítottat, akinek a személye kapcsán mindössze annyi vált ismertté hogy a férfi a közép-boszniai Preočica faluban született 1953-ban. Ugyanitt került sor az elfogására. A fenyegetés komolyságát jól jelzi, hogy a házkutatás során a rendőrök lefoglaltak egy újabb Fortonak címzett fenyegető levelet, és egy automata gépfegyvert a hozzá megfelelő lőszerekkel.

Vallási szélsőség

Aleksandar Vučić szerb elnök példáján megtanulhattuk az idei évben, hogy az már nem is releváns szereplő a balkáni politikai küzdőtéren, akivel kapcsolatban visszatérően nem jelennek meg arra vonatkozó hírek, hogy meg akarják gyilkolni.

Forto kapcsán azonban a fenyegetés komolyságát több tényező is alátámasztja. Egyfelől a szerbiai példákkal ellentétben a rendőrség érdemi bizonyítékokat talált a feltételezett elkövetőnél, elég csak a postán még fel nem adott fenyegető üzenetre gondolni.

A másik lényeges körülmény, hogy az októberi boszniai választásokat megelőző kampány időszakban Forto liberális, zöldpárti politikusként maga is felszólalt az ellen, hogy a Boszniai Iszlám Közösség (Islamska Zajednica Bosne i Hercegovine) Bakir Izetbegović és az általa vezetett bosnyák konzervatív jobboldali Demokratikus Akció Pártja (Stranka Demokratske Akcije, SDA) mellett kampányolt a hívők körében.

Husein Kavazović főmufti, a Boszniai Iszlám Közösség vezetője akkor visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az általa vezetett egyházi szervezet a vallásgyakorlás során végezne kampánytevékenységet.

A jugoszláv háború után 2015-ig az USA-ban élt Forto a maga világias viselkedésével, az általa képviselt liberális, multietnikus politikai irányvonallal kiválthatta a korábbi években a helyi iszlám közösség radikális szárnyának ellenérzéseit, a Kavazović főmuftival a helyi sajtóban folytatott szeptemberi szópárbaj pedig felfokozhatta az indulatokat.

Az elfogott E.Đ. pedig a Középboszniai Kanton és a Zenica- Doboj Kanton határán fekvő kis bosnyák hegyi faluban élt. Az ilyen elhagyatott településeken máig az imám az úr, így nem zárható ki, hogy Forto a helyi iszlamisták célkeresztjébe került.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava