Connect with us

Horvátország

HALADÁS: Öt kilométernyire jár a horvát autópálya a magyar határtól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenkovic pelmonostor
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az európai Vc közlekedési korridor horvátországi szakasza egészen közel, mintegy 5 kilométernyire jár a magyar határtól, a ma (december 2-án) átadott Eszék- Pélmonostor autópálya szakasznak köszönhetően. A Slavonikának nevezett autópálya legújabb szakaszának ünnepélyes átadásán jelen volt Andrej Plenković miniszterelnök is, és a kormánypárt egyik legbefolyásosabb figurája, Ivan Anušić, Eszék- Baranya megyei fő.

Kiegyensúlyozott Horvátország

A megnyitón Plenković már megszokott stílusában közölte, hogy ” Az Vc folyosó itt nyerte el teljes európai dimenzióját”.

– Ezzel újabb határozott üzenetet küldünk a horvát autópálya-hálózat infrastruktúrájának kiteljesítésedéséről, és tudatjuk azt is, hogy Horvátország kiegyensúlyozott regionális fejlesztése, a közlekedési összeköttetések megteremtése és az infrastruktúra kiépítése kormányunk stratégiai prioritása

– mondta a horvát miniszterelnök, aki azt is szükségesnek tartotta hozzátenni, hogy ez közös vállalkozás volt, a Horvát Újjáépítési és Fejlesztési Bank (HBOR), és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részvételével, amelynek pénzeszközeit rendkívül kedvező kamatlábakkal realizálták ebben a projektben.

Máskülönben, egy 24,5 km hosszú autópálya-szakaszról van szó, és a most befejezett munkálatok a Halaševo hídtól Pélmonostorig húzódó alszakaszra vonatkoznak. Boris Huzjan, a Horvát Autópályák (Hrvatske autoceste, HAC) igazgatója szerint a munkálatok értéke meghaladja az 500 millió kunát, azaz megközelítőleg 70 millió eurót.

– Az Vc folyosó 88,6 km hosszú Horvátországon keresztül, és ebből eddig 83,6 km épült meg. Még 5 km van hátra a magyar határig, és ezt 2024-ben be fogjuk fejezni

– jelentette be Huzjan, amit Oleg Butković tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter is megerősített, mondván, hogy most már látja, hogy „milyen jó volt a kormány 2017-es döntése, amellyel lemondott az autópályák eladásáról, és refinanszírozta a folyamatokat, lehetővé téve ezáltal a HAC számára, hogy a túlzott eladósodottság ellenére is folytassa a munkát és az építkezést, és ennek eredménye ez az autópálya is.

Butković hozzátette, hogy annak a 25 milliárd kunának, amelyet jelenleg a közlekedési infrastruktúrába fektettek, nagy része Kelet- Horvátországra vonatkozik.

Mondjon mán kend is valamit!

Ivan Anušić, Eszék- Baranya megyei főispán, aki a szlavóniai politikusok fő lobbistája, nem rejtette véka alá elégedettségét, és ő sem akart kimaradni a „mondjon mán kend is valamit” társasjátékból, és így nyilatkozatában kifejtette, hogy az egyik korábbi kormány (Milanović SDP-s kormánya) állítólag gyorsforgalmi utat akart építeni arrafelé, holott valójában ez a terveikben sem szerepelt.

– Örömünkre szolgál, hogy a miniszterelnök úr és ez a kormány felismerte ezen szakasz megépítésének fontosságát, és remélem, hogy továbbra is ilyen megértéssel dolgozunk az új nagy projekteken Kelet- Horvátországban

– jelentette ki Anušić, aki külön köszönetet mondott a horvát hadsereg 3. gárdabrigádja tagjainak, akik után az Eszék melletti Dráva folyón átvezető új hidat nevezték el.

Eszék és Pélmonostor polgármesterei, Ivan Radić és Tomislav Rob is elégedettek voltak, de hogy mit mondtak, teljesen mindegy, apróhalakkal nem foglalkozunk.

Véres csomag a zágrábi ukrán nagykövetségen

Már csak azért sem, mert időközben minden magára adó horvát hírközlő szerv és szervecske drámai felhangokkal körítve adott hírt arról, hogy a zágrábi ukrán nagykövetségre egy „véres” csomagot küldtek, amely vörös színű folyadékban ázó, állati eredetű szemeket tartalmazott.

A nagykövetség dolgozói nem vették át a küldeményt, és értesítették a rendőrséget, az pedig megígérte, hogy utánajár a történteknek. Ez nyilván a spanyolországi levélbombák valamilyen folytatása, de leszünk olyan óvatosak, hogy nem találgatjuk, ki, illetve kik a feladók.

Miután így túltettük magunkat a „kötelező” részen, már csak annyi hozzáfűzni valónk maradt, hogy mégis megérte Zlatko Dalić horvát szövetségi kapitánynak gyalogszerrel elzarándokolni Međugorjebe.

Hogy Szűz Mária vette-e gondozásába a horvát kaput, vagy Allah volt nagy és hatalmas, teljesen mindegy, a belgák nem találtak be és a horvát válogatott továbbment.

A tüzes csapatot – Vatreni – Dalić kívánságának megfelelően a Japánok várják – tudniillik még a VB kezdete előtt kérdezték kivel szeretne játszani a csoportküzdelmek után, és ő egyből rávágta, hogy Japánnal.

Persze, ez sem lesz könnyű meccs, a mostani VB-n valahogy nincsenek könnyű meccsek, de azért mégis könnyebb lesz, mint ha a spanyolokkal kellene megmérkőzni a továbbjutásért.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a -horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava