Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

HALADÁS: Öt kilométernyire jár a horvát autópálya a magyar határtól

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenkovic pelmonostor
A cikk meghallgatása

Az európai Vc közlekedési korridor horvátországi szakasza egészen közel, mintegy 5 kilométernyire jár a magyar határtól, a ma (december 2-án) átadott Eszék- Pélmonostor autópálya szakasznak köszönhetően. A Slavonikának nevezett autópálya legújabb szakaszának ünnepélyes átadásán jelen volt Andrej Plenković miniszterelnök is, és a kormánypárt egyik legbefolyásosabb figurája, Ivan Anušić, Eszék- Baranya megyei főispán.

Kiegyensúlyozott Horvátország

A megnyitón Plenković már megszokott stílusában közölte, hogy ” Az Vc folyosó itt nyerte el teljes európai dimenzióját”.

– Ezzel újabb határozott üzenetet küldünk a horvát autópálya-hálózat infrastruktúrájának kiteljesítésedéséről, és tudatjuk azt is, hogy Horvátország kiegyensúlyozott regionális fejlesztése, a közlekedési összeköttetések megteremtése és az infrastruktúra kiépítése kormányunk stratégiai prioritása

– mondta a horvát miniszterelnök, aki azt is szükségesnek tartotta hozzátenni, hogy ez közös vállalkozás volt, a Horvát Újjáépítési és Fejlesztési Bank (HBOR), és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részvételével, amelynek pénzeszközeit rendkívül kedvező kamatlábakkal realizálták ebben a projektben.

Máskülönben, egy 24,5 km hosszú autópálya-szakaszról van szó, és a most befejezett munkálatok a Halaševo hídtól Pélmonostorig húzódó alszakaszra vonatkoznak. Boris Huzjan, a Horvát Autópályák (Hrvatske autoceste, HAC) igazgatója szerint a munkálatok értéke meghaladja az 500 millió kunát, azaz megközelítőleg 70 millió eurót.

– Az Vc folyosó 88,6 km hosszú Horvátországon keresztül, és ebből eddig 83,6 km épült meg. Még 5 km van hátra a magyar határig, és ezt 2024-ben be fogjuk fejezni

– jelentette be Huzjan, amit Oleg Butković tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter is megerősített, mondván, hogy most már látja, hogy “milyen jó volt a kormány 2017-es döntése, amellyel lemondott az autópályák eladásáról, és refinanszírozta a folyamatokat, lehetővé téve ezáltal a HAC számára, hogy a túlzott eladósodottság ellenére is folytassa a munkát és az építkezést, és ennek eredménye ez az autópálya is.

Butković hozzátette, hogy annak a 25 milliárd kunának, amelyet jelenleg a közlekedési infrastruktúrába fektettek, nagy része Kelet- Horvátországra vonatkozik.

Mondjon mán kend is valamit!

Ivan Anušić, Eszék- Baranya megyei főispán, aki a szlavóniai politikusok fő lobbistája, nem rejtette véka alá elégedettségét, és ő sem akart kimaradni a “mondjon mán kend is valamit” társasjátékból, és így nyilatkozatában kifejtette, hogy az egyik korábbi kormány (Milanović SDP-s kormánya) állítólag gyorsforgalmi utat akart építeni arrafelé, holott valójában ez a terveikben sem szerepelt.

– Örömünkre szolgál, hogy a miniszterelnök úr és ez a kormány felismerte ezen szakasz megépítésének fontosságát, és remélem, hogy továbbra is ilyen megértéssel dolgozunk az új nagy projekteken Kelet- Horvátországban

– jelentette ki Anušić, aki külön köszönetet mondott a horvát hadsereg 3. gárdabrigádja tagjainak, akik után az Eszék melletti Dráva folyón átvezető új hidat nevezték el.

Eszék és Pélmonostor polgármesterei, Ivan Radić és Tomislav Rob is elégedettek voltak, de hogy mit mondtak, teljesen mindegy, apróhalakkal nem foglalkozunk.

Véres csomag a zágrábi ukrán nagykövetségen

Már csak azért sem, mert időközben minden magára adó horvát hírközlő szerv és szervecske drámai felhangokkal körítve adott hírt arról, hogy a zágrábi ukrán nagykövetségre egy “véres” csomagot küldtek, amely vörös színű folyadékban ázó, állati eredetű szemeket tartalmazott.

A nagykövetség dolgozói nem vették át a küldeményt, és értesítették a rendőrséget, az pedig megígérte, hogy utánajár a történteknek. Ez nyilván a spanyolországi levélbombák valamilyen folytatása, de leszünk olyan óvatosak, hogy nem találgatjuk, ki, illetve kik a feladók.

Miután így túltettük magunkat a “kötelező” részen, már csak annyi hozzáfűzni valónk maradt, hogy mégis megérte Zlatko Dalić horvát szövetségi kapitánynak gyalogszerrel elzarándokolni Međugorjebe.

Hogy Szűz Mária vette-e gondozásába a horvát kaput, vagy Allah volt nagy és hatalmas, teljesen mindegy, a belgák nem találtak be és a horvát válogatott továbbment.

A tüzes csapatot – Vatreni – Dalić kívánságának megfelelően a Japánok várják – tudniillik még a VB kezdete előtt kérdezték kivel szeretne játszani a csoportküzdelmek után, és ő egyből rávágta, hogy Japánnal.

Persze, ez sem lesz könnyű meccs, a mostani VB-n valahogy nincsenek könnyű meccsek, de azért mégis könnyebb lesz, mint ha a spanyolokkal kellene megmérkőzni a továbbjutásért.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava