Connect with us

B A Balkanac

Katari katarzis és a gondolkodó karikaturista

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2 palikatura gigapixel standard scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Valójában kezdhetjük ezt az egészet Ádámnál és Évánál, vagy például az ógörögöknél. Egy teremtésmítosz szerint ugyanis a labdarúgás megszületése Zeusz uralmának, nem kevésbé ordító unalmának köszönhető. A kezdő rúgás tehát a nagy olimposzi Istenségnek tulajdonítható, aki elrendelte, hogy szabályalakító, egyben erősítő tornát rendezzenek Labdakosz király udvarán. Szórakoztatásul Őistenségének odafenn, meg az összes szájtáti “pisis-kakis” pórnépnek odalenn. – Erről aztán sokkal többet nem őrzött meg az emberemlékezet, ám annyit igen, hogy a későbbiekben a hírhedt, kalandor argonauták szabad idejükben színarany gyapjúval töltött, kerekded argonauta-sapka rugdalásával múlatták idejüket. Pontosan ott, a hellészpontoszi kikötőben, ahonnan aztán a elindult a maga világhódító útjára.

(Összes aranygyapjával, tömésével együtt, ugye…)

Tesókánk, B. A., aki minimum jelentős délvidéki magyar írónak képzeli magát – gyakorta számára is immár zavaróan túl régtől fogva –, sokat írt erről a nagyzolóan úgy is nevezett: legfontosabb mellékes dologról a világon. Vagy mondják még másképp is ugyanezt, mindegy, lényeg, hogy Őcske – ki valaha a másodosztályú Novi Sad kanáriszín ificsapatát erősítette, hogy jóval később, pályafutásának alkonyulati magaslatán majd az Európa-bajnok nagypályás magyar íróválogatott kapusa legyen – historikus megközelítésben akár, ám mindenképp eléggé sokat írt a délvidéki fociról. Ennek a vajdasági magyar sport és újságírás olyan nagyjai adtak első löketet, majd teremtettek megbízható fundamentumot számára, nyújtottak szolid szakmai alapot konkrétan a sport területén, mint például Piszár József, Árok Ferenc, Kubát János, Lépes László, Szántó Zoltán, Varga Tibor és a többiek. Illetve tartották fenn később az érdeklődését, mint pl. haver Gáspár Mihály. – Tehát itt, ezen a módon megtörtént a szolid alapozás, a többi ráépült – a bolondul csapongó képzelettel együtt.

Szóval 1: tesóka in concreto a disznóhólyagig gombolyította “tudományosan” a vajdasági históriáját. Írta mintegy angliai fejlődéstörténeti párhuzamban, ahol is jókora idő kellett ahhoz, hogy a és a rögbi útjai kettéváljanak. Írta a maga végtelen “lambda-történetét”. – Bonyolult? Nem annyira megszelídíthetetlenül, lestoppolhatatlanul, mint amilyen a latinosan ringó lambada. Mindenesetre jön mindjárt a kevésbé pattogós, a megszelídíteni sokkal egyszerűbb valami. (Szúrd ki! /Hofi Géza/.)

Szóval 2: oda akarunk kilyukadni, vajdasági őseink úgy mesélték, hogy egykor rég disznóhólyagból készült lasztit kergettek arrafele. Történt az oly módon, hogy a dolog kés nélkül is vérre ment a két falu egymás ellen hangolódott, sportköntösbe bújtatott verekedésre, nagy leszámolásra összegyűlt legénysége között. Künn a határban, a birkák nyírta, vakondok fúrta legelőn. Tartott a nagy haddelhadd mindaddig, amíg az egyik fél fel nem adta. Aztán törött lábbal, bőrcsonkon fityegő bajusszal, letépett füllel és kinyomott szemmel, holtfáradtan, de megdicsőülten, valóságos hősként meg lehetett pihenni az elején szurkoló, később rendre sopánkodó, síró-rívó fehérnép ölelő karjaiban. A feleségek és menyecskék ölében, akik miatt tkp. az egész oltári pofozkodás folyt. – Ez volt a legnagyobb heti izgalom, utóbb azonban a hatóságok szigorúan betiltották, s a focinak ez a viruló, kérges ággá kamaszodó vadhajtása lassan elszáradt. Lepottyant, úgy hogy csak az emléke maradt, ám az is meghalóban, mert ilyen könyörtelenül taposott rá az idő rút stoplija.

Tudnivaló egyébként, hogy játékvezetők csak később, ugyancsak külföldi mintára kerültek tűzbe. Akkor jött el a nagy bíróverések ideje, amelyet – úgy tűnik, elnézve például az épp aktuális katari VB-t – a technika manapság sikerrel akadályoz. Nincs kit-mit leköpni vagy megverni a VAR-rendszeren. Szidni ugyan lehet, ám azt is inkább csak magunkban. A Videóbíró végső szava fellebbezhetetlen, mint az istenítélet, így aztán a düh és katarzis másfelé irányulhat. Több köze lehet magához a sporthoz az erős indulatoknak, ez talán kétségbevonhatatlan. (Talán… nyugtával dicsérd a napot, s ne bántsd a papot). Mindenesetre az elfojtott freudi érzések bizonyos esetekben olyan elementáris erővel rajzolódnak ki az arcokra, hogy valóságos csemege lehet egy ügyes számára, ha azt a kamera is megragadta.

317490814 871026593914217 2147047383246892190 n

Emlegettük itt az egykori újvidéki Magyar Szó sportújságíróit. Nos, a fent megpendített sportkarikatúrának, egyáltalában a karikatúrának ugyancsak megvannak a ragyogó vajdasági nagyjai. Emlékezzünk például a 7 Napban is szereplő, sokszorosan díjazott Kaupert Pálra, vagy például a világhírű Szeles Mónika édesapjára, Szeles Károlyra, aki úgyszintén – határain túl is – ismertté és elismertté vált. De aki számunkra a jelenben leglényegesebb ezen a pályán – szükségtelen külön bemutatni –, ő a katari “címerünket” is megalkotó: Léphaft Pál a Telepi Rádióból és egyéb derék helyekről. Léphaft Pali a közelmúltban brillírozott a karikatúra témájában jórészt ifjú hölgyekből álló szerbiai közönsége előtt, valósággal csillogtatva ragyogó szerb nyelvtudását abban az ő utolérhetetlen előadásában. Ő, a Gondolkodó Rajzoló! – Rodin után szabadon. Reméljük, az ígéretes jövőben szóra tudjuk bírni.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

B A Balkanac

BRZRKR, ÉRTVE? (K. Reeves sokoldalú tehetségéről)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

BRZRKR Reeves
A világ egyes tájain - vagy bizonyos társadalmi struktúrákban - továbbra is a véres jelenetek a leginkább szórakoztatók. A legújabb darab, a BRZRKR: Bukott birodalom, várhatóan november 29-én lesz először kapható az Egyesült Államokban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Akár a görög mitológiában, létezik egy halhatatlan hős. Erről a figuráról azt is tudjuk, hogy kereken 80 ezer éves, amihez nehéz lenne megfelelő számú gyertyát elhelyezni valamely szülinapi torta tetején. Ő BRZRKR, akit senki sem tud megállítani.

Berzerker (lásd az ang. „berserk”-et!) egy vad harcos. Nem kimondottan az az a lelkileg is vívódó tragikus hős, ugyanakkor isteni erő birtokosa. Szitává lövik, megkéselik, felrobbantják, bármit tesznek is, neki meg se kottyan. Semmi sem akadályozhatja meg abban – ahogy bizonyos Bélus írja online –, hogy például egyetlen mozdulattal kikapja az ellenfél bordáját, majd azzal szúrja nyakon, vagy leszakítsa a karját, utána azzal fenekelje el. Aztán bizony – csak semmi komikum, ugye, inkább totál fekete – széttapossa a fejét, hogy kifröccsenjen az agyvelő.

– Mégis ki olvas ilyeneket? – teszi fel a kérdést Hétköznapi Geekságok BANG! főcím alatt tavaly írt blogjában Bélus, hogy rögtön meg is válaszolja: ő. Bizony, ő olvas ilyeneket. Mert miként mondja: bár a történet nem egy veretes valami, az első füzet véres akciói „lekötötték a szemét”. Ugyanis van olyan, hogy az embernek olyasfajta képregény kell, amin nem szükséges sokat agyalni. Értékelése szerint a rajzok teljesen rendben vannak, neki kifejezetten tetszett az a „minimál stílusuk”.(Minimalizmusuk.)

Reeves, BRZRKR

Ezen az oldalon a szövegíró nem volt túl serény, így a fordítónak sem akadt túl sok dolga

Egyáltalában így minden rendben is van ezzel a munkával, amelyet egyébként némi bíbelődéssel és a többi, de viszonylag könnyedén be lehet szerezni a neten. Minden oké tehát KEANU REEVES és MATT KINDT szövegíró, nem utolsósorban RON GARNEY rajzoló közös produkciójával, amelynek első része 2021 márciusában látott napvilágot.

Mostanság viszont Belgrádból érkezett a hír, hogy a második rész immár elérhető szerbül, méghozzá a System Comics összes csatornáján. – Tehát ott a BRZRKR 2 a megfelelő boltok virtuális vagy valós kirakatában, tapintható füzet formájában ugyancsak. (Puha kötés, latin betűk, 136 old.) A belgrádi cikkek szerint a mellesleg nagy Đoković-rajongó, szerbek felé úgyszintén adakozási hajlammal forduló, legalábbis annak látszó „Kijanu Rivs” ismét hódít a szerb fővárosban. Ilyen formában tehát: mozin kívül is erősen aktív Berzerkerünk. Néhol ott látható a világhálón BRZRKR a legendás, Jugóban egykor nagyot kaszáló Dylan Dog társaságában, felvetve a kérdést: vajon érzik-e egymást vetélytársaknak? Az elérhető képek tanúbizonysága szerint nem. Mindegyikük más és más ordító igazságtalansággal, rémséges konfrontálódással van maradéktalanul elfoglalva, ezzel együtt köztük szent a béke. (Nincs Balkán-szindróma.)

Úgy, mellesleg vajon tudják-e, mi köze a híres képregényhős magándetektívnek, Dylan Dognak a magyarlakta Máriafalvához? A válasz Sándor Zoltán írásában keresendő a veszprémi Ex Symposion 2019/104-es sztripszámában. Címe: Az első Erzsébet-szobor nyomában. Sajnos, az Ex támogatás híján ellehetetlenült, Ex-szé vált, nincs már folytatás. Esetleg BRZRKR tudna segíteni? Vagy netán Dylan Dog, esetleg összesített erőkkel, ha már egyszer az isteni beavatkozás elmaradt? – Jó, a dupla vagy triplacsavaros kérdés pusztán érdekesség óhajt lenni, miközben vélhetően nincs messze a valóságtól. Mindegy, vissza Neóhoz! (Vagy komikus, esetleg lakodalmi muzsikás formájában Neonhoz.)

Mármost, hogy maga Keanu Reeves mesélte-e volt így a szerb sajtónak, vagy csak a mátrixa, BRZRKR tudja, egyre megy. Ott úgy jelent meg még ’22-ben, hogy a világhírű színész Szerbiában is adakozni óhajt a rászorulóknak, s ebben a kérdésben tántoríthatatlan. Állítólag nagyon tetszett neki, hogy arrafelé mekkora lelkesedéssel fogadták a BRZRKR első részét – tudomása szerint a könyvkiállításon valósággal ökölharcoltak érte –, ezért kifejezett szimpátiával néz az országra. Különben úgy általában elmondta, hogy kifejezetten röstelli, mennyit keresett pl. éppen a Mátrix-sorozattal, amelyet képregények, videojátékok és egyebek követtek, ezért szívesen bogozza ki a dohányzacskót, amikor olyan embertársakat lát, akiknek igencsak kell a segítség. – Tegyük hozzá, ebben Reeves csakugyan nem hazudik, hatalmas pénzt adott oda példának okáért a leukémia leküzdésére.

vuleta

VÁLOGATÓS KORMÁNYZAT: A napokban köszöntötte a szerb kormányzat a világbajnokságon ezüstérmet szerző kosárlabdázókat, és az újabb tenísztornát nyerő Novak Đokovićot, az ünnepségre viszont nem hívták meg Ivana Vuleta világbajnok távolugrót. – Egyszerűen nem megyek sehova hívatlanul – írta az X-portálon Vuleta.(Forrás: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Arról viszont nincs tudomásunk, vajon értesült-e a hatalmas ugrásaival az „egész világot térdre kényszerítő” Ivana Vuleta újabb rekordjairól, ámbátor miért is ne, s abban az esetben picit jó lehetne a szerb atlétikához úgyszintén. Úgy pluszban.

Bájdövej megjegyzendő, az emitt, Magyarhonban se nagyon ártana. Ellenére annak, hogy milyen remek atlétikai világbajnokság zajlott a közelmúltban Pesten, ahol éppen Ivana oly csodálatos aranyat ugrott. Mint valami mesebeli hős, mint valami tárt szárnyú lepke, káprázatos íve után homokba fúródó izmos angyal, viccen kívül. Óriásit röpült népének határtalan örömére, s már most ott van a legendáriumban. Oda illő deli női figurája vajon benne lesz-e valamelyik képregényben? (Nos, Neon?)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava