Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

KIÁRUSÍTÁS: Tengervizet vegyenek, vagy inkább repülőteret, ki-ki ízlése & pénztárcája szerint

braci repuloter arabok
REPÜLŐTERET IS VESZNEK: Bevásárolják magukat Európába (Forrás: Brácsi repülőtér)

Olvasási idő: 2 perc

Horvátországban lustán indult a hét, ami egyáltalában nem rossz. A politikusok jobbára hallgattak, Gordan Jandroković, a elnöke – akit a nép igen tiszteletlenül csak Nyonyóként (Njonjo) emleget – Romániába készül. Mindeközben csak néhány apró halacska cikázott a politikai akvatóriumban, mint például a “hidas” () Marin Miletić, aki mereven elutasította a Most és a Demokratikus Közösség (HDZ) esetleges koalícióját – mintha erre bárki is komolyan gondolt volna.

Tengervízzel gyógyítanak

Így előtérbe kerültek azok a témák, amelyekkel ritkábban van alkalmunk foglalkozni. Például, hogy a fiumei () Jadranski Galenski Laboratorij, amely tengervíz-alapú készítményekkel van jelen, és nemcsak a horvát piacon, ma bejelentette, hogy a cég történetben először multinacionális klinikai vizsgálatot végeznek németországi, lengyelországi, bulgáriai és horvátországi páciensek bevonásával.

Jelenleg ez a harmadik fázisánál tart, és mintegy 500 alanyon vizsgálják “egy innovatív meghűlés elleni permet” hatását, ami arra enged következtetni, hogy a termék piaci bevezetés előtt áll.A BALK feltűnően gyanakvó természetű tudósítója azt merészeli feltételezni, hogy a horvátok igen innovatív módon tengervizet igyekeznek rásózni a gyanútlan európai polgárokra, bár ebben az a pozitív, hogy legalább nem mérgezik őket feleslegesen mindenféle vegyszerekkel.

Mindenesetre rajtuk tartjuk a szemünket, ha véletlenül nagy sikersztori kerekedne belőle.

Vásárolgatnak az arabok

A következő történet nem olyan attraktív, mint a Sberbank tulajdonában lévő Fortenova-részvények állítólagos eladása, de azért ebben is van néhány elem az Ezeregyéjszaka világából. A Fortenova eladása egyébként azért állítólagos, mert ahhoz a holland hatóságoknak kellett volna kiadni az engedélyt, miután a Fortenovát (is) birtokló holdingvállalat székhelye valahol a szélmalmok és tulipánmezők között bújik meg. A szerint a hollandok azt állítják, hogy ők nem adtak engedélyt a tranzakcióhoz – de hát ki tudja.

A történteket követően megmozgatta az emberek fantáziáját a Brač szigetén lévő lehetséges tulajdoncseréje, merthogy a horvát állam jövőre állítólag ki akar lépni a szóban forgó repülőtér tulajdonosi szerkezetéből.

A DO Consulting és az Agram Brokers értékbecslőként megkezdte a munkát, és a jelenlegi gyakorlat alapján várható, hogy az állami vagyonkezelő (Centar za restrukturiranje i prodaju, CERP) az eladásra vonatkozó pályázatát 2023 elején teszi közzé.

Az ilyen eljárásokat általában akkor kezdeményezik, amikor a befektetők érdeklődésüket fejezik ki, és szándéknyilatkozatot nyújtanak be, vagyis amikor már van érdeklődő, a vagyonkezelő azonban nem hivatalosan azt állítja, hogy az értékesítés a “nemzeti helyreállítási program” (Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021-2026) keretében folyik az állami portfólió csökkentésére irányuló terv keretében, az esetleges befektetők által tanúsított előzetes érdeklődés nélkül.A pletyka szerint, a repülőtér teljes áételében érdekelt a társaság többségi tulajdonosa – a Sunce hoteli, amely a részvények 50,2% -át birtokolja. A brači repülőtér tulajdonosi szerkezetére vonatkozó adatok szerint az állam összesen 38,5%-kal rendelkezik, míg a fennmaradó részvények különböző kisbefektetők tulajdonában .

A “pláne abban van”, hogy a Sunce szállodáit másfél évvel ezelőtt egy arab befektető vette meg a korábbi tulajdonos Jake Andabaktól, nevezetesen Mohamed Ali Rashed Alabbar, aki az Egyesült Arab Emírségekből származik, a cége pedig az Eagle Hills Real Estate. Alabbar úr egyúttal az Emaar Properties alapítója és ügyvezető igazgatója, amely olyan ikonikus építmény fejlesztője, mint a Burdzs Kalifa, tehát nem jelentéktelen személyről van szó.

Jól értesült körök – akik nem szokták magukat megnevezni – azt állítják, hogy Rashed Alabbar eddig kizárólag a szállodaiparra összpontosított, de állítólag érdekelt abban, hogy teljesen átvegye a repülőteret, ami rendkívül fontos a brači szempontjából.

Hogy a történet teljes legyen: egy kis gépek fogadására alkalmas helyi repülőtérről van szó, de ezt várhatóan -s eszközök bevonásával már a közeljövőben alkalmassá tehetik nagyobb gépek fogadására is, az érdeklődés megnyilvánulása nyilván ebben keresendő.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: