Connect with us

Szerbia

KÖVETKEZMÉNY: Szerbia kilép-e az Európa Tanácsból, ha Koszovót felveszik a testületbe?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dacic prva
Listen to this article

A belgrádi Prva televíziónak nyilatkozva az új szerb külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a Nyugat inkorrekt hozzáállásával Szerbiát Oroszország, Kína és mások karjaiba kergeti. Dačić ugyanakkor úgy vélte, hogy egészen más lenne a helyzet, ha a Nyugat megértést tanúsítana Szerbia irányában, és nemcsak elvárásokat támasztana az országgal szemben, hanem alternatívákat is felkínálna. Az Európa Tanács közelgő ülésével kapcsolatban feltette a kérdést, hogy vajon mit tesz Szerbia, ha Koszovót felveszik az Európa Tanácsba. Ezzel kapcsoltban nem zárta ki, hogy ha ez megtörténik, akkor Szerbia kilép a testületből.

Az Oroszország elleni szankciók esetleges bevezetésére vonatkozó kérdésre – miszerint Moszkva megértené-e, ha Belgrád szankciókat vezetne be ellene – Dačić azzal a viszontkérdéssel válaszolt, hogy van-e valaki, aki azt gondolja, hogy a nemzetközi politikai élet szereplői bármit is megbocsátanak bárkinek is. Arra az észrevételre, hogy korábban Oroszország is vezetett be szankciókat Szerbiával szemben, Dačić csak annyit jegyzet meg, hogy “az Jelcin volt”.

A koszovói Prizrenben született politikus arra a felvetése is kitért, hogy Oroszország precedensként használja fel a Szerbiából kiszakadt Koszovót a saját politikai céljainak eléréséhez.

– Oroszország úgy véli, hogy Koszovó olyan precedens, amely a világ bármely szeparatista területére alkalmazható, a Nyugat viszont azt gondolja, hogy ez sui generis, vagyis csak Koszovóra vonatkozik, és sehol máshol a világon nem valósulhat meg

– állapította meg a szerb külügyminiszteri posztot ismét megszerző/megkapó Dačić, aki hozzátette, hogy Koszovó esetében Szerbia nem támaszkodhat a Nyugat szavazataira, és feltette a kérdést, hogy Szerbiának el kell-e vágnia az egyetlen ágat maga alatt.

– Amit én mondok, azt a józan ész diktálja, és ezt mondtam az amerikaiaknak is: minden ember, de még az állat is, ragaszkodik egy ághoz, amíg nem talál egy másikat. Azt akarják, hogy engedjük el az ágat, ami megtart bennünket a szakadék fölött, mielőtt elkapnánk egy másik ágat?

– formázta meg kérdésbe torkoló mondandóját Dačić. Itt meg kell jegyeznünk, hogy a szerb külügyminiszter kinevezését követően nem először beszélt az Oroszország elleni szankciókról a fenti kontextusban. Szinte ugyanezekkel a szavakkal mondta el álláspontját a napokban a Pink televízióban is.

Az interjú során az új szerb külügyminiszter többször is kifogásolta, hogy hazájával szemben csak elvárások vannak a Nyugat részéről, és nincs ellenajánlat, amin gondolkodni lehetne, megítélése szerint így nincs egyetlen “értelmes javaslat”, egyetlen csomag sem, amelyet Szerbia esetleg elfogadhatna.

– Eddig nem tettek semmilyen más ajánlatot. Semmi rosszat nem akarok azzal mondani, hogy ajánlat: egy csomagra gondolok, amely jelenthetné például azt, hogy húsz év múlva beléphettek az Európai Unióba, vagy hogy kaptok 100-200-300 milliárd dollárt

– mondta Dačić, aki szerint csak fenyegetődzések vannak, és a Nyugat már nem törekszik a koszovói probléma politikai megoldására, hanem “aneszteziológiai módszert” keres arra, hogy Szerbia könnyebben lenyelje Koszovó függetlenségét.

– Ez egy teljesen helytelen megközelítés, és nem talál pozitív válaszra a mi oldalunkról

– jelentette ki a Ivica Dačić a belgrádi Prva televíziónak nyilatkozva, ami során arra hívta fel a figyelmet, hogy a koszovói kérdést nem lehet megoldani Szerbia kihagyásával, kivéve az erő alkalmazását, de szerinte a háború senkinek sem felel meg.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava