...
Connect with us

Horvátország

ADRIA: Jön az áradat, ezért ne vegyünk házat rögtön a tenger mellett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

siraly part adria
Olvasási idő: 2 perc

A csütörtökön Splitben megrendezett kétnapos éghajlatváltozási konferencián arra figyelmeztettek, hogy az Adrián nem szabad közvetlenül a tenger mellett építkezni, mivel azokat az éghajlatváltozás és a megemelkedett tengerszint által okozott árvizek sújthatják. A spliti Medils-ben (Mediterrán Élettani Intézet) megtartott tanácskozáson horvát és olasz szakértők vettek részt, megrendezésére pedig az Interreg EU-projekt keretében került sor. Szóval a bő lére eresztett elmélkedések veleje, hogy ha valaki jutányosan árul nekünk tengerparti házat az Adrián, rögtön a tenger mellett, azt ne vegyük meg.

A tanácskozáson ugyanis elhangzott, hogy az Adria átlagos vízszintje az utóbbi 30 évben 10 centivel emelkedett, ami arra enged következtetni, hogy a tengerszint 2100-ig akár egy méterrel is feljebb lehet.

Aki most legyintett, hogy szokásos klímahiszti, az ne tegye, mert a jelenlegi helyzet is olyan, hogy kedvezőtlen széljárás esetén a tenger néha-néha elönti az alacsonyabban fekvő területeket és ez tulajdonosi szempontból sok bosszúságot és kiadást jelent.

Az üzlet az üzlet

Persze, az emberek zöme nagy ívben tesz a Waterworld közeledésére, mint ahogyan Pompei lakosai sem hitték igazán, hogy kitörhet a vulkán.

Míg Dalmácia -lázban ég, a mai -Dinamo rangadó miatt, amit ha igaz telt ház, 30 ezer néző előtt játszanak, vannak olyanok is akik komoly pénzeket akarnak keresni.

Így a szomszédban, Montenegróban a bijelai Adriatic 42 hajógyár hivatalosan október 28-án nyitja meg kapuit, és a világ egyik legnagyobb jachtja – a Black Pearl – lesz az első a megajachtok javítására és karbantartására szolgáló egyedülálló hajógyár dokkjában – mondta az Adriatica 42 vezérigazgatója, Rade Antolović a Mina-business ügynökségnek.

Az Adriatic 42 az első évében 14 szuperjacht javítását tervezi, és öt év alatt ezt a számot 109 megajachtra akarják növelni.

Nagy ambícióink vannak, mert minden ügyfelünk számára megteremtjük az előfeltételeit annak, hogy világszínvonalú szolgáltatást kapjanak. Ennek érdekében több mint 40 millió eurós beruházással biztosítottuk a legjobb infrastruktúrát, például az új generációs, milliókat érő, 180 méter hosszú, 37 méter széles, tízezer tonna kapacitású úszódokkot, amely lehetővé teszi a világ legnagyobb jachtjainak a fogadását

– ecsetelte dicsekedve a vezérigazgató az új hajógyár nagyszerűségét.

Vége az utcai bulizásnak

Varasd városában a városatyák úgy döntöttek, hogy véget vetnek a fiatalok utcai bulizásának. Kellő szigorral felfegyverkezve meghozták a közrenddel és csendháborítással kapcsolatos vadiúj rendeletet, amelynek értelmében a város területén záróra után, éjjel 2 és reggel 6 óra között tilos lesz vidámkodni az éttermek és bárok teraszain, illetve ezek környékén.

Valamilyen pénzbírságokat is kilátásba helyeztek, de mindehhez sok szerencsét kívánunk nekik. Mivel Horvátországban, így Varasdon sincs elég rendőr, mi arra gyanakszunk, hogy nem lesz, aki érvényt szerezzen a rendeletnek, a dolce vita pedig tovább folyik az utcákon, tereken. Mindegy. Az a fő, hogy a városatyák ismét tanúságát tették bölcsességüknek és a lakossági érdekek elkötelezett védelmének. Erre akár ihatnánk is valamit, mert még nincs két óra!

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.