Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

ADRIA: Jön az áradat, ezért ne vegyünk házat rögtön a tenger mellett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

siraly part adria
A cikk meghallgatása

A csütörtökön Splitben megrendezett kétnapos éghajlatváltozási konferencián arra figyelmeztettek, hogy az Adrián nem szabad közvetlenül a tenger mellett építkezni, mivel azokat az éghajlatváltozás és a megemelkedett tengerszint által okozott árvizek sújthatják. A spliti Medils-ben (Mediterrán Élettani Intézet) megtartott tanácskozáson horvát és olasz szakértők vettek részt, megrendezésére pedig az Interreg EU-projekt keretében került sor. Szóval a bő lére eresztett elmélkedések veleje, hogy ha valaki jutányosan árul nekünk tengerparti házat az Adrián, rögtön a tenger mellett, azt ne vegyük meg.

A tanácskozáson ugyanis elhangzott, hogy az Adria átlagos vízszintje az utóbbi 30 évben 10 centivel emelkedett, ami arra enged következtetni, hogy a tengerszint 2100-ig akár egy méterrel is feljebb lehet.

Aki most legyintett, hogy szokásos klímahiszti, az ne tegye, mert a jelenlegi helyzet is olyan, hogy kedvezőtlen széljárás esetén a tenger néha-néha elönti az alacsonyabban fekvő területeket és ez tulajdonosi szempontból sok bosszúságot és kiadást jelent.

Az üzlet az üzlet

Persze, az emberek zöme nagy ívben tesz a Waterworld közeledésére, mint ahogyan Pompei lakosai sem hitték igazán, hogy kitörhet a vulkán.

Míg Dalmácia foci-lázban ég, a mai Hajduk- Dinamo rangadó miatt, amit ha igaz telt ház, 30 ezer néző előtt játszanak, vannak olyanok is akik komoly pénzeket akarnak keresni.

Így a szomszédban, Montenegróban a bijelai Adriatic 42 hajógyár hivatalosan október 28-án nyitja meg kapuit, és a világ egyik legnagyobb jachtja – a Black Pearl – lesz az első a megajachtok javítására és karbantartására szolgáló egyedülálló hajógyár dokkjában – mondta az Adriatica 42 vezérigazgatója, Rade Antolović a Mina-business ügynökségnek.

Az Adriatic 42 az első évében 14 szuperjacht javítását tervezi, és öt év alatt ezt a számot 109 megajachtra akarják növelni.

– Nagy ambícióink vannak, mert minden ügyfelünk számára megteremtjük az előfeltételeit annak, hogy világszínvonalú szolgáltatást kapjanak. Ennek érdekében több mint 40 millió eurós beruházással biztosítottuk a legjobb infrastruktúrát, például az új generációs, milliókat érő, 180 méter hosszú, 37 méter széles, tízezer tonna kapacitású úszódokkot, amely lehetővé teszi a világ legnagyobb jachtjainak a fogadását

– ecsetelte dicsekedve a vezérigazgató az új hajógyár nagyszerűségét.

Vége az utcai bulizásnak

Varasd városában a városatyák úgy döntöttek, hogy véget vetnek a fiatalok utcai bulizásának. Kellő szigorral felfegyverkezve meghozták a közrenddel és csendháborítással kapcsolatos vadiúj rendeletet, amelynek értelmében a város területén záróra után, éjjel 2 és reggel 6 óra között tilos lesz vidámkodni az éttermek és bárok teraszain, illetve ezek környékén.

Valamilyen pénzbírságokat is kilátásba helyeztek, de mindehhez sok szerencsét kívánunk nekik. Mivel Horvátországban, így Varasdon sincs elég rendőr, mi arra gyanakszunk, hogy nem lesz, aki érvényt szerezzen a rendeletnek, a dolce vita pedig tovább folyik az utcákon, tereken. Mindegy. Az a fő, hogy a városatyák ismét tanúságát tették bölcsességüknek és a lakossági érdekek elkötelezett védelmének. Erre akár ihatnánk is valamit, mert még nincs két óra!

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava