Connect with us

Horvátország

ADRIA: Jön az áradat, ezért ne vegyünk házat rögtön a tenger mellett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

siraly part adria
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A csütörtökön Splitben megrendezett kétnapos éghajlatváltozási konferencián arra figyelmeztettek, hogy az Adrián nem szabad közvetlenül a tenger mellett építkezni, mivel azokat az éghajlatváltozás és a megemelkedett tengerszint által okozott árvizek sújthatják. A spliti Medils-ben (Mediterrán Élettani Intézet) megtartott tanácskozáson horvát és olasz szakértők vettek részt, megrendezésére pedig az Interreg EU-projekt keretében került sor. Szóval a bő lére eresztett elmélkedések veleje, hogy ha valaki jutányosan árul nekünk tengerparti házat az Adrián, rögtön a tenger mellett, azt ne vegyük meg.

A tanácskozáson ugyanis elhangzott, hogy az Adria átlagos vízszintje az utóbbi 30 évben 10 centivel emelkedett, ami arra enged következtetni, hogy a tengerszint 2100-ig akár egy méterrel is feljebb lehet.

Aki most legyintett, hogy szokásos klímahiszti, az ne tegye, mert a jelenlegi helyzet is olyan, hogy kedvezőtlen széljárás esetén a tenger néha-néha elönti az alacsonyabban fekvő területeket és ez tulajdonosi szempontból sok bosszúságot és kiadást jelent.

Az üzlet az üzlet

Persze, az emberek zöme nagy ívben tesz a Waterworld közeledésére, mint ahogyan Pompei lakosai sem hitték igazán, hogy kitörhet a vulkán.

Míg Dalmácia foci-lázban ég, a mai Hajduk- Dinamo rangadó miatt, amit ha igaz telt ház, 30 ezer néző előtt játszanak, vannak olyanok is akik komoly pénzeket akarnak keresni.

Így a szomszédban, Montenegróban a bijelai Adriatic 42 hajógyár hivatalosan október 28-án nyitja meg kapuit, és a világ egyik legnagyobb jachtja – a Black Pearl – lesz az első a megajachtok javítására és karbantartására szolgáló egyedülálló hajógyár dokkjában – mondta az Adriatica 42 vezérigazgatója, Rade Antolović a Mina-business ügynökségnek.

Az Adriatic 42 az első évében 14 szuperjacht javítását tervezi, és öt év alatt ezt a számot 109 megajachtra akarják növelni.

– Nagy ambícióink vannak, mert minden ügyfelünk számára megteremtjük az előfeltételeit annak, hogy világszínvonalú szolgáltatást kapjanak. Ennek érdekében több mint 40 millió eurós beruházással biztosítottuk a legjobb infrastruktúrát, például az új generációs, milliókat érő, 180 méter hosszú, 37 méter széles, tízezer tonna kapacitású úszódokkot, amely lehetővé teszi a világ legnagyobb jachtjainak a fogadását

– ecsetelte dicsekedve a vezérigazgató az új hajógyár nagyszerűségét.

Vége az utcai bulizásnak

Varasd városában a városatyák úgy döntöttek, hogy véget vetnek a fiatalok utcai bulizásának. Kellő szigorral felfegyverkezve meghozták a közrenddel és csendháborítással kapcsolatos vadiúj rendeletet, amelynek értelmében a város területén záróra után, éjjel 2 és reggel 6 óra között tilos lesz vidámkodni az éttermek és bárok teraszain, illetve ezek környékén.

Valamilyen pénzbírságokat is kilátásba helyeztek, de mindehhez sok szerencsét kívánunk nekik. Mivel Horvátországban, így Varasdon sincs elég rendőr, mi arra gyanakszunk, hogy nem lesz, aki érvényt szerezzen a rendeletnek, a dolce vita pedig tovább folyik az utcákon, tereken. Mindegy. Az a fő, hogy a városatyák ismét tanúságát tették bölcsességüknek és a lakossági érdekek elkötelezett védelmének. Erre akár ihatnánk is valamit, mert még nincs két óra!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava