Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bulgária

SZOKÁSBA JÖTT: Bulgáriában másfél éven belül negyedszer szavaznak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bulgaria terkep gigapixel art scale
A cikk meghallgatása

A bolgárok vasárnap 18 hónapon belül immár negyedik alkalommal választanak új parlamentet valamivel nagyobb szavazási hajlandóság közepette, mit legutóbb. A központi választási bizottság szerint az előrehozott választáson a szavazás zökkenőmentesen zajlik, bár 15 helyen meghibásodott az elektronikus szavazási rendszer, ezért ezeken a szavazóhelyiségekben papírlapokat használnak. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Bojko Boriszov GERB pártja nyeri a választásokat, de aligha tud partnereket találni a kormányalakításhoz.

A választási bizottság közleménye szerint a bolgár választásokon 12 934 szavazóhelyiséget nyitottak, ebből 775-t az országon kívül. Papíralapú szavazás 3264 helyen folyik, ebből 454 külföldön.

Bulgáriában minden szavazókörben szavaznak, bár egyes körzetekben a tervezettnél később nyitották meg az urnákat.

Bulgáriában délelőtt 11 órakor 8,9 százalékos volt a részvétel. Ez valamivel magasabb, mint a legutóbbi választás napján ugyanebben az időpontban mért 8,6 százalék.

Hivatalos közlés szerint délelőtt 10 panasz érkezett a központi választási bizottsághoz, köztük kettő a választás napján folytatott tiltott kampányolásról és a szavazóhelyiségeken belül készített exit pollról szól.

A választás előtt a bolgár hatóságok szervezett választási csalást lepleztek le, és ezzel kapcsolatban az ország több pontján letartóztatásokat hajtottak végre. A Szófia melletti Pernikben a rendőrség például olyan listákat talált, amelyek azoknak a személyeknek az adatait tartalmazták, akik hajlandók eladni szavazataikat.

A közelmúltban a legutóbbi koalíciós kormányhoz tartozó Demokratikus Bulgária bírálta a hatóságokat, amiért nem vizsgálták ki a választók megfélemlítését a választások előtt.

Becslések szerint az országban és külföldön 6,7 millió bolgár szavazhat a mai választásokon, amelyen több mint 6700 jelölt verseng a 240 parlamenti hely valamelyikének megszerzéséért a 48. bolgár nemzetgyűlésben.

Bulgáriában a szavazóhelyiségek este 8-kor zárnak, de a választási törvény lehetővé teszi a szavazás meghosszabbítását ott, ahol sor keletkezik, a szavazást azonban este 9-ig mindenképpen be kell fejezni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava