Connect with us

B A Balkanac

Kolumbusz és a temerinyi kubikosok (a Vajdasági ládafiából)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

302263550 3303196996667607 5349682491437712030 n
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Mikó Kolumbusz eccé kikötött Amerikába’, hát látott egy nagy csomó embert, hogy ásnak. – Kik maguk? – aszongya. – Há’ kik vónánk? – aszongya egyik emez. – Láthassa maga, hogy mink a temerínyi kubikosok vagyunk. – Hű, hát akkó maguk engem megelőztek! (Azt a leborult…)

Így mesélte egykor Pásztor Pál pergácsi kubikos. A továbbiakban ugyanonnan azt is megtudjuk, ha akarjuk, hogy a kubikolás különféle építkezéseket, csatornamunkákat kísérő földmunkát jelent, amelyet egy félig paraszti, majd lassanként városiasodó társadalmi csoport tagjai, a kubikosok végeztek. Ilyesmit vagy a legszegényebbek, vagy azok vállaltak, akik szabadabb életre vágytak, mint amilyet a nagybirtokokon végzendő napszámos munka engedhetett meg. A kubikosok bandákba tömörültek, és ezeknek a csoportoknak, amelyek főleg rokonokból vagy utcabeliekből álltak, a bandagazda volt a vezetőjük. Hogy aztán meg melyik mindenre kapható, kalandor eszű bandagazda vihette a “temerinyieket” Kolumbusz előtt az Újvilágba, arról viszont már nem szól se forrás, se fáma. – Forrásműként nevezetesen a Vajdasági ládafia.

Benne persze, így bajosan olvasható a továbbiakban, hogy hát derék Kristófunk kínjában alighanem – saját üvöltő bakihalmazának a kellős közepén – tökön szúrta magát, ám virtuális folytatásként adott történetbe nyugodtan ez is beleférhet. Ebbe az erőst képzeletlendítő, tarka rongyszőnyeg (patchwork) textusba, amelyik az egyik színes darabkájával a mi drága temerini barátunk, Csorba Bélánk kutatásához fűződik. Belőle megtudhatjuk azt is, miszerint odakinn a terepen kubikosaink közösen főztek, egyébként bicskamarci-koszton éltek, azaz kenyéren, szalonnán meg hagymán. Más szóbeli források különben arról is említést tesznek, hogy a folyóparti erdőkben vízzel megtelt kubi’ gödrök az idők folyamán gazdag hallelőhelyekké váltak, amelyekből a zsákmányt ún. tapogatózással lehetett kiszedni. – Ez egy alj nélküli fonott kosarat jelentett, amelyet ezzel a nem létező aljával felfele le kellett nyomni fenékig a nem túl mély vízben, aztán egyszerűen puszta kézzel kitapogatni a halat.

Utána jóccakát! – ahogy örökké emlegetett Sziveri János kománk mondta volt. (Előtte persze,: jó étvágyat!) Egyébként Sziveri is benne van ebben a könyvben, mert ez a ládafia tulajdonképpen egy gazdagon illusztrált könyv a mi gyönyörűséges Vajdaságunkról, egykori magyar Délvidékünk oroszlánrészéről. Térben és időben valahol a Kárpát-medence őskori lelőhelyeitől, eminens szereplőitől – Traianuson, Szent Lászlón, Corvin Mátyáson és a parancsára távolabb tömlöcbe vetett Drakulán, nagy háborúkon és békéken meg mindenféle újabb kori jeles és jeltelen személyen, Titón és Miloševićen át – a Zitzer Szellemi Köztársaságig. Vagy Kovács Sztrikó Zoltánig és Fizi Karcsi kalandjaiig, illetve az újvidéki Magyar Tanszékig. Ahogy vesszük.

A felsorolásból ezen a ponton kár is lenne kihagyni a “zitzert” – ha már részében “oroszlánt” is említettünk –, hogy ugyebár a Szent Istvánunknak behódolni nem akaródzó Ajtonyt óriási, rászámolásos pofonnal leverő Csanád vezér a nagy harc előtt a mai Oroszlámoson “oroszlámokkal” álmodott, aztán innen a név. Igazság szerint – ahogy tanszékünk egyik legendás figurája, dr. Bori Imre is ugyanitt megállapítja – a legjelentősebb álmok közül ez a második. Mert nem mellékesen az elsőt Emese, minden magyarok ősanyja álmodta. Ismerjük jól: ő egy a saját méhéből eredő folyót vizionált, amely aztán stb., stb. Mindenesetre a história szerteágazó és végtelen, s nehéz megtartani történelmi Délvidékünk erre a célra szűknek bizonyulható medrében. A bő áradatban, amelyben abszurd módon olyan hídról is szó esik, amelyik alá nem jutott folyó. Mert valahogy, valahol, valakik elszabták a dolgot. Éppen & nevezetesen a Béga- Bega szabályozása közben Nagybecskereken, ahol az Ezeregyéjszaka meséinek, azaz főhősének, Seherezádénak az emlékét őrzi egy mór stílusban épült ház. – Joggal tartozik ez is az érdekességeink meg a hírességeink közé, amelyekkel-akikkel mind sorjában és érdemjében foglalkozni még egy ilyen félezer oldalnyi kötetben sem lehet, hát még az összes nevet-kiválóságot megemlíteni.

Például csak Magyarkanizsáról Tolnai Ottó írófejedelmet, Koncz István költőt, Nagy Jóska Szkipe táncos-koreográfust, Cigonya festőt, Baráth Ferenc világhírű plakátművészt, Csaba Ferenc birkózó olimpikont. Vagy akár Vajda Orsolyát, aki hatéves korában kezdett focizni Kanizsán, később átkerült a Metalmania női csapatába, a Kék Galambokkal hét országos bajnoki címet szerzett, méghozzá öt kupagyőzelem mellett. Orsolya négy alkalommal jutott be a Bajnokok Ligájába, és játszott olyan csapatok ellen, amilyen például a Bayern München vagy az Atlético Madrid.

Bizony, le a kócsagtollú kalappal:

– Olé!

És ezzel szépen el is értünk a végére. Annyi mindenesetre még idefér a Vajdasági ládafia kapcsán – melynek második, javított kiadása az idén jelent meg (2022-ben tehát!), kiadója az újvidéki Forum és a Magyar Nemzeti Tanács, szerkesztői Berényi Emőke és Herédi Károly, illusztrátora és arculattervezője Oláh Dóra –, hogy hát ennek becses tartalma sorsunkat befolyásoló eseményekről ad számot, kiegészítve az általános iskolai történelemkönyvek tanyagát. Utolsó mondata ennek az asztalt beszakító, könnyen olvasható kapitális műnek, amely kicsik és nagyok számára egyformán ajánlott, így hangzik: VAN MIRE BÜSZKÉNEK LENNÜNK. Például még a HINGÁ-ra is. Hogy az meg mi fán terem, az is megtalálható ebben a lebilincselő ládában.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

B A Balkanac

BRZRKR, ÉRTVE? (K. Reeves sokoldalú tehetségéről)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

BRZRKR Reeves
A világ egyes tájain - vagy bizonyos társadalmi struktúrákban - továbbra is a véres jelenetek a leginkább szórakoztatók. A legújabb darab, a BRZRKR: Bukott birodalom, várhatóan november 29-én lesz először kapható az Egyesült Államokban
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Akár a görög mitológiában, létezik egy halhatatlan hős. Erről a figuráról azt is tudjuk, hogy kereken 80 ezer éves, amihez nehéz lenne megfelelő számú gyertyát elhelyezni valamely szülinapi torta tetején. Ő BRZRKR, akit senki sem tud megállítani.

Berzerker (lásd az ang. „berserk”-et!) egy vad harcos. Nem kimondottan az az a lelkileg is vívódó tragikus hős, ugyanakkor isteni erő birtokosa. Szitává lövik, megkéselik, felrobbantják, bármit tesznek is, neki meg se kottyan. Semmi sem akadályozhatja meg abban – ahogy bizonyos Bélus írja online –, hogy például egyetlen mozdulattal kikapja az ellenfél bordáját, majd azzal szúrja nyakon, vagy leszakítsa a karját, utána azzal fenekelje el. Aztán bizony – csak semmi komikum, ugye, inkább totál fekete – széttapossa a fejét, hogy kifröccsenjen az agyvelő.

– Mégis ki olvas ilyeneket? – teszi fel a kérdést Hétköznapi Geekságok BANG! főcím alatt tavaly írt blogjában Bélus, hogy rögtön meg is válaszolja: ő. Bizony, ő olvas ilyeneket. Mert miként mondja: bár a történet nem egy veretes valami, az első füzet véres akciói „lekötötték a szemét”. Ugyanis van olyan, hogy az embernek olyasfajta képregény kell, amin nem szükséges sokat agyalni. Értékelése szerint a rajzok teljesen rendben vannak, neki kifejezetten tetszett az a „minimál stílusuk”.(Minimalizmusuk.)

Reeves, BRZRKR

Ezen az oldalon a szövegíró nem volt túl serény, így a fordítónak sem akadt túl sok dolga

Egyáltalában így minden rendben is van ezzel a munkával, amelyet egyébként némi bíbelődéssel és a többi, de viszonylag könnyedén be lehet szerezni a neten. Minden oké tehát KEANU REEVES és MATT KINDT szövegíró, nem utolsósorban RON GARNEY rajzoló közös produkciójával, amelynek első része 2021 márciusában látott napvilágot.

Mostanság viszont Belgrádból érkezett a hír, hogy a második rész immár elérhető szerbül, méghozzá a System Comics összes csatornáján. – Tehát ott a BRZRKR 2 a megfelelő boltok virtuális vagy valós kirakatában, tapintható füzet formájában ugyancsak. (Puha kötés, latin betűk, 136 old.) A belgrádi cikkek szerint a mellesleg nagy Đoković-rajongó, szerbek felé úgyszintén adakozási hajlammal forduló, legalábbis annak látszó „Kijanu Rivs” ismét hódít a szerb fővárosban. Ilyen formában tehát: mozin kívül is erősen aktív Berzerkerünk. Néhol ott látható a világhálón BRZRKR a legendás, Jugóban egykor nagyot kaszáló Dylan Dog társaságában, felvetve a kérdést: vajon érzik-e egymást vetélytársaknak? Az elérhető képek tanúbizonysága szerint nem. Mindegyikük más és más ordító igazságtalansággal, rémséges konfrontálódással van maradéktalanul elfoglalva, ezzel együtt köztük szent a béke. (Nincs Balkán-szindróma.)

Úgy, mellesleg vajon tudják-e, mi köze a híres képregényhős magándetektívnek, Dylan Dognak a magyarlakta Máriafalvához? A válasz Sándor Zoltán írásában keresendő a veszprémi Ex Symposion 2019/104-es sztripszámában. Címe: Az első Erzsébet-szobor nyomában. Sajnos, az Ex támogatás híján ellehetetlenült, Ex-szé vált, nincs már folytatás. Esetleg BRZRKR tudna segíteni? Vagy netán Dylan Dog, esetleg összesített erőkkel, ha már egyszer az isteni beavatkozás elmaradt? – Jó, a dupla vagy triplacsavaros kérdés pusztán érdekesség óhajt lenni, miközben vélhetően nincs messze a valóságtól. Mindegy, vissza Neóhoz! (Vagy komikus, esetleg lakodalmi muzsikás formájában Neonhoz.)

Mármost, hogy maga Keanu Reeves mesélte-e volt így a szerb sajtónak, vagy csak a mátrixa, BRZRKR tudja, egyre megy. Ott úgy jelent meg még ’22-ben, hogy a világhírű színész Szerbiában is adakozni óhajt a rászorulóknak, s ebben a kérdésben tántoríthatatlan. Állítólag nagyon tetszett neki, hogy arrafelé mekkora lelkesedéssel fogadták a BRZRKR első részét – tudomása szerint a könyvkiállításon valósággal ökölharcoltak érte –, ezért kifejezett szimpátiával néz az országra. Különben úgy általában elmondta, hogy kifejezetten röstelli, mennyit keresett pl. éppen a Mátrix-sorozattal, amelyet képregények, videojátékok és egyebek követtek, ezért szívesen bogozza ki a dohányzacskót, amikor olyan embertársakat lát, akiknek igencsak kell a segítség. – Tegyük hozzá, ebben Reeves csakugyan nem hazudik, hatalmas pénzt adott oda példának okáért a leukémia leküzdésére.

vuleta

VÁLOGATÓS KORMÁNYZAT: A napokban köszöntötte a szerb kormányzat a világbajnokságon ezüstérmet szerző kosárlabdázókat, és az újabb tenísztornát nyerő Novak Đokovićot, az ünnepségre viszont nem hívták meg Ivana Vuleta világbajnok távolugrót. – Egyszerűen nem megyek sehova hívatlanul – írta az X-portálon Vuleta.(Forrás: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Arról viszont nincs tudomásunk, vajon értesült-e a hatalmas ugrásaival az „egész világot térdre kényszerítő” Ivana Vuleta újabb rekordjairól, ámbátor miért is ne, s abban az esetben picit jó lehetne a szerb atlétikához úgyszintén. Úgy pluszban.

Bájdövej megjegyzendő, az emitt, Magyarhonban se nagyon ártana. Ellenére annak, hogy milyen remek atlétikai világbajnokság zajlott a közelmúltban Pesten, ahol éppen Ivana oly csodálatos aranyat ugrott. Mint valami mesebeli hős, mint valami tárt szárnyú lepke, káprázatos íve után homokba fúródó izmos angyal, viccen kívül. Óriásit röpült népének határtalan örömére, s már most ott van a legendáriumban. Oda illő deli női figurája vajon benne lesz-e valamelyik képregényben? (Nos, Neon?)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava