Connect with us

INA-MOL

PLENKOVIĆ MÉRGES: Az INA vezetőségének is vállalni kell a felelőséget, a cég eladása hiba volt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Horvátországban szerdán kulminált az INÁ-val kapcsolatos botrány. A horvát/magyar kőolajipari vállalat ellenőrző bizottsága több mint négy órás ülésezés után közleményt bocsátott ki, Andrej Plenković miniszterelnök pedig a kormányzó koalícióval megtartott konzultáció után állt az újságírók elé. Emlékeztetőül: arról van szó, hogy néhány gazember a gáz árával manipulálva, egy milliárd kunával károsította meg az INÁ-t és a horvát államot. Hogy a forintban számoló emberek számára is plasztikusabbá tegyük a brutális összeget, egy milliárd horvát kuna 53 és fél milliárd forintnak felel meg.

Mit mondott az ellenőrző bizottság?

A hosszabbra sikeredett hivatalos közlemény alapján úgy foglalhatnánk össze, hogy az ellenőrző bizottság ülésén bemutatták a belső vizsgálat előzetes eredményeit. Ezek számos olyan pontot azonosítottak, amelyekben Damir Škugor és alárendeltjei egyértelműen megsértették a belső szabályokat és eljárásokat, ami jelentős pénzügyi károkat okozott az INÁ-nak.

Az ellenőrző bizottság ugyanakkor azt is megállapította, hogy a rögzített és változó gázértékesítési szerződések bevett üzleti gyakorlatok a világon. A rögzített árak a jövőbeli szerződéses időszakra vonatkozó piaci jegyzéseken alapulnak, amelyek 2020 végén 19,48 EUR/MWh-t tettek ki.

Mindazonáltal Damir Škugor nem volt jogosult arra, hogy rögzített árú szerződést ajánljon fel és írjon alá olyan nagykereskedelmi ügyfelekkel, akik nem tettek közzé a feltételeknek megfelelő nyilvános ajánlatot. Nem volt jogosult arra sem, hogy egy évnél hosszabb időtartamra szóló rögzített vagy változó árú szerződéseket írjon alá.

Damir Škugor tudatosan megsértette a belső szabályokat és eljárásokat, mert egy évnél hosszabb időre szóló, nyilvános pályázat benyújtása nélkül, közvetlenül, nyilvános ajánlatkérés nélkül rögzített árú szerződést ajánlott fel. Damir Škugor ezenfelül köteles volt ezeket a szerződéseket jóváhagyásra az igazgatótanács, illetve felettesei tudomására hozza, amit nem tett meg.

A belső vizsgálat előzetes eredményeivel összhangban az INA igazgatóbizottsága úgy döntött, hogy számos személyes, korrekciós és megelőző intézkedést hoz. Ezek értelmében felfüggeszti Damir Škugort a gáz- és energiaigazgatói posztjáról, és munkaszerződését felbontják. Damir Škugort visszahívják a felügyelőbizottságokból, amelyekben részvényesként képviseli az INÁ-t.

Ezenkívül fel kell függeszteni azokat a munkavállalókat is, akikről bebizonyosodik, hogy a szóban forgó üggyel kapcsolatban lelkiismeretlenül jártak el a felelősségi körük és hatáskörük vonatkozásában. Végezetül, az INA a további károk elkerülése érdekében leállított minden további kifizetést és kötelezettségvállalást a vitatott szerződések alapján, amelyek USKOK-vizsgálat tárgyát képezik, és kezdeményezte e szerződések felbontását.

Időközben a rögzített árú gáz értékesítésével kapcsolatos valamennyi döntést és aláírási jogot ideiglenesen felfüggesztették. További értesítésig az INA vezetősége lesz a mérvadó a kötelező érvényű ajánlatok benyújtására vagy a rögzített árú gázértékesítési szerződések megkötésére.

Mit mondott a kormány?

Szerencsére Plenković miniszterelnök nem bújt a bürokrácia ékes szóvirágaival élő közlemény mögé, hanem személyesen vonult be az oroszlán barlangjába, ahol a hírekre kiéhezett újságírófalka várt rá.

Elöljáróban megismételte, hogy az esettel kapcsolatban két pozitív dolgot is tud mondani, az első, hogy az állami szervek tették a kötelességüket, és ennek köszönhetően derült fény a bűncselekményre, a második pedig az, hogy az állam ezúttal visszaveszi az ebül szerzett egy milliárd kunát, mert pontosan tudja, hogy hol van a pénz.

A kormányfő egyúttal annak a véleményének is hangot adott, hogy nem normális, hogy egy ekkora cégen belül az igazgató bizottság, azaz az INA vezetősége nem figyelt fel egy ilyen nagyméretű visszaélésre.

Amikor az újságírók rávetették magukat a felkínált gumicsontra, türelmesen elmagyarázta, hogy a kormány nem válthat le senkit sem az INA vezetőségéből, mert ehhez a másik részvényes, a MOL hozzájárulása is szükséges.

A kollégák még hőbörögtek egy sort, különféle, a “magyarokkal” szembeni radikális/romantikus intézkedések bevezetését javasolva, amiket Plenković azzal zárt rövidre, hogy Horvátországnak elsősorban a külföldi befektetők jogainak biztosítására kell gondolnia, és tiszteletben kell tartania a jogi kereteket, mert ellentétes esetben súlyosan csorbulna az ország nemzetközi kredibilitása.

A kormány mindenesetre követelni fogja a felelősség megállapítását az INA vezetését illetően, beleértve a MOL által kinevezett tisztségviselők felelősségét is, de kizárólag az érvényes jogi keretek között.

Az erélyes fellépést sürgető újságírókat figyelmeztette, hogy a pereskedéssel eddig Horvátország semmire sem jutott, illetve csak veszített, miután minden a MOL ellen indított eljárást elveszítette.

– Továbbra is azon az állásponton vagyok, mint ezt már nem egyszer kifejtettem, hogy az INA eladása hiba volt, és ez különösen most vált világossá, ebben az energetikai válságban

– mondta Plenković, majd hozzátette, hogy ezen a téren a kormánynak tiszteletben kel tartania a piaci valóságot, és nem tehet a reálisnál nagyobb ajánlatot az INA visszavásárlásra.

Amikor arra fordult a szó, hogy a letartóztatott hölgyek és urak a kormánypárt tagjai voltak, vagyis hogy a kormánypártnak, illetve a kormánynak is felelősséget kell vállalni az esetért – mert az ellenzék természetesen a kormány lemondását követelte/követeli az esettel kapcsolatban – a miniszterelnök elmagyarázta, hogy a kormány korrupció elleni harcának éppen ez a veleje, hogy nincsenek érintethetetlenek, politikai hovatartozástól függetlenül.

Véleménye szerint, a kormánynak az égvilágon semmi köze nem volt Škugor kinevezéséhez, aki máskülönben már legalább húsz éve az INÁ-ban dolgozik. Szavai szerint a felelősségre vonást nem lehet elkerülni, de egyértelmű, hogy nem a kormány lesz az aki felelősséget fog vállani a történtekért.

– Mérges vagyok, mert ez hatalmas politikai károkat okoz az országnak, ismétlem, egyúttal büszke is vagyok az állami szervek munkájára, mert ez is alátámasztja a kormány határozottságát a korrupció elleni harcban. Enyhén szólva, már torkig vagyok azzal, hogy más, ne mondjam miét egyem, mint erre már számtalanszor sor került az elmúlt hat évben

– mondta Plenković.

A sajtótájékoztató végén Magyarország is szóba került, illetve ennek a gázvásárlással kapcsolatos különutas politikája. A kérdésre, hogy mit gondol erről, a horvát miniszterelnök kifejtette, hogy már számos alkalommal elmondta a véleményét, miszerint ez elhibázott politika, mert megbontja az európai egységet, és azoknak a kezére játszik, akik emberek ezreinek haláláért és az elképzelhetetlen mértékű pusztításért felelősek Ukrajnában.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava