Connect with us

INA-MOL

PLENKOVIĆ MÉRGES: Az INA vezetőségének is vállalni kell a felelőséget, a cég eladása hiba volt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plenkovic duhos
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Horvátországban szerdán kulminált az INÁ-val kapcsolatos botrány. A horvát/magyar kőolajipari vállalat ellenőrző bizottsága több mint négy órás ülésezés után közleményt bocsátott ki, Andrej Plenković miniszterelnök pedig a kormányzó koalícióval megtartott konzultáció után állt az újságírók elé. Emlékeztetőül: arról van szó, hogy néhány gazember a gáz árával manipulálva, egy milliárd kunával károsította meg az INÁ-t és a horvát államot. Hogy a forintban számoló emberek számára is plasztikusabbá tegyük a brutális összeget, egy milliárd horvát kuna 53 és fél milliárd forintnak felel meg.

Mit mondott az ellenőrző bizottság?

A hosszabbra sikeredett hivatalos közlemény alapján úgy foglalhatnánk össze, hogy az ellenőrző bizottság ülésén bemutatták a belső vizsgálat előzetes eredményeit. Ezek számos olyan pontot azonosítottak, amelyekben Damir Škugor és alárendeltjei egyértelműen megsértették a belső szabályokat és eljárásokat, ami jelentős pénzügyi károkat okozott az INÁ-nak.

Az ellenőrző bizottság ugyanakkor azt is megállapította, hogy a rögzített és változó gázértékesítési szerződések bevett üzleti gyakorlatok a világon. A rögzített árak a jövőbeli szerződéses időszakra vonatkozó piaci jegyzéseken alapulnak, amelyek 2020 végén 19,48 EUR/MWh-t tettek ki.

Mindazonáltal Damir Škugor nem volt jogosult arra, hogy rögzített árú szerződést ajánljon fel és írjon alá olyan nagykereskedelmi ügyfelekkel, akik nem tettek közzé a feltételeknek megfelelő nyilvános ajánlatot. Nem volt jogosult arra sem, hogy egy évnél hosszabb időtartamra szóló rögzített vagy változó árú szerződéseket írjon alá.

Damir Škugor tudatosan megsértette a belső szabályokat és eljárásokat, mert egy évnél hosszabb időre szóló, nyilvános pályázat benyújtása nélkül, közvetlenül, nyilvános ajánlatkérés nélkül rögzített árú szerződést ajánlott fel. Damir Škugor ezenfelül köteles volt ezeket a szerződéseket jóváhagyásra az igazgatótanács, illetve felettesei tudomására hozza, amit nem tett meg.

A belső vizsgálat előzetes eredményeivel összhangban az INA igazgatóbizottsága úgy döntött, hogy számos személyes, korrekciós és megelőző intézkedést hoz. Ezek értelmében felfüggeszti Damir Škugort a gáz- és energiaigazgatói posztjáról, és munkaszerződését felbontják. Damir Škugort visszahívják a felügyelőbizottságokból, amelyekben részvényesként képviseli az INÁ-t.

Ezenkívül fel kell függeszteni azokat a munkavállalókat is, akikről bebizonyosodik, hogy a szóban forgó üggyel kapcsolatban lelkiismeretlenül jártak el a felelősségi körük és hatáskörük vonatkozásában. Végezetül, az INA a további károk elkerülése érdekében leállított minden további kifizetést és kötelezettségvállalást a vitatott szerződések alapján, amelyek USKOK-vizsgálat tárgyát képezik, és kezdeményezte e szerződések felbontását.

Időközben a rögzített árú gáz értékesítésével kapcsolatos valamennyi döntést és aláírási jogot ideiglenesen felfüggesztették. További értesítésig az INA vezetősége lesz a mérvadó a kötelező érvényű ajánlatok benyújtására vagy a rögzített árú gázértékesítési szerződések megkötésére.

Mit mondott a kormány?

Szerencsére Plenković miniszterelnök nem bújt a bürokrácia ékes szóvirágaival élő közlemény mögé, hanem személyesen vonult be az oroszlán barlangjába, ahol a hírekre kiéhezett újságírófalka várt rá.

Elöljáróban megismételte, hogy az esettel kapcsolatban két pozitív dolgot is tud mondani, az első, hogy az állami szervek tették a kötelességüket, és ennek köszönhetően derült fény a bűncselekményre, a második pedig az, hogy az állam ezúttal visszaveszi az ebül szerzett egy milliárd kunát, mert pontosan tudja, hogy hol van a pénz.

A kormányfő egyúttal annak a véleményének is hangot adott, hogy nem normális, hogy egy ekkora cégen belül az igazgató bizottság, azaz az INA vezetősége nem figyelt fel egy ilyen nagyméretű visszaélésre.

Amikor az újságírók rávetették magukat a felkínált gumicsontra, türelmesen elmagyarázta, hogy a kormány nem válthat le senkit sem az INA vezetőségéből, mert ehhez a másik részvényes, a MOL hozzájárulása is szükséges.

A kollégák még hőbörögtek egy sort, különféle, a “magyarokkal” szembeni radikális/romantikus intézkedések bevezetését javasolva, amiket Plenković azzal zárt rövidre, hogy Horvátországnak elsősorban a külföldi befektetők jogainak biztosítására kell gondolnia, és tiszteletben kell tartania a jogi kereteket, mert ellentétes esetben súlyosan csorbulna az ország nemzetközi kredibilitása.

A kormány mindenesetre követelni fogja a felelősség megállapítását az INA vezetését illetően, beleértve a MOL által kinevezett tisztségviselők felelősségét is, de kizárólag az érvényes jogi keretek között.

Az erélyes fellépést sürgető újságírókat figyelmeztette, hogy a pereskedéssel eddig Horvátország semmire sem jutott, illetve csak veszített, miután minden a MOL ellen indított eljárást elveszítette.

– Továbbra is azon az állásponton vagyok, mint ezt már nem egyszer kifejtettem, hogy az INA eladása hiba volt, és ez különösen most vált világossá, ebben az energetikai válságban

– mondta Plenković, majd hozzátette, hogy ezen a téren a kormánynak tiszteletben kel tartania a piaci valóságot, és nem tehet a reálisnál nagyobb ajánlatot az INA visszavásárlásra.

Amikor arra fordult a szó, hogy a letartóztatott hölgyek és urak a kormánypárt tagjai voltak, vagyis hogy a kormánypártnak, illetve a kormánynak is felelősséget kell vállalni az esetért – mert az ellenzék természetesen a kormány lemondását követelte/követeli az esettel kapcsolatban – a miniszterelnök elmagyarázta, hogy a kormány korrupció elleni harcának éppen ez a veleje, hogy nincsenek érintethetetlenek, politikai hovatartozástól függetlenül.

Véleménye szerint, a kormánynak az égvilágon semmi köze nem volt Škugor kinevezéséhez, aki máskülönben már legalább húsz éve az INÁ-ban dolgozik. Szavai szerint a felelősségre vonást nem lehet elkerülni, de egyértelmű, hogy nem a kormány lesz az aki felelősséget fog vállani a történtekért.

– Mérges vagyok, mert ez hatalmas politikai károkat okoz az országnak, ismétlem, egyúttal büszke is vagyok az állami szervek munkájára, mert ez is alátámasztja a kormány határozottságát a korrupció elleni harcban. Enyhén szólva, már torkig vagyok azzal, hogy más, ne mondjam miét egyem, mint erre már számtalanszor sor került az elmúlt hat évben

– mondta Plenković.

A sajtótájékoztató végén Magyarország is szóba került, illetve ennek a gázvásárlással kapcsolatos különutas politikája. A kérdésre, hogy mit gondol erről, a horvát miniszterelnök kifejtette, hogy már számos alkalommal elmondta a véleményét, miszerint ez elhibázott politika, mert megbontja az európai egységet, és azoknak a kezére játszik, akik emberek ezreinek haláláért és az elképzelhetetlen mértékű pusztításért felelősek Ukrajnában.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A horvát gazdasági miniszter üdvözli az OMV Slovenija átvételét a MOL & INA részéről

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Horvát gazdasági miniszter
A horvát gazdasági miniszter szerint az INA szempontjából kedvező fejlemény, hogy nem csak a saját kútjainak tud szállítani, hanem elláthatja a MOL szlovéniai hálózatát is (Forrás: Nova TV)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A horvát gazdasági miniszter úgy véli, hogy az INA szempontjából “jó lépés” az OMV szlovéniai kútjainak átvétele. Davor Filipović erről a zágrábi Nova TV stúdiójának nyilatkozott. Az INA horvát olajipari vállalat és a MOL tavalyelőtt, vagyis 2021 nyarán állapodott meg az OMV Slovenija többségi részesedésének felvásárlásáról. Ennek kivitelezéséhez uniós jóváhagyásra van szükség, aminek a feltétele, hogy a MOL adja el 39 szlovéniai benzinkútját.

Az utolsó szakasz

Az INA kedden (március 14-én) közölte, hogy a MOL-csoport eladja 39 szlovéniai benzinkútját, ezzel szeretne ugyan is eleget tenni az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének átvételéhez támasztott uniós feltételeknek.

Ezzel összhangban a MOL-csoport 2023. március 9-én az említett szlovéniai benzinkutakkal kapcsolatban adásvételi szerződést kötött a Shell-lel, az eladott kutak egy része a MOL Slovenijához, néhány pedig az OMV Slovenijához tartozott.

Nem ő gazdasági miniszter

Eljön a búcsú ideje (Forrás: YouTube, OMV Slovenija)

Az INA sajtóközleménye szerint “a MOL-csoport ezzel a lépéssel megerősítette elkötelezettségét a piaci versenyképességre vonatkozó valamennyi uniós követelmény teljesítése és az átvételi folyamat befejezésére mellett a következő hónapokban”.

Az OMV Slovenija a második legnagyobb kiskereskedelmi hálózattal rendelkezett Szlovéniában, amely 120 benzinkutat foglalt magába, és több különböző márkanév alatt működött, úgymint OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT.

Az INA eddig 7,75 százalékos részesedéssel rendelkezett az OMV Slovenijaban, a MOL-lal kötött szerződés értelmében ezt a részesedést 33 százalékra növeli, amit a horvát gazdasági miniszter üdvözölt, mint az a következő alcím után kiderül.

A horvát gazdasági miniszter üdvözölte

Davor Filipović, horvát gazdasági miniszter kedden este a zágrábi Nova TV vendége volt, és az OMV Slovenija átvételét “jó lépésnek” nevezte az INA szempontjából.

– Az INÁ-nak jelenleg öt benzinkútja van Szlovéniában, az átvételt követően ez 25-30-ra emelkedik, és ezáltal értékesítni tudja a szlovén piacon azokat a termékeket, amelyek a fiumei (Rijeka) finomítóban készülnek

– jelentette ki a horvát gazdasági miniszter, aki ezért “jó dolognak” nevezete, hogy az INA “terjeszkedik” a szlovén piacon.

Davor Filipović horvát gazdasági miniszter a Nova TV studiójában (Forrás: Nova TV)

Davor Filipović horvát gazdasági miniszter a Nova TV studiójában (Forrás: Nova TV)

Filipović megjegyezte még, hogy az is kedvező az INA szempontjából, hogy nem csak a saját kútjainak tud szállítani, hanem elláthatja a MOL szlovéniai hálózatát is, ami összességében több mint száz benzinkutat jelent Szlovéniában.

A Nova televízió minden bizonnyal azért fordult a horvát gazdasági miniszterhez az INA és a MOL szlovéniai terjeszkedésével kapcsolatban, mert a horvát állam közvetlen tulajdonosa az INÁ-nak, elletéttel Magyarországgal, ahol ez “áttéttelesen valósul meg” a MOL-on keresztül.

Magyar részről ezért szokták a kormányzati szereplők azzal elhárítani az INÁ-val kapcsolatos kérdéseket, hogy a horvátokkal fennálló “osztozkodásban” nem a magyar kormány, hanem a MOL illetékes.

A termelési kapacitások hasznosítása

A MOL közleményében megerősítette a fent említett tranzakció részleteit, és egyebek között azt írta, hogy az OMV Slovenija megvásárlása erősíti a versenyképességet a szlovén piacon.

A közlemény szerint a tranzakciókat és a régiós terjeszkedést követően a MOL-csoport teljes termelési, logisztikai és feldolgozó kapacitását a jelenleginél nagyobb mértékben tudja hasznosítani, és mint láthattuk, ez is tetszett a horvát gazdasági miniszternek.

A közleményben a MOL “fényezte” is egy kicsit magát azzal, hogy “a regionális piacon a kőolajtermékek egyik vezető független beszállítója, minekután sikeresen irányítja és fejleszti a teljes logisztikai láncot”.

Az ügylet lebonyolítása alatt az összes benzinkút – beleértve az eladott 39-et is – változatlanul üzemel.

A MOL szlovén nyelvű internetes oldalán közölte, hogy a Shell-lel kötött adásvételi szerződésben vállalt kötelezettségeknek megfelelően az adásvétel tárgyát képező benzinkutak dolgozói igény szerint megtarthatják a munkahelyüket.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava