Connect with us

Montenegró

VÉRBOSSZÚ: Újraéledhet a régi törzsi szokás Montenegróban a cetinjei ámokfutás után

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Montenegróban újraéled egy régi törzsi szokás, a vérbosszú intézménye.
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Vuk Borilović nemrégiben tíz embert ölt meg Montenegróban, mielőtt valaki őt is lelőtte. Az egyelőre nem tisztázódott, hogy a rendőrség végzett-e vele, vagy egy büntetett előéletű személy oltotta ki a gyilkos életét. Az, ami ezek után történt, arra enged következtetni, hogy Montenegróban újraéled egy régi törzsi szokás, a vérbosszú intézménye.

Üzenetértékű viselet

A 34 éves ámokfutó áldozatainak temetésén több fehér inges férfi is feltűnt, ami a régi törzsi szokások szerint annak a jele, hogy az ilyen viseletben megjelenők vérbosszút fogadtak!

– Ősidők óta, aki fehér inget visel egy megölt hozzátartozója temetésén, azt üzeni a gyilkos családjának, hogy vérbosszút fogadott, és a véradósságot meg kell fizetni

– nyilatkozta a helyi médiának egy idősebb helyi lakos, aki attól tart, hogy még több vér fog folyni.

A múlt szombaton és vasárnap Cetinjében és környékén több temetőben temették el az őrült tömeggyilkos áldozatait, a gyászolók között civil ruhás rendőrök is voltak. A rendőrök azonban nem intézkedtek a fehér inges férfiakkal szemben, mert semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy a temetéseken bárki ilyen ruhát viseljen.

A “fehéringesek” üzenetét azonban valószínűleg megértette a montenegrói rendőrség, amely közleményben szólított fel “minden állampolgárt”, hogy a béke megőrzése érdekében ne szítson feszültséget.

Közvetlenül ezt követően a Borilović-család (törzs) is megszólalt, és elhatárolódott az ámokfutó Vuk Borilović eszelős bűntettétől, nyilván attól tartva, hogy a családtagok közül valaki a vérbosszú áldozata lesz.

A vérbosszú természetrajza

A montenegrói rendőrség a közlemény/felszólítás közzététele mellett mást is tett, hogy megelőzze a vérbosszút.

Első lépésként biztonságba helyezte az ámokfutó feleségét és három lányát, akik a mészárlás időpontjában a tengerparti Tivat közelében voltak: titkos helyre vitték őket, és rendőri védelmet kaptak, amit Srđan Korać, a podgoricai rendőrség bűnügyi csoportjának vezetője is megerősített.

– Minden intézkedést megtettünk a család biztonsága érdekében. Mindannyian megértjük az áldozatok hozzátartozóinak gyászát és fájdalmát, de Borilović felesége és három lánya nem felelős a történtekért. Elvárom, hogy Cetinje minden polgára megértse ezt

– mondta Korać, aki minden bizonnyal attól tart, hogy a vérbosszúnak lesznek áldozatai. Montenegrói médiajelentések szerint a rendőrségi intézkedést követően a feleség és a három kislány jelenleg az ország határain kívül tartózkodik, miután Cetinje kis város, és Montenegró kis ország. Az sem kizárt, hogy új identitást kapnak.

gyilkos es csaladja

A gyilkos és családja

Az ősi szokás szerint Montenegróban a “legszentebb kötelességnek” számít, hogy elégtételt vegyenek a rokonság vagy a törzs bármely tagjának meggyilkolásáért, az áldozat temetésén viselt fehér ing pedig üzenet a gyilkos családjának, hogy a hozzátartozók vérbosszút fogadtak.

A végrehajtásnak nincs időbeli korlátja, vagyis ez a kötelezettség nemzedékről nemzedékre öröklődik, és bár a nők vagy a gyerekek “nem esnek a vérbosszú hatálya alá” (amíg nem válnak nagykorúvá), senki sem szívesen barátkozik a célpontnak számító személyekkel, mert gyakoriak – mai kifejezéssel élve – a “kollaterális károk/áldozatok”.

A törzsi társadalmakban a közösségek azzal védik tagjaikat, hogy a tagok/egyének elleni támadást az egész kollektíva elleni támadásnak tekintik. Ha a véradósságot nem lehet megfizettetni a gyilkossal, akkor a vérbosszú annak a közösségnek a férfi tagjai ellen irányul, amelyből az elkövető származik.

Általában az érintett család legnagyobb tiszteletnek örvendő tagját tekintik célpontnak, vagyis a vérbosszú végrehajtói oda igyekeznek lecsapni, ahol a leginkább fáj.

Miután ez elégtételnek számít, nem alkalmazható bérgyilkos, a bosszút a meggyilkolt személy legközelebbi hozzátartozói – apák, testvérnek, nagybácsik, közvetlen leszármazottak – hajtják végre, és amíg ez nem történik meg, a vérbosszút fogadók a saját házukban őrzik a meggyilkolt személy véres ingét, vagy olyan hozzá kapcsolható tárgyat, ami állandóan emlékeztetett “a szent kötelességre”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Montenegró

Szerbiai állampolgárok ásták az alagutat Montenegróban, 19 fegyver tűnt el

Közzététel:

a megjelenés dátuma

alagút fegyver
A baloldali épületből kezdték ásni az alagutat, a jobboldali a bírósági épület Podgorica központjában (Forrás: Vijesti)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Név szerint három-négy szerbiai állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy alagutat ástak a podgoricai felsőbíróság raktáráig, ahonnan legalább 19 fegyver tűnt el. A harminc méteres földalatti járat ásásával kapcsolatban további személyek is gyanúba kerültek, mind a kilenc szerbiai állampolgár, akik valószínűleg Bosznia-Hercegovina irányából érkeztek Montenegróba, és ugyanabba az irányba is távoztak. A megbízott montenegrói rendőrségi vezető szerint azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan vettek részt a nem mindennapi bűncselekmény elkövetésében, az viszont biztos, hogy a fenti szám még növekszik.

Menyasszonyi ruhaboltot készültek nyitni

Nikola Terzić, a montenegrói rendőrkapitányság megbízott igazgatója a TV Vijesti csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az akciót minden bizonnyal az egyik legismertebb montenegrói bűnözői csoport rendelte meg, és egyúttal finanszírozta is.

alagút fegyver

Nikola Terzić szerint szerbiai bányászok ásták az alagutat, tehát szakemberek voltak (Forrás: Vijesti)

A nyomozás csaknem tíz napja tart, miután a podgoricai felsőbíróság munkatársai szeptember 11-én egy leltározás során véletlenül egy lyukat fedeztek fel a raktárban, ahol a büntetőeljárások tárgyi bizonyítékait őrzik.

Az oda vezető alagút felfedezésének másnapján Boris Savić, a felsőbíróság elnöke nem akarta elárulni, hogy az alagút hová vezetett.

Azóta azonban már kiderült, hogy az egyik szemközti épület alagsori lakásához, amelyet egy Andrijana Marić névre szóló, hamis igazolvánnyal rendelkező nő bérelt ki július 23-án.

Montenegrói lapértesülések szerint a nő a tulajdonosnak azt mondta, hogy ruhaszalont szeretne nyitni, amelyben menyasszonyi ruhákat árulna, és kéthavi bérleti díj címén 2800 eurót fizetett ki.

alagút fegyver

A nő (fényképe) eredeti, az adatok hamisak (Forrás: Vijesti)

Az alagsori helyiség bérlésével kapcsolatban állítólag három évre szóló szerződést is aláírtak, amelyet azonban jegyző által nem hitelesítettek.

Terzić azt mondta, hogy a tulajdonos benyomása szerint a hamis okmányokkal rendelkező nő Szerbiából vagy Bosznia-Hercegovinából érkezhetett, amire a hanghordozásból következtetett.

Nem rekreáció gyanánt ástak

A felsőbíróság vezetője korábban azt állította, hogy a raktárból semmi sem hiányzik, a rendőrigazgató ezzel kapcsolatban viszont úgy fogalmazott, hogy szerinte az elkövetők nem rekreáció gyanánt ástak.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint 13 pisztoly, három revolver és három puska tűnt el, ebből hat pisztoly, három revolver és két puska a már jogerősen lezárt ügyek bizonyítékai közé tartozott, a többi viszont értelemszerűen még folyamatban lévő ügyekhez kötődik.

Nikola Terzić szerint különösen érdekes az időpont gondos megválasztása, a bíróság épületébe történt behatolást ugyanis az évi szabadságolások ideje alatt hajtották végre, amikor elkezdődött az épület renoválása, így teljesen természetes volt, hogy bárki is munkaruhában járkált a környéken.

A rendőri vezető szerint nem könnyű megszervezni egy ilyen bűncselekmény elkövetését, végrehajtásához pedig komoly támogatásra, infrastruktúrára és nem kevés pénzre volt szükség, viszont megkönnyíthette az elkövetők dolgát, hogy ha valaki a bíróságon belülről segített nekik.

A raktár falán tátongó lyukat szinte műtéti pontossággal nyitották meg, két polc között található, és az ügyiratokat valószínűleg belülről helyezték vissza, így nem lehetett látni a nyílást, amíg valaki nem távolította el a regisztereket, ráadásul az ásás során keletkezett törmeléket is eltávolították.

Miért volt szükség az alagútra?

A Podgorica központjában található alagút ásásának indítékaival kapcsolatban csak találgatások léteznek, a földalatti járat szolgálhatta (volna) bizonyítékok ellopását, de egy bűnöző szökését vagy meggyilkolását is, amikor az a bíróság épületében tartózkodik.

A podgoricai Vijesti hírportál szerint a kavači klán elleni ügy volt az egyike azoknak, amelyeknek a bizonyítékait a raktárba bejutó személyek átkutattak, konkrétan a Slobodan Kašćelannal, a csoport egyik legfőbb vezetőjével kapcsolatos bizonyítékok érdekelték a hívatlan vendégeket.

A behatolók hozzányúltak ahhoz a drónhoz (drónokhoz) is, amely(ek) a kavači klán 17 tagja elleni vizsgálat részét képezik. A vizsgálat a škaljari klán két vezetőjének meggyilkolása miatt indult, az egyiküket, Jovan Vukotićot várandós felesége és kiskorú lánya szeme láttára ölték meg Isztambulban.

Ha viszont az átvitt és szó szerinti értelemben végzett földalatti tevékenységnek az volt a célja, hogy kokaint lopjanak a bírósági raktárból, akkor eltévesztették a helyiséget, így viszont nem merül fel, hogy volt valaki, aki belülről segítette ennek a bűncselekmény elkövetését.

A rendőri vezető úgy fogalmazott, hogy személy szerint ő sem tudja, hogy hol örzik a kokaint, de ha tudná, akkor sem mondaná meg.

A megbízott rendőrigazgató azt is kijelentette, hogy a podgoricai felsőbíróság telephelye alatti alagút ásásában gyanúsítottakat több bűncselekmény elkövetésével vádolhatják meg, mint például bűnszövetség létrehozása, nyomozás akadályozása és minősített lopás, a megbízók pedig – ha egyszer netalán a nyomukra jutnak – még súlyosabb vádakkal találhatják magukat szemben.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava