Connect with us

Horvátország

UMIČEVIĆ VISSZACSINÁLNÁ: Jasminko az INA államosításáról álmodik
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ha véletlenül gyakorló hívő lennék, most nyilván Szt. Ferenchez, az újságírók védőszentjéhez fohászkodnék, annak reményében, hogy megment a hülyeségektől, de esetemben még ez a kiskapu is zárva van, így nincs más hátra, mint serényen körmölni.

Többfrontos támadás

Szóval, arról lenne szó, hogy Jasminko Umičević kőolajipari tanácsadó, az N1-es tévének adott interjújában megpengette, hogy Horvátországnak saját jól felfogott érdekében államosítani kellene az ex-horvát nemzeti kőolajipari vállalatot az INA-t, amely már több mint egy évtizede a MOL irányítása alatt áll. Az N1-es interjú csak egy a több közül, mert Umičević több csatornán keresztül támadott: például az Index hírportál vagy a Večernji list című napilap & hírportál által, az utóbbinak terjedelmes interjút adott.

– Az alkotmány kimondja, hogy a Horvát Köztársaság biztonsága érdekében a kormánynak joga van az államosításhoz – méltányos díjazás mellett. Itt a díjat könnyű kiszámítani, mert ezeket a részvényeket a zágrábi tőzsdén jegyzik. A részvények értéke tehát ismert

– magyarázta Umičević az N1-nek nyilatkozva. Szerinte csupán az okozhatna gondot, hogy a részvények tulajdonosai részben ismeretlenek.

– Nem tudni, hogy kik az érdekelt felek. Talán a MOL, talán az oroszok. Nem tudjuk. És látjuk, hogy az oroszok és a magyarok milyen jól együttműködnek

– tette még hozzá Umičević, és miután így kellőképpen kidomborította Moszkva és Budapest kordiális viszonyát, visszakanyarodott kedvenc vesszőparipájához, amelyen már bő nyolc éve nyargal, azóta, hogy a Milanović-kormány kikérte szakértői véleményét. Szóval, Umičević úgy gondolja, hogy az INA stagnál, amióta a MOL átvette.

Who da F*ck is Alice?

Alízka, azaz esetünkben Jasminko Umičević 1959-ben született Verőcén. 1984-ben végzett a zágrábi jogi karon. 1985-ben gyakornokként csatlakozott az INA-hoz. 1988-ban az Ina Commerce titkára lett. Gyorsan haladt az INA hierarchikus létráján, és 1989-ben az Ina Commerce általános személyzeti és jogi ügyekért felelős főigazgató-helyettese lett. Ezt a tisztséget 1991-ig töltötte be, amikor az Ina Hungary Co. igazgatójává avanzsált.

A jelzett Kft. Budapesten volt bejegyezve és 100%-ban az INA Oil Industry d.d. tulajdonában volt. 1997-ben átvette az INA d.d. zágrábi Nagykereskedelemi Szektorának igazgatói posztját. 1998 és 2000 között az INA Oil Industry d.d. ügyvezető igazgatóhelyettese, valamint az olajfinomítókért és -kereskedelemért felelős ügyvezető igazgatóhelyettes volt.

2000-ben otthagyta az INA-t, és a zágrábi székhelyű OG Consulting d.o.o. igazgatója lett. 2001 és 2003 között az OG Consulting Kft. igazgatója, budapesti képviseleti iroda. 2003 után a The Oil and Gas Consulting International LLP London igazgatója és olajipari tanácsadója lett.

A HSLS (Horvát Szociál- Liberális Párt, 2010-től eljelentéktelenedett) elnökének, Darinko Kosornak a tanácsadójaként 2011-ben írta meg a HSLS gazdasági programját, amelyben a villamosenergia-létesítményekbe történő magánberuházások mellett szállt síkra. Ő volt a HSLS energetikai tanácsadója is.

A Gazdasági Minisztérium, azaz Ivan Vrdoljak miniszter, a magyar MOL-val szembeni hivatalos eljárása céljából az INA működéséről szóló tanulmányt rendelt meg tőle. A Milanović-kormány az Ina működésének elemzését az amerikai A. T. Kearney csoportnál és a Jasminko Umičević tulajdonában lévő londoni bejegyzésű Oil and Gas Consulting International (OGC) vállalatnál rendelte meg. A Telegram portál 2015-ös bejegyzése szerint a jogi szolgáltatások és a tanácsadói díjak megközelítőleg 35 millió dollárra rúgtak.

Persze, egyes hosszabb emlékezetű öregemberek arra is emlékeznek, hogy éppen Umičević és Davor Štern, az INA akkori ügyvezető igazgatója volt az, aki még 1999-ben igyekeztek meggyőzni Franjo Tuđman elnököt, hogy az INA eladása a magyar MOL-nak pénzügyileg és stratégiailag kiváló lépés lenne.

Lucy in the Sky With Diamonds

Ha már ilyen popkultúrás napom van, megemlítem még a derék Jasminko nem régi Twitter-bejegyzését is, amikor diadalittasan újságolta, hogy az alkotmánybíróság nem adta be a derekát, és nem nyilvánította semmissé az Ivo Sanader volt miniszterelnök elleni ítéletet, miután a horvát kormány elbukta a második választottbírósági eljárást is a MOL-lal szemben.

Persze, az már nem fért be a Twitter fránya 400 karakterébe, hogy az alkotmánybíróság ezzel gyakorlatilag elválasztotta a Hernádi-ügyet a Sanader-ügytől, ami arra enged következtetni, hogy a MOL vezért hamarosan rehabilitálhatják.

Miután belevágtam az okoskodásba, azt is gyorsan elmondom, hogy a horvát sajtóban esetenként napvilágot látó lamentálások az INA sanyarú sorsa felett rendre megfeledkeznek arról az apróságról, hogy amennyiben a horvát kormány annakidején nem adja el az INA-t, az valószínűleg ugyanarra a sorsra jutott volna, mint az egykor messze földön híres jugoszláv/horvát hajógyártás – vagyis egyszerűbben szólva: tönkre ment volna.

Jellemző, hogy a horvát politikusok egy részének akkor jött meg az étvágya, amikor az INA ismét nyereségessé kezdett válni, és felidézte emlékezetükben a régi szép időket, amikor a kőolajipari vállalat a politika ATM-jeként fungált.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava