Connect with us

Horvátország

KERESIK AZ OKOKAT: A sofőr nem ivott, viszont öreg volt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lengyel halalos busz
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Nem állt drogos vagy alkoholos befolyáság alatt annak a lengyel busznak a sofőrje, amely szombaton szaladt le az útról, és egy csatorna falának ütközött a horvát főváros és a magyar határ között körülbelül félúton. A 44 zarándokkal „a fedélzetén” a međugorjei Mária-kegyhelyre tartó balesetében 12-en vesztették életüket és 32-en megsérültek, két ember állapota még mindig válságos. Az autóbuszt vezető sofőr se nem ivott, se nem drogozott, viszont 72 éves volt, ami további kérdéseket vet fel.

A kor „nem súlyosbító körülmény”

A Breznički Hum mellett történt szörnyű balesetben megsérült utasok többségének állapota stabil, őket a zágrábi, varasdi és csáktornyai kórházban ápolják. A horvát egészségügyi minisztérium közlése szerint a két válságos állapotban lévő utas a varasdi kórház intenzív osztályán fekszik.

Az illetékes horvát ügyészség közben megerősítette, hogy a buszt vezető lengyel sofőr, se alkoholos italt, se drogot nem fogyasztott, viszont 72 éves volt, ez azonban jogi szempontok szerint nem számít súlyosbító körülménynek.

– A sofőr kora semmiképpen se számít sem enyhítő, sem súlyosbító körülménynek, minden sofőr köteles elvégezni a szükséges orvosi vizsgálatokat, és alkalmasnak kell lennie a jármű irányítására, ami különösen vonatkozik a hivatásos sofőrökre

– nyilatkozta a zágrábi Nova TV-nek egy hasonló ügyekben jártas ügyvéd.

A tragédiát kiváltó okok egyelőre még ismeretlenek, és akár az is felmerülhet, hogy nem megfelelően lett kialakítva a csatorna környezete, miután az autóbusz szinte teljes sebeséggel rohant neki a vízelvezető árok betonfalának.

– Az csak az elkövetkező napokban derül ki, hogy mi okozta a szerencsétlenséget, fáradtság, valamilyen egészségügyi probléma vagy esetleg mobiltelefon használata

– jelentette ki a Varasd megyei ügyészség szóvivője, aki szerint lengyel szakértők is részt vesznek a tragédiát kiváltó körülmények felderítésében.

A határ után váltottak

Szemtanúk szerint a lengyel busz sofőrjei közvetlenül a horvát határ átlépése után váltottak, tehát a sofőr elvben nem lehetett kimondottan fáradt. A balesetben a másik buszvezető is életét vesztette, ő „mindössze” 51 éves volt.

Szakértők szerint mindent figyelembe kell venni például azt is, hogy az autóbusz nekiütközött-e valamilyen tárgynak, vagy hogy esetleg szétszakadt-e a jármű egyik vagy másik abroncsa.

Zágrábi médiajelentések szerint azok az utasok, akik a nem sokkal reggel hat óra előtt történt szerencsétlenség pillanatában ébren voltak, olyan hangot hallottak, „mintha kidurrant volna a busz kereke”, ami magyarázat lehet arra, hogy a jármű miért tért le az útról, és ütközött a korlátnak, amelyet átszakítva a csatornában kötött ki.

– A stresszhelyzetben lévő utasok nyilatkozatai nem túl hitelesek. Jól azonosítható a hang? Lehet, hogy defekt okozta a balesetet, de nem tartom valószínűnek, bár nem lehet kizárni

– mondta egy horvát közlekedési szakértő, aki szerint vannak, akik olcsón vásárolják a gumiabroncsokat a költségek csökkentése érdekében, ezért a gumik állapotát is ellenőrizni kell. Mellékesen szólva az ilyesmi a közép-európai viszonyok közepette nem lenne meglepő, a közlekedési szakértő szerint azonban nagy a valószínűsége, hogy a sofőr elaludt.

Végül azt is meg kell vizsgálni, hogy mekkora sebességgel haladt az autóbusz, és ha netalán a tachográf megsérült volna, akkor a sofőr és az utasok mobiltelefonjait lehet „segítségül hívni”, a bázisállomások adatainak elemzéséből ugyanis megállapítható az autóbusz sebessége.

Mindebből jól látszik, hogy sok még a talány a tragédiát illetően, és az sem biztos, hogy csak egyetlen kiváltó tényezőre vezethető vissza a szerencsétlenség, lehet hogy több végzetes körülmény összejátszása miatt szaladt le az útról a lengyel autóbusz Horvátországban.

Horvátország

Pokolgépes merénylők fenyegettek meg egy abbáziai szállodát és egy kereskedelmi láncot

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szálloda
A két elkövető (Forrás: Screenshot, HRT)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miután áprilisban sikertelenül zsaroltak meg egy abbáziai szállodát – a tűzszerészek ártalmatlanították a robbanószerkezetet – a pokolgépes merénylők új áldozatot szemeltek ki, a fiumei székhelyű Plodine kiskereskedelmi láncot, amelynek székhelye közelében, a fiumei Tower Center mellett idéztek elő kisebb robbanást. A rendőrök azután kapták el őket, hogy vasárnap éjjel fél egy tájt felrobbantották a második bombát is, a Pećina városrészben elhelyezkedő egyik bevásárlóközpont közelében. A rendőrség egy horvát és egy német állampolgárt ért tetten, a Fiume szomszédságában található Kostrena nyaralóhelyhez közeli erdőben pedig egy harmadik robbanószerkezetet találtak.

Mondtak is valamit, meg nem is

A hétfői rendőrségi sajtótájékoztató folyamán – nyilván a még mindig folyamatban lévő nyomozás érdekében – eléggé elnagyolt képet nyerhettünk az esetről, amit a következő módon foglalhatunk össze: a rendőrség egy 53 és egy 33 éves személyt ért tetten a Pećina városrészben elhelyezkedő bevásárlóközpont közelében.

Ők folyamatosan zsarolták a Plodine kiskereskedelmi láncot, fokozatosan növelve követeléseiket, hogy végül már mintegy 4,5 millió euró értékű kriptovalutát akarjanak legombolni az üzletláncról.

Szálloda

A fiumei Power Tower, amelynek a lábánál az egyik robbanás történt (Forrás: Twitter)

Minden valószínűség szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet akciójáról van szó, amelyben a két letartóztatott férfi csupán végrehajtó volt.

A horvát rendőrség szerint a bűnözők magas technológiai tudással rendelkeznek, nagyon jól ismerik a csúcstechnológiákat és a szoftvereszközöket, amelyeket nemcsak a cselekmények elkövetésére, hanem a cselekmények eltitkolására is használtak.

Fizikailag Horvátországban tartózkodtak és robbanószerkezeteket helyeztek el, ezért a rendőrség úgy tartja, hogy kapcsolatban álltak valakivel, aki Horvátországból származik.

A értelmében nem használtak hagyományos eszközöket, jelentsen ez bármit is. A hétvégén végzett értékelés után a biztonsági szervek közvetlenül azután tartóztatták le őket, hogy bombát helyeztek el a bevásárlóközpont közelében és késleltetett cselekvéssel aktiválták.

Ilyennel még nem találkoztak

A sajtótájékoztatón a fiumei rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók „tevékenységének módszertana közvetlen fenyegetést jelentett”.

Ez arra utalt, hogy komolyan kell kezelni a fenyegetést, miközben hatalmas összegeket követeltek.

– Ez az eset példátlan Horvátországban, alkalmazott technológia, tudás, módszerek tekintetében. A felhasznált eszközök alkatrészei csak a sötét weben (dark web) keresztül érhetők el. Ez nagy kihívás volt számunkra. Ezért különösen örülünk annak, hogy sikerült megoldani az ügyet

– közölték az illetékes hatóságok, amelyek a továbbiakban elmondták, hogy az első bűncselekmény Abbáziában történt. A zsarolók (áprilisban) nagy összeget, több millió eurót követeltek kriptovalutában.

Miután a szálloda nem állt kötélnek, nem hajtották végre a kilátásba helyezett bűncselekményt, viszont bombákat helyeztek el az említett bevásárlóközpontok előtt.

Hivatalos jelentések szerint a bűncselekmény egyetlen indítéka a zsarolásból származó anyagi haszonszerzés volt, és nincs szó terrorizmusról vagy egyéb szélsőséges cselekményről.

– Horvát állampolgárokat egyetlen esetben sem fenyegetett veszély. A rendőrség lépéseket tett a további fenyegetések megelőzése érdekében

– mondták a Tengermellék-Hegyvidék megye éber őrei.

– Az egyik eszközt Kostrenában, az erdőben találták meg, mielőtt még a bűnözők elhelyezték volna. Mindkét esetben olyan cégekről van szó, amelyek nagyon jól teljesítenek

– tették hozzá a fiumei zsaruk, akiknek vasárnap Davor Božinović belügyminiszter is gratulált a fogáshoz a Twitteren, elégedettségét fejezve ki a rend őreinek kiváló munkája felett.

Horogra akadt egy EP-s zoofil is

Kékre fényezett cikkünket azzal zárnánk, hogy a Jutarnji list híradása szerint letartóztatták a 47 éves Ivor Ivaniševićet, aki az Európai Parlament munkatársaként ez idáig sikeresen elkerülte a horvátországi elfogatóparancsot.

Néhány nappal ezelőtt akadt horogra Németországban, és jelenleg Belgiumban kiadatási őrizetben van.

Ezekre a lépésekre azt követően került sor, hogy európai szinten éveken át(!) figyelmen kívül hagyták Horvátország európai elfogatóparancsát, hogy aztán négy hónappal az elévülés előtt, és két héttel azután, hogy Ivaniševićet távollétében egy év feltétel nélküli börtönbüntetésre ítélték a zágrábi városi büntetőbíróságon.

Ivaniševićnek két kutyája szexuális bántalmazásáért kell ülnie, de a büntetés kimondásakor azt is figyelembe vették, hogy a világhálón zoofil anyagokat cserélt hasonló gondolkodású és beállítottságú emberekkel.

A bíróság ezen felül 4 278,52 eurós perköltség megfizetésére is kötelezte, amely magában foglalta az állatorvosi szakértői jelentést, a bírósági átalányösszeget és a hallásképességgel kapcsolatos pszichiátriai szakvéleményt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava