Connect with us

Horvátország

KERESIK AZ OKOKAT: A sofőr nem ivott, viszont öreg volt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lengyel halalos busz
Listen to this article

Nem állt drogos vagy alkoholos befolyáság alatt annak a lengyel busznak a sofőrje, amely szombaton szaladt le az útról, és egy csatorna falának ütközött a horvát főváros és a magyar határ között körülbelül félúton. A 44 zarándokkal “a fedélzetén” a međugorjei Mária-kegyhelyre tartó autóbusz balesetében 12-en vesztették életüket és 32-en megsérültek, két ember állapota még mindig válságos. Az autóbuszt vezető sofőr se nem ivott, se nem drogozott, viszont 72 éves volt, ami további kérdéseket vet fel.

A kor “nem súlyosbító körülmény”

A Breznički Hum mellett történt szörnyű balesetben megsérült utasok többségének állapota stabil, őket a zágrábi, varasdi és csáktornyai kórházban ápolják. A horvát egészségügyi minisztérium közlése szerint a két válságos állapotban lévő utas a varasdi kórház intenzív osztályán fekszik.

Az illetékes horvát ügyészség közben megerősítette, hogy a buszt vezető lengyel sofőr, se alkoholos italt, se drogot nem fogyasztott, viszont 72 éves volt, ez azonban jogi szempontok szerint nem számít súlyosbító körülménynek.

– A sofőr kora semmiképpen se számít sem enyhítő, sem súlyosbító körülménynek, minden sofőr köteles elvégezni a szükséges orvosi vizsgálatokat, és alkalmasnak kell lennie a jármű irányítására, ami különösen vonatkozik a hivatásos sofőrökre

– nyilatkozta a zágrábi Nova TV-nek egy hasonló ügyekben jártas ügyvéd.

A tragédiát kiváltó okok egyelőre még ismeretlenek, és akár az is felmerülhet, hogy nem megfelelően lett kialakítva a csatorna környezete, miután az autóbusz szinte teljes sebeséggel rohant neki a vízelvezető árok betonfalának.

– Az csak az elkövetkező napokban derül ki, hogy mi okozta a szerencsétlenséget, fáradtság, valamilyen egészségügyi probléma vagy esetleg mobiltelefon használata

– jelentette ki a Varasd megyei ügyészség szóvivője, aki szerint lengyel szakértők is részt vesznek a tragédiát kiváltó körülmények felderítésében.

A határ után váltottak

Szemtanúk szerint a lengyel busz sofőrjei közvetlenül a horvát határ átlépése után váltottak, tehát a sofőr elvben nem lehetett kimondottan fáradt. A balesetben a másik buszvezető is életét vesztette, ő “mindössze” 51 éves volt.

Szakértők szerint mindent figyelembe kell venni például azt is, hogy az autóbusz nekiütközött-e valamilyen tárgynak, vagy hogy esetleg szétszakadt-e a jármű egyik vagy másik abroncsa.

Zágrábi médiajelentések szerint azok az utasok, akik a nem sokkal reggel hat óra előtt történt szerencsétlenség pillanatában ébren voltak, olyan hangot hallottak, “mintha kidurrant volna a busz kereke”, ami magyarázat lehet arra, hogy a jármű miért tért le az útról, és ütközött a korlátnak, amelyet átszakítva a csatornában kötött ki.

– A stresszhelyzetben lévő utasok nyilatkozatai nem túl hitelesek. Jól azonosítható a hang? Lehet, hogy defekt okozta a balesetet, de nem tartom valószínűnek, bár nem lehet kizárni

– mondta egy horvát közlekedési szakértő, aki szerint vannak, akik olcsón vásárolják a gumiabroncsokat a költségek csökkentése érdekében, ezért a gumik állapotát is ellenőrizni kell. Mellékesen szólva az ilyesmi a közép-európai viszonyok közepette nem lenne meglepő, a közlekedési szakértő szerint azonban nagy a valószínűsége, hogy a sofőr elaludt.

Végül azt is meg kell vizsgálni, hogy mekkora sebességgel haladt az autóbusz, és ha netalán a tachográf megsérült volna, akkor a sofőr és az utasok mobiltelefonjait lehet “segítségül hívni”, a bázisállomások adatainak elemzéséből ugyanis megállapítható az autóbusz sebessége.

Mindebből jól látszik, hogy sok még a talány a tragédiát illetően, és az sem biztos, hogy csak egyetlen kiváltó tényezőre vezethető vissza a szerencsétlenség, lehet hogy több végzetes körülmény összejátszása miatt szaladt le az útról a lengyel autóbusz Horvátországban.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava