Connect with us

Labdarúgás

CSÚFOS VERESÉG: A magyar tulajdonos nem rúgta ki az európai színtértől búcsúzó Osijek edzőjét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

klen mesz
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A magyar tulajdonos nem rúgta ki Nenad Bjelica vezetőedzőt, miután a város nevét viselő csapat nem jutott be egyik európai kupába sem. Az Osijek csütörtökön otthon 2:0-ás vereséget szenvedett a kazahsztáni Kizilzsar csapatától, és ezzel elbúcsúzott Európától. A helyi lap, a Glas Slavonije (Szlavónia hangja) ezzel kapcsolatban megjegyezte, “erre mondanák a cinikusok, hogy manapság mindenki ért a focihoz, kivéve az Osijekot”.

Magától nem állt fel!

A Mészáros és Mészáros céget reklámozó fehér-kék eszéki csapat az első meccsen 2:1-re nyert idegenben, így jó esélyekkel várta a hazai találkozót, a gólnélküli első félidőt követően azonban a második játékrészben kétszer is kapitulált.

A 71-dik percben esett második gólt követően a közönség azt skandálta, hogy “Buzik, játsszatok!” (Pederi, igrajte!) és hogy “Bjelica, húzz el!” (Bjelica, odlazi!).

A meccs után az egyik szurkoló úgy nyilatkozott a zágrábi Nova tévének, hogy az Osijek csapatát át kellene deportálni a magyar harmadosztályba.

A csúfos vereséget követően a nem sokkal ezelőtt még ünnepelt edző nem menekült a felelősség elől, de magától nem állt fel, hanem a magyar tulajdonos kezébe helyezte a sorsát.

– Imádom az Osijek csapatát, és nem akarok teher lenni a számukra. Leülök az elnök úrral, és áttekintjük, hogy hogyan tovább, ha el kell mennem, ezt gyorsan megoldjuk

– jelentette ki a bűnbánó képet vágó Bjelica, aki pénteken találkozott Szakály Ferenccel, az Osijek elnökével.

Az edző sorsa

Jelentős számban voltak azok, akik mérget vettek volna rá, hogy a vereséget követően Bjelica többet nem ül le az eszéki csapat kispadjára, a Glas Slavonije beszámolója szerint azonban a magyarok “avantgárd megoldást választottak”, miután “konstruktív találkozót” folytattak az edzővel.

– Bjelica nyeregben maradt, a magyar tulajdonosok pedig a horvát viszonyok között ismét teljesen avantgárd megközelítéssel fordultak a problémák felé. Megbocsátották Bjelicának a klubvezetés elleni tavaszi támadását, most pedig szemet hunytak a súlyos európai botlás felett

– írta a Glas Slavonije, amely szerint Szakály Ferenc “természetesen” nem kívánt hivatalosan megnyilvánulni, így marad a “háttérsztori”, miszerint Bjelica továbbra is élvezi a klub vezetésének bizalmát, és minden megy tovább, mintha mi sem történt volna.

– Hogy mindez hova vezet, ebben a pillanatban nehéz megjósolni

– jegyezte meg a hírportál/napilap, amely szerint a csapat körül “megromlott a hangulat”, aminek javítására az Osijek az európai színtértől történt gyors és váratlan búcsúzását követően már csak a hazai színtéren keresheti az esélyt.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Labdarúgás

TEXAS ÉS VATIKÁN: 3,8 millió szövetségi kapitány országa

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

2 brazil balk standard scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Eddig talán már százszor leírtam, hogy Horvátország furcsa hely. Egyrészt Európa kedvenc strandja, másrészt a hi-tech és az IT délkelet-európai központja, a semmiből előpattanó egyszarvúakkal, azaz milliárd dolláros értékű cégekkel. Hogy a fociról ne is beszéljünk, vagyis inkább beszéljünk, mert stadionok ugyan nincsenek, de foci az van.

Texas és Vatikán

A liliputi országban egyaránt jelen van Közép- Európa, a Mediterrán és a Balkán, változatos helyi kultúrákat és a nyelvjárásokat generálva. Mondjuk, kevesen tudják, hogy az adriai szigetek szinte mindegyikének megvan a maga tájszólása, és hogy a Dubrovnik központú Dél- Horvátország annyira különbözik az Észak- Nyugat horvátországi Zagorjetól, mint Texas a Vatikántól.

Ezt oldalakon keresztül lehetne taglalni, de ezúttal a sportról lesz szó, és ezen belül is a fociról, mert az egész ország, ha bevallja, ha nem, fejben már a pénteki brazil-horvát meccsre van rápörögve.

Ezen a vadászgépnek csúfolt MIG-21-es őskövület szerencsétlen földet érése sem változtat, amiről már értesült a BALK nagyérdemű közönsége, és nem befolyásolja Plenković miniszterelnök ékesszóló nyilatkozata sem a schengeni övezethez való csatalakozásról.

Töretlen bizakodás

Bár a horvátok zöme elismeri, hogy a brazilok esélyesebbek, mégis abban reménykednek, hogy Modrić és társai valahogy majdcsak találnak fogást a “kariokákon”.

A horvát Index olvasóinak 73 százaléka azt gondolja, hogy Horvátország sikerrel veszi ezt a toronymagas akadályt, még ha ez a derűlátás teljesen irracionálisnak tűnik is. A számadatok ugyanis kíméletlenek. Brazil lakossága olyan 200 milió, Horvátországé 4 millió se, a brazil csapat értéke kb. 1 milliárd 200 millió euró, a horváté 300 valamennyi.

Donald Trump is ezt nézi

Brazíliában 2,1 millió bejegyzett játékos van, szemben a horvátországi 130-140 ezer focistával, bár a tíz csapatot számláló NB1 alatt már inkább félamatőr viszonyok uralkodnak.

Az országban nincs egy normális stadion sem, a Zágrábba látogató nyugati újságírók mindig attól tartanak, hogy maga alá temeti őket a Dinamónak otthont adó maksimiri aréna.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a horvát kormányok fütyülnek a sportra, Horvátország meggyőzően utolsó az EU-ban a sportra fordított támogatások tekintetében, fejenként 13,3 eurót fektet a sportba, majdnem kétszer kevesebbet, mint mondjuk Szlovákia és Románia.

És mégis, a horvát sportolók szinte mindenhol az élvonalban vannak. Az egyik legjellemzőbb sztori az, amikor a Kostelić-család elhatározta, hogy megteremti a horvát sísportot, amely, ha ma nem is annyira sikeres, mint a Kostelićok idejében, de ez azóta is létezik.

Visszakanyarodva a focihoz, a válogatott mindig is magában hordozta a háborús idők emlékét, a nemzetért való kompromisszum nélküli küzdelmet, ha kell vért izzadva, az utolsó leheletig.

Persze, az is segít, hogy a másfél horvát utánpótlás iskola – ahogy ezt az újságírók gunyorosan emlegetni szokták -, sorozatban szállítja a tehetségeket, amelyek a Dinamo, vagy a Hajduk kirakatából aztán rendre erős nyugati csapatoknál végzik.

A horvát csoda

A horvát nemzeti tizenegy a függetlenség elnyerése óta eltelt három évtizedben csak a 2010-es dél-afrikai világbajnokságról hiányzott, és a harminc év alatt sikerült nekik egy bronzérmet és egy ezüstérmet összekalapálni.

Ezt, a fentiek ismeretében, nem lehet másként, mint csodának elkönyvelni, merthogy egyetlen ésszerű magyarázat sincs rá.

Az itteni focisták sorozatban szállítják a Dávid- Góliát történeteket, és ezeknek lassan már se szeri, se száma. A horvátok egyszerűen megszokták, hogy akárhogy is alakul a meccs, végül ők győznek, ha másként nem megy, akkor tizenegyesekkel.

Ezért van most is az, hogy – mint már említettük – az egész ország a pénteki brazil-horvát meccsen agyal. Nem zárják ugyan ki, hogy a brazilok egyszerűen ledarálják őket, és súlyos vereséggel búcsúznak a világbajnokságtól. De a rend kedvéért azért odateszik, hogy a labda kerek, a foci kiszámíthatatlan, főleg ha Horvátország lép pályára.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava