Connect with us

Migráció

ÚJABB LÁTSZATAKCIÓ: Megint embercsempészeket fogtak el Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Újabb embercsempészeket fogtak el a magyar határhoz közeli Szabadkán csütörtökön – közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva a szabadkai Pannon RTV. A három szír és egy iraki állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy illegális bevándorlóknak segítettek Szerbiából az Európai Unió területére jutni. Ezeknek az akcióknak azonban semmi értelmük nincs, a magyar határ mentét csak nagyméretű rendőri-katonai akcióval lehetne megtisztítani a migránsoktól, amíg nem késő. Ami most folyik, az nem más, mint politikai színjáték a közvélemény megnyugtatására, ezt megfelelő szinteken lelkesen üdvözölik.

Megint akcióztak

A Pannon RTV beszámolója szerint a szabadkai befogadóközpontban több száz migráns tartózkodik, a legtöbbjük nappal pihen, este pedig megpróbál átjutni Magyarország területére.

A tábor egyik illetékese nemrégiben úgy nyilatkozott a BALK-nak, hogy a táborban táborban mintegy 350 ötven migráns tartózkodik, de az ő táboron kívüli tevékenységükről nem voltak hajlandók nyilatkozni, mondván, hogy a befogadó központ alkalmazottainak illetékessége csak a tábor területére terjed ki. Ez egy jó betanult/betanított szöveg, miután a zombori táborban is ugyanezt mondták nekünk.

A 350-es létszámmal a szabadkai tábor jócskán túllépte a kapacitásait, mivel csak 150 ember ellátására alkalmas, ezért a migránsok sátrakat állítanak fel a tábor területén, amelyet egy körülbelül másfél-két méter magas kerítés vesz kerül, Zombortól eltérően, ahol a kerítést a migránsok ledöntötték. Már ahol volt kerítés, mert az ottani befogadó központ egy részét eleve nem volt elzárva a külvilágtól. A zombori táborban 950 migráns tartózkodik, ami megint túlnépesedést jelent.

A migránsok átlagban húsz napig vannak a táborokban, ami semmit nem jelent, mert jönnek-mennek, napközben megpihennek, hogy este valamelyik Szabadka környéki erdőből próbálkozzanak a határ átlépésével. A befogadó központ Szabadka egyik déli kijáratánál van, ezért a migránsok a táborból a taxisok segítségével indulnak neki a kalandnak, amikor az embercsempészek hívják őket valamelyik erdőbe.

MAKKHETES: Bejárat az erdőbe, az ötödik lámpáson túl már csak a hold világít

A szabadkai befogadó központban a portaszolgálatot gyaníthatóan egy migránscsoport látja el, amely tartja a kapcsolatot a taxisok, a migránsok és esetleg az embercsempészek között.

A migránsokcsoportok éjszakánként 20-30-as, vagy talán még ennél nagyobb csoportokban közlekednek a magyar határ mentén lévő erdőkben, amiből nem nehéz levonni a következtetést, hogy vezetők irányítják őket, az éjszakai erdő ugyanis eléggé komplikált hely ahhoz, hogy eltévedjenek, ha van GPS-jel, ha nincs.

De mielőtt kijutnának az erdőbe, a befogadó központban lévő migránsoknak át kell haladniuk a városon, bár van egy másik út is a Palicsi-tó megkerülésével, ez azonban sokkal körülményesebb, és nem biztos, hogy minden taxis ismeri, a GPS pedig ebben az esetben sem mindig segít. Meg nincs is szükség kerülőre, mert a taxisok zavartalanul fuvarozhatják őket.

Nem ér semmit

Szerb részről korábban már két látszatakció is volt a magyar határ mentén, miután július 2-án két migránscsoport csapott össze a makkhetesi erdőben, és az összetűzésnek halálos áldozatai is voltak.

Az egyikben 85 illegális bevándorlót fogtak el, míg két napja a határ melletti Horgoson 120 migránsra csaptak le a rendőrök, helyi források szerint a Horgosról eltávolított migránsok száma ennek duplája is lehet.

Az elfogott migránsokat általában a déli határnál lévő preševoi táborba szállítják, amelynek az udvarán már tavaly vagy tavalyelőtt külön sátrakat állítottak fel az északi határról és a Belgrádból érkező “küldemények” fogadására.

Aleksandar Vulin belügyminiszter már számtalanszor kijelentette, hogy Szerbia nem lesz a migránsok “parkolóhelye”, amihez újabban hozzátesz egy újabb mondatot, amely szerint nem engedhető meg, hogy bárki is törvényellenesen fegyvert hordjon magánál.

A BALK korábban megjegyezte, hogy Vulin kijelentését leginkább úgy lehet értelmezni, hogy a szerb oldalról mindenképpen átnyomják a migránsokat a határon, miután a befogadó központokban kapott információink szerint a migránsok átlagban 20 napig élvezik a szerb menekültügyi hivatal vendégszeretetét, aztán eltűnnek a “jelenléti listáról”.

Miután a migránsok nagyon ritkán fordulnak vissza a szülőhazájukba, bár ezt szinte bármelyik befogadóközpontban kezdeményezhetnék, biztosra vehető, hogy átjutnak a horvát vagy a magyar oldalra, ezt szolgálja az úgynevezett “game”.

A “game”

Sokszor emlegetjük a migrációval kapcsolatban a “game” fogalmát. Mit is jelent ez? Egyrészt kereseti lehetőséget a szegényebb migránsok számára, másrészt pedig a pénzesebb migránsok bejutását Magyarországra.

Amikor azt látjuk a televízióban, hogy “milyen otrombák is a migránsok a magyar határon, már megint magyar rendőrökre támadtak”, stb., akkor azt mutatjuk be, hogy a migránsok éppen azon fáradoznak, hogy kijátsszák a magyar rendőröket.

A “game” lényege ugyanis az, hogy lefizetett migránsok “tobzódnak” a magyar kerítés bizonyos pontján, hogy elvonják a magyar rendőrök fegyelmét a határkerítés más szakaszairól. Vagyis a szegényebb migránsok pénzt kapnak azért, hogy a magyar kerítésnél “játszák az eszüket”, és így abban reménykedhetnek, hogy sikerül összekuporgatniuk a “nagy nyugati utazás” árát, és egyszer ők maguk is a túloldalon találják magukat.

Ilyenkor öt-hat migráns foglalja le a magyar rendőröket, hogy a határ másik szakaszán ötven-hatvan migráns zavartalanul juthasson be Magyarországra.

Azt is látjuk, hogy a migránsok egyre erőszakosabban, ezért a rendőrök erősítést hívnak, így viszont egy újabb határszakasz marad őrizetlenül, ahol más migránsok még biztonságosabban átjuthatnak Magyarországra.

A játék része lehet az is, hogy a migránsok hagyják magukat elkapni, mert amíg a magyar rendőrök velük vannak elfoglalva, addig “porózussá válik” a magyar határ. Ezáltal egyik hónapról a másikra migránsok tízezrei jutnak be Európába, miközben szépen hízik a magyar statisztika az elfogott migránsok számáról.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava