Connect with us

Szlovénia

EGY HÉT UTÁN: Magyar helikopterek is mentek Szlovéniába tüzet oltani
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ELINDULTAK: Magyar helikopterek mentek Szlovéniába
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Magyar Honvédség is segít Szlovéniának – derült ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közzétett bejegyzéséből. A bejegyzéshez Szijjártó Péter négy képet is csatolt, amelyeken a történetének legnagyobb tűzvészével küzdő Szlovénia megsegítésére induló egyik magyar honvédségi helikopter látható. A honvédelmi tárca két, légi tűzoltásra alkalmas Mi-17 típusú helikoptert küldött Szlovéniába 13 fős személyzettel.

Szlovénia és Olaszországban határán már több mint egy hete tűzvész pusztít, az oltásban a múlt héten osztrák, horvát, szerb, szlovák és román tűzoltó repülők és helikopterek is segédkeztek, a románok a napokban érkeztek. Most Magyarország is csatlakozott.

– Európa-szerte szörnyű tüzek pusztítanak, a szomszédos Szlovéniának is kijutott sajnos a bajból. Büszkék vagyunk a Magyar Honvédség helikopteres egységére, akik segítettek szlovén bajtársaiknak a pusztítás megállítása érdekében

– írta vasárnap este a Facebook-profilján a magyar külügyminiszter, a bejegyzésből azonban nem derült ki, hogy a magyar helikopterek mikor indultak Szlovéniába, illetve mióta vesznek részt a tűz oltásában.

Magyar sajtóértesülések szerint a magyar honvédelmi tárca két, légi tűzoltásra is alkalmas Mi–17 típusú helikoptert küldött Szlovéniába 13 fős személyzettel. A művelet koordinációját a szlovén védelmi és a magyar Honvédelmi Minisztérium közvetlenül intézi.

Tanja Fajon szlovén külügyminiszter Twitteren keresztül mondott köszönetet az országát segítőknek, így Magyarországnak is.

A szlovén tárcavezető köszönetét fejezte ki Ausztriának, Horvátországnak, Magyarországnak, Olaszországnak, Romániának, Szerbiának és Szlovákiának a szolidaritásukért.

A szlovén külügyminiszter külön is köszönetet mondott az osztrákoknak, akiknek az egyik helikopterük az első naptól részt vett a tűz oltásában, és napi 110 bevetést hajtott végre.

Fajon egy rövid videót is közzétett Twitter-oldalán, amelyen az osztrák gép fedélzetéről készült felvételek láthatók a kiégett területekről.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava