Connect with us

Horvátország

LISTA: Oroszország három balkáni országot ellenségnek tekint

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Moscow City
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Oroszország három balkáni államot vett fel az „barátságtalan országok” sorába. Dánia és Szlovákia mellett Horvátország, és Görögország is felkerült a feketelistára, derül ki a Telegramon közzétett orosz kormányközleményből. Oroszország tavaly májusban hasonló korlátozásokat vezetett be az Egyesült Államok és Csehország diplomáciai képviseletei ellen.

Helyi alkalmazottak

Moszkva azért tette feketelistára az említett öt országot, mert megítélése szerint „ellenségesen lépnek fel Oroszországgal szemben, elsősorban a diplomáciai és konzuli képviseletek esetében”.

A listára felvett országok csak meghatározott számú helyi munkatársat alkalmazhatnak az oroszországi nagykövetségeken, konzulátusokon és egyéb állami képviseleteken.

A Szputnyik hírportál beszámolója szerint Görögország 34, Dánia 20 Szlovákia pedig 16 munkatársat vehet fel, Szlovénia és Horvátország pedig egyetlen helyi munkatárssal sem rendelkezhet a diplomáciai és konzuli képviseleteken.

A moszkvai kormány által összeállított lista nem végleges, és tovább bővülhet a külföldi orosz képviseletekkel szembeni barátságtalan magatartás alapján, miután az oroszok más, meg nem nevezett országok esetében is tapasztalnak hasonló jelenségeket.

Jó társaság

Horvátország kétféleképpen reagált az orosz közleményre, Andrej Plenković horvát miniszterelnök röviden csak annyit mondott, hogy Horvátország „jó társaságban” van.

Másképp ítélte meg a helyzetet Zoran Milanović horvát köztársasági elnök, aki az utóbbi időben többször is oroszpártisággal vádoltak meg,

– Ez egy nagyon veszélyes helyzet, ami azzal fenyeget, ami akár beláthatatlan formát is ölthet, de remélem, hogy nem fog. Most már csak reménykedhetek, semmi többet nem tehetek

– mondta a horvát köztárasági elnök, aki szerint Horvátország valóban ellenséges magatartást tanúsít Oroszországgal szemben, bár ebből nem veszi ki annyira a részét, mint azok az országok, amelyek de facto háborúban állnak Oroszországgal.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség rögtön le is kapott a nyilatkozatra, és már délután azt jelentette: a horvát elnök elismerte, hogy hazája barátságtalanul viselkedik Oroszországgal szemben, ami miatt Milanović aggodalmát fejezte ki.

Az orosz hírügynökség megjegyezte, hogy a hivatalos Zágráb a külügyminisztériumon keresztül több élesen oroszellenes nyilatkozatot tett, támogatta az Oroszországgal szembeni összes uniós szankciót, orosz diplomatákat utasított ki, valamint fegyvereket és anyagi segítséget küldött Kijevnek.

Szlovénia nem lepődött meg

A moszkvai bejelentés Szlovéniát nem lepte meg, mivel nem ez az első orosz „megtorló intézkedés” a kis balkáni országgal szemben.

Oroszország már májusban elrendelte, hogy Szlovénia négy fővel csökkentse diplomáciai állományának létszámát, mindezt pedig a Szlovénia és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok 30. évfordulója alkalmából tette.

A szlovén külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az orosz kormány Szlovéniát ismét az barátságtalan országok listájára helyezte.

A szlovén külügy szerint az orosz kormány döntése „nincs hatással” a moszkvai szlovén nagykövetség további munkájára.

Közben Dánia moszkvai nagykövete a Twitteren azt közölte, hogy hazája kénytelenek abbahagyni a vízumok kiadását, mivel az orosz kormány úgy döntött, hogy kiutasítja a nagykövetség teljes vízumrészlegét.

Twitteres bejegyzésben a dán nagykövet annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az utazás, a tanulás, valamint a másik perspektívájának megértése nagyon fontos a válság megoldása szempontjából.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális , Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új törvény kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava