Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

LISTA: Oroszország három balkáni országot ellenségnek tekint

Moscow City
Moscow City (Forrás: Twitter)

Olvasási idő: 2 perc

három balkáni államot vett fel az “barátságtalan országok” sorába. Dánia és Szlovákia mellett Horvátország, Szlovénia és Görögország is felkerült a feketelistára, derül ki a Telegramon közzétett orosz kormányközleményből. Oroszország tavaly májusban hasonló korlátozásokat vezetett be az és Csehország diplomáciai képviseletei ellen.

Helyi alkalmazottak

Moszkva azért tette feketelistára az említett öt országot, mert megítélése szerint “ellenségesen lépnek fel Oroszországgal szemben, elsősorban a diplomáciai és konzuli képviseletek esetében”.

A listára felvett országok csak meghatározott számú helyi munkatársat alkalmazhatnak az oroszországi nagykövetségeken, konzulátusokon és egyéb állami képviseleteken.A Szputnyik hírportál beszámolója szerint Görögország 34, Dánia 20 Szlovákia pedig 16 munkatársat vehet fel, Szlovénia és Horvátország pedig egyetlen helyi munkatárssal sem rendelkezhet a diplomáciai és konzuli képviseleteken.

A moszkvai kormány által összeállított lista nem végleges, és tovább bővülhet a külföldi orosz képviseletekkel szembeni barátságtalan magatartás alapján, miután az más, meg nem nevezett országok esetében is tapasztalnak hasonló jelenségeket.

Jó társaság

Horvátország kétféleképpen reagált az orosz közleményre, horvát miniszterelnök röviden csak annyit mondott, hogy Horvátország “jó társaságban” van.

Másképp ítélte meg a helyzetet horvát , aki az utóbbi időben többször is oroszpártisággal vádoltak meg,

Ez egy nagyon veszélyes helyzet, ami azzal fenyeget, ami akár beláthatatlan formát is ölthet, de remélem, hogy nem fog. Most már csak reménykedhetek, semmi többet nem tehetek

– mondta a horvát köztárasági elnök, aki szerint Horvátország valóban ellenséges magatartást tanúsít Oroszországgal szemben, bár ebből nem veszi ki annyira a részét, mint azok az országok, amelyek de facto háborúban állnak Oroszországgal.A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség rögtön le is kapott a nyilatkozatra, és már délután azt jelentette: a horvát elnök elismerte, hogy hazája barátságtalanul viselkedik Oroszországgal szemben, ami miatt aggodalmát fejezte ki.

Az orosz hírügynökség megjegyezte, hogy a hivatalos Zágráb a külügyminisztériumon keresztül több élesen oroszellenes nyilatkozatot tett, támogatta az Oroszországgal szembeni összes uniós szankciót, orosz diplomatákat utasított ki, valamint fegyvereket és anyagi segítséget küldött Kijevnek.

Szlovénia nem lepődött meg

A moszkvai bejelentés Szlovéniát nem lepte meg, mivel nem ez az első orosz “megtorló intézkedés” a kis balkáni országgal szemben.

Oroszország már májusban elrendelte, hogy Szlovénia négy fővel csökkentse diplomáciai állományának létszámát, mindezt pedig a Szlovénia és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok 30. évfordulója alkalmából tette.

A sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az orosz kormány Szlovéniát ismét az barátságtalan országok listájára helyezte.

A szlovén külügy szerint az orosz kormány döntése “nincs hatással” a moszkvai szlovén további munkájára.

Közben Dánia moszkvai nagykövete a Twitteren azt közölte, hogy hazája kénytelenek abbahagyni a vízumok kiadását, mivel az orosz kormány úgy döntött, hogy kiutasítja a nagykövetség teljes vízumrészlegét.Twitteres bejegyzésben a dán annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az utazás, a tanulás, valamint a másik perspektívájának megértése nagyon fontos a válság megoldása szempontjából.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: