Connect with us

Magyarország

MAGYARSÁG: A legnagyobb veszélyt a külföldre távozók jelentik egy magyar államtitkár szerint

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Vajdasági Szabadegyetem
play icon A cikk meghallgatása

Egy közösség megmaradását leginkább a külföldre távozók veszélyeztetik, és ezzel a kihívással kellett szembesülnie Szerbiának is a kilencvenes években, mára azonban talpra tudott állni az ország és a vajdasági magyar közösség is. Az MTI jelentése szerint ezt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Kishegyesen, a Vajdasági Szabadegyetemen jelentette ki.

Kormányközi optimizmus

Magyar véleménye szerint a gazdaságot kell fejleszteni, illetve a fiataloknak jövőt és fejlődési perspektívát kell biztosítani, hogy a szülőföldjükön maradjanak és boldoguljanak. Álláspontja szerint a magyar kormány 2010 óta igyekszik tartalommal megtölteni azt a vállalását, hogy felelősséget érez minden magyar iránt.

– A nemzeti elkötelezettségnek és a gazdasági lehetőségeknek köszönhetően sikerült olyan programokat indítani, amelyek támogatják a határon túli magyarságot, Szerbiában pedig volt és van egy olyan kormány, amely nyitottnak mutatkozott ezeknek a támogatásoknak a befogadására

– tette hozzá az államtitkár, aki szerint a magyar kormány szeretné folytatni a támogatási rendszer építését, amikor azt a most kialakult háborús helyzet, illetve az abból adódó gazdasági nehézségek lehetővé teszik

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke kitért arra, hogy nem a vajdasági magyarság a legnagyobb létszámú határon túli magyar közösség, ugyanakkor három olyan kezdeményezés is van, amely innen indult: a kettős állampolgárság, a gazdaságfejlesztési program, illetve az autonómia kérdése.

– Mindhárom területen történtek előrelépések az egész Kárpát-medencében, de a Vajdaságban jutottak a leginkább előre

– húzta alá az ifjabbik Pásztor, aki szerint ezeket a célokat az “erős magyar érdekképviseletnek” köszönhetően tudta megvalósítani a vajdasági magyarság.

A VMSZ második embere szerint arra van szükség, hogy számos vajdasági fiatal a Vajdaságban képzelje el a jövőjét, és erre meglegyenek a lehetőségek és a feltételek.

A Prosperitati Alapítvány

Juhász Bálint, a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Prosperitati Alapítvány ügyvezetője rámutatott, hogy évekig tartó felmérés és egy gazdasági stratégia kidolgozása után a kormány befogadó hozzáállásának köszönhetően tudott elindulni a gazdaságfejlesztési program 2016-ban.

A politikus szerint néhány évvel, évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt egy olyan jövőkép, mint most. Ehhez kellett az anyaországi támogatás, a befogadó szerb állam támogatása, illetve a jó gazdasági elképzelések.

Illés Boglárka országgyűlési képviselő, a Fidelitas elnöke a Kárpát-medence fiatal? Igen! című előadásában rámutatott: nélkülözhetetlen, hogy a Kárpát-medencei magyarság ne csak megmaradjon, hanem gyarapodjon is, és ez egy döntéssel kezdődik.

– Azt látjuk, hogy a fiatalok családban, a szülőföldjükön képzelik el a jövőjüket

– vélte Illés, aki szerint “Magyarország kormánya 2010 óta számtalan olyan lépést tett, “amelynek köszönhetően látható, hogy a demográfiai tendencia elkezdte egy gyarapodó nemzet képét felrajzolni”.

Ezen intézkedések között az országgyűlési képviselő a családtámogatást, az otthontámogatást, illetve a Köldökzsinór Programot említette, és rámutatott, hogy ezek mind “azt segítik elő, hogy a fiatalok merjenek családot alapítani, és érezzék, hogy az őket körülvevő bizonytalan helyzetben vannak kiszámíthatóságot jelentő pontok is”.

Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzési és elemzési igazgatóságának a vezetője a szabadegyetemen részt vevő fiataloknak tartott előadásában a gazdasági növekedés formáiról, illetve lehetőségeiről beszélt.

Balatoni felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság mára “elérte azt a szintet, amire a történelem predesztinálja”, az ország célja azonban az, hogy ne rekedjen meg ezen a szinten, hanem 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségének a 100 százalékát.

A pénzügyi szakember szerint azonban az ukrajnai háború miatt gyengült a gazdasági környezet egész Európában, így Magyarországon is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava