Connect with us

Szerbia

BÜDÖS RÁNTOTTA, “ZÖLD” CSEVAP: Ezzel etetik az iskolai kirándulásokon a szerb diákokat
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Zöldülő természet, zöldülő csevapok
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az első megbetegedések akkor történtek, amikor 137 belgrádi diák nem politikai értelemben vett “zöld” csevapot evett a közismert turisztikai központnak számító Sokobanjában. Egy másik esetben minden bizonnyal romlott képviselőfánkot szolgáltak fel 76 aleksandrovaci diáknak, akik egy másik fürdővárosba, Niška Banjába rándultak ki. A múlt héten 25 óvodás büdös rántottát kapott, szintén egy kirándulás alkalmával.

Óvodások betegedtek meg

Az első szalmonellafertőzés, amely egyébként halálos is lehet, május 26-án történt, a legutóbbiról pedig minap érkezett jelentés, amikor a 75 óvodás közül 25 szalmonellafertőzés tüneteit “produkálta”.

Az óvodások egy pihenéssel egybekötött háromnapos oktatási programban vettek részt a napokba egy divčibarei üdülőközpontban, a megbetegedésekről szóló hírt megerősítették az óvoda vezetői is.

A gyerekek arról számoltak be, hogy a reggeli rántotta büdös volt, vagyis nem éppen olyan volt a szaga/illata, mint ahogy azt ők megszokták.

A legtöbb kisgyerek esetében magas lázról és véres székletről számolt be a szerb média, miközben többen közülük intenzíven hánytak, ám csak néhány esetben bizonyosodott be, hogy szalmonellafertőzés történt. Négy gyermeket bennfogtak a kórházban.

A megbetegedések a Stevan Filipović nevet viselő gyermeküdülőben történtek, a szervező pedig egy belgrádi iroda volt. Ők újságíróknak azt mondták: nekik is érdekük, hogy fény derüljön arra, hogy valójában mi is történt, és hogy kit terhel a felelősség.

Az érintett üdülőközpont vezetője szerint minden felszolgált menüből két napig tárolnak egy-egy porciót, így bármikor ellenőrizhető az étel minősége. Azt is hozzátette, hogy ők is vigyáznak a gyerekek egészségére, ezért sem krémes állagú édességeket, sem fagylaltot nem szolgálnak fel a kis vendégeknek.

A többi eset

Egy másik eset alkalmával 76 alsós kisdiák, akik – mint már említettük – Aleksandrovacból Nišbe mentek kirándulni, szalmonellafertőzést kapott, miután fánkot evett: volt, aki kettőt is.

Május 26-án az egyik belgrádi általános iskola 137 diákja betegedett meg, ez volt az első eset. A gyerekek a kirándulást követően azt mesélték a szüleiknek, hogy “zöld” csevapot szolgáltak fel nekik.

Az illetékes közegészségügyi hatóság szerint ilyen esetekben meg kellene kérdezni az óvónőket, tanítókat is, mert szerintük az étel minősége nem feltétlenül kifogásolható, ha egy kisgyermek azt mondja valamire, hogy furcsa a szaga.

A megbetegedések igencsak kellemetlen időpontban szaporodtak el, amikor a szerb elnök minden eszközzel a hazai turizmus propagálására törekszik. Instagram-oldalán például nemrégiben fotópályázatot hirdetett, amelyre hazai tájakról készül felvételeket lehet beküldeni.

Aleksandar Vučić a napokban jelentette be, hogy 15 ezer dinár (kb. 50 ezer forint) “nyaralási pótlékot” kapnak a leginkább rászorulók, a vouchereket hazai (szerbiai) üdülőhelyeken lehet beváltani.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava