Connect with us

Bosznia

OLCSÓ GÁZ: A boszniai szerbek is olcsón kapják a gázt, új vezeték is épül, ha épül

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dodik szentpetervar
A cikk meghallgatása

A bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, Milorad Dodik Szentpéterváron találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével, akivel megállapodott abban, hogy a boszniai Szerb Köztársaság az év végéig változatlan áron kapja a gázt. A boszniai szerb vezető korábban azt híresztelte, hogy ma találkozik Vlagyimir Putyinnal is, amire a jelek szerint nem került sor, de azért ezzel kapcsolatban nem árt óvatosnak lenni.

Az említett Miller- Dodik találkozón abban is megállapodtak, hogy két hónapon belül elkészül a Drina alatt áthaladó új gázvezeték ütemterve. Az építkezés akkor kezdődhetne meg, amikor ehhez megkapnák a szükséges hazai engedélyeket, ami azonban a boszniai erőviszonyokat ismerve, minden bizonnyal azt jelenti, hogy körülbelül sohanapján, vagy egy nappal utána. Dodik ezzel kapcsolatban azzal fenyegetődzött, hogy a boszniai szerbek minden külföldi projektet leállítanak Bosznia- Hercegovinában, ha a többiek (értsd: bosnyákok) továbbra is blokkolják a Gazprommal kapcsolatos tervet.

A boszniai szerb vezető korábbi előrejelzései szerint találkoznia kellett volna Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ebből azonban nem lett semmi, vagy ha lett is, akkor azt egyelőre jól titkolják.

Nem kizárt, hogy Putyinnak derogál egy légyott egy olyan szintű politikussal, mint Dodik, de hát a háború megtette a magáét, neki egyelőre ez maradt, legalább is Európából.

Tavaly decemberben Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő utólag ismerete be, hogy a boszniai Szerb Köztársaság vezetőjét fogadta Putyin, és a négyszemközti találkozón “nagyon hasznos és részletes megbeszélést” folytatott vele.

Peszkov úgy fogalmazott, hogy a Putyin- Dodik szeánszról azért nem közöltek semmit, mert a találkozó napján “fontosabb dologok is történtek”, mint például a szénipar helyzetéről szóló “kiterjedt konferencia”.

Ezt akár úgy is felfoghatjuk, hogy “helyén kezelték” Dodikot, akivel lenyelették a békát, miszerint nála fontos dolgok is vannak. Mint Moszkvában akkor fogalmaztak, a “szénipari konferencia prioritást élvezett”. Mivel Dodik nem bányász, legfeljebb aknamunkás, így orosz részről nem akarták felesleges információkat terhelni az orosz közvéleményt.

Azért sem tudjuk teljesen kizárni, hogy most is valami hasonló forgatókönyv érvényesült, mert tavaly decemberben Dodik azt követően tárgyalt a Gazprom igazgatótanácsának elnökével, hogy találkozott Putyinnal, aki megszabta a boszniai szerbeknek szánt gáz árát. Csak ezt követően került tehát képbe Miller, mint végrehajtó ember, aki most szinte csüngött Dodik nyakán, mint a mellékelt Twitter-videóból kiderül.

Mivel már megtartották a Dodik- Miller találkozót, elképzelhetőnek tartjuk, hogy Dodikot netalán fogadta Putyin, persze, az is lehet, hogy nem, és anélkül közölte Millerrel a régi-új árat, hogy Dodik a “színe elé sem járult”. Putyinnak délután elvileg készülnie kell az orosz média által világraszólónak minősített beszédére, amelyből egyetlen mondatot felejtett ki: “történjen bármi is, embert nem ölünk!”

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava