Connect with us

Bosznia

ARZENÁL: Egymás után kerülnek elő a bosznia-hercegovinai pincékben illegálisan tárolt fegyverek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

arzenal
A cikk meghallgatása

A bosznia-hercegovinai rendőrség az EU-csatlakozás által vezérelt politikai elit nyomására sorozatban hajtja végre az illegális fegyverraktárak felszámolását. A korábbi hónapokban a szervezett bűnözői csoportok tagjai számos alkalommal követtek el pokolgépes támadást egymás törzshelyei és családi házai ellen. A bandaháborúk a legtöbb esetben a kábítószer és emberkereskedelemmel, valamint a védelmi pénz beszedéssel függenek össze. A korábbi években a koronavírus helyzet miatt bevezetett korlátozások, míg napjainkban az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság mér csapást az egyébként sem túl acélos boszniai gazdaságra. A lakosság elszegényedésének növekedése miatt csökken a helyi szervezett bűnözői csoportok bevétele is, ami miatt azok területeket próbálnak szerezni egymástól.

Abszurd valóság

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a meglehetősen forró hangulatúra sikeredett szarajevói tavasz egyik megmosolyogtató eseménye volt, amikor egy tervezett merénylet amiatt maradhatott el, mert az elkövető a villamoson felejtette a kézigránátot.

Hasonlóan érdekes kriminalisztikai eset volt 2022. februárjában, amikor a fényes nappal megkísérelt emberrablás azért nem valósult meg, mert a sértett az illegálisan magánál tartott lőfegyveréből nyitott tüzet káromkodva a két támadóra, akik rémülten menekültek a helyszínről a térfigyelő kamerák felvételei szerint.

A boszniai szervezett bűnözés egyik központjának számító Ilidža és a mára azzal szinte egybeépült Novo Szarajevó (Új- Szarajevó) határán a leggyakoribbak a bandák közti fegyveres összecsapások. A tegnapi napon a Szarajevó Kanton rendőrsége által csak H.E. monogrammal megjelölt személy elleni gyilkossági kísérlet után az egyik gyanúsított elkövető ilidžai ingatlanjában egy komplett fegyverarzenált foglaltak le.

Ilidžán, a gyilkossági kísérlettel gyanúsított személy otthonában fellelt fegyverek

Ilidžán, a gyilkossági kísérlettel gyanúsított személy otthonában fellelt fegyverek (Forrás: Klix.ba)

Fő elemként a rendőrségi beszámoló a két gépkarabély és a hozzájuk való 1500 töltény mellett a jugoszláv gyártmányú kézigránátokat emelte ki nagy fogásként.

A komoly eredményekkel végződő házkutatást követően a rendőrség követte a kihűlni nem akaró nyomot. Így jutottak el pár órával később a Szarajevó Centar (Centrum) nevű negyedében lévő házhoz, ahol egy személyt vettek őrizetbe, és további jelentős mennyiségű fegyvert foglaltak le.

A gyilkossági kísérlettel összefüggésben előállított négy férfi kapcsán Szarajevó Kanton Ügyészsége közölte, hogy közülük többen körözés alatt álltak korábban elkövetett bűncselekmények, közük gyilkosság miatt.

Fegyver van bőven

A fenti példák ellenére a boszniai rendőri szervek, az EUFOR és más nemzetközi rendvédelmi szervezetek minden évben javuló statisztikákkal próbálják meggyőzni a helyi lakosságot arról, hogy az illegálisan magánkézben lévő fegyverek száma jelentősen csökkent a korábbi években.

A hivatalos közlemények alapján minden 5-ik bosznia-hercegovinai háztartásban van illegális fegyver.

A valós helyzet ennél lényegesen árnyaltabb nem csak Bosznia- Hercegovinában, hanem a teljes nyugat-balkáni régióban. Sokan abban reménykedtek, hogy a jugoszláv hadianyag készletek elöregedésével, és annak közel-keleti konfliktusok színhelyére történő kiáramlásával a Nyugat- Balkánon jelentősen csökken az illegális fegyverek mennyisége.

Ez azonban nem történt meg, mivel a nacionalista politikai kurzusok közti folyamatos ellentétek miatt a lakosság jelentős része továbbra is úgy érzi, hogy magának kell megoldani a saját és környezete védelmét. Elég csak arra gondolni, hogy a NATO-hoz való közeledéssel, illetve az ahhoz való csatlakozással mekkora mértékben csökkent az egyes nyugat-balkáni államok haderejének ütőképessége.

A “leszerelési folyamat” jelentősen növelte az alapvetően konzervatív, nacionalista lakosság önvédelemre, vagyis önmaga felfegyverzésére vonatkozó igényét. Ezzel párhuzamosan Szerbiában, Horvátországban és Bosznia- Hercegovinában az újjáépítést követően ismét termelni kezdtek a korábbi jugoszláv fegyvergyárak, mivel számos közel-keleti és afrikai államban továbbra is fennállt az igény az ezek által 1991-ig gyártott eszközök iránt.

Bosznia kapcsán ahhoz nem kell túl erős fantázia, hogy elfogadjuk, a ma engedély nélkül magánkézben lévő fegyverek nagy része a délszláv háborús készletek mellett az újonnan termelésbe vont üzemekből került ki, illegális úton.

Az illegálisan tartott fegyverek mellett nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy Bosznia- Hercegovinában lényegesen egyszerűbb fegyvertartási engedélyt szerezni, mint bármely uniós tagállamban. Ennek az eredménye, hogy a boszniai statisztikai hivatal szerint minden 12-ik állampolgár, vagyis mintegy 285.000 személy tart otthon valamilyen jogszabályi engedély alapján lőfegyvert.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava