Connect with us

Bosznia

ARZENÁL: Egymás után kerülnek elő a bosznia-hercegovinai pincékben illegálisan tárolt fegyverek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

arzenal
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A bosznia-hercegovinai rendőrség az EU-csatlakozás által vezérelt politikai elit nyomására sorozatban hajtja végre az illegális fegyverraktárak felszámolását. A korábbi hónapokban a szervezett bűnözői csoportok tagjai számos alkalommal követtek el pokolgépes támadást egymás törzshelyei és családi házai ellen. A bandaháborúk a legtöbb esetben a kábítószer és emberkereskedelemmel, valamint a védelmi pénz beszedéssel függenek össze. A korábbi években a koronavírus helyzet miatt bevezetett korlátozások, míg napjainkban az orosz-ukrán háború okozta bizonytalanság mér csapást az egyébként sem túl acélos boszniai gazdaságra. A lakosság elszegényedésének növekedése miatt csökken a helyi szervezett bűnözői csoportok bevétele is, ami miatt azok területeket próbálnak szerezni egymástól.

Abszurd valóság

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a meglehetősen forró hangulatúra sikeredett szarajevói tavasz egyik megmosolyogtató eseménye volt, amikor egy tervezett merénylet amiatt maradhatott el, mert az elkövető a villamoson felejtette a kézigránátot.

Hasonlóan érdekes kriminalisztikai eset volt 2022. februárjában, amikor a fényes nappal megkísérelt emberrablás azért nem valósult meg, mert a sértett az illegálisan magánál tartott lőfegyveréből nyitott tüzet káromkodva a két támadóra, akik rémülten menekültek a helyszínről a térfigyelő kamerák felvételei szerint.

A boszniai szervezett bűnözés egyik központjának számító Ilidža és a mára azzal szinte egybeépült Novo Szarajevó (Új- Szarajevó) határán a leggyakoribbak a bandák közti fegyveres összecsapások. A tegnapi napon a Szarajevó Kanton rendőrsége által csak H.E. monogrammal megjelölt személy elleni gyilkossági kísérlet után az egyik gyanúsított elkövető ilidžai ingatlanjában egy komplett fegyverarzenált foglaltak le.

Ilidžán, a gyilkossági kísérlettel gyanúsított személy otthonában fellelt fegyverek

Ilidžán, a gyilkossági kísérlettel gyanúsított személy otthonában fellelt fegyverek (Forrás: Klix.ba)

Fő elemként a rendőrségi beszámoló a két gépkarabély és a hozzájuk való 1500 töltény mellett a gyártmányú kézigránátokat emelte ki nagy fogásként.

A komoly eredményekkel végződő házkutatást követően a rendőrség követte a kihűlni nem akaró nyomot. Így jutottak el pár órával később a Szarajevó Centar (Centrum) nevű negyedében lévő házhoz, ahol egy személyt vettek őrizetbe, és további jelentős mennyiségű fegyvert foglaltak le.

A gyilkossági kísérlettel összefüggésben előállított négy férfi kapcsán Szarajevó Kanton Ügyészsége közölte, hogy közülük többen körözés alatt álltak korábban elkövetett bűncselekmények, közük gyilkosság miatt.

Fegyver van bőven

A fenti példák ellenére a boszniai rendőri szervek, az EUFOR és más nemzetközi rendvédelmi szervezetek minden évben javuló statisztikákkal próbálják meggyőzni a helyi lakosságot arról, hogy az illegálisan magánkézben lévő fegyverek száma jelentősen csökkent a korábbi években.

A hivatalos közlemények alapján minden 5-ik bosznia-hercegovinai háztartásban van illegális fegyver.

A valós helyzet ennél lényegesen árnyaltabb nem csak Bosznia- Hercegovinában, hanem a teljes nyugat-balkáni régióban. Sokan abban reménykedtek, hogy a jugoszláv hadianyag készletek elöregedésével, és annak közel-keleti konfliktusok színhelyére történő kiáramlásával a Nyugat- Balkánon jelentősen csökken az illegális fegyverek mennyisége.

Ez azonban nem történt meg, mivel a nacionalista politikai kurzusok közti folyamatos ellentétek miatt a lakosság jelentős része továbbra is úgy érzi, hogy magának kell megoldani a saját és környezete védelmét. Elég csak arra gondolni, hogy a NATO-hoz való közeledéssel, illetve az ahhoz való csatlakozással mekkora mértékben csökkent az egyes nyugat-balkáni államok haderejének ütőképessége.

A „leszerelési folyamat” jelentősen növelte az alapvetően konzervatív, nacionalista lakosság önvédelemre, vagyis önmaga felfegyverzésére vonatkozó igényét. Ezzel párhuzamosan Szerbiában, Horvátországban és Bosznia- Hercegovinában az újjáépítést követően ismét termelni kezdtek a korábbi jugoszláv fegyvergyárak, mivel számos közel-keleti és afrikai államban továbbra is fennállt az igény az ezek által 1991-ig gyártott eszközök iránt.

Bosznia kapcsán ahhoz nem kell túl erős fantázia, hogy elfogadjuk, a ma engedély nélkül magánkézben lévő fegyverek nagy része a délszláv háborús készletek mellett az újonnan termelésbe vont üzemekből került ki, illegális úton.

Az illegálisan tartott fegyverek mellett nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy Bosznia- Hercegovinában lényegesen egyszerűbb fegyvertartási engedélyt szerezni, mint bármely uniós tagállamban. Ennek az eredménye, hogy a boszniai statisztikai hivatal szerint minden 12-ik állampolgár, vagyis mintegy 285.000 személy tart otthon valamilyen jogszabályi engedély alapján lőfegyvert.

Bosznia

ERŐDEMONSTRÁCIÓ: Az USA stratégiai bombázókkal gyakorlatozik a boszniai légtérben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bombázó, államelnökség, Cvijanovic
B-1B LANCER: A miheztartás végett az Egyesült Államok erőt demonstrál a Balkánon (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Felrázta a boszniai szerb politikai elitet az USA szarajevói nagykövetségének azon közleménye, amely szerint a holnapi napon két stratégiai bombázó gyakorlatozik a bosznia-hercegovinai légtérben. A kilencvenes években a Jugoszláv Néphadsereg ellen is bevetett típus megjelenését az USA külügyi vezetése vélhetően erődemonstrációnak szánja a nyugat-balkáni térségben egyre fokozódó feszültség csökkentésére. Kérdés azonban, hogy a B-1B bombázók megjelenése nem lesz-e olaj a (soha nem) szunnyadó parázsra.

Amerikai erődemonstráció

A szarajevói lakosok körében futótűzként terjedt a helyi média egyes felületein megjelent hír, hogy a holnapi napon, azaz május 30-án az amerikai légierő két B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázója hajt végre alacsony átrepülést a boszniai főváros és más települések légterében.

Az USA szarajevói nagykövetségének közleménye alapján az átrepülés egy gyakorlat keretében valósul meg, amelyben az amerikai légierő és a boszniai hadsereg működik közre.

A gyakorlat célja egyes manőverek végrehajtásán túl, hogy demonstrálják a két ország hadereje közti tartós és stabil együttműködést.

A nyíltan vállalt politikai célzat pedig az, hogy az USA ez úton is kifejezze: „továbbra is kiáll Bosznia-Hercegovina szuverenitása, területi integritása és multietnikai karaktere mellett.”

James Hecker tábornok, az amerikailégierő európai és afrikai egységeinek parancsnoka elmondta, hogy a közös gyakorlattal az amerikai fél és a boszniai haderő együttesen kíván hozzájárulni a nyugat-balkáni térség békéjének és biztonságának megőrzéséhez.

A végrehajtandó manőverek kapcsán annyi vált ismertté, hogy az USA Bosznia-Hercegovinában állomásozó speciális alakulata működik majd együtt a boszniai szárazföldi erőkkel.

Ennek a légi támogatásában vesz részt a két stratégiai bombázóból álló kötelék. Az amerikai gépek a brit királyi légierő Fairfordban lévő bázisáról érkeznek. A gyakorlat pedig Tuzla környékén kerül végrehajtásra, azonban a két gép lényegében egész Bosznia-Hercegovina felett köröz majd, így indokolt volt felhívni a lakosság figyelmét az alacsonyan szálló monstrumokra.

bombázó, Cvijanovic, államelnökség

Nem is egy, hanem kettő jön belőle (Forrás: Twitter)

Az egyenként 23 tonnányi bombateher hordozására alkalmas gépek berepülése amiatt került a boszniai közbeszéd középpontjába, mert az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége a fentieken túl azt is jelezte: a gyakorlat azt szolgálja, hogy „az USA képes legyen kellően rövid idő alatt beavatkozni a régióban, amennyiben az a béke és biztonság fenntartása miatt indokolt lenne.”

A gépek kapcsán pedig jelezték, hogy „azok nagy mennyiségben képesek bármely ellenséggel szemben bevetni precíziós és más hagyományos robbanófejeket.”

Az amerikai külügy bekeményít

A géppár átrepülésével kapcsolatban irdatlan mennyiségű elmélet született a boszniai közírók tollából. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a gyakorlat mindenképpen erődemonstráció az USA részéről, amivel azt akarja az amerikai külügyi vezetés artikulálni a régió vezetői felé, hogy

 • lehet irdatlan sok kínai hitelt felvenni, ahogy azt tette a korábbi években Montenegró,
 • lehet hintapolitikát színlelni, mint Aleksandar Vučić szerbiai elnök,
 • lehet Moszkvába utazni, mint a múlt héten Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
 • lehet rendőri akciókkal nemzetiségi összetűzést provokálni, mint pár napja Albin Kurti koszovói miniszterelnök,
 • az USA azonban az egyetlen nagyhatalom jelenleg, amely a hagyományos diplomáciai és gazdasági eszközökön túl, katonai erővel is meg tud jelenni a nyugat-balkáni régióban.

  Az amerikai vezetés pedig ezt meg is teszi, ha kell.

  A katonai gyakorlat vélhetően amiatt kerül Bosznia-Hercegovinában megtartásra, mert a NATO-hoz való csatlakozás kérdése komolyan megosztja ugyan a társadalmat, a hadsereg azonban már megkezdte a felkészülési folyamatot, így be lehetett vonni egy közös gyakorlatba.

  Bármilyen katonapolitikai indok is áll a most megrendezett gyakorlat mögött, annyi biztosan kijelenthető, hogy az USA szarajevói nagykövetsége nem véletlenül kürtölte világgá a legnépszerűbb boszniai internetes hírportálok által a közös gyakorlatot.

  Ennek pedig az állhat a hátterében, hogy az elhúzódó ukrajnai háború miatt a washingtoni külügy egyre inkább elvárná a nyugat-balkáni szövetségesektől, hogy egységesen álljanak ki az amerikai külpolitikai álláspont mellett, és haladjanak az USA és az EU által kijelölt úton.

  Ezzel szemben a valóság az, hogy Koszovóban a helyzet egyre feszültebb, a boszniai politikai viszonyokban is egyfajta látszat egyetértés uralkodik a felszínen a januárban megalakult koalíciós kormány munkája kapcsán, a felszín alatt azonban a napi politikai döntések folyamatos gyanakvás mellett születnek meg.

  De a parázsló balkáni konfliktusok mellett nem felejthetjük el, hogy folyamatosan napirenden van a görög-török szembenállás a török részről egyre nyilvánvalóbb területi igényekkel, és ezen a mostani törökországi választások nem változtattak.

  A balkáni sort bezárva Bulgária, Észak-Macedónia, valamint Montenegró politikai stabilitása és gazdasági helyzete sem egy „geopolitikai matyóhímzés”.

  Mindez vélhetően elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy az amerikai vezetés, látva a balkáni arcvonalban az elmúlt 25 évben leharcolódott diplomatáinak a tehetetlenségét, arra vetemedett, hogy stratégiai bombázók átrepülésével kommunikálja a politikai realitást a kereteket folyamatosan feszegetni próbáló helyi vezetőknek.

  Összecsaptak a szerbek a gyakorlat miatt

  A boszniai szerb politikai kurzus tagjai közül a szebb napokat megért, ellenzéki Demokratikus Fejlődés Platformjának (Platform Demokratskog Progresa, PDP) alelnöke, Igor Crnadak kísérelte meg politikai haszonszerzésre felhasználni a gépek érkezését.

  Crnadak a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíciós partnerének számító Egyesült Szerbség (Ujedinjena Srpska, US) elnökébe, Nenad Stevandićba szállt először bele, aki a boszniai szerb törvényhozás házelnöke.

  Crnadak a házelnökhöz intézett kérdései között szerepelt ugyanis, hogy miért nem tudott a boszniai szerb vezetés az amerikai légierő tervezett manővereiről?

  bombázó, Cvijanovic, államelnökség

  RÖGTÖN INDULNAK: A B-1B a fairfordi reptéren (Forrás: Twitter)

  Stevandić sajátosan válaszolt Crnadak kérdésére, amikor megjegyezte, hogy a két amerikai gép átrepülésének ténye már korábban is ismert volt számára, és amiatt jön két repülő, hogy „az egyik ráijesszen a szerbekre, a másik meg megörvedeztesse őket”.

  Az amerikai légierő megjelenése kapcsán kifejtett elmés választ Crnadak a magyarral leginkább a „felszínes fecsegés” fogalmára lefordítható boszniai szleng „tuc-muc” jelzővel illette, majd indulatosan kifejtette, hogy a boszniai államelnökségnek kellett engedélyezni egy ilyen gyakorlatot, ergo a szerb államelnökségi tag pozícióját betöltő Željka Cvijanović is megszavazta azt.

  A kérdéses gépek kapcsán pedig Crnadak kijelentette, hogy ezek ahhoz a típushoz tartoznak, amellyel a NATO a volt Jugoszláviát, illetve annak főleg szerb részét bombázta a kilencvenes években.

  Crnadak Cvijanović szerepének kidomborításával közvetetten arra akarta felhívni a boszniai szerb figyelmét, hogy a szerb elnökségi tag annak ellenére kellett, hogy megszavazza a NATO gyakorlatot, hogy az őt a tagjai között tudó SNSD élesen ellenzi Bosznia-Hercegovina NATO csatlakozását.

  Végül Crnadak azzal a felvetéssel akarta Stevandićot is belerángatni a boszniai szerbeket komolyan megmozgató témába, hogy talán ő maga is hozzájárult a legutóbbi moszkvai útja során az amerikai bombázók boszniai átrepüléséhez.

  Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy a nyíltan oroszpárti politikát folytató Stevandić idén február 22-én utazott a boszniai szerb törvényhozás vezetőjeként hivatalos látogatásra Oroszországba, ahol az állami Duma vezetőivel tárgyalt.

  Crnadakot és a boszniai szerb ellenzék vezetőit amiatt érdekli kiemelten a moszkvai út, mert az ott történtekről Stevandić csak röviden és homályosan nyilatkozott.

  A Crnadak által kora délután adott interjú „nagyot ment” a helyi médiában, így az SNSD válaszára sem kellett sokat várni.

  Željka Cvijanović a Crnadak által tett kijelentést, miszerint megszavazta a gépek berepülését, hazugságnak minősítette, majd közölte, hogy az ügyben nem a boszniai Államelnökség döntött, és ő maga nem is tudott arról, hogy ilyen gyakorlatra kerül sor.

  Crnadakot pedig felszólította a vádaskodása kapcsán, hogy legközelebb tájékozódjon alaposabban, mielőtt valótlan kijelentéseket tesz.

  Végül jelezte, hogy ő maga az államelnökség tagjaként, illetve más pozícióban sem adna engedélyt egy NATO-hadgyakorlat megtartására.

  Főleg azok után, hogy a főnök, Milorad Dodik boszniai szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen Oroszország éltetésével zárta a beszédét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava