Connect with us

Kőolaj

A SZANKCIÓK KÖVETKEZMÉNYE: Szerbia nem tud orosz kőolajat beszerezni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

omisalj terminal
A cikk meghallgatása

A szerb bányászati és energiaügyi minisztérium megerősítette, hogy a NIS szerb olajtársaság nem tud orosz kőolajat beszerezni a Horvátországon áthaladó Adria Kőolajvezetéken (JANAF) keresztül az újabb uniós szankciók bevezetését követően. Az N1 TV-társaság szerbiai csatornájának érdeklődésére a minisztérium közölte, hogy nem Szerbia az egyetlen európai ország, amelyet érint az új uniós szankciócsomag, de hozzátetették, hogy mindent megtesznek az ellátás biztosítása érdekében.

A JANAF-on keresztül történő olajszállítás körül már korábban is jelentkeztek nehézségek, amikor az EU megtiltotta a “fekete arany” értékesítését és szállítását olyan harmadik országbeli cégeknek, amely orosz többségi tulajdonban vannak. Így a NIS szerb olajtársaság sem tudott volna kőolajat beszerezni, de végül felmentést kapott az embargó alól.

A hatodik uniós szankciós csomag elfogadását követően a szankciók most másképp érintik Szerbiát.

– Az újabb szankciók megtiltják az orosz kőolaj tengeri úton történő szállítását bármely kikötőn keresztül, a szerbiai NIS viszont éppen az omišalji (Horvátország) kikötőbe érkező tankerek által szerzi be a kőolajat

– közölte az illetékes szerb minisztérium.

Ez azt jelenti, hogy többé nincs lehetőség arra, hogy Horvátországon, illetve Omišaljon keresztül orosz kőolaj érkezzen a pancsovai (Pančevo) finomítóba, de a NIS minden más típusú kőolajat importálhat az orosz kivételével.

A szerb olajtársaság eddig is vásárolt máshonnan, például Irakból származó kőolajat a piaci árak függvényében. Szerbia tehát kizárólag Omišaljon keresztül tud kőolajat importálni, de nem kötelezően Oroszországból.

A közlemény szerint a következő időszakban a szerbek az ellátással kapcsolatos problémák megoldása mellett a kőolajkészlet növelésén dolgoznak, mivel a kőolajtermékekből képezett tartalék további biztonságot jelent a piacokon bekövetkező zavarok esetén.

A szerbiai bányászati ​​és energiaügyi minisztérium ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az új uniós szankciócsomag egyik várható következménye a keresletre nehezedő nyomás növekedése, mert más országok is keresnek majd alternatívákat az oroszországi olajimport helyettesítésére.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava