Connect with us

Görögország

CSEREBERE: A németek adnak a görögöknek, a görögök adnak az ukránoknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A BNP 1 akcioban
Listen to this article

Németország gyalogsági harcjárműveket (Infantry fighting vehicle, IFV) szállít Görögországnak, hogy az athéni kormány szovjet típusú fegyvereket adhasson át Ukrajnának. Erről a “Ringtausch” jellegű megállapodásról a német kancellár számolt be az olajembargó elfogadásáról elhíresült brüsszeli csúcsot követően.

Hírügynökségi jelentések szerint Olaf Scholz ezzel kapcsolatban tárgyalt Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel, az első tudósítások azonban arról nem szóltak, hogy a “csereberbe” milyen német, illetve milyen szovjet gyártmányú fegyvereket érint.

Scholz ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a védelmi minisztériumok sürgősen kidolgozzák a részleteket, és gyorsan végrehajtják a megállapodást.

Egy nemzetközi katonai hírportál ugyanakkor arról értekezett, hogy Görögország a tulajdonában lévő BMP-1-es harcjárműveket átadja Ukrajnának, hogy helyettük német Marder 1A3-at vagy Lynx KF41-ket szerezzen be.

Németország korábban Csehországgal kötött hasonló megállapodást, amely alapján a csehek szovjet T-72-es tankokat adományoztak Ukrajnának.

A mostani “üzlet” révén a görögök modern tankokat és/vagy gyalogsági harcjárműveket kapnak a BMP-1-ek pótlására.

A helyzet megértéséhez érdemes visszakanyarodni 2021 augusztusára, amikor Görögországban nagy érdeklődést váltott ki az a német javaslat, hogy a görögök a fent említett típusokra cseréljék le az általuk birtokolt BMP-1-eket.

Az Army Recognition 2021. augusztus 19-én azt írta, hogy a görögök összesen százhetven Lynx KF41-t és kétszáz Marder 1A3-t szereznének be. A katonai szakportál szerint a Marderek már akkor szállításra készen álltak Németországban.

Szakértők szerint a használt Marderek modernizált változatát a görögök akkor 500 ezer euró körüli áron szerezhették volna be, amivel a görög hadsereg egy nagyon tartós és modern járműhöz jutott volna, illetve jutna most, számos javasolt fejlesztéssel: új torony, új lézeres távolságmérő, új páncélzat.

A németek jelenleg még használják a Marder 1A3-t a saját hadseregükben, de ki akarják őket vonni hadrendből, mert az új Puma IFV-t szeretnék rendszeresíteni.

A fent említett “Ringtausch” jellegű megállapodás alapján azok az országok, amelyek még rendelkeznek a szovjet korszakra jellemző T-72 harckocsival vagy a BMP gyalogsági harcjárművel, most átadhatják azokat Ukrajnának, és cserébe korszerű német harckocsikat kaphatnak.

Német illetékesek azzal érvelnek, hogy egy ilyen “harckocsicsere” előnyös Ukrajna számára is, mert az ukránok olyan modellekhez jutnak, amelyeket az ottani katonák ismernek (és használni tudnak), a NATO-partnerek pedig – például Görögország is – a legújabb német harckocsikkal frissíthetik fel hadiflottájukat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava