Connect with us

Görögország

CSEREBERE: A németek adnak a görögöknek, a görögök adnak az ukránoknak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A BNP 1 akcioban
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Németország gyalogsági harcjárműveket (Infantry fighting vehicle, IFV) szállít Görögországnak, hogy az athéni kormány szovjet típusú fegyvereket adhasson át Ukrajnának. Erről a „Ringtausch” jellegű megállapodásról a német kancellár számolt be az olajembargó elfogadásáról elhíresült brüsszeli csúcsot követően.

Hírügynökségi jelentések szerint Olaf Scholz ezzel kapcsolatban tárgyalt Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel, az első tudósítások azonban arról nem szóltak, hogy a „csereberbe” milyen német, illetve milyen szovjet gyártmányú fegyvereket érint.

Scholz ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a védelmi minisztériumok sürgősen kidolgozzák a részleteket, és gyorsan végrehajtják a megállapodást.

Egy nemzetközi katonai hírportál ugyanakkor arról értekezett, hogy Görögország a tulajdonában lévő BMP-1-es harcjárműveket átadja Ukrajnának, hogy helyettük német Marder 1A3-at vagy Lynx KF41-ket szerezzen be.

Németország korábban Csehországgal kötött hasonló megállapodást, amely alapján a csehek szovjet T-72-es tankokat adományoztak Ukrajnának.

A mostani „üzlet” révén a görögök modern tankokat és/vagy gyalogsági harcjárműveket kapnak a BMP-1-ek pótlására.

A helyzet megértéséhez érdemes visszakanyarodni 2021 augusztusára, amikor Görögországban nagy érdeklődést váltott ki az a német javaslat, hogy a görögök a fent említett típusokra cseréljék le az általuk birtokolt BMP-1-eket.

Az Army Recognition 2021. augusztus 19-én azt írta, hogy a görögök összesen százhetven Lynx KF41-t és kétszáz Marder 1A3-t szereznének be. A katonai szakportál szerint a Marderek már akkor szállításra készen álltak Németországban.

Szakértők szerint a használt Marderek modernizált változatát a görögök akkor 500 ezer euró körüli áron szerezhették volna be, amivel a görög hadsereg egy nagyon tartós és modern járműhöz jutott volna, illetve jutna most, számos javasolt fejlesztéssel: új torony, új lézeres távolságmérő, új páncélzat.

A németek jelenleg még használják a Marder 1A3-t a saját hadseregükben, de ki akarják őket vonni hadrendből, mert az új Puma IFV-t szeretnék rendszeresíteni.

A fent említett „Ringtausch” jellegű megállapodás alapján azok az országok, amelyek még rendelkeznek a szovjet korszakra jellemző T-72 harckocsival vagy a BMP gyalogsági harcjárművel, most átadhatják azokat Ukrajnának, és cserébe korszerű német harckocsikat kaphatnak.

Német illetékesek azzal érvelnek, hogy egy ilyen „harckocsicsere” előnyös Ukrajna számára is, mert az ukránok olyan modellekhez jutnak, amelyeket az ottani ismernek (és használni tudnak), a NATO-partnerek pedig – például Görögország is – a legújabb német harckocsikkal frissíthetik fel hadiflottájukat.

Görögország

A görögök szavaztak, hogy újra voksoljanak, addig ügyvivő kormány irányít

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

görög
Mindhárman visszautasították a kormányalakítási megbízást
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Kiriákosz Micotákisz jelenlegi miniszterelnök jobbközép pártja, az Új Demokrácia (ND) a szavazatok 40,8 százalékát szerezte meg a hétvégi görög parlamenti választásokon, így 146 fővel a legnagyobb frakciót alakíthatja meg a 300 fős törvényhozásban. Noha az ND megőrizte primátusát, 12 hellyel kevesebbet szerzett, mint 2019-ben, ezzel pedig lemaradt a többségről. A miniszterelnök jelezte is, hogy nem kíván gyenge kormánykoalíciót összekovácsolni – a parlamenti arányok ismeretében ez azt jelenti, hogy ő maga új választás mellett tette le a voksát.

Még egyszer szavaznak

A baloldali pártok messze kevesebb szavazatot tudtak szerezni, az ND legnagyobb kihívója, a korábbi miniszterelnök, Aléxisz Cíprasz pártja, a Sziriza csak 20 százalékot (71 mandátumot) kapott, ami több mint 11 százalékpontos visszaesés az előző választáshoz képest, így nyugodtan kijelenthető, hogy a mostani választás legnagyobb vesztese. Különösen annak a fényében, hogy a közvéleménykutatások a korábbi hetekben pártját 30 százalék körülre mérték, az Új Demokráciát is inkább 40 százalék alá, így a Sziriza mindenképp csalódott lehet.

Jánisz Varufákisz, a Cíprasz korábbi, nemzetközi szinten is feltűnést keltő gazdasági elveket valló pénzügyminisztere által létrehozott megszorításellenes MeRA25 nem tudta átlépni a három százalékos parlamenti küszöböt, így kikerült a törvényhozásból.

A többi, parlamentbe jutó baloldali párt 2019-hez képest kissé jobban szerepelt: így az egykoron szebb napokat látott szocialista PASOK (11,5 százalékkal 41 mandátumot), a kommunistákat tömörítő KKE 7,2 százalékot (26 helyet) szerzett, így együttesen sem tudnak kormányt alakítani – Cíprasz vissza is adta a kormányalakítás lehetőségét az államfőnek.

görög választások, görög

Miután a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező PASOK is megkapta az elnök felkérését, de szintén visszautasította a lehetőséget, így ügyvivő kormány alakul, amelyet Joannisz Szarmasz, a görög számvevőszék elnöke vezet. Ez a kormány a június 25-én tartandó választásokig irányítja az országot.

A parlamentben további frakciót alakíthat a nemzeti radikális Görög Megoldás párt, amely 4,5 százalékot kapott, ez 16 képviselői helyre volt elegendő.

A választás előtt pár hónappal elfogadott új szabályozásnak köszönhetően ráadásul több kisebb, jellemzően nemzeti radikális párt maradt ki a választási versenyből, mivel kizárták azokat a szervezeteket, akiket elítéltek vezetnek – ezáltal az Arany Hajnal vitorlájából fogták ki a görög honatyák a szelet, vagy inkább vették el a vitorlákat, nehogy véletlenül kihajózzon.

Miért nem alakítanak kormányt?

Micotákisz döntését a kormányalakítás visszautasításával kapcsolatban az is indokolta, hogy a június 25-én tartandó választáson már várhatóan más lesz a mandátumkiosztás.

Az utóbbi pár évben számos alkalommal módosították a választási törvényt.

A Cíprasz-kormány alatt, 2016-ban elfogadott módosításoknak köszönhetően a korábban alkalmazott, a legerősebb pártnak vagy pártszövetségnek járó 50 mandátumos többségi prémiumot ezen a voksoláson nem alkalmazták: a korábbi rendszerben ezek a plusz parlamenti helyek garantálták a kormánytöbbséget, miáltal stabilabb kormányzást tettek lehetővé, akár már a szavazatok 40 százalékának megszerzésével is.

görög, görög választások

Joannisz Szarmasz, ideiglenesen ő kormányoz

A prémium nélkül az Új Demokrácia többségi mandátum nélkül maradt, így viszont a 146 helyet szerző párt nem tudott kormányt alakítani – vagyis inkább nem akart. Az abszolút többség megszerzéséhez még öt szavazatra lett volna szükség a 300 tagú parlamentben.

A Micotákisz-kormány 2020-ban módosította a választási törvényt, így a következő, eredetileg 2027-ben tartandó, de a júniusra előre hozott választáson megint változik a parlamenti helyek kiosztása.

A három évvel ezelőtti változtatások szerint a győztes pártkoalíció további 20 parlamenti helyet fog kapni automatikusan a hagyományos bónuszrendszerben; a fennmaradó 30 hely pedig a legtöbb szavazatot kapó pártnak vagy koalíciónak jár 25 és 40 százalék közötti eredménynél számolva, fél százalékonként egy mandátum.

Amennyiben ezen rendszer szerint tartották volna a választásokat, a ND mind az 50 extra mandátumot bezsebelte volna, ami kényelmes többséget jelentene.

A jobbközép kormány választási sikere – noha szerény mértékben elmarad a négy évvel ezelőttitől – mutatja, hogy az emberek többsége díjazta a relatíve magas gazdasági növekedést, a már lefelé tartó inflációt (az előző év azonos időszakához képest immár 3 százalék), a migránsokkal szembeni határozott fellépést, amit a 2020-as görög-török menekültválság idején láthattak a televíziónézők. (A szorgalmasabbak értesülhettek róla a BALK-ról is.)

A határozott fellépés mit sem változott, legalábbis a török partok felől illegális módon érkezők az Égei-tengeren zajló folyamatos visszaküldését illeti.

Noha nem oldódtak meg a gazdasági problémák, de bő tíz évvel az euró után úgy tűnik, Görögország tartós növekedési pályára állt. Mindezt úgy, hogy válságokból kijutott az elmúlt négy évre is: a koronavírusjárvány okozta nehézségek, majd pedig az év elején történt szerencsétlen vonatbaleset, amiben 57 ember veszítette életét, ez masszív tüntetéseket generált Athénban – ám a Micotakisz-kormány népszerűsége nem esett vissza érdemben.

Még úgysem, hogy a miniszterelnök lehallgatási botrányba is keveredett, miután kiderült, hogy a szolgálatokat alkalmazva lehallgattak ellenzéki és katonai vezetőket, újságírókat.

A tavaly nyár óta dagadó ügy végül januárban egy bizalmatlansági indítványban csúcsosodott ki, viszont parlamenti többségét kihasználva az erről szóló szavazást nyerte a kormánypárt.

Összeségében Micotakisz optimistán tekinthet a bő egy hónap múlva tartandó választásra: amennyiben nem történik egy kellemetlen botrány, akkor az életbe lépő modósításoknak köszönhetően kényelmes többsége, várhatóan mintegy 160 mandátuma lesz az Új Demokráciának a parlamentben.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava