Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

KATONAI TÉRHÓDÍTÁS: A NATO Bosznia-Hercegovinában is erősít, Dodik ezt veszélyesnek tartja

ket 2ikebana
KATONAI ERŐSÍTÉST KÉRT: A bosznia-hercegovinai "rotációs elnök" és a NATO-főtitkár

Olvasási idő: 3 perc

A NATO főtitkára úgy nyilatkozott, hogy a nyugati katonai szervezet folytatja védelmi kapacitásainak növelését Bosznia-Hercegovinában. Jens Stoltenberg erről azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy Brüsszelben fogadta Šefik Džaferovićot, a bosznia-hercegovinai elnökség tagját. Milorad ezt veszélyesnek látja, mert erről nem született semmiféle döntés Bosznia-Hercegovinában, ahogy Džaferović sem rendelkezett semmiféle felhatalmazással arra, hogy Stoltenberggel találkozzon.

Mindenki “békézni” akar

A nyilatkozatok szintjén senki sem akar háborúzni, mindenki csak “békézni” szeretne, így egyáltalán nem meglepő, hogy a NATO-főtitkára is “békeharcos”, Stoltenberg ugyanis úgy fogalmazott, hogy “a NATO határozottan támogatja a békét és a stabilitást Bosznia-Hercegovinában és a Nyugat-Balkánon”.

A főtitkár az ukrajnai háború miatt minden eddiginél fontosabbnak tartja a politikai párbeszéd és az együttműködés erősítését.A NATO a továbbiakban többet fog tenni azért, hogy kiálljon partnerei mellett a Bosznia-Hercegovinával való együttműködés elmélyítése érdekében, ami egy új csomagot foglalhat magában a védelmi kapacitások kiépítésére, valamint az együttműködésünk megerősítésére a kézi- és könnyű, valamint a terrorizmus elleni küzdelem és a kiberbiztonság terén

– mondta Stoltenberg, aki támogatásáról biztosította az békefenntartó műveletet is.

E tekintetben továbbra is kulcsfontosságú az együttműködésünk az Európai Unióval. Továbbra is támogatjuk ezt a fontos uniós műveletet, mivel létfontosságú az állam stabilitása szempontjából, és ezt fenn kell tartani

– mondta az vezetésű nyugati katonai szervezet főtitkára, aki megjegyezte, hogy a katonai szervezet növeli alkalmazottainak számát Bosznia-Hercegovinában, amelynek további pénzügyi forrásokat is biztosított, emellett pedig támogatja azokat a szakértői csoportokat, amelyek a dezinformációk elleni küzdenek.

Politikai és gyakorlati értelemben vett támogatásunk fokozása hozzájárulhat az ellenállóképesség kialakításához, és az esetleges megelőzéséhez a jövőben. Minden további segítségnyújtást az igényekhez igazítunk, és teljes mértékben összehangolunk Bosznia-Hercegovinával

– jelentette ki Stoltenberg, ami mémileg problémás lehet a ellenkezése miatt, de a jogszerűség tekintetében is, mint ahogy ezt az eddigi gyakorlat is mutatja.Stoltenberg egyúttal felszólított minden politikai erőt Bosznia-Hercegovinában, hogy hagyja abba a megosztás retorikáját, és haladjon a megbékélés felé. A főtitkár arról is beszélt, hogy az összes NATO-tagállam állandó képviselőiből álló Észak-atlanti Tanács következő ülésén felszólal Šefik Džaferović, a bosznia-hercegovinai elnökség “rotációs elnöke”.

Dodik és a “dodikozás”

Ha a sorok között olvasunk, akkor nyugodtan megállapíthatjuk, hogy Stoltenberg “jó nyugati szokás szerint” a boszniai szerbeknek, és azok vezetőjének üzengetett, vagyis “dodikozott” egy jót, miközben a boszniai vezető nevét ki sem ejtette.

Az aligha fordulhat elő, hogy Milorad Dodik – aki szintén “nagy békeharcos”, csak a másik oldalról – Brüsszelben felkeresi Stoltenberget, így be kellett érnie a bosnyák ügyet gátlástalanul képviselő Šefik Džaferovićtyal, aki “ezer örömmel dőlt a NATO-főtitkár karjaiba”.

Miután Dodik nem tervez brüsszeli utat, így nem maradt más hátra, minthogy ő is üzenjen, és erre a Twittert használta fel, amely ismeri a cirill ábécét is. Dodik előszöris azt kifogásolta, hogy Džaferović az elnökség felhatalmazása nélkül kereste fel Brüsszelt.

Az a mód, ahogy Šefik Džaferović elment a NATO-székházba mindhárom bosznia-hercegovinai elnökségi tag egyetértése nélkül, azok a tézisek, amelyek csak az ő pártjának az álláspontjai, mint például Bosznia- NATO-ba vezető útja, nagyobb veszélyt jelentenek Bosznia-Hercegovinára, mint bármely retorika, amire annyira szeretnek hivatkozni

– írta a Twitteren Dodik, aki szerint a bosnyák elnökségi tag nem Bosznia-Hercegovina nevében beszélt Brüsszelben. Legalább annyira nem, mint ahogy december elején Dodik sem az elnökség mindhárom tagjának beleegyezésével tárgyalt Vlagyimir Putyinnal az orosz fővárosban, persze a boszniai szerbek vezetője ezt most nem említette meg.

Dodik arra viszont kitért, hogy Bosznia-Hercegovina nem hozott semmiféle döntést a NATO-ba történő integrációról, és hivatalosan nem foglalt állást az ukrajnai helyzetről, valamint egyetlen harmadik ország Bosznia-Hercegovinára gyakorolt ​​befolyásáról sem.És hogy mit mondott Džaferović? Mindenekelőtt a NATO szarajevói központjának megerősítését kérte, mert véleménye szerint Oroszország nyíltan fenyegeti Bosznia-Hercegovinát. Ami persze jó alapot teremthet a nyugati katonai szervezet bosznia-hercegovinai jelenlétének növeléséhez, mert lehet úgy értelmezni, hogy a “rotációs elnök” katonai segítséget kért, a többi pedig már csak részletkérdés.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: