Connect with us

Szerbia

VISZIK, MINT A CUKROT: Nincs kristálycukor a szerbiai boltok polcain

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb cukor
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Kisebbfajta pánik alakult ki Szerbiában, mivel alig lehet boltot találni, ahol lenne egykilós csomagolású kristálycukor. Az eladók azt mondják, hogy amint kiteszik a polcokra az új szállítmányt, az emberek azonnal szétkapkodják a cukrot. Eközben az illetékesek szerint aggodalomra egyáltalán nincs ok.

Hol ez tűnik el, hol az

Cukor egyelőre van elegendő, a problémát inkább az okozza, hogy a cukor most olcsó, mivel hatósági áras, ezért az emberek „bespájzolnak” belőle. Ugyanakkor a cukorgyárak egyre nagyobb veszteséggel dolgoznak. Állításuk szerint legalább húsz százalékos áremelésre lenne szükség ahhoz, hogy ne veszítsenek rajta.

Szerintük a cukor egyébként sem alapvető , vígan el lehet élni nélküle is, vagyis semmi sem indokolja a hatósági ár bevezetését.

Szakértők szerint egy mesterségesen generált helyzettel kerültünk szembe, a háborús hírek ugyanis folyamatosan nyugtalanítják az embereket, akikben még mindig frissen élnek a kilencvenes évek emlékei, amikor az élelmiszerek egy részét csak jegyre lehetett kapni, sorba kellett állni az üzletek előtt, vagy csak bizonyos napokon lehetett hozzájutni egy-egy termékhez.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy az internetnek köszönhetően gyorsan terjednek a hírek, és elég csak egy rosszindulatú információt „bedobni a köztudatba”, máris pánik keletkezik, és felfordulás alakul ki az ellátásban.

Szakértők szerint, ha valamilyen áruval kapcsolatban felmerül a megvásárolható mennyiség korlátozása, az emberek azonnal pánikba esnek, mert hosszútávú hiánytól tartanak.

Ilyen esetek előfordultak a közelmúltban az élesztővel és a liszttel is Szerbiában, ám amikor néhány nap múlva lenyugodtak a kedélyek, minden visszatért a normális kerékvágásba.

A gazdasági szakemberek egyetértenek a cukorgyárakkal abban a kérdésben, hogy a cukor valóban nem számít alapvető élelmiszernek, éppen ezért törölni kellene a hatósági áras termékek listájáról.

Hogy lesz ebből befőtt?

A múlt hétvége óta egyre több bolt polcairól hiányzik az egy kilogrammos kiszerelésű kristálycukor.

Vannak üzletek, amelyek sikeresen feltöltötték az árukészletüket, vannak viszont olyanok boltok is, amelyek a nagy kereslet miatt az 5-10 kilogrammos zsákokból kimérve adják a cukrot, ami egyébként Szerbiában igencsak keresett áru, különösen június és szeptember között, vagyis a befőzések idején.

Kedden továbbra sem volt cukor a szabadkai, zentai, adai, óbecsei boltok többségében, ott pedig, ahová érkezik belőle 3 illetve 5 kilogrammra korlátozzák a fejenként megvásárolható mennyiséget.

Szerbiában egykoron 15 cukorgyár volt. Abban az időben 700 ezer és egymillió tonna közötti cukrot állítottak elő évente. Mára már csak két-három gyár üzemel az országban, ezek összesen 250 ezer tonna cukor előállítására képesek.

Az embereket nyugtalanítja a hiány, ám még inkább az, hogy nagyon felment a gyümölcsök ára, és hiába lesz otthon cukor, nem lesz mit a befőttesüvegbe tenni. Hacsak nem lesz a szilva is hatósági áras.

Szerbia

Ahogy a szerb udvari sajtó látta: a KFOR elgázolta a védtelen szerb népet

Közzététel:

a megjelenés dátuma

udvari sajtó, novosti
A szerbiai udvari sajtó ismételten "kitett magáért", vagy pontosabban, megint megéri a pénzét
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai udvari lapok most sem okoztak csalódást Szerbia főszerkesztőjének, Aleksandar Vučićnak. A Srpski Telegraf szerint a „Kfor elgázolta a védtelen embereket”, a Novosti pedig azt írja, hogy a koszovói különleges rendőrség, a ROSU (Regional Operations Support Unit) tagjai a szerbeket lőtték, amihez a „KFOR-osok” asszisztáltak.

A „meztelen kezű nép”

A szerb udvari sajtó a kilencvenes évek „uszító stílusában” számolt be a koszovói eseményekről.

A szerbiai lapok mind címoldalon tudósítottak arról, ami hétfőn Koszovó északi részént történt, ezért ezt többször külön nem is említjük.

A belgrádi Novosti azt írja, hogy „vér hullott Koszovóban”, majd hatalmas betűkkel közli, hogy a ROSU a szerbeket lőtte, amihez a KFOR-osok” asszisztáltak.

Az alcímben az olvasható, hogy a katonai misszió, tehát a KFOR, előszőr a védtelen népre csapott le, amit a szerb politikai propagandában a „goloruki narod” szókapcsolat jelez, ez szó szerinti fordításban a „meztelen kezű nép” megfelelője.

A Srpski Telegraf nevet viselő szennylap a címoldalán arról számolt be, hogy dráma játszódott le Koszovóban, ahol a KFOR és az albánok a szerbeket lőtték.

Érdemes figyelni a szavak sorrendjét, és a betűk nagyságát, bár a „szerb igazság” a kisebb betűs három sorból derül, amely szerint a ROSU kalasnyikovokból tüzelt, a KFOR pedig „eltaposta a meztelen kezű embereket” és villanógránátokat (sokkbombákat) dobált.

A még kisebb betűs négy sor pedig arról tudósít, hogy két szerb megsebesült, az egyiknek az életéért küzdenek az orvosok.

Az Informer is kitett magáért

A nagyon udvari Informer is kitett magáért de önmagához képest ezúttal egészen visszafogott volt.

udvari sajtó, novosti

A címlapon Vučić kedvenc lapjánál az szerepel, hogy a „KFOR és a szkipetárok (šiptari)” megtámadták a szerbeket, aminek következtében Dragiša Galjakot egy golyó hátba találta, az orvosok alig tudták megmenteni az életét.

Az Informer tudósítása szerint több, mint 50 szerb sérült meg Zvecsánban (Zvečan), amikor a KFOR könnygázzal és villanógránátokkal támadta meg a szerbeket az önkormányzat (községháza) előtt.

Az Informer is azt írja, hogy a szkipetár rendőrség automata fegyverekből nyitott tüzet, nyilván ugyanabból a forrásból szerzi be az információkat, mint a Srpski Telegraf.

Az Informer azonban méltó a küldetéséhez, miszerint a „legudvaribb lap”, ezért arról is beszámol, hogy Aleksandar az éjszakát a katonákkal töltötte az „adminisztratív vonal” mentén, amin a koszovói-szerb határt kell érteni.

udvari sajtó, novosti

Ez körülbelül olyan „költői kifejezés”, mint a különleges hadművelet az orosz propagandában.

A szebb napokat is megért belgrádi Politika nagy betűkkel számol be arról, hogy „a KFOR és a koszovói különleges rendőrök a szerbekre támadtak”, valószínűleg a hír forrása ezúttal is ugyanaz, mint a másik három lap esetében.

A kisebb, piros cím szerint Pristina kiprovokálta az erőszakot Koszovó északi részén, ami talán a legközelebb áll a valósághoz ebből a sok hablatyból, amit a szerbiai udvari sajtó tálal fel.

A helyzet és annak médiamegjelenítése kísértetiesen hasonlít a korai kilencvenes évekre, amikor a szerb sajtó mindenki ellen uszított, aki nem lélegzett egyszerre a nagy vezérrel.

És hogy most miért van megint így, azon nem kell csodálkozni, hiszen Szerbiában ismét a kilencvenes évek politikusai és főszerkesztői vannak hatalmon, ráadásul a két fogalom gyakran egybemosódik.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava