Connect with us

Szerbia

VISZIK, MINT A CUKROT: Nincs kristálycukor a szerbiai boltok polcain

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Kisebbfajta pánik alakult ki Szerbiában, mivel alig lehet boltot találni, ahol lenne egykilós csomagolású kristálycukor. Az eladók azt mondják, hogy amint kiteszik a polcokra az új szállítmányt, az emberek azonnal szétkapkodják a cukrot. Eközben az illetékesek szerint aggodalomra egyáltalán nincs ok.

Hol ez tűnik el, hol az

Cukor egyelőre van elegendő, a problémát inkább az okozza, hogy a cukor most olcsó, mivel hatósági áras, ezért az emberek “bespájzolnak” belőle. Ugyanakkor a cukorgyárak egyre nagyobb veszteséggel dolgoznak. Állításuk szerint legalább húsz százalékos áremelésre lenne szükség ahhoz, hogy ne veszítsenek rajta.

Szerintük a cukor egyébként sem alapvető élelmiszer, vígan el lehet élni nélküle is, vagyis semmi sem indokolja a hatósági ár bevezetését.

Szakértők szerint egy mesterségesen generált helyzettel kerültünk szembe, a háborús hírek ugyanis folyamatosan nyugtalanítják az embereket, akikben még mindig frissen élnek a kilencvenes évek emlékei, amikor az élelmiszerek egy részét csak jegyre lehetett kapni, sorba kellett állni az üzletek előtt, vagy csak bizonyos napokon lehetett hozzájutni egy-egy termékhez.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy az internetnek köszönhetően gyorsan terjednek a hírek, és elég csak egy rosszindulatú információt “bedobni a köztudatba”, máris pánik keletkezik, és felfordulás alakul ki az ellátásban.

Szakértők szerint, ha valamilyen áruval kapcsolatban felmerül a megvásárolható mennyiség korlátozása, az emberek azonnal pánikba esnek, mert hosszútávú hiánytól tartanak.

Ilyen esetek előfordultak a közelmúltban az élesztővel és a liszttel is Szerbiában, ám amikor néhány nap múlva lenyugodtak a kedélyek, minden visszatért a normális kerékvágásba.

A gazdasági szakemberek egyetértenek a cukorgyárakkal abban a kérdésben, hogy a cukor valóban nem számít alapvető élelmiszernek, éppen ezért törölni kellene a hatósági áras termékek listájáról.

Hogy lesz ebből befőtt?

A múlt hétvége óta egyre több bolt polcairól hiányzik az egy kilogrammos kiszerelésű kristálycukor.

Vannak üzletek, amelyek sikeresen feltöltötték az árukészletüket, vannak viszont olyanok boltok is, amelyek a nagy kereslet miatt az 5-10 kilogrammos zsákokból kimérve adják a cukrot, ami egyébként Szerbiában igencsak keresett áru, különösen június és szeptember között, vagyis a befőzések idején.

Kedden továbbra sem volt cukor a szabadkai, zentai, adai, óbecsei boltok többségében, ott pedig, ahová érkezik belőle 3 illetve 5 kilogrammra korlátozzák a fejenként megvásárolható mennyiséget.

Szerbiában egykoron 15 cukorgyár volt. Abban az időben 700 ezer és egymillió tonna közötti cukrot állítottak elő évente. Mára már csak két-három gyár üzemel az országban, ezek összesen 250 ezer tonna cukor előállítására képesek.

Az embereket nyugtalanítja a hiány, ám még inkább az, hogy nagyon felment a gyümölcsök ára, és hiába lesz otthon cukor, nem lesz mit a befőttesüvegbe tenni. Hacsak nem lesz a szilva is hatósági áras.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava