Connect with us

Szerbia

SPECIÁLIS HÁBORÚ? Belgrádban 22 iskolában volt bombariadó

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Pénteken reggel mintegy húsz belgrádi középiskola és gimnázium kapott körlevelet, amely szerint az iskola épületében robbanószerkezet van. A fenyegetéseket azonnal jelezték a szerb belügyminisztériumnak és a szerb titkosszolgálatnak (BIA), a diákokat és az alkalmazottakat pedig evakuálták.

Speciális háború?

A Danas hírportál/napilap úgy értesült, hogy a rendőrség szerint 22 iskola kapta meg a körlevelet, amely bombafenyegetést tartalmazott.

Marija Miletić, a belgrádi tizennegyedik gimnázium igazgatója szerint az e-mail reggel fél hatkor érkezett, amiről az első óra idején értesültek, és azonnal kiürítették az épületet.

– A tanítás azt követően folytatódik, hogy az épület átvizsgálása befejeződik, a délutáni tanítás azonban nem marad el

– jelentette ki a Miletić a Danasnak, amely szerint több iskolában is folyatódott a tanítás az épületek átvizsgálását követően.

– Amikor fél nyolc körül megérkeztem az iskolába, a többiek a tanárokkal együtt az iskola előtt voltak, a rendőrség pedig átkutatta az osztálytermeket. Az egyik tanár elmondta, hogy orosz nyelvű e-mail érkezett. Körülbelül egy órát vártunk kint

– nyilatkozta az egyik iskola diákja.

Az esetnek vannak politikai vonatkozásai is, az történteket inkább az ellenzéki portálok, és kevésbé a kormányközeli oldalak tárgyalták ki.

Bosszúról álmodnak

A Danas beszámolója szerint a szerb rendőrség a délelőtti órákban kilenc belgrádi iskolát vizsgált át, és mindenütt megállapította, hogy téves riasztásról, vagyis inkább “hamis bejelentésről” van szó, amelyekkel kapcsolatban a vizsgálat folyik.

– A rendőrség először kivizsgálja a fenyegetéseket, a gyerekeket és az alkalmazottakat addig nem engedik vissza az osztálytermekbe, amíg a rendőrök nem erősítik meg, hogy nincs veszély, ez prioritás

– jelentette ki Branko Ružić oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési miniszter.

Hasonló volt a helyzet néhány nappal ezelőtt a szomszédos Montenegróban is, ahol az általános iskolákat kellett evakuálni az ismeretlen feladótól származó bejelentések miatt.

– Mindig is a bosszúról álmodoztunk. Bosszút állunk, elmegyünk az iskolákba, és mindenkit megölünk. Senki nem marad életben. Vérben fog úszni az egész város

– volt olvasható a montenegrói iskoláknak küldött fenyegetésekben, amelyek szintén a reggeli órákban érkeztek.

Az ottani oktatási, tudományos, kulturális és sportminisztérium úgy döntött, hogy a fenyegető üzenetek miatt egy napra felfüggesztik a tanítást az összes iskolában.

A kis balkáni államban hasonló tartalmú fenyegetéseket kaptak egyes önkormányzatok is.

Sem Montenegróban, sem Szerbiában nem igen beszélnek arról, hogy a fenyegetések összefüggésbe hozhatók-e az ukrajnai háborúval, ami azonban aligha zárható ki, az esetek pszichológiai vonatkozásait tekintve biztosan nem.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava