Connect with us

Szlovénia

VÉGE A JANŠA-KORSZAKNAK: A Szabadság Mozgalom nyerte a választásokat, a szlovén parlamentbe öt párt jutott be

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Lezárul egy korszak Szlovéniában, miután Janez Janša elvesztette a választásokat. A 68%-os rekordmagasságú részvétellel tartott szavazást a baloldali Szabadság Mozgalom nyerte meg. A nemrég alakult párt nem szerzett ugyan abszolút többséget, így koalícióra kényszerül, de képes lesz kormányt alakítani.

Baloldali kormányzás várható

A szavazatok 98%-nak összeszámlálása alapján a baloldali Szabadság Mozgalom a leadott voksok 34,54%-át szerezte meg, és így 41 mandátuma lesz a parlamentben.

A második helyen a Janez Janša által vezetett jobboldali Szlovén Demokrata Párt végzett 23,53%-kal, ami 27 mandátumot jelent, így az már most világos, hogy az eddigi miniszterelnöknek mennie kell.

Bejutott a parlamentbe a 6,85%-kal 9 mandátumhoz jutó kereszténydemokrata Új Szlovénia, amely a távozó kormányban Janša koalíciós partnere volt.

A szociáldemokraták is ott lesznek az új parlamentben, az általuk szerzett 6,65%-os eredmény 7 mandátumra váltható be.

Átlépte a küszöböt a Baloldal nevet viselő párt is, amely a szavazatok majdnem 4,38%-át kapta, és így 5 képviselőt nevezhet meg.

A kisebbségeknek 2 képviselőjük lesz a szlovén parlamentben, amelyben egy-egy mandátumot kapnak a magyarok és az olaszok.

Janez Janša elismerte vereségét, és gratulált a választás győztesének. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy pártja mindig kész az együttműködésre Szlovénia érdekében, vagyis minden jó javaslatot támogatni fognak a parlamentben.

Robert Golob szerint az általa győzelemre vezetett balközép Szabadság Mozgalom nevéhez híven szabadságot hozhat Szlovéniának.

Borut Pahor államfő, akinek idén jár le a második elnöki mandátuma, korábban jelezte: azt bízza meg kormányalakítással, aki a szükséges 46 támogatói aláírást fel tudja mutatni.

A Szabadság Mozgalom a másik két baloldali párttal közösen 53 mandátumot, vagyis kényelmes többséget hozhat össze, így képesek a stabil kormányzásra, de a kormánytöbbséghez egyetlen párt bevonása is elegendő, tehát Golob pártjának van elegendő mozgástere.

Golob bosszúja

Az 54 éves Robert Golob nem ismeretlen a politikában. Korábban Alenka Bratušek (Stranka AB) volt miniszterelnök balközép pártjának alelnöke volt, a távoli 1999-ben pedig egy évig a gazdasági tárcánál államtitkári pozíciót töltött be.

Több mint egy évtizeden át vezette az állami áramszolgáltató vállalatot, amelynek éléről éppen Janez Janša váltotta le, ami a távozó miniszterelnök szempontjából megbosszulta magát, Golob ugyanis ezt követően döntött úgy, hogy ismét elkezd politizálni, és indul a választásokon.

A szlovén törvények szerint a parlamentnek a választások után 20 napon belül meg kell alakulnia. Az államfőnek ezt követően 30 nap áll rendelkezésére, hogy javaslatot tegyen az országgyűlésnek a miniszterelnök-jelölt személyére.

Megválasztása után a miniszterelnöknek 15 napon belül ismertetnie kell kormánya összetételét. Az új kabinet megalakulásáig a leköszönő kormány ügyvivői feladatot lát el.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava