Connect with us

Sport

MEGBILLENT VILÁG: Meddig gázolhat bele a sportba a politika?
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A világelső szerb teniszező “őrültségnek” nevezte azt a wimbledoni döntést, amellyel kitiltják az orosz és fehérorosz játékosokat a 2022-es tornáról. Novak Đoković azt állította, hogy “ha a politika beavatkozik a sportba, annak az eredménye nem jó”.

A férfiak világranglistáját vezető Novak Đoković “őrültségnek” nevezte, hogy Oroszország ukrajnai háborúja miatt a wimbledoni teniszbajnokság szervezői nem engedik az orosz és a fehérorosz játékosok indulását.

– A wimbledoni döntést nem tudom támogatni, őrültségnek tartom. Ha a politika beavatkozik a sportba, az eredmény nem jó

– jelentette ki a Belgrádban tartott tornán résztvevő Đoković, aki Koszovóval kapcsolatban maga is vitatható politikai nézeteket vall, és aki az ausztráliai huzavona során a saját bőrén tapasztalta meg egy hasonló intézkedés következményét.

Az All England Lawn Tennis Club (AELTC) szerdán jelentette be a döntést, amely szerint nem indulhat az ATP ranglista másodikja, az orosz Danyiil Medvegyev, vagy a nőknél a negyedik fehérorosz Arina Szabalenka.

A BALK március közepén írt arról, hogy az Ukrajna elleni agresszió miatt lemaradhat a nemzetközi tornákról az előbb említett Danyiil Medvegyev is, bár az egyéni sportolókat akkor még nem szankcionálták.

– Sohasem tudhatod. A tenisz ugyan más mint a többi sport, mert nem csapatok, hanem a világ különböző részein élő egyének játsszák. A lehetőség azonban fennáll, de remélem, hogy nem így lesz

– nyilatkozta akkor Medvegyev, aki a háborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva újságíróknak azt mondta, hogy ő békét szeretne az egész világon.

A háború kitörése után az orosz és fehérorosz válogatottat ugyan kizárták a nemzetközi versenyekről, de a játékosok eddig egyénileg részt vehettek a tornákon, bár országuk zászlaját nem használhatták.

A nők között jelenleg 25. helyezett ukrán Elina Szvitolina annak a véleményének adott hangot, hogy azok az érintett játékosok, akik elítélik az orosz inváziót, indulhassanak Wimbledonban.

A teniszező ezzel némileg enyhített korábbi véleményén, szerdán ugyanis még a teljes tiltásért kardoskodott.

Szerinte azonban ha az orosz sportolók nem ítélik el az orosz kormányt, akkor helyénvaló a kitiltás.

– Azt szeretnénk, ha állást foglalnának, hogy velünk és a világ többi részével vannak-e, vagy az orosz kormánnyal. Számomra ez a legfontosabb

– tette hozzá Szvitolina, akinek barátai és rokonai még Ukrajnában vannak.

Egy ilyen elvárás azonban sehova sem vezet, az orosz kormány elítélésével az orosz sportolók ugyanis a hazájukból tiltják ki magukat az ottani megtorlások miatt, holott Oroszország nem egyenlő Vlagyimir Putyinnal még akkor sem, ha a hatalmat most ő bitorolja Moszkvában.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava