...
Connect with us

Migráció

MIGRÁNSSORS: A szerb sör gyógyítja a horvát rendőrök által okozott sérüléseket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jelen1 pivo
Olvasási idő: 2 perc

Nem minden migráns vett részt a kelebiai (tompai) demonstrációban, aki Magyarország déli határainál van. Ebből kifolyólag a szerb rendőrök nem is vittek el minden migránst a magyar határ közeléből. Horgoson pénteken este is migránsok tűntek fel, kisebb-nagyobb csoportokban. A legtöbben a központban lévő üzletbe néztek be, hogy italt és élelmet vegyenek.

Junk foods

Este háromnegyed kilenc körül négy rendőr posztolt Horgosnál a Palics felé vezető úton. Az összes elképzelhető fény be volt kapcsolva a rendőrautón, miközben ők vacsoráztak a kocsi tetejéről. Esetleg kávéztak is.

Késve érkeztek, mert egy tizenöt fős, hátizsákos migránscsoport egy órával korábban haladt el ott Szabadka felé.

Horgos központjában néhány migráns lézengett, egyikük-másikuk be-benézett az este kilencig nyitva tartó élelmiszerboltba, amelyet a vajdasági magyarok önkinek, vagy önkiszolgálónak neveznek.

Több helyen tapasztaltam már a Balkánon, hogy a migránsok jóformán még meg sem érkeztek Európába, máris átvették az itteni szokásokat, úgy fogyasztják a „junk food” jellegű ételeket és italokat, vagyis a műkajákat és az édes löttyöket, mintha már évtizedek óta itt élnének.

Haszan sem kivétel ezen a téren, ő is felvette ezt a szokást, és éhes mohósággal vásárolt, miután sikerült beváltani húsz eurót valahol a közelben.

Mert az élelmiszerboltban csak dinárral lehet fizetni, az „önki” viszont nem pénzváltó, bár erre is lehetne példát találni a Vajdaságban.

Életre szóló emlékek

Haszan hosszú utat tett meg Horgosig. Líbiából származik, ahol már évek óta háború dúl. Akár menekültnek is tekinthetjük a szó klasszikus értelmében.

Törökországon, Görögországon, Albánián és Montenegrón keresztül jutott el a volt Jugoszlávia területére, először Bosznia-Hercegovinába ment.

Ötször próbált meg belépni Horvátországba, aminek „életre szóló” következményeit azóta is magán viseli.

Állítása szerint a horvát rendőrök őt is bántalmazták. Meg is mutatta a kezét, amely némileg deformálódott. Ennek okát soha nem tudjuk meg. A sérülést akár a horvát határon is szerezhette.

migrans kez scaled

Haszan Horgoson nem egy „harbában”, vagyis elhagyatott öreg házban lakik, de rögtön értette a szót.

Ő a település és a magyar határ között lévő erdőben tölti az egyre hidegebb éjszakákat, ott várja az alkalmat, hogy átjusson a magyar határkerítésen.

A szerb sör gyógyító hatása

Haszan ezt azelőtt mondta el, hogy csalódottan távozott az élelmiszerboltból, mert euróval nem vásárolhatott. De csak azért ment ki az üzletből, hogy diadalittasan térjen vissza.

Mert sikerült beváltania a húsz euróját.

Felkapott egy kosarat, megtömte édes kekszekkel, és mindenféle „sósropogóssal”. Vett hozzá egy liter narancslére alig hasonlító édes löttyöt, és négy liter sört.

Jelen pivot!

Haszan korábban „önkényuralmi” Heinekent fogyasztott, de az üzlet biztonsági őre átszoktatta a szerbiai Jelen pivora, amelyet Apatinban gyártanak.

Legalább ennyit tegyen meg a szerb söripar fellendítéséért, ha már vendégszeretetét élvezi!

Megkérdeztem Haszantól, hogy nagyon szereti-e a sört, amire egyértelmű volt a válasz: a keze miatt szüksége van az „árpalére”.

Ezek után semmi kétség nem merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a szerb sör gyógyítja a horvát rendőrök által okozott sérüléseket.hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Horvátország

Egy grúziai embercsempész kis híján elgázolta az őt megállítani akaró horvát rendőrt

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Grúziai sofőr
A horvát rendőrök előállították a grúziai sofőrt (Forrás: Nova TV, screenshot)
Olvasási idő: 3 perc

A horvát rendőrség közzétette annak a csütörtöki incidensnek a részleteit, amely során egy migránsokat szállító grúziai embercsempész majdnem elgázolt egy rendőrt a Horvátország és Bosznia-Hercegovina határán lévő Metković közelében. A horvát rendőr elugrott a közeledő jármű elől, és ezzel kerülte el, hogy a kerekek alá kerüljön. A sofőr ellen hivatalos személlyel szemben ellövetett emberölési kísérlet miatt indulhat eljárás. Egy zágrábi civil szervezet az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a törökországi és szíriai földrengéseket követően megnövekedhet a térségből érkező migránsok száma, miután az embercsempész Szíriából és Törökországból érkezett migránsokat szállított.

Magyar rendszámú kombit vezetett

A nyomozást végző Dubrovnik-Neretva Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya és a metkovići határrendészeti kirendeltség közölte, hogy egy magyar rendszámú kombi sofőrje nem állt meg a rendőr jelzésére, hanem belelépett a gázba, és a járművel neki akart hajtani az őt megállásra felszólító rendőrnek.

A rendőr elugrott a jármű elől, majd elővette a pisztolyát, amellyel rálőtt a távolodó járműre.

A szolgálatban lévő rendőr két lövést adott le a jármű bal első kerekére, hogy megakadályozza az elkövető távozását. Az incidens során szerencsére senki sem sérült meg, sem a rendőr, sem az elkövető, de sértetlenek maradtak a migránsok is

– jelentette ki Zoran Tikvica, a Dubrovnik-Neretva Redőrség vezetője a zágrábi Nova tévének nyilatkozva.

A migránsokat szállító jármű a lövések ellenére folytatta az útját, és csak két kilométerrel később állt meg. A sofőr kiugrott a kombiból, és beszaladt az erdőbe, ahol hat órás keresés után találták meg.

A rendőrségi vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a járművet egy 43 éves grúziai állampolgár vezette, aki hét szíriai és török állampolgárságú migránst szállított.

Itt jegyzendő meg, hogy a grúziai és a török állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy belépjenek Bosznia-Hercegovinába, ezért a törökök gyakran használják a bosznia-hercegovinai útvonalat, hogy bejussanak az Európai Unióba.

Ugyanez vonatkozik az Orosz Föderáció állampolgáraira is, az utóbbi időben ezért szaporodtak meg a boszniai-horvát határon a csecsenek és az oroszok, akik sok esetben a katonai behívó elől menekülve szeretnének bejutnia Horvátországba, ahol menedéket kérnek.

Brüsszel január 30-án szólította fel Bosznia-Hercegovinát, hogy tagjelölt országként hangolja össze vízumpolitikáját az Európai Unióval, miután tavaly december 15-én megkapta az említett státuszt.

Ennek a hosszabb kitérőnek az a lényege, hogy mind a török migránsok, mind a grúziai embercsempészek könnyedén bejuthattak Bosznia-Hercegovinába, viszont a horvát határt átlépve fennakadtak a „rendőrségi hálón”.

A „felvezető autó”

A horvát rendőrök a fent említett magyar rendszámú kombin kívül, de még annak feltartoztatását megelőzően, a Metkovićhoz közeli Čarapine fizetőkapunál egy lengyel rendszámú személyautót is megállítottak, amelyben három grúziai állampolgár tartózkodott.

Grúzia

A Čarapine fizetőkapu (Screenshot)

A nyomozás megállapította, hogy ők voltak a magyar rendszámú kombi előfutárai, esetleg „felvezetői”, akiknek az volt a dolguk, hogy a migránsokat szállító járművezetőt információkkal lássák el a horvátországi rendőrök mozgásáról az Nyugat-Európába vezető útvonalon.

A grúziai embercsempészek közül a legkomolyabb büntetésre a migránsokat szállító kombi vezetője számíthat, mert őt „súlyos gyilkossági kísérlet elkövetésével vádolják szolgálatot teljesítő hivatali személlyel szemben, a többiek megússzák a tiltott határátlépés és a tiltott horvátországi tartózkodás bűncselekményének elkövetése miatt történő meggyanúsítással.

A hét török és szíriai állampolgárt, akikről kiderült, hogy illegálisan lépték át a horvát államhatárt, kitoloncolják, vagyis visszafogadási eljárás keretében visszaküldik őket abba az országba, amelyből illegálisan beléptek Horvátországba, azaz Bosznia-Hercegovinába.

Vagyis adnak nekik még egy lehetőséget, hogy újra próbálkozzanak egy másik embercsempész banda segítségével, amely ügyesebb lesz, mint amilyenek a grúziaiak voltak.

A földrengést követően több migráns érkezhet

A migránsokat segítő Are You Syrious zágrábi civil szervezet arra figyelmeztet, hogy a szíriai és törökországi földrengések követően megnövekedhet a térségből Európa felé tartó migránsok száma, erre utaló jelek állítólag már tapasztalhatók a török határon.

Az Európai Unió most is hozhatna olyan döntést, mint Ukrajna esetében, és ennek alapján ideiglenes védelmet nyújthatna azoknak a személyeknek, akik a földrengések miatt hagyják el Törökországot

– jelentette ki Marko Ćušić, az Are You Syrious munkatársa, aki hangsúlyozta, hogy a földrengések, a természetei csapások, vagy például az éhínség elől menekülök nem élveznek semmiféle nemzetközi védelmet, ezért az illegális migránsok számát növelik, és könnyen válnak az embercsempészek áldozatává.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Vámos Miklós: Visz a vonat

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.