Connect with us

Horvátország

XRSA: Jól fizet az apokalipszis (videó)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

possible enemy in the area
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A horvát-észt Defensphere aláírta a Vegvisir-rendszer integrálásáról szóló szerződést a dél-afrikai Paramount Group páncélozott járműveibe. Egy olyan rendszerről van szó, amelynek köszönhetően a járműben ülők 360 fokos szögben látják az őket körülvevő világot, vagyis a rájuk leselkedő ellenséget.

Hosszú felvezetés

A mai világ egyik jellemzője, hogy a nagyérdemű publikum legnagyobb része teljesen tájékozatlanul botorkál az eszeveszett fejlődésen áteső technika világában. Az újságírók kedvenc példája a mobil telefon, amelyet gyermeki rácsodálkozással használ boldog-boldogtalan.

Az egyre erősebb, roppant összetett technológiaiákat a Jucika pici kacsójába csempésző mobil már régen meghaladta a 80-as évek szuperkomputereinek teljesítményét, most már a lézeres radaroknál, a lidaroknál tartunk és a mesterséges intelligenciánál.

Ennél a pontnál az olvasók legalább 80 százaléka tanácstalanul pislog, a tekintetekben pedig ott bújkál a wtf (what the fu*ck).

A műszaki-tudományos fejlődés olyan elképesztő dolgokat produkál szinte napi szinten, hogy jobbára lehetetlen követni – és ebben nincsenek benne a titkos fejlesztések, az ún. fekete projektek, melyekről vad hírek kerengenek a világhálón.

De hogy ne szaporítsam a szót, sem a politikusok, sem a választópolgárok nem értik a felívelő technológiák következményeit, az életünket befolyásoló egyre durvább cenzúrát, a mindenre rátelepedő globális ellenőrzést.

A lényeg: XRSA

Ennek az új világnak ugyanúgy részét képezi a Sanghaj utcáin járőröző robotkutya, mint a legújabb észt-horvát fejlesztés, amit angolul – mert hogy is másként -, Vegvisir Mixed Reality Situational Awareness Systemnek (XRSA) neveznek.

Ha ezt lefordítanánk magyarra valami olyasmit kapnánk, hogy vegyes valóságú helyzetérzékelő rendszer. Ha viszont érthető nyelvre fordítanánk a technoblalblát, akkor azt mondanánk, hogy egy olyan szemüvegről van szó, amelynek kijelzőjére a külső érzékelők kivetítik a jármű körüli világ képét, méghozzá 360 fokos szögben.

Ehhez csatlakoznak az adatok: az egyszerűbbektől kezdve, mint a külső hőmérséklet, egészen a baráti és ellenséges erők elhelyezkedéséig, a műholdas és légi felderítés adataiig és minden egyéb, amit egy páncélozott járműben utazó embernek tudnia kell.

A kütyü voltaképpen az eszéki Orqa drónpilota-szemüvegének militarizált változata, miért is nem meglepő, hogy az Orqa a Defensphere fő részvényese. A jelenlegi háborús helyzetben minden aminek csak egy kicsit is köze van a hadiiparhoz, jól fizető befektetésnek számít, s valószínűleg nem a dél-afrikai korporáció marad a horvát-észt vállalkozás egyedüli partnere.

A Defensphere közvetlenül a szerződés aláírása előtt jelentette be, hogy csatlakozott a céghez Ante Kotromanović volt horvát védelmi miniszter. Kotromanović tanácsadói szerepben fog működni, ami ismét csak köznyelven annyit tesz, hogy ismeretségi körét hasznosítva, lobbizni igyekszik majd a cég érdekében.

A Defensphere-t erőteljesen támogatja a nemrég megalakult horvát védelmi ipari klaszter és az észt Estonian Defence Industry Association.

Végezetül, anekdota jelleggel idebiggyesztem, hogy pár nappal ezelőtt egyik kedves barátommal beszélgettem. Ő az egyik kisebbfajta horvát szoftverfejlesztő cég igazgatója, így eléggé járatos ezekben a dolgokban.

Miközben a számítógépeket szapultuk – kedvenc témánk, már szinte harminc éve – egyszer csak a mellemnek szegezte a kérdést:

– Tudod, hogy a horvát IT már szinte annyit hoz az országnak a mint a turizmus?

Nem tudtam, viszont jót vihogtunk rajta, hogy ez valószínűleg azért lehetséges, mert a politikusok nem értenek hozzá, és így nem tudnak belepiszkálni az üzletbe.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava