Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

XRSA: Jól fizet az apokalipszis (videó)

possible enemy in the area
Vegvisir Mixed Reality Situational Awareness System
Olvasási idő: 2 perc

A -észt Defensphere aláírta a Vegvisir-rendszer integrálásáról szóló szerződést a dél-afrikai Paramount Group páncélozott járműveibe. Egy olyan rendszerről van szó, amelynek köszönhetően a járműben ülők 360 fokos szögben látják az őket körülvevő világot, vagyis a rájuk leselkedő ellenséget.

Hosszú felvezetés

A mai világ egyik jellemzője, hogy a nagyérdemű publikum legnagyobb része teljesen tájékozatlanul botorkál az eszeveszett fejlődésen áteső technika világában. Az újságírók kedvenc példája a mobil telefon, amelyet gyermeki rácsodálkozással használ boldog-boldogtalan.

Az egyre erősebb, roppant összetett technológiaiákat a Jucika pici kacsójába csempésző mobil már régen meghaladta a 80-as évek szuperkomputereinek teljesítményét, most már a lézeres radaroknál, a lidaroknál tartunk és a mesterséges intelligenciánál.

Ennél a pontnál az olvasók legalább 80 százaléka tanácstalanul pislog, a tekintetekben pedig ott bújkál a wtf (what the fu*ck).

A műszaki-tudományos fejlődés olyan elképesztő dolgokat produkál szinte napi szinten, hogy jobbára lehetetlen követni – és ebben nincsenek benne a titkos fejlesztések, az ún. projektek, melyekről vad hírek kerengenek a világhálón.

De hogy ne szaporítsam a szót, sem a politikusok, sem a választópolgárok nem értik a felívelő technológiák következményeit, az életünket befolyásoló egyre durvább cenzúrát, a mindenre rátelepedő globális ellenőrzést.

A lényeg: XRSA

Ennek az új világnak ugyanúgy részét képezi a Sanghaj utcáin járőröző robotkutya, mint a legújabb észt-horvát fejlesztés, amit angolul – mert hogy is másként -, Vegvisir Mixed Reality Situational Awareness Systemnek (XRSA) neveznek.

Ha ezt lefordítanánk magyarra valami olyasmit kapnánk, hogy vegyes valóságú helyzetérzékelő rendszer. Ha viszont érthető nyelvre fordítanánk a technoblalblát, akkor azt mondanánk, hogy egy olyan szemüvegről van szó, amelynek kijelzőjére a külső érzékelők kivetítik a jármű körüli világ képét, méghozzá 360 fokos szögben.

Ehhez csatlakoznak az adatok: az egyszerűbbektől kezdve, mint a külső hőmérséklet, egészen a baráti és ellenséges erők elhelyezkedéséig, a műholdas és légi felderítés adataiig és minden egyéb, amit egy páncélozott járműben utazó embernek tudnia kell.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A kütyü voltaképpen az eszéki drónpilota-szemüvegének militarizált változata, miért is nem meglepő, hogy az Orqa a Defensphere fő részvényese. A jelenlegi háborús helyzetben minden aminek csak egy kicsit is köze van a hadiiparhoz, jól fizető befektetésnek számít, s valószínűleg nem a dél-afrikai korporáció marad a horvát-észt vállalkozás egyedüli partnere.

A Defensphere közvetlenül a szerződés aláírása előtt jelentette be, hogy csatlakozott a céghez volt horvát védelmi miniszter. Kotromanović tanácsadói szerepben fog működni, ami ismét csak köznyelven annyit tesz, hogy ismeretségi körét hasznosítva, lobbizni igyekszik majd a cég érdekében.

A Defensphere-t erőteljesen támogatja a nemrég megalakult horvát védelmi ipari klaszter és az észt Estonian Defence Industry Association.

Végezetül, anekdota jelleggel idebiggyesztem, hogy pár nappal ezelőtt egyik kedves barátommal beszélgettem. Ő az egyik kisebbfajta horvát szoftverfejlesztő cég igazgatója, így eléggé járatos ezekben a dolgokban.

Miközben a számítógépeket szapultuk – kedvenc témánk, már szinte harminc éve – egyszer csak a mellemnek szegezte a kérdést:

Tudod, hogy a horvát IT már szinte annyit hoz az országnak a mint a ?


Nem tudtam, viszont jót vihogtunk rajta, hogy ez valószínűleg azért lehetséges, mert a politikusok nem értenek hozzá, és így nem tudnak belepiszkálni az üzletbe.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: