Connect with us

Horvátország

XRSA: Jól fizet az apokalipszis (videó)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A horvát-észt Defensphere aláírta a Vegvisir-rendszer integrálásáról szóló szerződést a dél-afrikai Paramount Group páncélozott járműveibe. Egy olyan rendszerről van szó, amelynek köszönhetően a járműben ülők 360 fokos szögben látják az őket körülvevő világot, vagyis a rájuk leselkedő ellenséget.

Hosszú felvezetés

A mai világ egyik jellemzője, hogy a nagyérdemű publikum legnagyobb része teljesen tájékozatlanul botorkál az eszeveszett fejlődésen áteső technika világában. Az újságírók kedvenc példája a mobil telefon, amelyet gyermeki rácsodálkozással használ boldog-boldogtalan.

Az egyre erősebb, roppant összetett technológiaiákat a Jucika pici kacsójába csempésző mobil már régen meghaladta a 80-as évek szuperkomputereinek teljesítményét, most már a lézeres radaroknál, a lidaroknál tartunk és a mesterséges intelligenciánál.

Ennél a pontnál az olvasók legalább 80 százaléka tanácstalanul pislog, a tekintetekben pedig ott bújkál a wtf (what the fu*ck).

A műszaki-tudományos fejlődés olyan elképesztő dolgokat produkál szinte napi szinten, hogy jobbára lehetetlen követni – és ebben nincsenek benne a titkos fejlesztések, az ún. fekete projektek, melyekről vad hírek kerengenek a világhálón.

De hogy ne szaporítsam a szót, sem a politikusok, sem a választópolgárok nem értik a felívelő technológiák következményeit, az életünket befolyásoló egyre durvább cenzúrát, a mindenre rátelepedő globális ellenőrzést.

A lényeg: XRSA

Ennek az új világnak ugyanúgy részét képezi a Sanghaj utcáin járőröző robotkutya, mint a legújabb észt-horvát fejlesztés, amit angolul – mert hogy is másként -, Vegvisir Mixed Reality Situational Awareness Systemnek (XRSA) neveznek.

Ha ezt lefordítanánk magyarra valami olyasmit kapnánk, hogy vegyes valóságú helyzetérzékelő rendszer. Ha viszont érthető nyelvre fordítanánk a technoblalblát, akkor azt mondanánk, hogy egy olyan szemüvegről van szó, amelynek kijelzőjére a külső érzékelők kivetítik a jármű körüli világ képét, méghozzá 360 fokos szögben.

Ehhez csatlakoznak az adatok: az egyszerűbbektől kezdve, mint a külső hőmérséklet, egészen a baráti és ellenséges erők elhelyezkedéséig, a műholdas és légi felderítés adataiig és minden egyéb, amit egy páncélozott járműben utazó embernek tudnia kell.

A kütyü voltaképpen az eszéki Orqa drónpilota-szemüvegének militarizált változata, miért is nem meglepő, hogy az Orqa a Defensphere fő részvényese. A jelenlegi háborús helyzetben minden aminek csak egy kicsit is köze van a hadiiparhoz, jól fizető befektetésnek számít, s valószínűleg nem a dél-afrikai korporáció marad a horvát-észt vállalkozás egyedüli partnere.

A Defensphere közvetlenül a szerződés aláírása előtt jelentette be, hogy csatlakozott a céghez Ante Kotromanović volt horvát védelmi miniszter. Kotromanović tanácsadói szerepben fog működni, ami ismét csak köznyelven annyit tesz, hogy ismeretségi körét hasznosítva, lobbizni igyekszik majd a cég érdekében.

A Defensphere-t erőteljesen támogatja a nemrég megalakult horvát védelmi ipari klaszter és az észt Estonian Defence Industry Association.

Végezetül, anekdota jelleggel idebiggyesztem, hogy pár nappal ezelőtt egyik kedves barátommal beszélgettem. Ő az egyik kisebbfajta horvát szoftverfejlesztő cég igazgatója, így eléggé járatos ezekben a dolgokban.

Miközben a számítógépeket szapultuk – kedvenc témánk, már szinte harminc éve – egyszer csak a mellemnek szegezte a kérdést:

– Tudod, hogy a horvát IT már szinte annyit hoz az országnak a mint a turizmus?

Nem tudtam, viszont jót vihogtunk rajta, hogy ez valószínűleg azért lehetséges, mert a politikusok nem értenek hozzá, és így nem tudnak belepiszkálni az üzletbe.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia7 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava