Connect with us

Bosznia

BESZÉLGETÉS: Kidomborodott a szerb-horvát barátság

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Mostari Nemzetközi Vásáron nem csak Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter vett részt, hanem több régiós vezető, például a szerb és a horvát miniszterelnök is, a bosnyákokat Fadil Novalić föderációs miniszterelnök képviselte. A vásáron kidomborodott a szerb-horvát barátság, vagy legalábbis nem látszott ellenszenv.

A találkozóra érkező horvát Andrej Plenković lekezelt Ana Brnabić szerb kormányfővel, és a szintén szerb származású Zoran Tegeltija bosznia-hercegovinai miniszterelnökkel, valamint Milorad Dodikkal, aki a boszniai szerbeket képviseli a bosznia-hercegovinai elnökségben.

A magasrangú vendégek az első sorban ültek. Az alábbi videóból kiderül, hogy a sor közepén ülő Plenković jobbján Ana Brnabić foglalt helyet, balján pedig Dragan Čović, a Horvát Demokratikus Közösség bosznia-hercegovinai vezetője, mellette pedig Milorad Dodik a boszniai szerbek “atyaúristene”.

Az utóbbi időben Čović és Dodik igencsak jóban van, mivel együtt küzdenek a közös bosnyák ellenféllel. És mivel kettejük között nincs különösebb feszültség, így Plenkovićnak és Brnabićnak sem kellett csúnyán nézni egymásra.

És nem is néztek csúnyán, a fenti videóból úgy tűnik, hogy kedélyesen beszélgettek, bár Plenković kicsit udvariatlanul, karba font kézzel válaszolgatott a szerb miniszterelnöknek, aki inkább felé húzódott, és nem húzódott el tőle.

(A videó forrása: Nova TV, Dnevnik.hr)

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava