Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

BALKÁNI EMBERÜNK: Szijjártó első útja Boszniába vezet

mostar
ÁTMEGY A HÍDON? Mostarba és Szarajevóba látogat a magyar külügyminiszter

Olvasási idő: 1 perc

A választásokat követően a külgazdasági és első útja -Hercegovinába vezet, ahol Mostarban találkozik Milorad Dodikkal, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagjával. megbeszélést folytat Christian Schmidt boszniai főmegbízottal is, erre már Szarajevóban kerül sor.

A mostari találkozó tényét maga Dodik jelentette be, aki nyilván nem államelnökségi tagként tárgyal a magyar külügyminiszterrel, ezt megtehette volna Szarajevóban is, ehhez nem kellett volna minkettőjüknek Mostarba utazni.

Miután Dodik nincs jóban az államelnökség bosnyák és “kvázi ” tagjával, ezért lehet megfelelő hely a találkozóra , ahol Szijjártónak alkalma nyílhat, hogy megbeszélést folytasson Dragan Čović is, aki a Horvát Demokratikus Közösség hercegovinai szárnyának elnöke, Andrej Plenkovivić horvát miniszterelnöknek és pártjának a hercegovinai helytartója.Čović éppen a napokban járt a horvát fővárosban, hogy ottani főnökével, értsd miniszterelnökkel egyeztessen.

minden követ megmozgat, hogy Čovićot benyomja a bosznia-hercegovinai elnökségbe, Željko Komšić “kvázi horvát” elnökségi tag helyett.

A BALK meglepődéssel venné tudomásul, ha a magyar külügyminiszter mostari útja során nem találkozna Čovićtyal, aki az utóbbi időben Dodikkal is jó kapcsolatokat ápol.

Nem kizárt, hogy a találkozót éppen azért “szervezték ki Mostarba”, hogy mindkét találkozó létrejöhessen, vagy hogy esetleg egy hármastalálkozót tartsanak.

Ami a Dodik és találkozót illeti, azon minden bizonnyal felmerül az a banjalukai látogatásra szóló meghívás is, amelyet Milorad Dodik intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amikor gratulált neki a vasárnapi parlamenti választások megnyeréséhez.

Dodik az Orbánnak küldött üzenetében/levelében úgy fogalmazott, hogy a választások eredményének köszönhetően “Magyarország regionális vezető szerepe megerősítést nyert”, nemcsak az EU-n belül, hanem azoknak a nemzeteknek az irányában is, amelyek még nem váltak az részévé.Egy boszniai független hírportál szerint Szijjártó Péter Szarajevóban találkozik Christian Schmidt boszniai főmegbízottal.

Szijjártó délután négy órakor érkezik a főmegbízotti irodába, érdekes módon Schmidt ezt megelőzően tart sajtótájékoztatót, kérdés, hogy miért nem a találkozó utána.

Arról egyelőre nincsenek információink, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter tárgyal-e a bosnyák származású Bisera Turković bosznia-hercegovinai külügyminiszter, netalán az államelnökség másik két tagjával, akiket vélhetően a mostari kitérővel szeretne elkerülni.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: