Connect with us

Macedónia

DIPLOMÁCIAI CSATATÉR: Észak-Macedónia öt orosz diplomatát utasít ki, hasonló lépés várható Moszkva részéről

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bujar osmani szkopje
Listen to this article

Egyre inkább nem kívánatos személyekké válnak az orosz diplomaták. Ez alól nem kivétel a Balkán sem, bár ott egy-két ország valószínűleg nem követi ezt a példát. De Észak- Macedónia nem ezek közé fog tartozni, a balkáni ország külügyminisztériuma közölte, hogy öt orosz diplomatát utasítottak ki. A szkopjei bejelentésre Oroszoroszág már válaszolt is, érvényesülni fog a reciprocitás elve.

Az orosz diplomatákat Észak- Macedóniában nem kívánatos személlyé nyilvánították, és öt napot kaptak arra, hogy elhagyják a nyugat-balkáni országot.

Bujar Osmani, Észak- Macedónia albán származású külügyminisztere hétfőn kérette be Oroszország szkopjei nagykövetét, hogy átadja neki az irányítása alatt álló nagykövetségen szolgálatot teljesítő öt diplomata kiutasítására vonatkozó dokumentumot.

A szkopjei vezetés titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva azt állítja, hogy az orosz diplomaták a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak, ezért kell elhagyniuk az országot.

Az észak-macedón külügyminisztérium tavaly májusban és júliusban már kiutasított egy-egy orosz diplomatát az országból. Moszkva mindkét esetben a reciprocitás elvét betartva reagált, és észak-macedón diplomatákat küldött haza.

A válasz most sem marad el, Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője ugyanis azt mondta, hogy a Kremlnek vissza kell vágnia Észak- Macedóniának az szkopjei orosz nagykövetség öt diplomatájának kiutasítása miatt.

– A Nyugat által kirobbantott russzofób hisztériához való csatlakozással Szkopje megerősítette, hogy kész meggondolatlanul feláldozni szuverenitását, és olyan döntéseket hozni, amelyek ellentétesek a társadalom hangulatával és az alapvető nemzeti érdekekkel

– folytatta Zaharova, aki úgy fogalmazott, hogy Oroszországnak meg kell tennie a megtorló intézkedéseket.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava