Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

BEILLESZKEDÉS: Több mint ezer kiskorú ukrán menekült jár iskolába Romániában

cimpeanu
Sorin Cîmpeanu, Románia tanügyminisztere (Forrás: Twitter)

Olvasási idő: 1 perc

Hétről hétre emelkedik a romániai tanóráin részt vevő menekült diákok száma: jövő héttől számuk 1140-re emelkedik – jelentette be szombaton Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Szombat hajnalig 546 223 ukrán állampolgár érkezett Romániába a kezdete óta. Az ország területén maradt csaknem 79 ezer menekült 43 százaléka (33 691) kiskorú, közülük több mint 24 ezren iskolás korúak.

A tárcavezető szerint a több mint ezer ukrán diákot írattak már be a romániai iskolákba: ők a román tanrend szerint tanulnak.A túlnyomó többsége viszont azt szeretné, ha gyermeke az ukrán tanrend szerint tanulhatna tovább: ehhez még logisztikai támogatásra lesz szükség, elsősorban a román iskolák részéről, hogy tantermeket és online felszerelést biztosítsanak számukra, amellyel be tudnak csatlakozni az ukrajnai iskolák tanóráiba

ázta Cîmpeanu, aki szerint ez azzal áll összefüggésben, hogy az ukrán hatóságok idén felfüggesztettek az összes év végi vizsgát, így az ukrajnai diákoknak csak arra van szükségük az adott tanulmányi év elvégzését tanúsító igazolás megszerzéséhez, hogy online részt vegyenek a tanórákon.

Az elől Romániába menekülő külföldiek szociális ellátásáról szóló, március 7-i sürgősségi kormányrendelet szerint minden, román területen maradó gyermeknek a román állampolgárokéval azonos joga van az ingyenes oktatásra, az Ukrajnából érkező felnőtteket pedig immár munkavállalási vízum nélkül is alkalmazhatják a munkaadók.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: