Connect with us

A Háború

MEDIÁCIÓ: Törökország közvetít, a háborús felek meg háborúznak

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

antalya forum
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 3 perc

Bár sokan vártak áttörést az Antalyai Diplomáciai Fórumon tárgyalóasztalhoz ülő orosz és ukrán külügyminisztertől, valójában eredménytelenül zárultak a tárgyalások: nemhogy békéről, fegyverszünetről, de humanitárius folyosóról sem sikerült megegyezniük. Pedig a házigazdák mindent megtettek, hogy legyen áttörés; a török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu külön-külön tárgyalt Szergej Lavrovval és Dimitro Kulebával.

Ideális mediátor

Ennek ellenére Ankara nem adja fel, s továbbra is mediálni akar, jobb esetben pedig fog is a két ország között, ahogy ezt már tavaly ősz óta maga az államfő, Recep Tayyip Erdoğan számos alkalommal jelezte. Törökország erre pontosan megfelelő, hiszen földrajzilag közel van, komoly hatalom.

Közben más országok, így Azerbajdzsán vagy Magyarország is jelezte hasonló szándékát, egyelőre azonban csak Törökországnak osztott lapot Moszkva –, ráadásul Erdoğant komolyan veszi Putyin is, a rossznyelvek szerint Zelenszkij pedig egyenes felnéz rá, ha másért nem, hát karizmatikus személyisége miatt.

Persze, a török fél diplomáciailag is támogatja Ukrajnát, az első perctől az ország területi integritása mellett áll ki, újabban pedig humanitárius segélyszállítmányokat küld, ezrével fogadja be az ukrajnai menekülteket, a fegyverszünetre és a harcok leállítására szólít fel, s most pedig a festői Antalyában látja vendégül a két ország külügyminiszterét.

A korábban eladott Bayraktar TB2-es drónokról most inkább kevesebbet beszélnek – ezt megteszik az ukránok maguk –, de a jelenlegi háborús helyzetben nem a török drónok, hanem esetleg a török diplomaták fordíthatják meg a háború végkimenetelét, ezt Moszkvában is tudják.

Ahogy azt is, hogy Törökország és tipikusan a róka fogta csuka példája: túl nagyok egymásnak, hogy lenyomja egyik a másikat – az utóbbi hiába atomhatalom, de az előbbi a NATO-tagja –, így nem marad más, csak a pragmatikus együttműködés és a viták kezelése, ha nem is megoldása.

A két ország érdekszférái amúgy is rengeteg helyen metszik egymást: Közép-Ázsia, Kaukázus, Balkán, Közel-Kelet (Szíria és Líbia), a Fekete-tenger, ahol az érdekellentétek tiszteletben tartása mellett igyekeznek kibővíteni a mozgásterüket. Szóval nem marad más, mint a tárgyalás és megegyezés.

Az ékes példa

Török-orosz viszonylatban ennek ékes példája volt, hogy a 2015 végén az orosz gép lelövése miatt bő fél évre megfagyó viszonyt sikerült rendezniük, s 2016 nyarától korábban sosem látott gazdasági, politikai és mi több, katonai együttműködés vette kezdetét (S-400-as légvédelmi rakétarendszer vásárlása a törökök részéről), ami nem kicsit borította ki a bilit Washingtonban.

A két ország összehasonlításakor eddig inkább az oroszok voltak jobb helyzetben. Korábban az orosz GDP a török kétszeresét tette ki, az utóbbi időben azonban fej-fej mellett haladva veszíti mindkettő a dollárban kifejezett nagyságát, ráadásul a jelenlegi szankciós rezsim közepette vélhetően az oroszok nagyobbat buknak, így Moszkva mozgástere is csökken, ezért a háborús időkben Törökország felértékelődött Oroszország számára.

Főleg, hogy egy olyan NATO-tagállamról van szó, amely nem léptetett életbe szankciókat Oroszországgal szemben, légterét nem zárta le (noha ezt kérték az ukránok), továbbra is veszi az orosz olajat és földgázt (nem is tudnák hirtelen mással lecserélni), s tárt karokkal várja az orosz turistákat. Ezeket pedig úgy tűnik, egyelőre engedi Moszkva – az más kérdés, hogy lesz-e orosz ember, aki megengedheti magának, hogy Antalyába ne tárgyalni, hanem nyaralni menjen.

Persze, az 1936-os montreux-i konvenció háborúra vonatkozó passzusainak aktiválását sokan úgy értékelték, hogy ezzel Ankarának sikerült Putyin tyúkszemére lépnie, valójában nem ennyire rossz a helyzet. Az oroszok Fekete-tengeri flottája elég erős, s Odessza ostromát a szárazföld felől egyébként is biztosítaniuk kell. Ráadásul orosz hadihajó hazatérhet fekete-tengeri bázisára, az más kérdés, hogy ezt most senki sem forszírozza. A végeredmény pedig a konvenció alapján nem is annyira rossz Oroszországnak, hiszen a Fekete-tenger marad az, amit az 1936-os aláírók szerettek volna: háború esetén a parti országok beltava.

Közvetítés ide, vagy oda, Ankara esetében marad a pragmatikus hozzáállás a harcoló felekhez, Törökország igyekszik távol tartani magát attól, hogy végeredményben oldalt keljen választania, bár vélhetően végső soron a Nyugat mellett fogja letenni a voksát.

Még fontosabb ugyanakkor, hogy a törökök a háború minél gyorsabb lezárását szeretnék elérni: a gazdasági hatások a kis-ázsiai államot is érintik majd, ahol az (ukrán) turisták elmaradásától a gabonahiányon át akár a szíriai harcok kiújulásáig mindentől tartanak. Erdoğan tehát a jövőben is mindent meg fog tenni, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a két felet, lehetőség szerint mindenképpen Törökországban, hogy az esetleges siker fényében ő is tündökölhessen.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
i.trackmytarget
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Kontaktlencse akció »
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, “legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint “a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

Az olvasás folytatása

A Háború

PUTYIN ROSSZ SZELLEME: Dugin most a Balkánt fenyegeti a szláv újjászületés jegyében

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

dugin ujjaszuletes
i.trackmytarget
Olvasási idő: 3 perc

A nyugati elemzőknek több orosz könyvet kellene olvasniuk. Ha például elolvasták és komolyan vették volna a Vlagyimir Putyin államfő fő ideológusának tartott Alekszandr Dugin 1997-ben írt könyvét, alighanem más politikát folytattak volna az utóbbi 25 évben, és nem lepődtek volna meg az Ukrajna elleni invázión sem. A Geopolitika alapjai: Oroszország geopolitikai jövője című kötet ugyanis pontosan elárulja a Kreml céljait: a „dekadens ” visszaszorítását és az orosz világ kiterjesztését. Figyelem: a múlt héten „Putyin Raszputyinja” bejelentette, Moszkvának hamarosan a Balkánra is ki kell terjesztenie a szláv újjászületést.

Őrült beszéd, de van benne rendszer

Hősies tett volt Szerbia részéről, hogy nem volt hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni szankciókhoz. Ez nagyon sokba fog kerülni Belgrádnak, ugyanúgy meg fogják büntetni az országot, mint 35 évvel ezelőtt tették. De hiszek abban, hogy Szerbia és Oroszország geopolitikai programja a szláv újjászültés lesz. Látni fogják, amint megfogalmazzuk a Balkánnal kapcsolatos programunkat. De előbb be kell fejeznünk azt, amit (Ukrajnában) elkezdtünk

– mondta egy moszkvai sajtókonferencián Alekszandr Dugin orosz filozófus politológus.

Dugint több szempontból is komolyan kell venni. Főleg azért, mert évtizedek óta hangoztatott nézetei egyre inkább visszaköszönnek a Kreml politikájában. A nacionalista, sokak által antiszemitának tartott filozófus szerint a világ két részre szakadt: a liberális, dekadens és hanyatló Nyugatra és a keresztény értékekért harcoló Oroszországra, illetve az Oroszországhoz csatolandó szláv térségégre.

A közelmúltban Dugin már arról beszélt, hogy attól függ a “lélek sorsa”, hogy jó kezekbe kerül-e Ukrajna: ha a Sátán ellenőrzi a térséget és nem a „Tiszta Szűzanya”, akkor még tovább erősödnek azok, akik el akarják pusztítani az orosz nemzetet, államiságot és kultúrát.

Ukrajna nem nekünk, oroszoknak kell, hanem Krisztusnak. Ezért vagyunk ott, és ezért nem megyünk el onnan

– írta egy közösségi oldalon megjelent posztban. Gyakorlatilag ugyanerről beszél Putyin is, aki ostromlott várként állítja be az Ukrajnában éppen klasszikus rabló- és területfoglaló háborút folytató Oroszországot, és azt hangsúlyozza, hogy a Nyugat azért akarja meggyengíteni és legyőzni hazáját, mert a liberális USA és (alárendelt) szövetségesei világuralomra törnek.

Azért is érdemes Dugint komolyan venni, mert évek óta tartó érdeklődés fűzi őt a Balkánhoz. Számtalanszor járt a térségben, és minden látogatása során azt hangsúlyozta, örök és mély barátság köti össze a szerbeket, a montenegróiakat, a macedónokat és az ugyancsak ortodox vallású oroszokat.

Még arra is hajlandó volt, hogy ostorozza a Kreml politikáját – persze, nem Putyinét, hanem elődjéét, Borisz Jelcinét, aki Dugin szerint többször is elárulta Szerbiát. Dugin szerint Szerbia egyelőre tartja magát, mert akármennyire is Nyugat-párti egy szerb politikus, Koszovó függetlenségét egyetlen szerb sem hajlandó elismerni.

Ha Szerbia elismeri Koszovó, akkor az ország megszűnik létezni, ezzel a lépéssel Belgrád lelki és erkölcsi öngyilkosságot követne el

– mondta Dugin, akit még hozzátette:

A Szerbia elleni NATO-támadás felébresztette a szerbeket, a szerbek pedig felébresztették Oroszországot, végül pedig Kína ébredt fel.

Délszláv turnék

Dugin mindig ott van, ahol éppen a legnagyobb az orosz érdekeket érintő veszély: mielőtt 2017-ben Montenegró hivatalosan is a NATO tagjává vált a szakállas és ezért valamelyest a XX. század elején élt és meggyilkolt Raszputyinra is hasonlító filozófus a 600 ezer lakosú volt jugoszláv tagköztársaság körül tüsténkedett.

2018-ban, amikor Macedónia megkezdte Görögországhoz fűződő kapcsolatainak a normalizálását – ennek a folyamatnak lett a vége az, hogy Athén véget vetett a macedón euróatlanti törekvések bojkottjának, a volt jugoszláv tagköztásaság pedig átnevezte magát Észak-Macedóniává – Putyin embere több alkalommal is ellátogatott Szkopjéba, ahol nagy sikerű előadásai során azt bizonygatta, hogy a nyugati liberalizmus megbukott és eljött az ideije annak, hogy Macedónia is rátérje a szláv testvériség elmélyítéséhez vezető útra.

A liberális eszme a valóságban totalitárius. El akarja pusztítani a hagyományokat. Egyre több ország akad, amely elveti ezt az eszmét, és lépéseket tesz nyelve, kultúrája és vallása megvédésére. Örülök annak, hogy ennek a folyamatnak Oroszország vált a jelképévé

– fogalmazta meg filozófiájának lényegét Macedóniában Dugin, majd a példamutató országok között Görögországot és Magyarországot is megemlítette.

Bár a nézőtéren sokan „Oroszország, Oroszország” kiáltozásban törtek ki, Dugin Macedóniában is kudarcot vallott: megteremtődött a görög-macedón alku, és a volt jugoszláv tagköztársaságot azóta már felvettél a NATO-ba. Dugin most Szerbia mellett Boszniában, pontosabban a boszniai szerb entitásban, a Szerb Köztársaságban aktív, és egyike azoknak, akik a Boszniából való kiválásra próbálják rávenni a helyi szerbeket.

Visszatérő befolyás

Dugin annak ellenére befolyásos és veszélyes, hogy nincs igazi rangja: kapcsolatban áll ugyan a konzervatív orosz oligarchákkal, közülük is leginkább Konsztantyin Malofejevvel, de hivatalos tanácsadói posztot sohasem kapott.

Befolyásának első fénypontja az ezredforduló környékére esett – akkor Putyin a kedvenc filozófusának nevezte őt – s most úgy tűnik, hogy eszméi ismét visszatérnek és meghatározzák a Kreml kül- és belpolitikáját.

Dugint az orosz ortodox egyház is erősíti: Kirill pátriárka, az egyház feje szintén a jó és a gonosz küzdelmének tekinti az ukrajnai háborút, s azt ismételgeti, azért próbálja Ukrajna külföldi segítséggel megsemmisíteni a kelet-ukrajnai Moszkva-párti „népköztársaságokat” mert azok nem fogadják el a liberális értékeket.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: