Connect with us

A Háború

LVIVBŐL SZÁRMAZNAK: Érkeznek az ukrajnai menekültek Eszékre is (videó)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

rendkivuli jarat lviv
play icon A cikk meghallgatása

Kisgyermekes anyák érkeztek Ukrajnából Eszékre, a helyiek szállást kínálnak nekik. Csütörtökön délután 15 ukrán érte el Eszéket, az esti órákban újabb menekülteket vártak. Az éjszaka az Ukrajna nyugati határaihoz közeli Lvivben – ahonnan az Eszékre érkezett menekültek származnak – megszólaltak a szirénák, mint az a mellékelt videóban is látható, illetve hallható.

A kisgyermekes anyák egy ukrán rendszámú autóbusszal érkeztek Eszékre, Lvivből és Nyugat- Ukrajna más részeiből származnak.

Mato Lukić alpolgármester, az Eszék- Baranyai Polgári Védelmi Főkapitányság vezetője a Hina horvát hírügynökségnek elmondta, hogy a regisztrációt követően a menekülteket az eszéki Olimpija panzióban helyezték el.

Lukić azt is közölte, hogy az este folyamán újabb ukrán családokat várnak a Déli Sportcsarnokban található eszéki befogadóállomásra, akiket a regisztráció után tartós szálláshelyekre és panziókba küldenek.

– Nagyon sok előkészített panziónk van a menekültek elhelyezésére, és a helyiek közül is sokan felajánlották, hogy magánszállásokon fogadják őket

– mutatott rá Lukić, aki egyelőre arra vonatkozóan nem rendelkezett megbízható információkkal, hogy hány menekült költözik Eszékre és Eszék- Baranya megyébe, hozzátette azonban, hogy miután a befogadóállomás 24 órás üzemmódban működik, így bármikor segíthetnek az oda érkezőknek.

Az eszéki alpolgármester közölte azt is, hogy a megye a következő napokban pszichológiai és szociális segítséget is nyújt az Eszéken és a megyében tartózkodó menekültek számára, segítik a gyerekek iskolai beilleszkedését, valamint kulturális és sportrendezvényeket is biztosítanak számukra.

Martina Hećimović, a Vöröskereszt helyi igazgatója megerősítette, hogy a szervezett szállásra való bekerülés előtt a menekülteket koronavírus-tesztnek vetik alá, és a keresőszolgálat adatbázisába is felveszik őket.

A magánszállásokon tartózkodó menekülteket is szeretnék regisztrálni, hogy egészségügyi ellátásban részesülhessenek, és minden segítséget megkaphassanak.

A legfrissebb hírek szerint az ENSZ arra számít, hogy Ukrajna orosz inváziója tízmillió ember elvándorlását idézi elő. Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő szerint ebből körülbelül négymillió ember a szomszédos országokban találhat menedéket.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava